Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Klima bi se koristila vise za hladjenje nego grejanje.Prostor u kome bi se koristila je oko 25m2, sto se tice budzeta imam oko 55000rsd ali ne bih davao tolike pare ako razlika u kvalitetu nije prevelika.

Klima bi se koristila vise za hladjenje nego grejanje.Prostor u kome bi se koristila je oko 25m2, sto se tice budzeta imam oko 55000rsd ali ne bih davao tolike pare ako razlika u kvalitetu nije prevelika.
Ako je samo za hladjenje onda ce ti svaka zavrsiti posao...
Grejanje je vec druga pesma :)

Pozdrav svima, potrebna mi je pomoc oko izbora klime za kucu.
Skica kuce je u prilogu, i slika kao ilustracija. U plafon je ubaceno 30 cm vune. Spolja za sada nema fasadu i nije omalterisano, to ce se vjerovatno dogodine raditi.
Pozicija koju sam namijenio za klimu je oznacena zelenom bojom na skici i stajala bi ispod kosog krova. Stajala bi tako da desnim dijelom duva na galeriju, lijevim na ovaj dnevni boravak u prizemlju. Osnova ovog otvorenog prostora je 9.5x4.5m.
Ideja je da ova jedna klima ohladi ovaj otvoreni prostor i sto vise prostorija u prizemlju i potkrovlju (ako je moguce). Sluzice i za grijanje ovog otvorenog prostora dok ne dodje kotao. Svjestan sam da cu za hladjenje morati da dodam jos 1-2 klime, ali to cu na ljeto kad vidim kakva je situacija.
Za klimu mi je bitno da je pouzdana i ugodna pri radu (tiha i da ne duva kao tornado).
Izdvojio sam neke koje mi djeluju da zadovoljavaju ove uslove:

Koliko vidim ova MSZ-AP42VG/MUZ-AP42VG je najtisa pa naginjem ka njoj, ali vidim da joj je spoljna jedinica najlaksa.
Koju od ovih klima biste preporucili, a moze i neka koja nije navedena ako smatrate da je bolji izbor?

Prilozi

• 669.jpg
    669.jpg
    190.4 KB · Pregleda: 103
  • skica (1).png
    skica (1).png
    120.4 KB · Pregleda: 97
Za tu KMTA bilo je pozitivnih komentara ovde na forumu ljudi koju je koriste, fino greje ima nižu modulaciju od većine 18tica na grejanju koliko se sećam.

Za tu KMTA bilo je pozitivnih komentara ovde na forumu ljudi koju je koriste, fino greje ima nižu modulaciju od većine 18tica na grejanju koliko se sećam.
Spušta do 300W iz utičnice. Uzeo sam jednu za novu kuću (i dve 09kmcc), ali ne znam kad ću moći da napišem nešto više jer još uvek nemam struju. Lopovi iz EPS-a mi nisu ni nudili samoizvođenje, ili je arhitekta tu zasr@o, uglavnom platio sam sve EPS-u pre godinu ipo i još nisam dobio ni ormar ni brojila! Dakle sve plaćeno, trebao je EPS da izvede ekipu (podizvođača) a ja još čekam. Ako neko zna nekog direktora pomažite braćo!

Da li neko možda ima spisak ovlašćenih servisa za Gree klime? Pokušavao sam da pronađem na sajtu Energy neta, međutim tamo piše trista gluposti, ali spisak servisera ne.

Da li neko možda ima spisak ovlašćenih servisa za Gree klime? Pokušavao sam da pronađem na sajtu Energy neta, međutim tamo piše trista gluposti, ali spisak servisera ne.
Pozovi najblizi energynet pa ce ti daju broj ovlascenog servisera ili gde se Gree klime prodaju oni imaju sigurno nekog... :)

Tamo mi se javila neka gospojica ne zna da li je pošla ili je došla. Nabraje mi gradove udaljene po 200km, i kaže ne zna ona ništa o servisima, to vidite kod predstavnika najbližem vama. I ajde zovem u Kraljevo pitam da mi kaže, on isto ne zna, zna samo za Kraljevo 😂

Mislis da je 12tica dovoljna za grijanje ~43 kvm otvorenog prostora na oko 5.5-6m prosjecne visine sa neizolovanim zidovima i izolovanim plafonom? Ili preporucujes ovaj model SRK50ZSP-W koji sam linkovao?
Ja grejem ove godine jednom oko 40m2 otvorenog prostora visina plafona je 2.7m i koliko se sećam u najhladnijim danima prosle godine nije prešla potrošnju iznad 600w/h, pa pretpostavljam da je to radila lagano. Prošle godine sam preko hodnika grejao oko 80m2 preko hodnika do soba i u sobama je bilo hladnije(ok za spavanje ali za rad nije bilo). Ove godine sam ubacio još jednu. Možda da izabereš između srk35zsx i srk50zs-w.

Zar nije situacija 40m2 sa visinom plafona 6 metara više nego duplo zahtevnija za grejanje nego 40 kvadrata sa visinom plafona 2.7 metara?
Na stranu izolacija, recimo da vam je ista, duplo viša prostorija od proseka bi trebalo da je ozbiljno drugačija situacija.

.
Zar nije situacija 40m2 sa visinom plafona 6 metara više nego duplo zahtevnija za grejanje nego 40 kvadrata sa visinom plafona 2.7 metara?
Na stranu izolacija, recimo da vam je ista, duplo viša prostorija od proseka bi trebalo da je ozbiljno drugačija situacija.
Znamo svi da toplina ide prema gore a ovdje je visina bas velika. Mozda da je staviti podnu pa neka vuce sa poda hladnij vazduh da ga bolje mjesa.

da li je normalno da midea breezeles E radi na 450w najnize na grejanju po ovim temperaturama,nekad se ugasi.ali je to najnize sto ide..

Prilozi

• Screenshot_20241024_213137_Midea Air.jpg
    Screenshot_20241024_213137_Midea Air.jpg
    40.7 KB · Pregleda: 54
da li je normalno da midea breezeles E radi na 450w najnize na grejanju po ovim temperaturama,nekad se ugasi.ali je to najnize sto ide..

Da li je ovo klima radila 2 minuta? Pusti je da radi, mozda radi, mozda ne, 450W je mnogo za Mideu. Neka je, ostavi je da radi, pa posto imas fin grafikon potrosnje, neka radi nekolika sata i onda ces vidjeti po grafikonu koji joj je minimum

ne,to je najnize koliko god radila,i onda nek spusti na 15w kada radi samo ventilator valjda,a ovaj grafikon pokazuje samo trenutnu potrosnju..

U kancelariji slicne kvadrature imam isto tako visok plafon i ekstremno je tesko grejati, bukvalno u tebe mora da duva inace sve ode gore, pa sam resio da spustim plafon kada budem krenuo i zimi da koristim i stavim grejanje na klime. Takvi objekti su samo za podno grejanje ili visoko temperaturno grejanje poput kaljeve peci.

@malada to je nov prostor nije se ranije grejao? Neka se javi neko ko ima iskustva iz prve ruke sa visokim prostorijama ali mislim da neće biti jednostavno.
Razvuceno je podno grijanje, bice toplotna pumpa, al bas zbog tih visokih plafona, planiram da (ako bude potrebe) dogrijavam ovaj otvoreni prostor. Takodje, nadam se i da mogu da se grijem na nju dok ne dodje toplotna pumpa. I treca namjena bi joj bila da se brze digne temperatura kuce. Na ljeto bi se hladio njome.
A zašto je niže ne postaviš, pa nek ide toplota prirodno na gore
Pa primarna namjena joj je hladjenje, pa zbog toga je stavljam na mjesto gdje ce najmanje da duva u nas i zvog hladnog vazduha koji ide dole. Takodje se nadam se da ce ohladiti i sobu (nalazi se iznad ovog hodnika i sobice na skici) koja je naspram klime na spratu

Poslednja izmena:
Suatina podnog je upravo ta, da ti ide niskotemperaturna toplota sa nogu i iskreno, nema prijatnijeg grejanja od toga. Samo gledaj da bude dovoljno jako i gusto pokriveno.

Sto se izbora klime tice, od ponudjenih ti je ta Fujitsu 18kmta najbolja, ostale nisu ni blizu.
ne,to je najnize koliko god radila,i onda nek spusti na 15w kada radi samo ventilator valjda,a ovaj grafikon pokazuje samo trenutnu potrosnju..
Na koliko ti je fan stavljen, u koliko m2 radi?

Moze li neki da mi preporuci majstora (neki clan foruma?) za ugradnju klime koji ce to da uradi valjano (moze i u pp ako je protiv pravila)? Glupo bi bilo da dam velike pare za klimu, a da majstor sfuseri.

Suatina podnog je upravo ta, da ti ide niskotemperaturna toplota sa nogu i iskreno, nema prijatnijeg grejanja od toga. Samo gledaj da bude dovoljno jako i gusto pokriveno.

Sto se izbora klime tice, od ponudjenih ti je ta Fujitsu 18kmta najbolja, ostale nisu ni blizu.

Na koliko ti je fan stavljen, u koliko m2 radi?
Fan na auto,mala prostorija i otvorena vrata od druge sobe,klima je 12btu,stavljena na 23 stepena.

Vrh Dno