Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam ja dve i za to što ti treba, ove moje mogu. Lepo podnose i ove dane sa maglom oko nule, precizno održavaju i nisu bučne.
Ali kao što sam znaš, Tesla nije proizvođač i ove su neki modeli od pre 3 god. kojih sigurno više nema u prodaji...
Pogledajte prilog 293056

Ovo je od jutros sa klime u dnevnoj sobi, koja je ostavljena preko noći na 20c
Sada je pitanje, šta se sada prodaje i čiji je proizvod.

Hvala na pomoci, video sam da imas Tesla inverter i nadao sam se da ces ti odgovoriti. Do koliko nisko spustaju potrosnju?

Ja imam opciju da uzmem ovaj model https://gigatron.rs/inverter-klime/tesla-klima-uredjaj-inverter-tt35x2112410ia-381887 njega merkam, ne znam mogu li se pruziti do fujitsua a imam utisak da bih ili uzeo ovako neki value ili bih stedeo da uzmem japanca, nekako mi je taj gree u srediti ne deluje primamljivo. Mozda pogresno razmisljanje

Nema od ovog posla ništa. Čisto sumnjam da je ovaj model Tesla iša bolji od mog Vivaxa. Ako ti se ne sviđa Gree, pogledaj Midea Mission 2.

Amber pre i posle defrosta, razmak 10 minuta. I dok je bio ovoliki led na njoj fino je grejala.
IMG_20201127_123821.jpgIMG_20201127_124847.jpg

Dvoredni izmenjivač

Troredni.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Sta znaci to na jeziku koji i mi smrtnici razumemo? :D

Ladno moja Samsung AQ12FAN on-off klima iz 2007. godine ima defrost. Prvo sam mislio da nesto brlja jer je hladno ali sad vidim da je to normalno.

Poslednja izmena:
Sta znaci to na jeziku koji i mi smrtnici razumemo? :D
Dva reda cevi, kod tebe dva i po. Inače normalno je da se klima onako zabeli, i greje najnormalnije dok je tako.
b7d5f7ca93e409fd417b4358189a5a25.jpg
f64e9d0d498ae0364d26d95301cc4241.jpg

Ja sam skoro naručio nekoliko Mi termometara, pa sad mogu da pratim u detalje temperature. OCD...
890d66407bab05bc899f1fc37fb5f87d.jpg

Poslednja izmena:
@arcibalde
@mitar1982

Hvala na odgovorima :)

Uzeh i ovlazivac, naravno s obzirom na moju value/$ bolest nisam uzeo Gorenje H50DW (koji je @Xepoj87 preporucio) nego Xiaomi Smart Humidifier (za 45e), isto ima automatiku za odrzavanje i upravljanje preko aplikacije. Stize u ponedeljak-utorak, pa cu pisati iskustva.

Dok je jedna prostorija treba ti 18-ka i mozda bi bila dovoljna GREE GWH18YE-S6DBA2A AMBER s obzirmo da hoces da dogrejes na 10-15C umesto da ugrejes na vise-manje normalnih 20-24C.

Kad budu 3 prostorije trebace ti 2-3 manje klime za normalno grejanje (verovatno 12-ke) u zavisnosti od rasporeda prostorija...

Ova Gree AMBER je provereno dobra i jaka klima.

Jos ce neko verziran da se javi i predlozi neku Fujitsu, Mitsubisi i Daikin...

Tamo gde je vlaga plocice su bolje resenje od parketa.

Hvala svima na odgovorima. Naravno i Gree dolazi u obzir, ali je ovoj cena bas jaka. Budzet mi je negde do 100 000.

@bombas Nisam siguran za Vox, brat je imao loseg iskustva pa sam sad malo skeptican.

QUOTE=šile;6248899]Odakle potiče tolika vlaga, kada je završen objekat?

Sent from my Mi MIX 3[/QUOTE]

Izgradjen davne 2011. Malterisano je prosle godine pocetkom novembra, gletovano i kreceno ove godine u Junu, parket postavljen sredinom jula.
Ispod je ekonomski prostor (ukopan u zemlju sa 3 strane). Moguce da odatle vuce vlagu (kosuljica je bila i vise nego suva u trenutku postavljanja parketa), nisam siguran.

Ako moze jos neka preporuka sta je best buy do 100 000din? Da li je pametnije uzeti jednu 18icu ili 2 manje ? Prostorija je 75m2 a ne 90, moja greska.

Po slikama više je dvoiporedni, onaj unutrašnji red ne ide na bok ako se dobro sećam. :D

@Ivan misle baš na taj promrzli deo koji si slikao ima tri (dvaipo) reda tih rebarca kroz koja prolaze cevi.
To se vodi kao troredni izmenjivac. A treci red je vise 3/4 nego 1/2.
Dodatno, sama povrsina svakog reda izmenjivaca je dosta veca od standardnih klima.
Ne bi me cudilo da cosak fali da ne bi previse smanjilo protok vazduha.

Zato bi i bilo pravilnije da se zna povrsina celokupnog izmenjivaca, jer sam broj redova ne znaci mnogo sam po sebi.
Ne ide ista povrsina i zapremina izmenjivaca u sve klime, neke ce imati duzi, neke deblji...

@arcibalde
@mitar1982

Hvala na odgovorima :)

Uzeh i ovlazivac, naravno s obzirom na moju value/$ bolest nisam uzeo Gorenje H50DW (koji je @Xepoj87 preporucio) nego Xiaomi Smart Humidifier (za 45e), isto ima automatiku za odrzavanje i upravljanje preko aplikacije. Stize u ponedeljak-utorak, pa cu pisati iskustva.

Mogao sam ti ja prodati moj za, i onako ga ne koristim :D

Poslednja izmena:
@Srdjan_sf2 Ako vuče iz "podruma" vlagu podićice se verovatno parket, trebao si prvo hidro izolaciju da uradiš, teško ćeš da resis drugačije

Sent from my Mi MIX 3

Ja imam opciju da uzmem ovaj model https://gigatron.rs/inverter-klime/tesla-klima-uredjaj-inverter-tt35x2112410ia-381887 njega merkam, ne znam mogu li se pruziti do fujitsua a imam utisak da bih ili uzeo ovako neki value ili bih stedeo da uzmem japanca, nekako mi je taj gree u srediti ne deluje primamljivo. Mozda pogresno razmisljanje
Ove moje su tada bile u CT-u ~42.000 din. Da li su te lošije ili su pojeftinile kod dobavljača, pitanje je.
E sad.. na tu kvadraturu, možda je bolje i te dve jeftinije, nego jedna od 500-600€

To se vodi kao troredni izmenjivac. A treci red je vise 3/4 nego 1/2.
Dodatno, sama povrsina svakog reda izmenjivaca je dosta veca od standardnih klima.
Ne bi me cudilo da cosak fali da ne bi previse smanjilo protok vazduha.

Zato bi i bilo pravilnije da se zna povrsina celokupnog izmenjivaca, jer sam broj redova ne znaci mnogo sam po sebi.
Ne ide ista povrsina i zapremina izmenjivaca u sve klime, neke ce imati duzi, neke deblji...
Dimenzije su tipične za klimu te klase, jedino je nešto deblji izmenjivač, i spoljna jedinica zbog tog dodatnog reda. Koliko doprinosi snazi/efikasnosti je pitanje, Heatcharge npr. ima "samo" dva reda.

Za klimu koje klase? Heatcharge je 3x skuplja klima :)
Pomaze sigirno, ali to ti je kao kod auta, na jeftinijem ce dodati konjazu, a na skupljim se poradi na menjacu, pogonu, sasiji...

Ne znam za 12ice tu do 1000e sa spoljasnjim tih dimenzija...moja Luca ima dosta manju spoljasnju, a Viola pogotovo.

Mislio sam na klime namenjene grejanju generalno, poput ostalih Nordic modela, ne konkretno na Heatcharge. Moja NZ9 je tu negde sa dimenzijama, tanja (plića) spoljna jedinica jedino. Cene nisu za poređenje, ovde su klime od 1000-1500 evra pristupačni modeli, novi model NZ25 je 1200-1400 evra trenutno.

Pa i to ke svinja od klime, ali svejedno ima manju spoljasnju.
I naravno, cena je muska u odnosu na Amber.
Kao sto sam i rekao, veca povrsina od vecine standardnih 12ica.
A da ne pricam sto je ipak bitno sta ima na nasem trzistu.

Radi cesto jer je slaba za tvoj prostor, treba pravilno dimenzionisati klimu i da se uracuna defrost i njegovo trajanje jer tada nema grejanja. Zato se ne savetuje jedan jaci uredjaj vec vise manjih jer nikada nece raditi defrost u isto vreme a i redje ce ih biti jer manje napregnuta klima manje i ledi, logicno. I meni je Fujitsu dok su bile dve LGC po ovakvom vremenu radio i na 40 minuta jer su dve grejale 90m2, dok su na vecim minusima bez magle grejale bolje jer nije bilo cestih defrosta. Reseno sa dodavanjem jos uredjaja, sad ukupno 5.
Pa ne znam sta da ti kažem. Ja ne znam koliko ce neka klima da radi defrost, koliko puta i koliko dugo. Verujem da postoji razlika izmedju ove ili one klime. Ali kad nema defrosta ili je redak onda ova klima je sasvim dovoljna. Nisko modulira, lepo radi. I bio sam zadovoljan dok se nije pojavila ova magla pre neki dan. Nema problema da zagreje. Ali je ubi defrost. Postoji li nešto što bih mogao da uradim da eliminisem defrost ili barem ga smanjim? Osim da promenim klimu :)

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Može li na tom meracu da se vidi koliko ukupno potroši klima za mesec,da mi sabira svu potrošnju?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kako? Meni dal ne radi il’ Ja ne znam da vidim, pokazuje da sam potrošio malo više od 100 kw za mesec?

@Srdjan
Imenjace, tako je, ona je dovoljna kad nema defrosta ali kad ih ima video si i sam, oseca se dok ne greje jer tih 10+ minuta nema grejanja. Zavisi gde zivis ali u Srbiji vise imamo ovakvo vreme oko -5c do 3C kada je veca vlaznost nego vecih minusa kada je suvlji vazduh i nema defrosta. Zato treba uracunati da treba malo rezerve snage.

Kako? Meni dal ne radi il’ Ja ne znam da vidim, pokazuje da sam potrošio malo više od 100 kw za mesec?

Pa to je to oko 200kw potrosi ako je zadana 24c a zavisi i od vise faktora potrosnja:
kvadratura,izolacija,spoljna temperatura.....

Pa ne znam sta da ti kažem. Ja ne znam koliko ce neka klima da radi defrost, koliko puta i koliko dugo. Verujem da postoji razlika izmedju ove ili one klime. Ali kad nema defrosta ili je redak onda ova klima je sasvim dovoljna. Nisko modulira, lepo radi. I bio sam zadovoljan dok se nije pojavila ova magla pre neki dan. Nema problema da zagreje. Ali je ubi defrost. Postoji li nešto što bih mogao da uradim da eliminisem defrost ili barem ga smanjim? Osim da promenim klimu :)

Da li ta klima potpuno zabeli izmenjivač na spoljnoj jedinici pre defrosta.To možeš da vidiš i kad krene defrost ili nema leda na izmenjivaču pa radi kontrolni defrost mada ne bi trebalo toliko često.Trebalo bi da ta klima KMTA12 ima dvostruki izmenjivač na spoljnoj jedinici.Mada su joj malo smanjili težinu.

Poslednja izmena:

Preseli se u toplije krajeve [emoji6]

Sa duplim izmenjivacem defrost traje duze nego sa jednorednim ali treba i vise vremena da se nakupi led.

Mislim da je Srđan rekao da ima Daikin ili Daisekai a ne Kmta12, neka me ispravi ako grešim...

Inače meni večeras Kmta dobro radi, pod dobro mislim da defrost nije češći od 2-3 sata. Vlažnost je 88% i temp.1 ali nema magle.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno