Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Moze pomoc, za grejanje prvobitno ~40m2 sa izolacijom (15cm stiropor zidovi), pvc.

do 60k budzet

Midea AG-12NXD1 (Extreme)​

GREE Comfort Clivia AI 12K​

HISENSE Hi-Comfort 12K​

Ili ima nesto bolje za te pare?

Moze pomoc, za grejanje prvobitno ~40m2 sa izolacijom (15cm stiropor zidovi), pvc.

do 60k budzet

HISENSE Hi-Comfort 12K​

Hisense hi comfort je znatno jeftinija od ove dve.
Mene takođe zanima kako se ona pokazala, ne mogu da nađem nigde na forumu da je neko konkretno komentarisao baš taj model.
Ja se dvoumim između nje i Midee breezless E, tj maltene sam se odlučio za Mideu ali sam onda naleteo na ponudu za ovu Hisense koja je oko 100e jeftinija ali ne znam da li je i lošija...

Hisense hi comfort je znatno jeftinija od ove dve.
Mene takođe zanima kako se ona pokazala, ne mogu da nađem nigde na forumu da je neko konkretno komentarisao baš taj model.
Ja se dvoumim između nje i Midee breezless E, tj maltene sam se odlučio za Mideu ali sam onda naleteo na ponudu za ovu Hisense koja je oko 100e jeftinija ali ne znam da li je i lošija...
Cekamo pametnijeg od nas :D

Pa hvalili su je ovdje na forumu...nije sad kao ona energy pro x ili plus ali solidna je a i hisense je kao brend solidan ako pristanete na kompromise...recimo ne radi kako treba bez ifeel i aplikacija nije bas stabilna...ali ne trosi puno, snage ima, i dosta su tihe...meni se cini da je vanjska dosta tisa nego kod midea klima ako je to kome bitno... kod mene su hisense wings i midea breezeless....hisense 18 a midea 12...hisense je masina sto se tice snage, to je vjetar u kuci kad pustis i ljeti i zimi...a midea je preciznija sa temperaturama

do 60k budzet

HISENSE Hi-Comfort 12K​

Bas si potrefio 3 klime, za koje ti se niko ovdje sigurno nece reci kupi😄
Za Extrime imas temu, skoro su je ljudi kupili, sve mane mozes o njoj naci.
Clivia, nova klima ima je dvoje, troje na forumu, nista o njoj neznamo.
Hi-Comfort osrednja klima
Ja bih ovdje gledao izmedju Gree i Midee.
Ako se mozes pruziti malo vise uzmi Energy model, kojeg dosta hvale.

Instalacija od 50cm i lose pertlovanje, pa posle nece da greje. Iscureo skoro sav freon. Na vrh svega jos kabal 5x1.0mm2🤣 Pa *** neki stavljaju 1.5mm2 instalaciju za rasvetu a covek stavi 1.0mm2 na klimu..
U pitanju je inace neka “LG” klima W12TE, pojavile su se ove i u Srbiji samo sto ovo nije LG vec je made by TCL, a cena napumpana kao za ‘pravi’ LG. Isti uredjaj istih specifikacija se mogao nabaviti pod brendom tesla za 150€ manje..

Prilozi

• 9E76DAD5-B1D1-4606-9F49-68B612A33321.jpeg
    9E76DAD5-B1D1-4606-9F49-68B612A33321.jpeg
    171.1 KB · Pregleda: 149
  • EC7ECA6B-6B44-407F-8440-662F2D7E88FE.jpeg
    EC7ECA6B-6B44-407F-8440-662F2D7E88FE.jpeg
    146.8 KB · Pregleda: 86
  • FA3DC7EA-1936-4CD2-8B5D-E677F0568BBC.jpeg
    FA3DC7EA-1936-4CD2-8B5D-E677F0568BBC.jpeg
    181.4 KB · Pregleda: 144
Ljudi, da li valja ovo sta?

Jel meni odg.? oce li ovo da mi pomogne da mi ne duva u lobanju? i spusti dole na krevet duvanje? stara klima je to mogla ova duva samo napred :S (aegi 12)

Preporuka za zamenu klime, trenutna je MSR-12HRN1-C. Ova će već naći negde svoje mesto.
Uzeli bismo inverter jer centralno u Bg više ne radi nego što radi, ovo je situacija već par godina i očigledno se stanje neće poboljšati.
Grejanje je znači mahom dogrevanje ili u "prelaznom" periodu.
Hlađenje je svakako primarno, ova sadašnja hladi 50m2 zadovoljavajuće.
Prilično je bitno da bude tiha unutrašnja jedinica, na nekom recimo sleep modu.
Wifi bih voleo da imam, nije neophodan, a više bih voleo da pamti postavke kad je ponovo upalim (npr. da je bila u sleep modu).
Cena ako bi mogla od oko 40-50k bilo bi idealno 😂

Ljudi, da li valja ovo sta?

Koliko vidim to je samo kada je klima na hladjenju.Na grejanju ni ja ne vidim svrhu.

do 60k budzet

HISENSE Hi-Comfort 12K​

Dodaj jos 1500 din i rešavaš sve

Svake godine ista prica a nigdje vise zime kao nekada. Neko platio naslov ko prodaje drva ili pelet 🤣🤣🤣

Prilozi

• Screenshot_2024-10-27-15-29-35-945_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2024-10-27-15-29-35-945_org.mozilla.firefox.jpg
    128.9 KB · Pregleda: 94
Koliko vidim to je samo kada je klima na hladjenju.Na grejanju ni ja ne vidim svrhu.
A duva u glavu i uspavljuje a sa druge strane kad je hladno "bije" u ledja, smor. Videcu probacu. Onaj stari Fox je mogao lagano da se podesi na dole. (ili vox zaboravih)

Nije ovo losa stvar, kupio sam ga, jer tacno klima bije u nas sto, kada hladi samo ga stavim da bije na gore, sad kada grije samo ga spustim da bije u pod. Samo sto kod mene nije ovako men i ne sastavlja se, nego je citav od plastike i nema rupica. Malo ruzno izgleda

Nije neka investicija, ako vam služi ok, ako ne i da se baci nije neka šteta, po ceni 3 pića u Beogradu 😁.

Ima raznih varijatni od 800 do preko 1500 din.. ovde na lokalu ima 1650 din je, sto mi se i ne svidja bas :) nzm uopste koji valja a da probas i vratis nismo amerika :)

p.s (postarine od 600-700din nisu bas prijatne)

Hoću u vikendici da ugradim 2 klime za grejanje, dva odvojena prostora su 35m² i 40m², čista visina prostora je 250cm, znači relativno mala zapermina. Debeli zidovi, dupli drveni prozori i naravno nema izolacije. Vikendica je na oko 350m nadmorske visine na obroncima Rudnika. Naravno hoću da je palim preko neta, ali na dva mesta sam čuo da je bolje da grejem prostor konstantno, navodno postoje neke klime koje mogu da održavaju temepraturu prostorije na 12-14ºC, a ako to ne radim neću moći ni da startujem klimu kad zagudi. Da li neko ima iskustva sa ovim što sam napisao?

Hoću u vikendici da ugradim 2 klime za grejanje, dva odvojena prostora su 35m² i 40m², čista visina prostora je 250cm, znači relativno mala zapermina. Debeli zidovi, dupli drveni prozori i naravno nema izolacije. Vikendica je na oko 350m nadmorske visine na obroncima Rudnika. Naravno hoću da je palim preko neta, ali na dva mesta sam čuo da je bolje da grejem prostor konstantno, navodno postoje neke klime koje mogu da održavaju temepraturu prostorije na 12-14ºC, a ako to ne radim neću moći ni da startujem klimu kad zagudi. Da li neko ima iskustva sa ovim što sam napisao?
Na većini klima postoji opcija "8c heat" - klima može održavati temperaturu vazduha u prostoriji na +8°C, kako se ne bi zidovi ohladili skroz i smrznule vodovodne cevi kada je minus.
Klima će moći da se uključi i po veoma hladnom vremenu, samo će joj trebati vremena da se zagreje, tako da konstantan rad klime zavisi od potreba a ne od vremenkih uslova. Zato je potrebno obratiti pažnju na model klime, da li je pogodan za grejanje, da li ima grejač kompresora i tacne itd.

Нордик модели имају опцију одржавања температуре 8/15 степени (или слично), као и поменуте грејаче и погодни су за викендице у брдима. Малтене сви нови модели долазе са вифи подршком. Ја бих тражио нешто тог типа, али не знам шта се нуди у Србији. Пре неколико недеља је неко са форума узео повољно Fujitsu LMCB серију, али не знам има ли тога још увек... LMCB је додуше старији модел без фабричког бежичног повезивања.

Bez izolacije moraces dve jace 12tice da mogu to da zagreju a racunaj i na solidnu potrosnju. Izoluj bar tavan ako mozes.

8c je premalo, zagrije klima vazduh u prostoru ali sve ostalo je hladno. Kad otvoris ladicu samo sto eskimi neizadju. Ja ako me nema duze na vikendici spustim max na 17c.

Pa ne služi ta opcija da te greje nego da ne smrznu cevi. Odvrtati na 17 stepeni da ne bi smrznule cevi je čisto bacanje para kroz prozor.
Ja sam svaki vikend na vikendici, negrijem zbog cijevi vec zbog sebe. Kad je jaka zima nemozes tako lako zagrijati, iz tog razloga nepravim veliku razliku u temp. Prosla zima je spic bila -17c a cesto je preko -10 tako da iz tog razloga drzim vecu temp.

Ti takodje i imas samo jednu 12icu u 80m2.
Ja bih ovde stavio 2 Gree Amber Ultra 12 i nema razmisljanja da li ce ugrejati kada ih pustis. Ukljucis ih dan pre nego sto ces doci i nema razmisljanja.

Ti takodje i imas samo jednu 12icu u 80m2.
Ja bih ovde stavio 2 Gree Amber Ultra 12 i nema razmisljanja da li ce ugrejati kada ih pustis. Ukljucis ih dan pre nego sto ces doci i nema razmisljanja.
Ako mislis na mene to je kod buraza jedna 12ka u 80m2 a na vikendici imam 60m2 otvoreno sem gore jedna spavaca soba.
Kao sto rekoh ( moje misljenje ) da ugrije vazduh ali posteljina npr i ostalo treba vremena da prihvati toplinu. Takodje je mozda i naj vece pitanje koliko se cesto bude na vikendici. Ako ne cesto onda ni nema smisla grijati toliko, vec samo tih 8c naprimjer.

Pa dobro, 60m2 je takodje dosta i logicno da je tesko zagrejati hladan prostor.
A takodje imas i hladnije uslove, nije toliko hladno kod njega, neki prosek za Srbiju.

Vrh Dno