Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ta klima je pre dva meseca bila 47 000 din ...na koji foru je sada ovako jeftina, ne znam ali ovo bi trebalo kupiti bukvalno makar i stajalo u ostavi pa za kad zatreba

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
To je samo unutrašnja jedinica.

Kasno sam video *mjau**mjau**mjau*...
Steta

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Kad se grejete na klime dali imate problem sa kondenzom i sa budji, odnosno sa vlaznoscu vazduha u kuci? Pre mi se u spavacoj sobi vatale male crne pegice visoko na zidu.. pa sam ove godine spolja izolovao tu sobu sa 8 cm stiropora, stavio nove kvalitetne pvc prozore , balkonska vrata i 3 cm stiropora na plafon i u novembru smontirao KMTA 12 i sad je ta soba bas fino topla i ugodna za boravak ali evo cim je zima malo stegla prozori su na dnu staklenog dela poceli da se "znoje".. kapljice kondenza i gore pri plafonu su pocele polako tufnice da se vide..
Kineski termometar pokazuje vlaznost vazduha 65-75%.. odmah smo prestali da susimo ves u celoj kuci , luftiramo mnogo vise nego pre ali vlaznost nije bas nesto drasticno opala.. tek kad upalim centralno grejanje onda vlaznost padne na 55-60% i prozori su suvi kao barut, ni kapi kondenza nema...
E sad mene zanima zasto centralno isusuje vazduh a klima ne? U osnovi to su ista grejna tela,parce metala , slicnih temperatura samo sto radijator pasivno prirodnim putem siri toplotu dok klima ima forsirano strujanje vazduha kroz izmenjivac na unutrasnjoj jedinici...
Nije mi jasno..

Pa suvisne jesu, ali nisu prejake :)
Svakako bi ta Vox 12ica bila i te kako dovoljna za 15m2.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Odlicno, hvala na odgovoru. Uzecu sad za ovu zimu samo jednu klimu za sprat, dole ce ostati TA pec. Da li bih bolje prosao ako bih uzeo onaj Bergen Pine (za koji sam shvatio da je Gree Lomo) u odnosu na ovaj VOX, u smislu potrosnje, buke, stabilne temperature? Posto bih bio spreman da dam koju hiljadu vise za Bergen, ako ima smisla...

Može li mi neko u praksi reći razliku između fujitsu 12 kmta i kgta?
Kgta je jedan energetski razred visa i 30.000 skuplja...

@ToMiCcc
Zato sto klima greje sa 40-50C a centralno sa 60-70C, veca toplota isusuje vazduh tojest gura vlagu iz zidova ka spolja umesto da isparava unutra. Povecanjem izolacije mozes da resis ali i da pogorsas stanje, zavisi od objekta, da li je kuca, stan, visina itd. Kod mene je do skora bilo sve do 65% vlage, sad 55%. Zavisi od godine, leto je bilo kisno i veca je vlaga, prosle godine je leto bilo susno i u ovo vreme je bilo toplije a vlaga unutra oko 45-50%.
Ako ti je vlaga 65-70% moras vise da luftiras takodje.

@ToMiCcc
Zato sto klima greje sa 40-50C a centralno sa 60-70C, veca toplota isusuje vazduh tojest gura vlagu iz zidova ka spolja umesto da isparava unutra. Povecanjem izolacije mozes da resis ali i da pogorsas stanje, zavisi od objekta, da li je kuca, stan, visina itd. Kod mene je do skora bilo sve do 65% vlage, sad 55%. Zavisi od godine, leto je bilo kisno i veca je vlaga, prosle godine je leto bilo susno i u ovo vreme je bilo toplije a vlaga unutra oko 45-50%.
Ako ti je vlaga 65-70% moras vise da luftiras takodje.

Prijatelju ja kazan ne smem da lozim na toj temperaturi jer je onda u kuci pakao znojanje... Sad kad je kuca solidno izolovana ja lozim na nekih 45-50C eventualno malo jace ako je napolju ispod nule.. Klima greje odprilike istom tom temperaturom tako da mi nije bas jasno.. Jedino ako nije fora u velicini izmenjivaca? Ipak je radijator mnooogoo veci i masivniji od izmenjivaca u unutrasnjoj jedinici.. Pa se samim tim postize bolji i veci prenos toplote na vazduh,zidove itd...
Koje su mi opcije sad osim luftiranja koje vec praktikujem 2x na dan? Podici klimu za stepen-dva vise? Mozda probati sa nekim odvlazivacima vazduha?

Na prvi pogled deluje kao lepo resenje da se pokupi toplota koja objekat najvise napusta kroz plafone. Kad preracunas koliko vazduha cirkulise kroz spoljnu jedinicu shvati se da ces i te kako ohladiti pokrovlje sto ce naknadno da povuce jos toplote iz sprata ispod na gore tako da teoretski ne dobijas nista. Ako ce neko da se bavi teoretisanjem onda razumno. Svakako u pokrovlju postoji toplota koja ide van objekta ali klima kao sto je 12 tica ili devetka bi to brzo pokupile. Mozda postoji neki uredjaj koji bi imao npr 3000btu pa da onda minimalno obradjuje vazduh u potkrovlju. Tada verovatno postoji iskoriscenje.

Može li mi neko u praksi reći razliku između fujitsu 12 kmta i kgta?
Kgta je jedan energetski razred visa i 30.000 skuplja...
To su novi modeli oni koji ih imaju su zadovoljni kako rade klime.Imaju dobru kulturu rada i ta dva modela imaju najnižu modulaciji među Fujitsu modelima klima.KGTA12 ima težu spoljnu jedinicu 31kg prema 25kg KMTA12.KGTA ima senzor pokreta i mislim da spada u najviši razred efikasnosti ako gledamo pluseve.Ali je od svega najvažnije pravilno optimizovati jačinu klime prema prostoru koji želimo da grejemo/ hladimo.

Kad se grejete na klime dali imate problem sa kondenzom i sa budji, odnosno sa vlaznoscu vazduha u kuci? Pre mi se u spavacoj sobi vatale male crne pegice visoko na zidu.. pa sam ove godine spolja izolovao tu sobu sa 8 cm stiropora, stavio nove kvalitetne pvc prozore , balkonska vrata i 3 cm stiropora na plafon i u novembru smontirao KMTA 12 i sad je ta soba bas fino topla i ugodna za boravak ali evo cim je zima malo stegla prozori su na dnu staklenog dela poceli da se "znoje".. kapljice kondenza i gore pri plafonu su pocele polako tufnice da se vide..
Kineski termometar pokazuje vlaznost vazduha 65-75%.. odmah smo prestali da susimo ves u celoj kuci , luftiramo mnogo vise nego pre ali vlaznost nije bas nesto drasticno opala.. tek kad upalim centralno grejanje onda vlaznost padne na 55-60% i prozori su suvi kao barut, ni kapi kondenza nema...
E sad mene zanima zasto centralno isusuje vazduh a klima ne? U osnovi to su ista grejna tela,parce metala , slicnih temperatura samo sto radijator pasivno prirodnim putem siri toplotu dok klima ima forsirano strujanje vazduha kroz izmenjivac na unutrasnjoj jedinici...
Nije mi jasno..

razlog može biti u tome što su radijatori raspoređeni ispod prozora (isušuju staklo) i nalaze se u čitavom stanu. Taj problem imam i ja na par mesta u stanu gde recimo spoljna greda ulazi u stan (nema termo prekida) i na mestu gde se terase iznad spajaju sa plafonom.

Sto je problem jer nemamo tacan podatak koliki je stvarno power design na -10C jer se sad to iskazuje da bude sto vise pluseva. Nista ne znaci efikasnost ako ne znamo koliko je klima jaka.

Od danas:
VOX IVA5 12JR 29.000
VOX IVA1 12IR 28.000

u Tehnomedia + besplatna dostava.

To su novi modeli oni koji ih imaju su zadovoljni kako rade klime.Imaju dobru kulturu rada i ta dva modela imaju najnižu modulaciji među Fujitsu modelima klima.KGTA12 ima težu spoljnu jedinicu 31kg prema 25kg KMTA12.KGTA ima senzor pokreta i mislim da spada u najviši razred efikasnosti ako gledamo pluseve.Ali je od svega najvažnije pravilno optimizovati jačinu klime prema prostoru koji želimo da grejemo/ hladimo.

ASHG12LJCA/AOYG12LMCE
ASHG12LMCA/AOHG12LMCA
ASYG12KMTB/AOYG12KMTA

Moze li neko da mi kaze razliku u ovim klimama, ja posebne razlike u specifikacijama ne vidim, sem sto je ova poslednja varijanta najskuplja a ima manji protok vazduha za 50 kubika?

Pozdrav! Koristimo klime za grejanje, upravo stigla i peta klima (VOX IVA1-12IR) pored tri Fujitsu (2x12LLCE 1x12LUCA) i VOX IVA1-09IR. Veoma sam zadovoljan i potrošnjom kao i komforom koji pruža ovaj način grejanja. Imam i centralno podno grejanje, palim po potrebi najčešće kada je spoljna temperatura -7 -8. Plašim se da na temperaturama ispod 0 ne zaledi. Šta mislite da li je dovoljno da uključim cirkulacione pumpe ili postoji neka tečnost tipa antifriz koji se može koristiti?

Pozdrav! Koristimo klime za grejanje, upravo stigla i peta klima (VOX IVA1-12IR) pored tri Fujitsu (2x12LLCE 1x12LUCA) i VOX IVA1-09IR. Veoma sam zadovoljan i potrošnjom kao i komforom koji pruža ovaj način grejanja. Imam i centralno podno grejanje, palim po potrebi najčešće kada je spoljna temperatura -7 -8. Plašim se da na temperaturama ispod 0 ne zaledi. Šta mislite da li je dovoljno da uključim cirkulacione pumpe ili postoji neka tečnost tipa antifriz koji se može koristiti?
Zavisi koliko cevovoda je u dodiru sa spoljnim ambijentom i da li je izolovano i koliko. Rad cirkulacionh pumpi sprecava smrzavanje ali jedina potpuna zastita je antifriz koji postoji namenski za instalacije grejanje/hladjenje.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Hvala zoxor! Cevi su na tavanu kao i rezervoar. Nesto je izolovano, ali ne sve recimo na mestima gde su cevi pod 90'.

Koliko m2 grejes vrobec? Posto imamo slicnu konfiguraciju od 5 klima :)

Grejem 130m2. Meraci potrosnje su resetovani 6. septembra i od tada 4 klime su potrosile 810kWh. Temperatura prostorija je 21-22', pvc stolarija, izolacija 10cm na zidovima i tavanu. Peta klima ce biti montirana pocetkom naredne nedelje.

Poslednja izmena:
Imas dobru izolaciju, ja za 90m2 samo za novembar imam preko 800kWh ali je grejano na 22-23c.

Zdravo svima, primetio sam mi na Fujitsu lmce 12 nema razlike u jacini duvanja kada se setuje manuelno. Ili duva najace ili najslabije, izmedju nema nikakve razlike. Da li se mozda nekom desavalo ovako nesto?

Nisu ti valjda samo klime potrošile 800 kWh za mesec dana? Vrobec piše o periodu od 3 meseca. Moje dve su potrošile 450 kWh u novembru.

5 klima... ;)

Ja mislim da razlike nema, obe su R32 gas.

@Mitar
Celo domacinstvo je potrosilo 800, klime verovatno oko 500kWh.

A ima li neka od tih VOX-ova grejac tacne? Ko ima na forumu taj VOX, kakva su iskustva. Treba mi za sobu od 15kvadrata da zamenim on-off klimu. Kako modulira? Kako greje?

Nema Vox grejac tacne, klima kosta 30k, ne treba ni ocekivati neko cudo ali radi ok za te pare. Ja imam IVA5-12JR, pisao sam iskustva ranije, ukratko kod mene je u 12m2, spavaca soba, lepo odrzava, modulira najnize na 400W.

Za sprat 50+m2 mislio sam da kupim 2 klime posto imam vise prostorija, ali citam da se bas zalite na taj model koji sam hteo da kupim ili bi mogao sa 1 jacom klimom to da pokrijem. grejanje me zanima, kuca ima stiropora spolja ali na tavanu jos nista pa ako ostane para stavio bih kamene vune ili tako nesto.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno