Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni sve tri klime lagano greju na 23,leca 07,llc09 i midea mission 12,63 kvadrata na 23c,ni juce ni danas ni jedan defrost,potrosnja na minimumu klima,midea i llc 320w i midea se gasi,dok lec spusta na 250w.
Kuca u pitanju,deo izolovan peticom stiropora,plafon 10-15 cm vuna,prozori drveni ali sredjeni pa dihtuju dobro.
Ovo mi je ja mislim sesta godina grejanja na klime iskreno sam przadovoljan.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

do cega moze biti to sto brzinu ventilatora kad spustim na najnizu posle ne prihvata vracanje na brzu ostaje tako? ili jednostavno sam spusti sa najvise na najnizu

i generalno slabije greje :trust:

Poslednja izmena:
Meni će ova moja Midea krv da popije, stavio sam nocas temperaturu na 21c i ostavio funkciju prati me. Kada sam došao 18c ne može ona nikada da održava temperaturu kako treba. Sinoc od 18h do jutros u 9:30 sa bojlerom potrošila 8kw jeste bio minus 7, ima snage da greje Al neće [emoji3526]

Sent from my iPhone using Tapatalk

do cega moze biti to sto brzinu ventilatora kad spustim na najnizu posle ne prihvata vracanje na brzu ostaje tako? ili jednostavno sam spusti sa najvise na najnizu

i generalno slabije greje :trust:

Koja je to klima?Možda se nešto zbunila ugasi je pa isključi iz struje malo pa opet probaj.Kako radi na auto fan?

Gasio sam nece sad samo radi u leru nekom bzv nema autofan. Vox je klima starija inace hladi regularno

VOX-klima-12-servisirana_slika_O_55016679.jpg

Poslednja izmena:
Klima 12tica

Ne znam kako je vreme kod tebe ali ako je -5 a jos okovana ledom spoljna jedinica
slabo ce da greje standardna on/of klima.

Nije zaledjena a brzina fana se ne menja uopste. Jednostavno nesto polu greje puvka i to je :)

Ako nije inverter onda ne ocekuj da greje na minusima. Vox inverter IVA5-12JR lepo greje, odrzava tacno 22c, nocas nije bilo defrosta, bar ja nisam cuo.

Meni na 28 zadatu radi defrost sada a ukljucena je u 8 jutros :) to je prvi defrost

@djalf

Koliko moze nisko da modulira? Ja imam ivu 3 i 1 a sad sam narucio 5

Poslednja izmena od urednika:
380W najnize sto sam uspeo da vidim, nisam stigao detaljno da pratim, oko 400W je najniza najcesce. Kad krene ode do 500W i onda spusti na 400 dok ne ugasi.
Zasto je ukljucujes u 8 ujutru, zar je gasis? Nema smisla gasiti nocu klimu, posebno ako imate nizu tarifu, gubite energiju i onda ujutru po visoj tarifi trosite skuplje kW.

Meni će ova moja Midea krv da popije, stavio sam nocas temperaturu na 21c i ostavio funkciju prati me. Kada sam došao 18c ne može ona nikada da održava temperaturu kako treba. Sinoc od 18h do jutros u 9:30 sa bojlerom potrošila 8kw jeste bio minus 7, ima snage da greje Al neće [emoji3526]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Koja je tačno ta Midea koju imaš, gledam ove Mission II deluju da nisu loše, a trebao bih da uzmem neku uglavnom za grejanje.

Nakon dosta citanja, u uzi krug su usle GREE i FUJITSU. Najvise bi se koristila za grejanje.
U pitanju su sledeci modeli:

Fujitsu:
1.Fujitsu klima uredjaj ASYG12KGTA - AOYG12KGCA
2.Fujitsu klima uređaj zidni inverter ASYG12KMTA / AOYG12KMTA
3.Fujitsu klima uređaj zidni inverter ASYG14LMCE / AOYG14LMCE

Gree:
1.Gree inverter klima Amber Premium GWH12YD-S6DBA2A wifi
2.Gree klima inverter G-TECH Premium wifi 12k

Moram da napomenem da mi je Gree estetski lepsi od Fujitsu modela, ali to nije glavni faktor na osnovu kog cu doneti odluku.
Dosta sam citao da Fujitsu imaju dosta nisku modulaciju sto je +, ali svaka od njih ima svojih prednosti i mana. Zato me zanimaju vasa misljenja.
Grejalo bi se nekih 75 m2 (temperatura ~15 stepeni).

Hvala unapred!

Svaka klima od navedenih ce to odraditi da bude 15C. Za vise moze samo Amber 12 i LT 12 najmanje.

Sustina je da je velika kvadratura, Amber ima 800m3/h duvanje i moze da se stavi fix brzina, na Fujitsu klimama do sada nije mogla fix brzina, sama menja, a ne znam za te nove modele.
Ja bih nju stavio.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Jeste da ide preko cene koju si naveo ali evo kao ideja Fujitsu LFCA18.120k dinara.

To je dobar izbor, samo treba videti koliko jako duva, jer su Kod Fujitsu-a napisane max jacine na turbo modu koji se sam gasi posle 15 minuta, nije fiksan, a cak ni brzine duvanja nisu fiksne, zato bih ja izbegavao Fujitsu za tako velike prostore.
Snage joj svakako ne manjka.

Ovo se slazem, Fujitsu ima los softver za turbinu, drzi kako ona misli da treba a ne kako joj zadas fiksno, ponasa se kao da je u Auto modu. I ja bi pre Amber, najvise zbog vrece snage i grejaca.

Sustina je da je velika kvadratura, Amber ima 800m3/h duvanje i moze da se stavi fix brzina, na Fujitsu klimama do sada nije mogla fix brzina, sama menja, a ne znam za te nove modele.
Ja bih nju stavio.

Ne može fiksna brzina ni na ovim novim modelima, barem ne na kmta.

Ma ona moze, ako je potrebna, ona ce da radi na zadatoj ali ako sama odluci da moze na nizoj ona spusti bez tvog znanja i to ne mozes da promenis.
Na primer meni sad na 0C spoljne LGC kad je blizu defrosta radi na Quiet brzini a setovana je za dve brzine visa Medium. Ako do defrosta treba jos sat vremena ona ce tako da radi. U prostoriji u udaljenim delovima se oseti da je hladnije jer ima malo razmene vazduha na maloj brzini turbine. Kad odradi defrost onda krene na Medium i lepo greje dok ne postigne i ode na Low i tu duze radi dok opet ne dodje do vremena blizu defrosta i opet pocne da se blesavi na Quiet brzini.
Ovako su pocele da rade kada sam dodao jos klima, dok su bile same onda su isle na 22-23C a sad su na 21C preko dana a nocu na 22C.
Na primer kad je napolju 15C one krenu sa Low na Medium, i onda se ili spuste na Low pa gasenje ili se sa Medium ugase. Totalno nelogicno ponasanje. To mi je i najveca zamerka njihovom softveru, ostalo je sve ok.

Da li ta klima potpuno zabeli izmenjivač na spoljnoj jedinici pre defrosta.To možeš da vidiš i kad krene defrost ili nema leda na izmenjivaču pa radi kontrolni defrost mada ne bi trebalo toliko često.Trebalo bi da ta klima KMTA12 ima dvostruki izmenjivač na spoljnoj jedinici.Mada su joj malo smanjili težinu.

Nije KMTA12 vec Daikin ftx35c ili kakva je vec oznaka. Bas cu pogledati koliko zabeli pre nego pocne defrost. Ali rekao bih da ono sto sam video nije nista strasno. Delimicno ga zabeli. Ne znam kako izgledaju vase spoljne jedinice kad krene u defrost? Kod mene bih rekao da tu ima jos lufta i da nesto ranije to odradjuje.

Trenutnu situaciju sam resio tako sto stavim temp na 26-27 i onda u prostoriji bude prijatnih 24 stepena. Zasad tako da se provucem.

Mislim da je Srđan rekao da ima Daikin ili Daisekai a ne Kmta12, neka me ispravi ako grešim...

Inače meni večeras Kmta dobro radi, pod dobro mislim da defrost nije češći od 2-3 sata. Vlažnost je 88% i temp.1 ali nema magle.

Tako je. Daikin je u pitanju. Kako tebi KMTA odrzava zadatu temp?

Nakon dosta citanja, u uzi krug su usle GREE i FUJITSU. Najvise bi se koristila za grejanje.
U pitanju su sledeci modeli:

Fujitsu:
1.Fujitsu klima uredjaj ASYG12KGTA - AOYG12KGCA
2.Fujitsu klima uređaj zidni inverter ASYG12KMTA / AOYG12KMTA
3.Fujitsu klima uređaj zidni inverter ASYG14LMCE / AOYG14LMCE

Gree:
1.Gree inverter klima Amber Premium GWH12YD-S6DBA2A wifi
2.Gree klima inverter G-TECH Premium wifi 12k

Moram da napomenem da mi je Gree estetski lepsi od Fujitsu modela, ali to nije glavni faktor na osnovu kog cu doneti odluku.
Dosta sam citao da Fujitsu imaju dosta nisku modulaciju sto je +, ali svaka od njih ima svojih prednosti i mana. Zato me zanimaju vasa misljenja.
Grejalo bi se nekih 75 m2 (temperatura ~15 stepeni).

Hvala unapred!

A sta rece za sta se koristi taj prostor?
Jel to nesto kao sala (resrotan, lovacka kuca, dzinovski dnevni boravak...) pa je otvoreno, bez pregradnih zidova?
Jesi siguran da nece nikad morati do 22-24C da se greje?

A sta rece za sta se koristi taj prostor?
Jel to nesto kao sala (resrotan, lovacka kuca, dzinovski dnevni boravak...) pa je otvoreno, bez pregradnih zidova?
Jesi siguran da nece nikad morati do 22-24C da se greje?

U pitanju je dnevni boravak sa trpezarijom + radna soba (pravougaonog oblika gde bi klima dosla na jedan od 2 kraca zida). Pregradni zid/klizna vrata nisu uradjeni, ali ce u nekom trenutku sigurno biti pregradjeno. Radna soba je 27m2, tako da za dnevni boravak i trpezariju ostaje ~48m2. Ako se klima pokaze dobro, mogla bi doci jos jedna manja(ali to tek za sledecu zimu) u radnu sobu na suprotan zid od zida na kome bi bila postavljena ova koju sada planiram da uzmem.
Sledece godine ce mi trebati tih 22-24C na ~48m2, a ove je dovoljno da bude i ~15 na 75m2

Kolika je garancija na Gree i Fujitsu, da li je neko imao nekih problema u radu sa nekim od pomenutih modela? Za amber su se neki zalili da je mnogo bucna kada radi defrost.

Hvala PUNO svima na odgovorima!

Poslednja izmena:
Amber spoljnu jedinicu ne cujem dok radi defrost, ako je zatvoren prozor. Pre neki dan sam gledao napolju dok radid defrost, daleko od buke.

Jedino sto "sikne" kad zavrsi defrost i krene da greje :D

Ugrađena klima Fujitsu ASYG12KGTA, puštena u rad od četvrtka.

Nisam na toj adresi ali ću pratiti rad kada budem u prilici pa ću napisati utiske oko grejanja i potrošnje (uključena je na merač).

Ovaj model ima senzor prisustnosti pa kad nikoga nema u prostoriji spušta par stepeni ispod zadatog da štedi potrošnju. Videćemo kako to radi :)

20201022_192911.jpg

Da rezimiram dosadašnje iskustvo sa prvom klimom, greje oko 35m2 dnevne, trpezarije i kuhinje, dve prostorije povezane sa lučnim prolazom. Klima je usmerena iz dnevne ka lučnom prolazu u trpezariju.

Puštena u rad 22.10 i do današnjeg dana je potrošila za grejanje 168 Kwh. U plavoj zoni ako računam da je pola u skupoj (10.6 rsd) a pola u jeftinoj (2.6 rsd) to mu izadje oko 1.100 rsd za 38 dana.

Šta reći, prezadovoljan sam do sada. Videćemo ostatak zime. Ovo mi je test faza jer nemam centralno grejanje u kući, prvo sam promenio stolariju a ove godine uradio demit izolaciju.

Zainteresovan sam da pokrijem i ostale delove kuće sa Fujitsu inverterima. Ostaje mi 40m2 (2 sobe i hodnik). Razmišljam se na koji način, koje pozicije i koliko klima za najbolje raspoređivanje toplote.

Veća soba je 13m2, manja je 8m2 i hodnik je oko 20m2 (mada je sa stepeništem koje vodi na potrkovlje, pa je dosta veća kubikatura).

Da li ima uopšte smisla staviti posebnu klimu u 8m2 sobe koja je već popunjena sa krevetom, velikim ormarom... tu nema puno prostora za ugrejati?

Ili staviti neku da greje hodnik i da duva i ka sobama. Mada to su odvojeni delovi sa vratima naravno... hm.. nisam pametan...

Slike prostora u nastavku
Skica kuce 3D od gore.jpg

Kako se ponasa unutrasnja jedinica kod pravih profi inverter klima, kada spoljna pocne da radi defrost
Kako se ponasa na pocetku, kako na kraju?
Ja imam Gree Muse od skoro, do temp 0 step se nije gasila nikad, od kad je nula i minus, ona se od prilike gasi na svakih 40 min. Stane unutrasnja i spoljna, onda upali spoljnu, unutrasnja miruje, radi nekih 4 -5 min, ispusti neki vazduh i stane. Posle 30sek se pali i spoljna i unutrsnja, s tim sto unutrasnja pocinje brzo da okrece ventilator i duva hladno nekih minut, dva. I tek posle toga uspori na normalnu brzinu pocne da duva toplo tj vruce. Tako nrednih 40 min ,pa u krug.
Znaci i ako mi je zadata temp 22 step ili 27 step, ona se gasi na 40 min, bez obzira na temperaturu tog trenutka u sobi. Moze da je klima na 27 step namestena , a da postigla u sobi 23, ona ce se ugasiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno