Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li Gree Lomo  best buy ima I-feel ? Ako ima kako se aktivira posto na daljinskom nema dugme za tu opciju?

Na daljinskom pritisnes MODE i strelicu na gore u isto vreme i aktivira se iFeel. Na daljinskom se vidi ikonica iF u gornjem levom uglu display-a. No nije mi nesto bistar taj daljinski, temperatura zna da seta +-2C i mora da ima uvek cistu vazdunu liniju prema UJ klime.

Potrosnja Novembar (30 dana):
VT: 469kW
NT: 442kW
Kuća 91m2 - 2x Fujitsu 12LGC, 2x Fujitsu General 09LLCA, VOX IVA5-12JR, 5cm stiropor fasada i tavan.
Racun oko 7400din, potrosnja van sezone 3000din. Spremanje i ves masina inace idu po nizoj tarifi, mozda malo manje leti spremanje, ves masina uvek. Zimi susara ide u nizoj i to pravi razliku u kW po tarifi, plus hladnija voda zimi za bojler 80L koji uvek ukljucujem u nizoj (leti gradska voda 20c, zimi 5c). Preko dana je toplije nego nocu tako da i to pravi vise kilovata u nizoj i tako dolazimo skoro do izjednacenja u potrosnji. Visa tarifa 15, niza 9 sati.

Malo off, ali koja poenta spremanja hrane uvece od 12 do 2-3 po ponoci kada opet sutra za rucak pretpostavljam moras da podgrejes bilo u rerni, na sporetu ili mikrotalasnoj ? A realno gledano, da masina za ves radi svaki dan po jednu turu na 30-60C to ti dodje oko 30-50KWh na mesecnom nivou. Bojlere i susace vesa razumem, oni znaju da posisaju dosta.

Mislim da je i ranije pomerala nakon par minuta ali nisam toliko obraćao pažnje, sad mi je raspored drugačiji i ne odgovara mi da duva direktno ispod.
Uglavnom, danas je nestajala struja na 10-15 minuta, to mu dođe kao da sam je isključio i opet je sama pomerila usmerivač...

Na mom daljinskom je ovako kad uključim klimu (slike u prilogu). Dakle trebalo bi da usmerivač ostane u skroz gornjem položaju međutim on bude tako prvih 4-5 minuta, klima najpre ne duva, razmišlja šta treba da radi :d onda posle par minuta krene da duva polako pa onda jače i toplo i onda obori usmerivač kao na slici, sama od sebe, ja sam je samo uključio i ništa više na daljinskom nisam dirao! Onda precirkulišem Swing dok ne dođem opet do iste slike kao na daljincu i onda ona podigne usmerivač.
I tako svaki put...
attachment.jpg

A koja je svrha da se ovako drzi usmeravanje vazduha?

Topao vaudzh ide gore, zato klima obara krilo na dole da bi pokrila sto vecu zapreminu tog prostora koji greje.
Ako je krilo dignuto gore, grijes samo plafon i to na 2m od klime a slabo ostatak prostora.
Predomisi se i ostavi je da spusti krilo, pa vidi hoce li ga dizati pre odmrzavanja, kako ce uopste raditi klima i kakvo ce ugrijati prostor...

Poslednja izmena:
Pitam jer su dosta jake cene ali ok mora da se zaradi i preprodaji.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Pa ne znam, meni cene deluju normalno, gde ima jeftinije?

Potrosnja novembar (zasebno brojilo):
VT: 289 kWh
NT: 39 kWh

Da li je normalno da je spolja jedinica malo bucnija kad arsdi an manju snagu, kada radi na 1.5-2kw mirnije radi.

Da li je normalno da je spolja jedinica malo bucnija kad arsdi an manju snagu, kada radi na 1.5-2kw mirnije radi.

Meni na Gree Lomo SJ vise vibrira da ne kazem da se trese kada trosi 450W, a na 1050W kada se zaleti "prede". Sve to zavisi od konstrukcije i brzine kompresora.

To je to, slično se meni ponaša stim sto meni ne pada ispod 850W.

Sinclair Focus Plus 18, 45m2 i otvorena vrata za gornji sprat, Podgorica, kuca, 8 cm stiropora.

IFeel funkcija, preko dana 23 stepena zadato (kreće se temperatura od 22-25), navece stavljam na 20.

Od 21.11 do danas prosjek 8KW.

Doduše u Podgorici preko dana fino grije Sunce. Klima zna da bude ugašena sat-dva.

P.s.
Kažu da je Sinclair u suštini Gree, rekao bih da se slično ponaša sa modulacijom kao Muse. (Makar sto se ovdje pisalo). Doduše pisalo se za 12 ne znam kako se treba ponašati 18. Inače meni je dobro postavljena ne smeta duvanje. I nije bučna unutrašnja jedinica.

Poslednja izmena:
@djalf

Imas manju potrosnju nego ja na ovih 45 kvadrata koje koristim :D

Ja sam na ravno 1000kW, ali je ovde ovog meseca bilo bas hladno ovde, a ja sam 24/7 kuci i onda svi uredjaji u kuci rade, prozori/vrata ne dihtuju kako treba, a i dosta toplote ode na sprat koji se ne koristi (kroz plafon :D), sto ce kasnije znaciti da ce taj sprat biti smesno lako zagrejati (racunam posto je podeljen po sobama da cu ugradjivati 7-cu ili 9-ku po sobi).

Nemam ni izolaciju tavana, odlozeno je za sledecu sezonu, do spoljasnosti imam ceo sprat, tavan i krov.

Nego, kako znati koju dihtung traku odabrati? Vidim ima P-profil, D-profil, E-profil.. gde citati o tome?

Pa uglavnom je razlika u debljini te trake pa odaberes koja tebi odgovara. Stavis tanju E i mozda ne bude dovoljno, stavis deblju D i ne mozes zatvoris prozor :)
Malo karikiram, ali u sustini to je bitno. Dok sam ranije imao drvenariju lepio sam te trake i nikad nisam dodavao lepka (mislim da se u ranijim postovima pricalo o tome) i nikad se nije nista odlepilo. Meni je osgovarala recimo ova E najtanja.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

A koja je svrha da se ovako drzi usmeravanje vazduha?
Ispod klime je gomila cveća i pokazalo se da mu ne prija da ga klima leti "smrzava" a zimi "kuva", osim toga prostorija nije velika i klima može bez problema da je zagreje u vrlo kratkom roku + gore, dole, levo, desno su stanovi koji se greju.

Kod uvoznika 540 € sa setom za montazu i Wi-Fi modulom gratis.

To maloprodajna cena za Mission 2 18icu?
Ko je uvoznik Mideae uopste?

Zdravo svima.

Potreban mi je inverter za kucu, koji ce zimi da greje 1. sprat, dok leti treba da hladi 1. sprat i prizemlje. Na prizemlju se nalazi TA pec (koju bih po mogucstvu izbacio). Prizemlje i sprat imaju po 15 kvadrata. U pitanju je kuca cije je prizemlje sa svih strana okruzeno drugim gradjevinama, dok je 1. sprat samo sa zadnje strane zatvoren drugom kucom. Izolacija je 5cm stiropora oko cele kuce, kao i na krovu. Da li je moguce da klima greje i prizemlje ukoliko se postavi kao po mojoj zamisli (sa slike, pravac duvanja ka stepenistu, obelezen strelicom), na prvom spratu? Da li imate neko bolje resenje za postavku klime? Mnogo je bitnije da leti hladi prvi sprat, nego da se zimi greje prizemlje, jer je leti gore izuzetno vruce. Gornja soba je spavaca soba.
Neki klime koje sam zakljucio da bi mogle da se stave su sledece 12-ice:
Gree Lomo https://www.eponuda.com/inverter-kl...uy-inverter-inverter-klima-uredaj-cena-439288
Midea Mission 2 https://www.eponuda.com/inverter-klime-cene/midea-mb-12n1d0-inverter-klima-uredaj-cena-478068
Bergen Pine https://www.eponuda.com/inverter-kl...uy-inverter-inverter-klima-uredaj-cena-439288

Sta mi mozete preporuciti sto se tice klima u rasponu od 40 do 50 hiljada (ne planiram da ulazem puno jer je stan za izdavanje)?
stan slika small.jpg

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Kako god da zamislis, trebaju ti 2 klime.

Da nekako postavis iznad stepenista, da duva ka dole grejanje...mozda uspes nesto da uradis, ali nisam siguran.

Idealno resenje bi ti bilo da uzmes 2 Vox klime za po 30k dinara i da te sa sve ugradnjom izadje oko 700e, sve ispod toga ne garantujem da ce da valja.

... inverter za kucu, koji ce zimi da greje 1. sprat, dok leti treba da hladi 1. sprat i prizemlje. ... Da li je moguce da klima greje i prizemlje ukoliko se postavi kao po mojoj zamisli (sa slike, pravac duvanja ka stepenistu, obelezen strelicom), na prvom spratu? Da li imate neko bolje resenje za postavku klime? Mnogo je bitnije da leti hladi prvi sprat, nego da se zimi greje prizemlje
Pogledajte prilog 293326

Da nekako postavis iznad stepenista, da duva ka dole grejanje...mozda uspes nesto da uradis, ali nisam siguran.

Idealno resenje bi ti bilo da uzmes 2 Vox klime za po 30k dinara i da te sa sve ugradnjom izadje oko 700e, sve ispod toga ne garantujem da ce da valja.

Tesko da bi mogao i hladiti jednom klimom a kamo li da grejes drugu etažu s jednog mesta.
Ajde za hladjenje pa da nekako i zamislimo ako se gore napravi "ledara" pa da se nekako spusti hladan vazduh niz stepenice (pri tome 2x skrece pod 90 stepeni) ali da odozgo grejes dole NE MOZE NIKAKO pa kad bi gore napravio "Saharu" u julu u 14h, nece topao vazduh dole da se spusta već ima samo nameru da se diže.

Nista drugo sem 2 inverter klime ili samo jedna za hladjenje i grejanje sprata.
Da li moze 12-ka (Vox IVA5-12JR) ili neka 9-ka (Midea Mission II) koja bi bila jaca i bolja za grejanje nek prosude znalci...

Poslednja izmena:
Ja imam oko 33-34 kvadrata izjedna- dnevna, trpezarija i kuhinja, bocno hodnik od 4kvm, i kupatilo isto a onda spavaca od oko 20kvm. U vecoj mi radi fujitsu lmce 12 po 24h, a u spavacoj TA pec samo po jeftinoj tarifi. Za TA nemam merac, ali klima u proseku poslednje tri godine za celu grejnu sezonu od 6 meseci potrosi oko 1500-1600kWh. U pitanju je potkrovlje, delimicno izolovano, pvc stolarija. Temperatura tokom cele zime na spratu je oko 23-25 stepeni. Sada ceo oktobar klima potrosila 150kWh, a za novembar 245kWh. Eto jedno iskustvo iz prve ruke, mada je svaka situacija posebna sa svojim faktorima.

Hvala za odgovor.
Dodatno pitanje za tu klimu je sledece, o kom tacno modelu se radi, jer ljudi pominu tu LMCE, ali ja nisam siguran koja je u potanju:
- ASHG12LJCA / AOYG12LMCE
- ASYG12LMCE / AOHG12LMCA
- ASHG12LMCA / AOHG12LMCA

Ova poslednja vidim da nije LMCE, ali mi se dimenzije vise uklapaju, par cm je manja u duzinu, a ne vidim neke specijalne razlike u karakteristikama.
Koje je tacno ta tvoja od ovih, ili jos bolje pitanje za ceo forum, koju od ovih izabrati?

Mora dve klime. Po skici to je 2x15m2? Ako jeste to mogu dve Vox 12 da greju ili ako ima para dve Fujitsu 09 LLCE ili 07 LMCE.

Ljudi koji grejni kabl da kupim? Na sajtu na slovo K ima 2 vrste - neki kao obican turski i neki carofleks kabl. Prodavac mi kaze da je ovaj drugi bolji za klime jer je tanji pa se lakse namesti na spoljnu jedinicu.
Cisto da vidim sta kazu ljudi koji vec koriste to.

Hvala unapred.

Jedno pitanje... Da li bi vanjska jedinica invertora mogla da se stavi na tavan? Da nije napolju, tavan je jedno 100kvm, krov osb ploča, folija, crep... Radi se o manjoj zgradi pa se razmišljam da izbegnem stavljanje a fasadu, zimi bolje zbog grejanja, a leti??? Da li neko ima iskustava sa tim? Hvala unapred

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

Ne može na tavan.

Bilo je i ranije pitanja oko postavljanja spoljne jedinice klima uređaja na tavan,garažu ili podrum.Odgovor je da ne može a evo i primera zašto zato što kroz spoljnu jedinicu u grejanju i hlađenju prođe velika količina vazduha.Prema tehničkoj dokumentaciju Fujitsu LLCE12 na hlađenju ima protok vazduha od 1830m kubnih na sat a kada greje
1600.I meni to izgleda puno ali tako piše.Zato spoljna jedinica treba da je napolju

Kakve su te Vox klime? Jel imaju smisla? Ako postavljam samo jednu klimu i to gore, dakle za 15m2, jel mi je u tom slucaju prejaka neka od onih 12-ica koje sam predlozio ili da stavljam vox 12 ili midea 9?

Ta klima je pre dva meseca bila 47 000 din ...na koji foru je sada ovako jeftina, ne znam ali ovo bi trebalo kupiti bukvalno makar i stajalo u ostavi pa za kad zatreba

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Čitaj šta se prodaje za te novce
Fujitsu ASYG12LMCE unutrašnja jedinica

Kakve su te Vox klime? Jel imaju smisla? Ako postavljam samo jednu klimu i to gore, dakle za 15m2, jel mi je u tom slucaju prejaka neka od onih 12-ica koje sam predlozio ili da stavljam vox 12 ili midea 9?
Pa suvisne jesu, ali nisu prejake :)
Svakako bi ta Vox 12ica bila i te kako dovoljna za 15m2.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno