Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Fujitsu LGC, LU i LLCA su tihe kada rade defrost, to na kraju kad kao dune je u stvari gas koji pusti iz spoljne u unutrasnju jedinicu. Nakon toga jos minut ne ukljucuje i nikako ne duva hladno, to je los rad kod kineskih invertera, i Vox kad krene da greje on prvo krene da duva i drzi krilca skroz gore jer duva hladan vazduh jer grejanje jos nije pocelo. Kod Fujitsu toga nema, na grejanju nikad ne duva dok ne zagreje izmenjivac.

Kod mene duva hladno Fujitsu Luca posle defrosta, sa na gore podignutim krilcima.

Cak, ne znam da li je jos neko primetio miris kao neke prasine kada krene to hladno da duva posle defrosta...?

Nikakav gas spoljna ne pusta, niti su spoljna i unutrusnja jedinica povezane necim sto bi moglo bilo sta da sprovede iz spoljasnje i da duva kroz unutrasnju.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Moja gree inverter klima kada su počele magle i temperatura oko nule ponovo je postala bučna. Tako je bilo i prošle zime ali januara meseca kada je bilo -10 sa maglom. Koji je tačno razlog ne znam ali mislim da se led nalepi na spoljni ventilator i da on više nije u balansu, ako je tako taj ventilator će brzo stradati. Sada je i bučnija nego prošle zime.

Kod mene duva hladno Fujitsu Luca posle defrosta, sa na gore podignutim krilcima.

Cak, ne znam da li je jos neko primetio miris kao neke prasine kada krene to hladno da duva posle defrosta...?

Nikakav gas spoljna ne pusta, niti su spoljna i unutrusnja jedinica povezane necim sto bi moglo bilo sta da sprovede iz spoljasnje i da duva kroz unutrasnju.

LLCE i LMCE kod mene posle defrosta uvek krenu sa toplim vazduhom da duvaju.Podigne krilo u gornji položaj kada krene defrost i gasi turbinu.Kad završi defrost vrati krilo u donji položaj koji je bio pre toga ali ne kreće vazduh dok ne zagreje izmenjivač.I onda krenu baš toplo da duvaju postepeno.Nema mirisa nikakvih.

Jel ima neko Bergen inverter, koja aplikacija je za povezivanje na wifi ?

Pitanje, FAN držite na AUTO ili ga ručno podesite? KOd mene je na AUTO stavljen.

Fujitsu LUCA. NIkakvi mirisi za sada, greje oko 40m2(a i ako ih bude ima da se ganjam sa uvoznikom), ovde su malo teže magle, pa ode u defrost malo češće. Kako kaže Xepoj, krilca se podignu.

I kod mene je obicno na Auto, pa posto luftiram 2-3 puta dnevno, nekada pojacam da ugreje brze posle defrosta.

Kako se ponasa unutrasnja jedinica kod pravih profi inverter klima, kada spoljna pocne da radi defrost
Kako se ponasa na pocetku, kako na kraju?
Ja imam Gree Muse od skoro, do temp 0 step se nije gasila nikad, od kad je nula i minus, ona se od prilike gasi na svakih 40 min. Stane unutrasnja i spoljna, onda upali spoljnu, unutrasnja miruje, radi nekih 4 -5 min, ispusti neki vazduh i stane. Posle 30sek se pali i spoljna i unutrsnja, s tim sto unutrasnja pocinje brzo da okrece ventilator i duva hladno nekih minut, dva. I tek posle toga uspori na normalnu brzinu pocne da duva toplo tj vruce. Tako nrednih 40 min ,pa u krug.
Znaci i ako mi je zadata temp 22 step ili 27 step, ona se gasi na 40 min, bez obzira na temperaturu tog trenutka u sobi. Moze da je klima na 27 step namestena , a da postigla u sobi 23, ona ce se ugasiti
Prave profi inverter klime namenjeni su prvenstveno hladjenju.
Bilo kakva toplotna pumpa koja kao izvor energije koristi spoljni vazduh zvanicno se projektuje iskljucivo u kombinaciji sa dodatnim izvorom toplotne energije (bivalentno).
Kod tebe ocigledno debelo fali snage i tvoj uredjaj ne moze da postigne temperaturu (ako pretpostavimo da je ispravan) nego stalno ima potrebu za odledjivanjem spoljne jedinice.
Dzaba setujes vecu temperaturu on ako ima potrebu da odledi spoljnu jedinicu to ce joj biti prioritet.

Da rezimiram dosadašnje iskustvo sa prvom klimom, greje oko 35m2 dnevne, trpezarije i kuhinje, dve prostorije povezane sa lučnim prolazom. Klima je usmerena iz dnevne ka lučnom prolazu u trpezariju.

Puštena u rad 22.10 i do današnjeg dana je potrošila za grejanje 168 Kwh. U plavoj zoni ako računam da je pola u skupoj (10.6 rsd) a pola u jeftinoj (2.6 rsd) to mu izadje oko 1.100 rsd za 38 dana.

Šta reći, prezadovoljan sam do sada. Videćemo ostatak zime. Ovo mi je test faza jer nemam centralno grejanje u kući, prvo sam promenio stolariju a ove godine uradio demit izolaciju.

Zainteresovan sam da pokrijem i ostale delove kuće sa Fujitsu inverterima. Ostaje mi 40m2 (2 sobe i hodnik). Razmišljam se na koji način, koje pozicije i koliko klima za najbolje raspoređivanje toplote.

Veća soba je 13m2, manja je 8m2 i hodnik je oko 20m2 (mada je sa stepeništem koje vodi na potrkovlje, pa je dosta veća kubikatura).

Da li ima uopšte smisla staviti posebnu klimu u 8m2 sobe koja je već popunjena sa krevetom, velikim ormarom... tu nema puno prostora za ugrejati?

Ili staviti neku da greje hodnik i da duva i ka sobama. Mada to su odvojeni delovi sa vratima naravno... hm.. nisam pametan...

Slike prostora u nastavku
Pogledajte prilog 293164
KGTA je nov model baš nam trebaju utisci o radu klime.Greješ 35 kvadrata na koliko stepeni je podešena klima.Da li tačno održava temperaturu,da li je fan na auto ili sam biraš neku brzinu.Koliko su česti defrosti ukoliko možeš da pratiš rad klime.Kakva je izolacija u tom objektu gde je klima.Možda si već ovo u nekom postu napisao ali ponovi ukoliko nije problem.

@zoxor i moja Bergen inverter klima se isto ponasa od kako je pala temperatura a povecala se i vlaznost. Ali upalio sam preksinoc TA pec posto grejem 55m2 (ne izolovani) prostor i redje ide u defrost. Do +5 drzala je temp 22 stepena a setovana je na 23 bez gasenja. Dvoumio sam se da kupim on/off klimu i spoljnu jedinicu stavim u potkrovlje do leta...

Kako se ponasa unutrasnja jedinica kod pravih profi inverter klima, kada spoljna pocne da radi defrost
Kako se ponasa na pocetku, kako na kraju?
Ja imam Gree Muse od skoro, do temp 0 step se nije gasila nikad, od kad je nula i minus, ona se od prilike gasi na svakih 40 min. Stane unutrasnja i spoljna, onda upali spoljnu, unutrasnja miruje, radi nekih 4 -5 min, ispusti neki vazduh i stane. Posle 30sek se pali i spoljna i unutrsnja, s tim sto unutrasnja pocinje brzo da okrece ventilator i duva hladno nekih minut, dva. I tek posle toga uspori na normalnu brzinu pocne da duva toplo tj vruce. Tako nrednih 40 min ,pa u krug.
Znaci i ako mi je zadata temp 22 step ili 27 step, ona se gasi na 40 min, bez obzira na temperaturu tog trenutka u sobi. Moze da je klima na 27 step namestena , a da postigla u sobi 23, ona ce se ugasiti
Gree muse se prodaje kao standardna inverter klima.Koliko kvadrata greješ tom klimom.Bitna je i izolacija objekta.Neke klime i kada dođe do kvara senzora za temperaturu u unutrašnjoj jedinici nastavljaju da greju po nekoj šemi uključi isključi da ne bi korisnik ostao skroz bez grejanja.Trebalo bi proveriti taj senzor neka dođu i pogledaju kako radi klima.

@zoxor i moja Bergen inverter klima se isto ponasa od kako je pala temperatura a povecala se i vlaznost. Ali upalio sam preksinoc TA pec posto grejem 55m2 (ne izolovani) prostor i redje ide u defrost. Do +5 drzala je temp 22 stepena a setovana je na 23 bez gasenja. Dvoumio sam se da kupim on/off klimu i spoljnu jedinicu stavim u potkrovlje do leta...
Stavljanje spoljne jedinice u zatvoren prostor tipa podrum tavan potkrovlje nije resenje i preporucujem da se ne bacaju pare na taj nacin.

Nisi razumeo, kad zavrsi defrost gas je u toplom stanju u spoljnoj jedinici a u hladnom u unutrasnjoj. Taj zvuk kad zasisti je razmena gasa, onaj hladni iz unutrasnje ide u spoljnu dok onaj iz spoljne ide u unutrasnju. Na taj nacin se skracuje vreme defrosta.
Mereno na povrsini izmenjivaca prilikom defrosta na unutrasnjoj izmereno -32C a na spoljasnjoj 5C, ne znam koliko je precizan merac.

Aha, kada si rekao dune, ja sam mislio da si mislio da izduvava gas, a ne da mislis samo na zvuk kao da nesto dune :)

Nisi razumeo, kad zavrsi defrost gas je u toplom stanju u spoljnoj jedinici a u hladnom u unutrasnjoj. Taj zvuk kad zasisti je razmena gasa, onaj hladni iz unutrasnje ide u spoljnu dok onaj iz spoljne ide u unutrasnju. Na taj nacin se skracuje vreme defrosta.
Mereno na povrsini izmenjivaca prilikom defrosta na unutrasnjoj izmereno -32C a na spoljasnjoj 5C, ne znam koliko je precizan merac.
Tako je manje vise.
Defrost je ustvari rezim hladjenja samo sa umerenim ili nikakvim radom kako spoljnog tako i unutrasnjeg ventilatora.
Prilikom zavrsetka defrosta spoljna jedinica je pod visljim pritiskom i gas prelazi iz spoljne u unutrasnju dok pri zapocinjanju defrosta unutrasnja jedinica je pod vecim pritiskom pa gas prelazi iz unutrasnje u spoljnu.

Nisi upravu. U TC Enjub blok 45 sve klime od lokala su smestene unutar centra. Svi lokali se dogrevaju na taj nacin.

Da i u unutra imaju spoljne jedinice koje sluze kao frizideri koji hlade unutar tog centra. Klima koristi spoljni vazduh kao energiju kao i kompresor da sabija gas pod pritiskom. Sto je hladniji vazduh to je potrebno vise energije od kompresora samim tim i veca potrosnja.
U normalnim zemljama (a i kod nas ponegde) se koriste centralne jedinice i hlade i greju ceo trzni centar, ne ugradjuje svako split sistem po lokalu posebno.

Nisi upravu. U TC Enjub blok 45 sve klime od lokala su smestene unutar centra. Svi lokali se dogrevaju na taj nacin.

Treba mi para, odem u banku i opljačkam banku... to je tebi normalno?
Gladan sam, na ulici vidim dete sendvič jede, uzmem mu iz ruke sendvic i pojedem... to tako moze?
Gradim kucu, pravim balkon iznad trotoara na ulici, obuhvatim i banderu sa strujom jer hocu ja balkon ... to je šta, genijalno i dozvoljeno?

Dakle ti mislis da je to normalno, da tako treba i da ne smeta nikome i ničemu da spoljnja jedinica klime bude unutra... blago nama s vama takvima.

Poslednja izmena:

I takvih primera ima koliko hoćeš.. spoljna ne kisne, ne muči je magla, nikada neće zarđati.. a u potkrovlju ti neće praviti ni buku.

A neće ni grejati na kraju, mada to nije toliko bitno. :d

Evo ovde sam pisao detaljnije o objektu
https://forum.benchmark.rs/showthre...i-prvi-post!&p=6165468&highlight=#post6165468

Uzeo sam najekonomičniju i novi model, sa A+++ na grejanju i hlađenju. Inicijalno je Pdesign na -10c napisan da bude što ekonomičnija, mada gledajući u detaljniju specifikaciju ona ipak ima dovoljno snage.

Asyg12KGTA ima više snage od Asyg12LU i Asyg12KMTA gledajući detaljnije tablicu koliko daje kilovata na kojem minusu i sa kolikim IP (input power).

Prodavac me je savetovao da je 12-ka na granici za ovu kvadraturu, i da su 12-ke do 30m2. Da mi preporučuje 14-ku. Ipak je 14-ka dosta bučnija (quiet brzina je za 3-4 db veća nego od 12-ke).
Dnevna nam se koristi i za spavanje pa sam želeo da uveče kad stavim na najtiše da bude što tiša. I zaista je tako, na prvoj brzini u tišini se ne čuje.

Tokom dana je držimo na AUTO (brzina) jer onda elektronika može da radi najekonomičnije i da sama odlučuje kada treba da poveća ili smanji u zavisnosti od temp u prostoru i gubitaka. Uošte nije bučna, ne ide na najjaču brzinu osim ako ne otvorimo prozor na 5 min. pa onda brzo padne temp u prostoru zbog hladnog vazduha. Uveče smo je držali na fiksnoj brzini 1. i smanjili temp na 18-19. radi lepšeg spavanja.

Senzor pokreta za uštedu radi, ali mi se ne sviđa na modu grejanja. Izgleda da je bolji na mogu hlađenja. Iz razloga što u upustvu piše da na grejanju ukoliko u kući nema nikoga 20 minuta, on spušta 3-4 stepena, a na hlađenju diže 1-2. I nigde ne piše da li to može da se programira, već je tako. Meni je previše 3-4 stepena da spušta na grejanju, pogotovo što radi jako ekonomično i kad uđeš u prostor posle par sati odsustva oseti se da je hladnije i onda joj treba dosta da povrati to što je izgubila jer neće raditi na najjače da što pre digne već lagano tokom par sati. To sam isključio i držim je na fiksnoj temp (AUTO).

Druga stvar oko držanja temp, ovaj daljinac ima podešavanje u pola stepena i to radi sigurno dobro. Kasnije sam pročitao da je za grejanje klimu bolje montirati što niže od plafona, jer je gore najtopliji vazduh pa za što tačnije merenje i držanje temp ona treba biti što niže i da duva što niže (krilca skroz na dole). Ja sam je montirao na 11cm od plafona. Mislim da je bolje na >= 15cm. Kod sledeće ću probati niže.

Imam digitalni termometar u prostoru koji stoji na visini od 1m (najtačnije je na većoj visini, od 1.5m ili slično) i da bi on pokazivao 22-23c moram staviti na daljincu 24-25c kako bi toplota stizala i u druge delove prostora. Kažu, a i skontao sam, da klima nije uređaj za grejanje s kojim možeš da guraš temp u druge prostorije jer njegov senzor stoji u UJ i automatski gasi ili smanjuje kad se dostigne temp u okolini UJ. Zato je dobar raspored snaga i pozicija UJ u prostoru od velikog značaja.

Radila je ovih dana defrost par puta, to sam pitao sestru jer nisam na lokaciji stalno. Jedan dan kad je bilo oko 1c i velika vlaga 80+, radila je 1-2 puta dnevno. Čitam ovde na forumu da nekima radi na svakih sat vremena, ova to do sada nije radila. Danas nisam skontao da je radila uošte defrost. Kada to radi, onda se krilca podignu skroz gore i treperi lampica. Nekih 5-10min i onda se vrati na režim grejanja i spusti krilca na prethodno setovano i tek kad ugreje izmenjivač unutra onda krene turbina da radi. To je okey.

Što se tiče modulacije, to je extra. Vidi se i po ukupnoj potrošnji. Zadnje nedelje oktobra tj. 10 dana je radila između 160-250W po satu kada je bilo toplije napolju (oko 10c dnevne i uveče iznad nule), a sada kada je oko nule ceo dan i uveče minus modulira oko 350-550W. Postoji i "powerfull" mod na daljincu, kada radi na najjače i tad sam primetio da vuče 1500-1700W u piku i to radi dok ne isključiš taj mod ili max. nekih 15-20 min. (ne znam tačno, piše u knjižici).

Ja sam za sada zadovoljan, još kad bih uspeo da pokrijem celu kuću sa još 2-3 jedinice to bi bila pesma. Samo da smislim koje modele, kojeg kapaciteta i na kojim pozicijama a da je uz spoljni zid i da imam strujnu instalaciju. Po ovim proračunima ako jedna ovakva troši 15-20 eur mesečno, sa 3 komada mogu da grejem 80m2 i da me izađe mesečno 50-60 eur.

Dosta jeftinije od grejanja na gas, a imaš i hlađenje tokom leta što sa gasom nemaš... Toplotne pumpe su još uvek dosta skupe, a ovo radi na istom principu i pristupačnije je. Mislim da je ovo najjeftinije grejanje, tj. u odnosu na uloženo-dobijeno.

Sto nisi isao na jednu vecu spoljnju jedinicu na koju moze da se nakaci vise unutrasnjih ? Gledah nesto u zadnje vreme i u Americi, pored ustaljenih HVAC sistema, cesto rade Fujitsu/Mitsubishi jednu veliku spoljnju od 24K BTU i jace sa vise UJ.

Sto nisi isao na jednu vecu spoljnju jedinicu na koju moze da se nakaci vise unutrasnjih ? Gledah nesto u zadnje vreme i u Americi, pored ustaljenih HVAC sistema, cesto rade Fujitsu/Mitsubishi jednu veliku spoljnju od 24K BTU i jace sa vise UJ.
Da ali za hladjenje.
24 ka je za dve max tri unutrasnje za 4 ili 5 se stavljaju jos jace spoljne. Za vise unutrasnjih idu VRF sistemi ali to je posebna prica.
Za grejanje 1 na 1 je preporuka.

Poslednja izmena:
Nisam ja ni rekao da je normalno sto sta u ovoj zemlji nije normalno. Ali to radi ko ne veruje neka ode pa vidi. Svi unutrasnji lokali u TC Enjub drze spoljnu jedinicu iznad vrata. To su im valjda ugradili "strucnjaci". Cisto sumnjam da bi to nekom frizeru ili pekaru palo na pamet...

[emoji3]

A neće ni grejati na kraju, mada to nije toliko bitno. :d

I takvih primera ima koliko hoćeš.. spoljna ne kisne, ne muči je magla, nikada neće zarđati.. a u potkrovlju ti neće praviti ni buku.

Treba mi para, odem u banku i opljačkam banku... to je tebi normalno?
Gladan sam, na ulici vidim dete sendvič jede, uzmem mu iz ruke sendvic i pojedem... to tako moze?
Gradim kucu, pravim balkon iznad trotoara na ulici, obuhvatim i banderu sa strujom jer hocu ja balkon ... to je šta, genijalno i dozvoljeno?

Dakle ti mislis da je to normalno, da tako treba i da ne smeta nikome i ničemu da spoljnja jedinica klime bude unutra... blago nama s vama takvima.

Da i u unutra imaju spoljne jedinice koje sluze kao frizideri koji hlade unutar tog centra. Klima koristi spoljni vazduh kao energiju kao i kompresor da sabija gas pod pritiskom. Sto je hladniji vazduh to je potrebno vise energije od kompresora samim tim i veca potrosnja.
U normalnim zemljama (a i kod nas ponegde) se koriste centralne jedinice i hlade i greju ceo trzni centar, ne ugradjuje svako split sistem po lokalu posebno.
Gospodo, zamolio bih Vas da se suzdržite od daljih komentara i prestanete odgovarati čoveka od te zamisli. Makar neko da ubaci unutrašnju u potkrovlje ili podrum. :D

Mene zanima kakav je to centar, jel otvorenog tipa, ima li grejanja unutra ili samo u lokalima klimama?
Rekao bih da sunovo vecinom.on/off klime i da nije primarno grejanje...
67045966cd49daaf5c5028806536af12.jpg

Poslednja izmena:
Istu kolicinu energije (manje vise) koju da unutrasnja jedinica u rezimu grejanja spoljna jedinica oduzima od okoline odnosno hladi.
Staviti spoljnu jedinicu na tudji tavan bi i imalo smisla [emoji3] ali na svoj nikako.

Preporucis komsiji kog ne volis :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno