Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Amber trosi neopravdano veću količinu struje, a nije ni malo jeftin.Za mene je on otpao sa liste kandidata.
Mislim da je Shorai bolja investicija, a skuplja nekih 10.000din.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Poslednja izmena:
Inače, Toshiba je od 2016 u vlasništvu Midea. Ne znam da li je to sad "Japanac", ili "Kinez". :D A mislim da kompresore prave zajedno sa GMCC. Mada i Daikin pravi kompresore u zajedničkoj fabrici sa Gree, tako da se granica između "Kineza" i "Japanaca" polako gubi.

Treba gledati mesto proizvodnje klime.Mislim da Tosiba nije iz Kine.
Svaka klima iz Kine, ima maltene sve delove iz kineskih fabrika, jer da je drugačije, ne bi ni isli u Kinu.
Tu sam temu doktorirao na Bos ves masini iz Kine.Kvarila se nova do besvesti, uzmem i celu je rasturim, i sve je iz Kine, sve od ploče elektronike do ventila i motora.Takva ista made in Nemačka, ni jedan jedini deo iz Kine i naravno skuplja osetno.
Moj Panasonik on-off iz Malezije, sahranio sve te iz Kine.Radi kao prvog dana, nema buke , nista.Jedino mora na auto da se stavi da ne smrdi zbog cestog gasenja.

Puno je takvih primera.

Poslednja izmena:
Panasonic pravi klime u Maleziji, koriste svoje kompresore, ja za sad zadovoljan kvalitetom, starija klima koja je došla uz kuću gura već 10-ak godina, ranije pod ozbiljnim opterećenjem.

Poslednja izmena:
Toshiba klima, proizvedena u Toshiba-Carrier fabrici na Tajlandu. Carrier već dosta dugo proizvodi klime u zajedničkim fabrikama sa Midea, tako da je jasno da Toshiba klime izlaze iz Midea fabrika.

2010 would see the first of several overseas joint ventures between Midea and American air-conditioner manufacturer Carrier Corporation. Their first joint venture is based in Cairo, Egypt, under the name of Miraco Carrier. The next year, Midea and Carrier continued on this course, forming a collection of closely networked joint venture companies in Brazil, Argentina and Chile, and another one separately in India

In 2016, Midea made three major acquisitions, the first of which was Toshiba's home appliances business for US$ 477 million

https://en.wikipedia.org/wiki/Midea_Group

Poslednja izmena:
Nije iz Kine, a nije ni iz Japana direktno.Takva je isto i cena Shorai vs Amber.

Ne znam odakle ti nebuloza da Amber trosi "neopravdano" vise struje?
Od cega trosi vise struje i kako si dosao do tog zakljucka?

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Sve sto sam pročitao ide tome u prilog,i plus iskustva drugih.Jednostavno trosi vise od japanskog kompresora, a kosta 100.000 din, sto je za kineza, velika cifra.Za mene dovoljno informacija.
U tom cenovnom rangu, moj novčanik , ne pliva ka Kineskom moru.
Sve sto imam od kola i tehnike iz Japana, zaključno sa Funai faxom iz 1990 , radi kao sat.

Poslednja izmena:
Nije iz Kine, a nije ni iz Japana direktno.Takva je isto i cena Shorai vs Amber.

Može Toshiba klima i sa Marsa da dođe i dalje će se praviti u istoj fabrici u kojoj se proizvode i Midea i Carrier klime.
Mislim da je to i razlog što Midea nema jače klime, neće da prave sami sebi konkurenciju. Midea je brend za low i middle segment, a Toshiba i Carrier su za middle i high segment.

Sve sto sam pročitao ide tome u prilog,i plus iskustva drugih.Jednostavno trosi vise od japanskog kompresora, a kosta 100.000 din, sto je za kineza, velika cifra.Za mene dovoljno informacija.
U tom cenovnom rangu, moj novčanik , ne pliva ka Kineskom moru.

Možda lošije modulira, ali ne znam da li bi se moglo reći da troši više, manje ili da u opšte postoji značajna razlika u potrošnji u odnosu na neki proizvod japanskog proizvođača u okviru cenovne kategorije kojoj pripada.

Može Toshiba klima i sa Marsa da dođe i dalje će se praviti u istoj fabrici u kojoj se proizvode i Midea i Carrier klime.
Mislim da je to i razlog što Midea nema jače klime, neće da prave sami sebi konkurenciju. Midea je brend za low i middle segment, a Toshiba i Carrier su za middle i high segment.

Pravi Midea povremene izlete u gornji segment, samo, to nema baš neki prodajni rezultat. kao i onaj budženi Vivax od 90k. Ko će dati tolike pare za Vivax?

Pa stvar je u pozicioniranju brenda. Ameri su navikli da kupuju Carrier, Toshiba će uvek da se povezuje sa japanskim kvalitetom, Midea brend će većina ljudi uvek da gleda kao jeftini kompromis. A što se sva tri brenda prave u istoj fabrici i dele većinu delova, nikom ništa.
Slična stvar kao sa VW, Audi, Škoda. Dosta delova isto, ali završni nivo obrade i kvaliteta pozicionira svaki brend. Nema šta Škoda i VW da traže u višem segmentu, a u srednjem će VW uvek biti ispred Škode.

Ako i LUCA isto gasi, sta je onda neka alternativa, za japanca u rasponu od LUCE 84.000 din, pa to Toshibe Shorai od 113.000 din.

Ne znam ,da li se i kada pegla najskuplja Daisekai od 150.000 din, na jednoj jedinici po objektu, u odnosu na Shorai?

Generalno gledajući, kupovina invertera je igra brojevima.Nije bitno kupiti sto jeftiniji inverter, nego onoga koji će u nekom racionalnom vremenskom periodu, sahraniti svakog jeftinijeg invertara, u ceni potrosenog kilovata, uz ostale blagodeti , kao sto je komfor i tome slično.

Ako na primer Mitar1982 ,kaze da je za 60 m2 godisnje, za dva invertera , ukupni iznos 11.000 din, onda neka skuplja klima , sa jos na primer 20% ili vise ustede, tesko da moze sebe da otplati , ni za 10 godina.
Ne znam da li razmisljam u dobrom pravcu.Trudim se da nadjem matematiku opravdanja, za recim Daisekai najskuplju klimu, u odnosu na recimo LUCU.

Za tog Daisekai uzmes 3x LLCE, pa da je Bog Otac nece grejati-hladiti bolje od te tri klime, niti ce trositi manje jer ce ove tri klime raditi rasterecenije a i posticice ravnomeriju raspodelu toplote po objektu. Te skupe klime ne uzimas da bi ustedeo uzimas jer mozes, oces najbolje i najugodnije. Eno onaj Panasonic ima senzor da prepozna da li ima ljudi i koliko u prostoriji, da li su mirni ili cepaju neku fizicku aktivnost, prepoznaje i kada su tu zivotinje a ne ljudi pa prilagodjava grejanje i hladjenje, trista cuda.

Za tog Daisekai uzmes 3x LLCE, pa da je Bog Otac nece grejati-hladiti bolje od te tri klime, niti ce trositi manje jer ce ove tri klime raditi rasterecenije a i posticice ravnomeriju raspodelu toplote po objektu. Te skupe klime ne uzimas da bi ustedeo uzimas jer mozes, oces najbolje i najugodnije. Eno onaj Panasonic ima senzor da prepozna da li ima ljudi i koliko u prostoriji, da li su mirni ili cepaju neku fizicku aktivnost, prepoznaje i kada su tu zivotinje a ne ljudi pa prilagodjava grejanje i hladjenje, trista cuda.

Tako je,pa cak i 3 najjeftinije kineske klime ce ravnomernije zagrejati od jedne najskuplje japanske klime.

Inače, Toshiba je od 2016 u vlasništvu Midea. Ne znam da li je to sad "Japanac", ili "Kinez". :D A mislim da kompresore prave zajedno sa GMCC. Mada i Daikin pravi kompresore u zajedničkoj fabrici sa Gree, tako da se granica između "Kineza" i "Japanaca" polako gubi.
Nije.
Toshiba je 49% vlasnistvo Carrier 51% je Toshiba.
Zajednicka firma Midea i Carrier Toshiba corporation je GMCC.
Carrier ima saradnju sa Midea.
U Toshibama su Toshiba kompresori ne GMCC.

arcibalde@

Naravno.
Počeo sam sa LLCE, onda dosao do LUCE, pa tu je i Amber, i onda do Shorie.
Ako je Amber 100 tisuća, onda je Shoria bolja Investicija.

Ako uzimam na primer samo jednu za stan,da menjam panasonika, onda bih isao isključivo na neki japanski kompresor, ako moram vise komada, onda je i LLCE u izboru.
Daisekai je svakako za neku server salu, ili tamo gde se brani neka jako skupa tehnika,ili gde se prave neki jaki i unosni poslovi, osim ako ga ne upecam na nekoj akciji.

Obično sve kupujem na akcijama i outletima, ali za sada nisam nista upecao_Očekivao sam korona akcije, ali nema ni jedne.

Poslednja izmena:
@zoxor ako smem da pitam koliko je ta klima kostala tada kada si je uzeo, vidim da su sada 150k, doduse osmica a te tvoje su sestice. Predpostavljam da su bile skuplje tada...
720 eur sa PDV
Preko veze.
Ja radim u Grappa doo distributer za Carrier.
Toshiba je isto u ponudi.
Nemamo maloprodaju.

Toshiba ima svoju fabrike u Japanu i na Tajlandu i nema bas nikakve veze sa Mideom.
Carrier nije proizvodjac split sistema nego pretezno chillera i u tom je br1 na svetu.

Poslednja izmena:
Nije.
Toshiba je 49% vlasnistvo Carrier 51% je Toshiba.
Zajednicka firma Midea i Carrier Toshiba corporation je GMCC.
Carrier ima saradnju sa Midea.
U Toshibama su Toshiba kompresori ne GMCC.

Dve Toshiba klime koje koriste GMCC kompresore.

Ona proizvedena na Tajlandu što sam kačio koristi Toshiba kompresor, jer je skuplja. Koliko vidim Toshiba kompresori idu u skuplje modele, u jeftinije ide GMCC

I Toshiba Home Appliances je deo Midea Group. Dovoljno je da odeš na sajt.

https://www.midea-group.com/Our-Businesses/home-appliances/toshiba

https://www.nationthailand.com/breakingnews/30282939

China's Midea Group will buy a little more than 80 per cent of loss-making Japanese conglomerate Toshiba's home appliances arm for $473 million, the two companies said.
Toshiba, which makes everything from rice cookers to nuclear plants, will retain the remaining 19.9 per cent of Toshiba Lifestyle Products and Services Corporation (TLSC), which will retain its name, the two said in a joint statement.
Under the deal, Midea will be licensed to use Toshiba brands for home appliances for 40 years, obtain more than 5,000 intellectual property assets, and be authorised to use other related patents retained by Toshiba, it said.

Poslednja izmena:
Grejanje po utrosku se ne placa cele godine isto - u mesecima kad nema grejanja se placa 1500din mesecno, a kad ima grejanja se placa po utrosku, sto nama za dobro izolovan stan od 80kvm bude izmedju 4000 i 6000din, ukljucujuci i tih 1500din.

... za 40m2 svaki mesec oko 4800din :(

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Grejanje po utrosku se ne placa cele godine isto - u mesecima kad nema grejanja se placa 1500din mesecno, a kad ima grejanja se placa po utrosku, sto nama za dobro izolovan stan od 80kvm bude izmedju 4000 i 6000din, ukljucujuci i tih 1500din.
Koliko je to ukupno godisnje za 12 meseci?
Ispada ,da smo mi na FLAT rejtu, tu negde samo malo losiji, zavisno jer upekao neki gadan minus, pa nas podgrevaju 24h.

Poslednja izmena:
u zadnjih godinu dana, mesečni prosek za struju ukupno mi je malo ispod 5000. A bilo bi i manje da nije ove cele situacije.

Dve Toshiba klime koje koriste GMCC kompresore.

Ona proizvedena na Tajlandu što sam kačio koristi Toshiba kompresor, jer je skuplja. Koliko vidim Toshiba kompresori idu u skuplje modele, u jeftinije ide GMCC

I Toshiba Home Appliances je deo Midea Group. Dovoljno je da odeš na sajt.

https://www.midea-group.com/Our-Businesses/home-appliances/toshiba

https://www.nationthailand.com/breakingnews/30282939
Toshiba air condition nema veze sa home appliances.
Toshiba aircondition je deo Carrier Toshiba corporation.
Koje dve klime?

Poslednja izmena:
Toshiba, kao brend nije jedna firma, tako da ne poredite babe i žabe. Hisense valjda sad drži prava na brend TV, a ranije je Vestel radio proizvodnju. Vlasnička struktura i prava su u ovim kompanijama šarena i često nemaju veze jedni sa drugima.
isto je i za Mitsu, Fujitsu...

Pa na sajtu Toshiba Carrier global stoji ovaj spisak podružnica

Affiliates
OVERSEAS

Toshiba Carrier (Thailand) Co., Ltd.
144/9 Moo 5 Bangkadi Industrial Park, Tivanon Road, Tambol Bangkadi, Amphur Muang, Pathumthani 12000, THAILAND
TEL: +(66)2-021-3100
FAX: +(66)2-501-1420
URL: http://www.toshiba-carrier.co.th/
Toshiba Carrier Air Conditioning (China) Co., Ltd.
Building 1, No.60, 21st Avenue, Baiyang Street, Hangzhou Economic and Technological Development Area, Zhejiang Province 310018, P. R. CHINA
TEL: +86-571-26892333
FAX: +86-571-26892388
Toshiba Carrier Air-conditioning Sales (Shanghai) Co., Ltd.
501 5F Raffles City Office Tower, 268 Xizang Zhong Road, Shanghai, 200001, P.R.CHINA
TEL: +(86)21-6361-1111
FAX: +(86)21-6351-7916
URL: http://www.toshiba-airconditioning.com.cn/
Toshiba Carrier UK Ltd.
Guildford Road, Leatherhead, Surrey KT22 9UT UNITED KINGDOM
TEL: +(44)1372-220-240
FAX: +(44)1372-220-241
URL: http://www.toshiba-aircon.co.uk/
TCFG Compressor (Thailand) Co., Ltd.
Laem Chabang Industrial Estate, EPZ. 2, 212/1 Moo 3, Thungsukhla, Sriracha, Chonburi, 20230, THAILAND
TEL: +(66)38-492-841
FAX: +(66)38-492-987
Toshiba Carrier Europe S.A.S.
Route de Thil, BP 49, 01120, Montluel, FRANCE
TEL: +(33)4-72-25-25-55
Toshiba Carrier North America, Inc.
3300 Riverwood Parkway, SE, Suite 900, Atlanta, GA 30339, USA
TEL: +(1)678-981-4993
Toshiba Carrier Air-Conditioning India Private Ltd.
3rd Floor, Building No. 10, Tower-B, Phase-II, DLF Cyber City, Gurgaon-122002, Haryana, INDIA
Guangdong Meizhi Compressor Ltd.
Guangdong Meizhi Precision-Manufacturing Co., Ltd.
GD Midea Air-Conditioning Equipment Co., Ltd.
GD Midea Commercial Air-Conditioning Equipment Co., Ltd.
GD Midea Group Wuhu Air-Conditioning Equipment Co., Ltd.
GD Midea Group Wuhan Air-Conditioning Equipment Co., Ltd.

https://www.toshiba-carrier.co.jp/global/about/affiliates.htm

Toshiba, Carrier, Midea su očigledno jako povezane kompanije sa zamršenim vlasničkim odnosima. Mada ja mislim da je Midea tu pravi vlasnik, ipak su oni tu najjači finansijski.

Poslednja izmena:
Gledajte na klimi zemlju porekla.Made in Japan, je gotovo uvek TOP kvalitet, tu su i Malezija,Tajland.
Pogledajte razliku Fujitsu vs Micu ili Pana.Sve Prcano je jeftinije, sareni kompresori, sarena elektronika,drndava plastiketina.

Poslednja izmena:
Ja samo LLCA nisam probao kuci a probacu kad zatopli opet bas da vidim. LGC kuci i LU u lokalu ne gase turbinu na hladjenju.
Vama sto LU gasi turbinu, da li koristite fix brzinu ili Auto? Kod mene su na fix brzini.

Svejedno kako je podeseno, gasi pa gasi i na auto i na fix...:)

>> ovo za Fujitsu LU
kod moje LLCR ima opcija da se podesi preko daljinca da u modu hladjenja nastavi da blago duva kad se kompresor ugasi. Default je da stane i turbina. Mozda ima i za LU ta opcija.

Na LU nema ta opcija, dok sam za model LMCA pronasao da moze da se podesi, da duva konstantno, valjda je tako default, ili da duva nizom brzinom, dok je kompresor iskljucen. Nisam uspeo na pronadjem technical manual za LLCR gde je to objasnjeno...
Tu su i screenshot-ovi...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno