Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gospodo, zamolio bih Vas da se suzdržite od daljih komentara i prestanete odgovarati čoveka od te zamisli. Makar neko da ubaci unutrašnju u potkrovlje ili podrum. :D

Pa imamo kolegu forumasa koji je ovde dosao po savete i cini mi se da je rekao da vec ima jednu u podrumu i da hoce i drugu da stavi i javio je da je kupio klimu ako se secam samo nije rekao da li je ipak stavio spoljnju u podrum, micao, otvarao il sta vec radio sa vratima u podrumu zgrade...
Zacutao je i ne javlja se, pa ako se pozna bilo bi lepo da nas obavesti kako radi klima, kako je u podrumu, jesu se pingvini naselili ili je izdao podrum kao hladnjacu nekom kinezu za cuvanje nacionalnih specijaliteta iz uvoza...:sceptic:

Poslednja izmena:
Kod mene je trzni centar maltene identican kao onaj sa slike, sa sve spoljnim jedinicama unutra.
Kako vam rade klime sada? Kod mene nema magle a ni defrosta skoro ceo dan, manja je vlaga ocigledno.

Manja je vlažnost nego prethodnih dana, doduše ne mnogo (82%) ali dovoljno da klima ,,prede'' što bi se reklo. :)

Bio jedan defrost večeras oko 20h i danas oko 11h i to je to.

@djalf

Meni je Amber sinoc imao par defrosta, jutros oko 6h jedan, u toku noci ne znam. Kod mene su doduse nezgodni uslovi, okruzen sam sumom pa je po difoltu veca vlaznost, a i sad kad je doslo dosta hladnije vreme sam provalio da od 4 parceta stolarije u prostoru koji greje Amber, 3 ne dihtuju kako treba i stalno upada hladan vazduh.

Sada bar ima samo-lepljive diht gume kakve hoćeš, pa možete da rešiš to i sam.

Obavezno dodaj lepak neki malo jer te samoljepljive gume ne lepe najbolje.
Kod mene od juce nije bilo defrosta jer dve kaplju u kante i nema vode od sinoc kako sam izpraznio.

Moja preporuka je za slučaj da ne lepe ili se odlepe, acetatni silikon. Ali samo namazati, kao što bi i lepak.
Silikon se posle, ako bude potrebe, lakše skida sa stolarije.

Cao ljudi.
Zelim da ugradim inverter klimu, kako centralno na struju koje imam (takodje stari kotao) ipak kostati previse da bih se na njega grejao.
Stan ima 60 kvadrata i klima je na poziciji da duva u ceo stan bez nekih vecih prepreka (na zidu izmedju kuhinje i dnevne sobe a okrenuta kad druge dve sobe, u jednu duva pravolinijski). Primarno bi mi bilo da grejem 35 kvadrata, u onih 15 (trecoj sobi) bih u slucaju potrebe palio TA pec nocu, ali ako bi klima mogla da greje i to sto da ne. (Trenutno grejem ceo stan na obicnu klimu i sasvim je ok, ali i dalje nije pocela neka ozbiljna zima).

Sa obzirom na velicinu tog zida gde se klima nalazi i gde ce ici i inverter, ne bih uzimao 18icu, jer je prevelika i ostao bih na 12ici koju vec imam. Imam problem da odaberem proizvodjaca i generalno koju klimu uzeti.
Voleo bih da bude sto bolje energetske klase, da ima jonizator, video sam da neke imaju i filter za 2.5ppm cestice, (sto da ne), takodje bih voleo da ima onaj night mode i generalno ta neka podesavanja gde bih mogao da je pustim da radi ceo dan, sa mojim instrukcijama i da zaboravim da postoji. Bitno mi je da bude sto tisa, jer ako ce da radi stalno ne bih da mi probija mozak, mada sam video da je u toj nekoj srednjoj klasi buka jako slicna.
Ne bih da je platim 100 hiljada, ali bih isao do 70-75-80, ako bih time dobio nesto. (sa ugradnjom)

nadam se da ce neko moci da mi pomogne, ili ako ima iskustva sa nekim konkretnim modelom neka kaze

Ps. sto je toliko vazno koliko puta dnevno klima radi defrost?

Ps. sto je toliko vazno koliko puta dnevno klima radi defrost?

:zgran:
Zato sto tad ne griju. Prestanu da duvaju, obrne se proces pa pocne grejanje spoljnje jedinice (kao ljeti kad se hladi stan) i ne moze da radi (greje) unutrasnja, pa ljudima problem sto hoce da zahladi tih 10-15 minuta...

Nego reci ti nama kakvi su prozori, kakvi su zidovi (debljina, vrsta gradnje), izolacija...

Moze neka skica eventualno...

Na prvu ako ces jednu klimu i na nju da se grejes, onda od ovih sposobnih da greju 45-50m2 Gree AMBER. Fujitsu LT je nesto skuplja, Daikin i Mitsubisi jos skuplji.
Ako si voljan pokusati sa nekom slabijom koja verovatno nije bas dovoljna za vise od 50m2 ugrejati, pogotovo na vecem minusu kad najvise i treba toplota neka se jave jos kolege s iskustvom i preporuce nesto poput Gree G-Tech i tome slicno od Fujitsu mozda i jače od G-Tech...

:zgran:
Zato sto tad ne griju. Prestanu da duvaju, obrne se proces pa pocne grejanje spoljnje jedinice (kao ljeti kad se hladi stan) i ne moze da radi (greje) unutrasnja, pa ljudima problem sto hoce da zahladi tih 10-15 minuta...

Nego reci ti nama kakvi su prozori, kakvi su zidovi (debljina, vrsta gradnje), izolacija...

Moze neka skica eventualno...

Na prvu ako ces jednu klimu i na nju da se grejes, onda od ovih sposobnih da greju 45-50m2 Gree AMBER. Fujitsu LT je nesto skuplja, Daikin i Mitsubisi jos skuplji.
Ako si voljan pokusati sa nekom slabijom koja verovatno nije bas dovoljna za vise od 50m2 ugrejati, pogotovo na vecem minusu kad najvise i treba toplota neka se jave jos kolege s iskustvom i preporuce nesto poput Gree G-Tech i tome slicno od Fujitsu mozda i jače od G-Tech...

Aha, pa moja to isto radi ali nemam utisak da je to nesto predugo niti da mi pada temperatura ali ok. Ovde u stanu ne pada ispod 16 u ovim sadahladnijim beogradskim danima kada grejanje ne radi. Kada npr odem u toku dana od kuce i nema me jedno 6 7 8 sati ja se vratim u minimum 18 stepeni stan.
Prozori su pvc, zidovi ko i kod svih starih zgrada, debeli.
Skida je u prilogu. Plavo je klima.
Hocu neku bolju. Mislim za za novac koji rekoh mogu da uzmem jednu finu. I da, cekam i ja minus i tad ce mi najvise trebati, tako da da hocu takvu neku.
Ja sam nasao neku daikin ftxb25c/rxb25c i micubisi msz-hj35va, da li to valja ili? U sustini ja sam najvise gledao protok vazduha i na osnovu toga zakljucio da ove klime to mogu da ispune jer ja imam oko 150 kubika a max ovih klima je oko 600 kubika na sat.
Izgleda da gore nisam napisao, ali bitne su mi i dimenzije da bude oko 80-82x27-28x25.
U sustini, ja mogu te tehnicke podatke izvuci, ali sta je stvarno realno stanje, to me zanima? Pogledacu i ove tvoje predloge. IMG_20201120_204311.jpg

Pušta LG po koju kap na luli. Komšinica se žali. Moram sutra da to silikoniram. Ako ne uspe, moraću da pomeram sj na terasu.

Imas grejac pa nisi skinuo lulu ili? Meni jedna LGC malopre odradila defrost a celi dan imala inje ali nije radila do sad jer je bilo toplije, sad zahladnelo. Ostale nisam video da radile danas.

Nemam grejač. A lula mora da stoji. Ispod mene je suteren.
Sutra ću da silikoniram spoj lule i otvora u tacni... Za sad samo Vivax greje. Čekam da se osuši spoj pa da silikon bolje uhvati.

Aha, pa moja to isto radi ali nemam utisak da je to nesto predugo niti da mi pada temperatura ali ok. Ovde u stanu ne pada ispod 16 u ovim sadahladnijim beogradskim danima kada grejanje ne radi. Kada npr odem u toku dana od kuce i nema me jedno 6 7 8 sati ja se vratim u minimum 18 stepeni stan.
Prozori su pvc, zidovi ko i kod svih starih zgrada, debeli.
Skida je u prilogu. Plavo je klima.
Hocu neku bolju. Mislim za za novac koji rekoh mogu da uzmem jednu finu. I da, cekam i ja minus i tad ce mi najvise trebati, tako da da hocu takvu neku.
Ja sam nasao neku daikin ftxb25c/rxb25c i micubisi msz-hj35va, da li to valja ili? U sustini ja sam najvise gledao protok vazduha i na osnovu toga zakljucio da ove klime to mogu da ispune jer ja imam oko 150 kubika a max ovih klima je oko 600 kubika na sat.
Izgleda da gore nisam napisao, ali bitne su mi i dimenzije da bude oko 80-82x27-28x25.
U sustini, ja mogu te tehnicke podatke izvuci, ali sta je stvarno realno stanje, to me zanima? Pogledacu i ove tvoje predloge. Pogledajte prilog 293240

Te slabasne klime to ne mogu da greju.

Po mom misljenju, nista ispod 6kW ne bih gledao, da bi imalo viska da radi kako treba.
Za te pare, mozda ovo:
https://klimauredjaji.com/klime/midea/midea-klima-inverter-mission-ii-mb-18n8d6wik

Takodje, nece bas sjajno grejati trecu sobu.

Nazalost, tesko unutrasnja tih dimenzija.

Mozda je bolje resenje 2 jeftine 12ice.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja sam uslovljen stvarima koje sam napisao u postu i treba mi takva klima. Ne mogu da stavim 18icu na mesto gde je sada, ako joj promenim lokaciju necu moci sa osamnesticom da grejem ni 35kvm a onda mi 18ica ni ne treba. Dve male ne mogu. Mogu jednu od 12btu tu gde sam nacrtao na slici. Sa obzirom da ljudi sa 18icom greju 60 kvadrata i znam sigurno da nemaju najbolje klime na planeti, nemoguce je da ja sa jednom 12icom necu moci da zagrejem 35 kvadrata i eventualno dodatnih 15 s vremena na vreme, a po svemu ovome kapiram da ce u toj sobi prosto biti TA pec.
Istina je da su te dimenzije kriticne da se nadju i mozda bih mogao direktno na struju da vezem klimu, onda bih dobio jos 10ak cm, koliko zauzima uticnica, ali smatram da ovo nije najpametnije resenje.
Takodje hvala za preporuke, al klima od 120k mi trenutno van dometa i necu toliko da dajem za klimu, a imam i centralno na struju koje mogu za ne daj boze da upalim uvek ako bude bas kriticno. Najvise vremena provodim u prostoriji gde je klima i uvek mi je samo jedna od dve naspramne prostorije otvorena, a evo sada npr nijedna.
Ono sto mene buni, a to ovde citam je da midea 18btu koja ima protok 850 kubika na sat moze da greje ceo stan, a fujitsu 12ica koja ima 750 kubika protoka na sat ne moze da gdeje 35 kvadrata. Malo sam zbunjen tim podacima

@MrShadow
Mislim da bi tebi odgovarala Fujitsu 12 KGTA i po dimenzijama i po snazi.

Klima je Gree Viola, inverter.

Nervira me što neće da zapamti položaj usmerivača vazduha. Ja ih namestim tako da budu što je više horizontalno, da duva što dalje od sebe.
Ugasim je, upalim, namesti usmerivač onako kako treba ali samo u prvih nekoliko meinuta dok nešto radi, pre nego što krene da duva toplo ali čim krene da duva toplo odmah obori usmerivač tako da duva na dole direktno ispred klime i onda moram da čekam i opet podešavam položaj usmerivača, svaki put iznova...

Da li je ranije pamtila položaj pa prestala?Ako je ranije pamtila a sad ne ugasi je na daljinskom pa isključi iz utičnice opet uključi pa probaj.

Viola ima daljinski na kom je nacrtano u kom polozaju stoji usmerivac.
Ako ostane isto na daljinskom, ne moze ona da promeni polozaj.

705d7ab12ea826ff15ac85ff51d15185.jpg

@MrShadow
Evo, nasao je Nesshonal resenje, ali je 95k dinara.

Odmah da napomenem, nece to biti bas tiho grejanje jednom klimom, ako hoces da se ugreje ceo prostor.
Takodje, ako je starogradnja, nadam se da barem plafon nije mnogo visok.

Poslednja izmena:
Te slabasne klime to ne mogu da greju.

Po mom misljenju, nista ispod 6kW ne bih gledao, da bi imalo viska da radi kako treba.
Za te pare, mozda ovo:
https://klimauredjaji.com/klime/midea/midea-klima-inverter-mission-ii-mb-18n8d6wik

Takodje, nece bas sjajno grejati trecu sobu.

Nazalost, tesko unutrasnja tih dimenzija.

Mozda je bolje resenje 2 jeftine 12ice.

To su cene sa montazom?

Ne znam, ne verujem.
Morao bi prodavnice da pitas.

Ja sam uslovljen stvarima koje sam napisao u postu i treba mi takva klima. Ne mogu da stavim 18icu na mesto gde je sada, ako joj promenim lokaciju necu moci sa osamnesticom da grejem ni 35kvm a onda mi 18ica ni ne treba. Dve male ne mogu. Mogu jednu od 12btu tu gde sam nacrtao na slici. Sa obzirom da ljudi sa 18icom greju 60 kvadrata i znam sigurno da nemaju najbolje klime na planeti, nemoguce je da ja sa jednom 12icom necu moci da zagrejem 35 kvadrata i eventualno dodatnih 15 s vremena na vreme, a po svemu ovome kapiram da ce u toj sobi prosto biti TA pec.
Istina je da su te dimenzije kriticne da se nadju i mozda bih mogao direktno na struju da vezem klimu, onda bih dobio jos 10ak cm, koliko zauzima uticnica, ali smatram da ovo nije najpametnije resenje.
Takodje hvala za preporuke, al klima od 120k mi trenutno van dometa i necu toliko da dajem za klimu, a imam i centralno na struju koje mogu za ne daj boze da upalim uvek ako bude bas kriticno. Najvise vremena provodim u prostoriji gde je klima i uvek mi je samo jedna od dve naspramne prostorije otvorena, a evo sada npr nijedna.
Ono sto mene buni, a to ovde citam je da midea 18btu koja ima protok 850 kubika na sat moze da greje ceo stan, a fujitsu 12ica koja ima 750 kubika protoka na sat ne moze da gdeje 35 kvadrata. Malo sam zbunjen tim podacima
Ja imam oko 33-34 kvadrata izjedna- dnevna, trpezarija i kuhinja, bocno hodnik od 4kvm, i kupatilo isto a onda spavaca od oko 20kvm. U vecoj mi radi fujitsu lmce 12 po 24h, a u spavacoj TA pec samo po jeftinoj tarifi. Za TA nemam merac, ali klima u proseku poslednje tri godine za celu grejnu sezonu od 6 meseci potrosi oko 1500-1600kWh. U pitanju je potkrovlje, delimicno izolovano, pvc stolarija. Temperatura tokom cele zime na spratu je oko 23-25 stepeni. Sada ceo oktobar klima potrosila 150kWh, a za novembar 245kWh. Eto jedno iskustvo iz prve ruke, mada je svaka situacija posebna sa svojim faktorima.

Potrosnja Novembar (30 dana):
VT: 469kW
NT: 442kW
Kuća 91m2 - 2x Fujitsu 12LGC, 2x Fujitsu General 09LLCA, VOX IVA5-12JR, 5cm stiropor fasada i tavan.
Racun oko 7400din, potrosnja van sezone 3000din. Spremanje i ves masina inace idu po nizoj tarifi, mozda malo manje leti spremanje, ves masina uvek. Zimi susara ide u nizoj i to pravi razliku u kW po tarifi, plus hladnija voda zimi za bojler 80L koji uvek ukljucujem u nizoj (leti gradska voda 20c, zimi 5c). Preko dana je toplije nego nocu tako da i to pravi vise kilovata u nizoj i tako dolazimo skoro do izjednacenja u potrosnji. Visa tarifa 15, niza 9 sati.

Imas sve u uputsvu , prelistaj
Povezao sam klimu preko SMART aplikacije wifi modul u Bergen klimi je od Gree. Btw posto koristim telenor internet 4G router. Ne radi mi Long distance remote. Koji sam aktivirao u aplikaciji. Jel to do Telenora ili mozda trebaju neki portovi da se otvore ? (dhcp mi je aktivan.)

Ja ne znam kolika je to marza ako sam Vox uzeo na 30k a neki je prodaju za 38k?

Da li je ranije pamtila položaj pa prestala?Ako je ranije pamtila a sad ne ugasi je na daljinskom pa isključi iz utičnice opet uključi pa probaj.
Mislim da je i ranije pomerala nakon par minuta ali nisam toliko obraćao pažnje, sad mi je raspored drugačiji i ne odgovara mi da duva direktno ispod.
Uglavnom, danas je nestajala struja na 10-15 minuta, to mu dođe kao da sam je isključio i opet je sama pomerila usmerivač...

Viola ima daljinski na kom je nacrtano u kom polozaju stoji usmerivac.
Ako ostane isto na daljinskom, ne moze ona da promeni polozaj.

705d7ab12ea826ff15ac85ff51d15185.jpg

Na mom daljinskom je ovako kad uključim klimu (slike u prilogu). Dakle trebalo bi da usmerivač ostane u skroz gornjem položaju međutim on bude tako prvih 4-5 minuta, klima najpre ne duva, razmišlja šta treba da radi :d onda posle par minuta krene da duva polako pa onda jače i toplo i onda obori usmerivač kao na slici, sama od sebe, ja sam je samo uključio i ništa više na daljinskom nisam dirao! Onda precirkulišem Swing dok ne dođem opet do iste slike kao na daljincu i onda ona podigne usmerivač.
I tako svaki put...

Prilozi

• klima daljinski.jpg
    klima daljinski.jpg
    389.9 KB · Pregleda: 82
  • klima up.jpg
    klima up.jpg
    653.3 KB · Pregleda: 90
  • klima down.jpg
    klima down.jpg
    673.2 KB · Pregleda: 84
Da li Gree Lomo  best buy ima I-feel ? Ako ima kako se aktivira posto na daljinskom nema dugme za tu opciju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno