Evo ovde sam pisao detaljnije o objektu
https://forum.benchmark.rs/showthre...i-prvi-post!&p=6165468&highlight=#post6165468
Uzeo sam najekonomičniju i novi model, sa A+++ na grejanju i hlađenju. Inicijalno je Pdesign na -10c napisan da bude što ekonomičnija, mada gledajući u detaljniju specifikaciju ona ipak ima dovoljno snage.
Asyg12KGTA ima više snage od Asyg12LU i Asyg12KMTA gledajući detaljnije tablicu koliko daje kilovata na kojem minusu i sa kolikim IP (input power).
Prodavac me je savetovao da je 12-ka na granici za ovu kvadraturu, i da su 12-ke do 30m2. Da mi preporučuje 14-ku. Ipak je 14-ka dosta bučnija (quiet brzina je za 3-4 db veća nego od 12-ke).
Dnevna nam se koristi i za spavanje pa sam želeo da uveče kad stavim na najtiše da bude što tiša. I zaista je tako, na prvoj brzini u tišini se ne čuje.
Tokom dana je držimo na AUTO (brzina) jer onda elektronika može da radi najekonomičnije i da sama odlučuje kada treba da poveća ili smanji u zavisnosti od temp u prostoru i gubitaka. Uošte nije bučna, ne ide na najjaču brzinu osim ako ne otvorimo prozor na 5 min. pa onda brzo padne temp u prostoru zbog hladnog vazduha. Uveče smo je držali na fiksnoj brzini 1. i smanjili temp na 18-19. radi lepšeg spavanja.
Senzor pokreta za uštedu radi, ali mi se ne sviđa na modu grejanja. Izgleda da je bolji na mogu hlađenja. Iz razloga što u upustvu piše da na grejanju ukoliko u kući nema nikoga 20 minuta, on spušta 3-4 stepena, a na hlađenju diže 1-2. I nigde ne piše da li to može da se programira, već je tako. Meni je previše 3-4 stepena da spušta na grejanju, pogotovo što radi jako ekonomično i kad uđeš u prostor posle par sati odsustva oseti se da je hladnije i onda joj treba dosta da povrati to što je izgubila jer neće raditi na najjače da što pre digne već lagano tokom par sati. To sam isključio i držim je na fiksnoj temp (AUTO).
Druga stvar oko držanja temp, ovaj daljinac ima podešavanje u pola stepena i to radi sigurno dobro. Kasnije sam pročitao da je za grejanje klimu bolje montirati što niže od plafona, jer je gore najtopliji vazduh pa za što tačnije merenje i držanje temp ona treba biti što niže i da duva što niže (krilca skroz na dole). Ja sam je montirao na 11cm od plafona. Mislim da je bolje na >= 15cm. Kod sledeće ću probati niže.
Imam digitalni termometar u prostoru koji stoji na visini od 1m (najtačnije je na većoj visini, od 1.5m ili slično) i da bi on pokazivao 22-23c moram staviti na daljincu 24-25c kako bi toplota stizala i u druge delove prostora. Kažu, a i skontao sam, da klima nije uređaj za grejanje s kojim možeš da guraš temp u druge prostorije jer njegov senzor stoji u UJ i automatski gasi ili smanjuje kad se dostigne temp u okolini UJ. Zato je dobar raspored snaga i pozicija UJ u prostoru od velikog značaja.
Radila je ovih dana defrost par puta, to sam pitao sestru jer nisam na lokaciji stalno. Jedan dan kad je bilo oko 1c i velika vlaga 80+, radila je 1-2 puta dnevno. Čitam ovde na forumu da nekima radi na svakih sat vremena, ova to do sada nije radila. Danas nisam skontao da je radila uošte defrost. Kada to radi, onda se krilca podignu skroz gore i treperi lampica. Nekih 5-10min i onda se vrati na režim grejanja i spusti krilca na prethodno setovano i tek kad ugreje izmenjivač unutra onda krene turbina da radi. To je okey.
Što se tiče modulacije, to je extra. Vidi se i po ukupnoj potrošnji. Zadnje nedelje oktobra tj. 10 dana je radila između 160-250W po satu kada je bilo toplije napolju (oko 10c dnevne i uveče iznad nule), a sada kada je oko nule ceo dan i uveče minus modulira oko 350-550W. Postoji i "powerfull" mod na daljincu, kada radi na najjače i tad sam primetio da vuče 1500-1700W u piku i to radi dok ne isključiš taj mod ili max. nekih 15-20 min. (ne znam tačno, piše u knjižici).
Ja sam za sada zadovoljan, još kad bih uspeo da pokrijem celu kuću sa još 2-3 jedinice to bi bila pesma. Samo da smislim koje modele, kojeg kapaciteta i na kojim pozicijama a da je uz spoljni zid i da imam strujnu instalaciju. Po ovim proračunima ako jedna ovakva troši 15-20 eur mesečno, sa 3 komada mogu da grejem 80m2 i da me izađe mesečno 50-60 eur.
Dosta jeftinije od grejanja na gas, a imaš i hlađenje tokom leta što sa gasom nemaš... Toplotne pumpe su još uvek dosta skupe, a ovo radi na istom principu i pristupačnije je. Mislim da je ovo najjeftinije grejanje, tj. u odnosu na uloženo-dobijeno.