Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne mogu se horizontalni usmerivači pomerati levo/desno , ni ručno niti daljincem. Eventualno, vertikalni...

Pa dobro pogrešno smo se odrazili, ja sam mislio na horizontalno usmeravanje strujanja vazdzha. Verujem da je i Zeha na to mislio.

Mislim da micubiši electric ima onaj model gde je horizontalni usmerivač podeljen na pola, pa može da se otvori da duva samo na pola širine unutrašnje.

To je zbog grejanja na dva nivoa, koji osim mene ne verujem da neko može da iskoristi.
I horizontalno pomeranje mi je uglavnom beskorisna funkcija, krilca su podešena jednom i to je to, nema potrebe da se čačkaju svako malo.

To je podesavanje koje treba podesiti da vam se turbina ne gasi na hladjenju, neka neko proba, vazi za sve modele, LLCE, LMCA, LU, LT itd.

12 - 14LU - Toshiba DA89X1C-20FZ2

Isti je i u LGC koji imam.

Vidim sad, da je reč o jednocilindričnom kompresoru kineske proizvodnje.
Pretpostavljam da je kod LU najniža modulacija iznad 300w?

Sve se pravi u Kini, ko to ne shvata zivi u zabludi.
Nisam merio na LU a na LGC je minimalna modulacija 300W kad greje, hladjenje nisam merio.

To je podesavanje koje treba podesiti da vam se turbina ne gasi na hladjenju, neka neko proba, vazi za sve modele, LLCE, LMCA, LU, LT itd

Ja napisah u prethodnom postu da u manualu za LUCA model nema to podesavanje, okacio sam i screenshot.

Ali, tek sada sam stigao da testiram i to je resenje!:)

Default je na 01, treba prebaciti na 00. Kod tebe je to neko ocigledno prebacio...:D
Evo sada ne gasi, ali samo ako je Fan na fiksnoj brzini, dok na auto, ipak staje turbina nakon iskljucenja kompresora.

Spojio sam sve u jedan screenshot sta treba uraditi, bitno je samo kada se podesava, da je klima ukljucena u struju, ali ne i upaljena i ispratiti proceduru.

@djole1
Tako je, na grejanju LU, modulira najnize oko 300w, dok kod hladjenja ide i nize, cak polako spusta do 130w i onda gasi kompresor.

Poslednja izmena:
Super si ovo odradio, da sacuvamo ako nekom promakne. Konacno resismo misteriju koja nas muci bar dve godine. Ja to nisam nista podesavao, nisam nikad ulazio u to podesavanje ni na jednoj klimi a imam ih 5 (12 LU u lokalu, 2x LGC 12 i 2x LLCA 09 kuci).

Ljudi, sta mislite o Gree lomo 12ici kao treca klima u stanu koji su dve LLCE odlicno grejale sad ove zime.
I dalje sam u "potrazi" za klimom koja ce grejati jednu sobu od 14-15kvm, dakle ne treba da bude nista posebno, ono sto mi znaci je wifi i to sto je pristojan proizvodjac u pitanju.
Medjutim ono sto mi je veoma cudno je to sto je ,po specifikaciji, ocajno slaba.

Na ovom sajtu https://gree.rs/proizvod/lomo-best-buy-inverter-wifi-klima/
Su naškrabali da na -7 kapacitet grejanja 2.5kw dok na -15C je 1.8 kw
Pa se razmisljam, LLCE na -10 ima kapacitet 3.2kw ...
Da li su te brojke realne ili moze da se ocekuje maalo vise od te klime?
Ok ,cena je odlicna i svestan sam da ne moze sve za 48k ali, ima 5 kila tezu SJ od llce, 31kg naspram 26kg.
Nekako mi deluje da moze da isporuci vise nego sto je naznaceno.
Doduse, i sa tim specifikacijama bi bila dovoljna za ove potrebe, ionako je namena trece klime da se bolje rasporedi grejanje.

Razlog zbog kog mi se ne uzima treca llce je cena, 10k u ceni samog uredjaja plus jos 30e doplata na standardnu cenu ugradnje jer uz gree dolazi i 3m instalacije.
14k mi nije mala razlika a u pitanju je takoreci sporedan uredjaj

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Poslednja izmena:
To ti moze dogrejati i neki Vox od 33k realno, ja slicno resenje gledam za spavacu od 12m2, ne isplati mi se da uzimam bilo sta skuplje.

I o tome sam razmisljao ali mi se ne svidja to sto maltene nema modulacije vec potrosnja i grejanje zavisi od zadate temperature kao sto je @maxy pominjao. I to me uopste ne cudi jer tehnicki je inverter samo manuelni :)

I nakon toga sam dosao do ove gree lomo koja, nadam se, funkcionise onako kako inverter treba da funkcionise bas zato sto od te trece klime ocekujem da ne trosi vise nego sto je potrebno

On ima Vivax cini mi se, ne Vox. Drugi korisnik se javio sa dve Vox i zadovoljan je.

A da, rece covek da dve godine greje ,skroz sam zaboravio.
Znaci upada i voz u pricu. Posto cu svakako uzimati u oktobru, imam jos vremena da ispratim situaciju pa cemo videti.

Bez obzira na malu razliku u ceni između 12ca i 9tki ja ne bih u tu sobu stavljao 12cu.

Ja u sobi slične kvadrature imam LMCE 9ku i čini mi se i da je to prejako za tu kvadraturu.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Ja sam planirao sedmicu, ima Vox IVA3 za 27900 u E**i.

To podešavanje položaja horizontalnih usmerivača vazduha daljinskim imaju i Kinezi od 500 evra. Ne znam zašto je kod Japanaca to premijum opcija koja ide samo u klime od 1000 evra pa na više.

Do skoro je imao samo Amber od 100k, nista ispod toga, a sada su stavili u Gree G-Tech model koji kosta 80.000 dinara i koji mi je postao omiljena klima u nekoj normalnoj ceni.
Ispod toga, nista nema horizontalno el. pomeranje.

Sve sto sam pročitao ide tome u prilog,i plus iskustva drugih.Jednostavno trosi vise od japanskog kompresora, a kosta 100.000 din, sto je za kineza, velika cifra.Za mene dovoljno informacija.
U tom cenovnom rangu, moj novčanik , ne pliva ka Kineskom moru.
Sve sto imam od kola i tehnike iz Japana, zaključno sa Funai faxom iz 1990 , radi kao sat.

Niko te ne tera da kupis nesto sto ne zelis, ali ne pricaj nebuloze.

Koja iskustva drugih su ti rekla da Amber trosi vise i kako su to izmerili? Nebuloza.
Apsolutno ne trosi nista vise od Luca klime, ako uporedim da mi greju slican prostor.
(cetvrtaste sobe od 22m2 za Luca i 25m2 za Amber, prva ima 6 PVC prozora, druga 3 stara drvena sa duplim prozorima)
Koliko osecam da je Luca bolja klima od Viole, duplo vise osecam da je Amber bolja od Luca.

Imam 4 Ambera(3 u upotrebi, jedna mi bleji pored kreveta u kutiji vec godinu i po dana, postala je deo sobe, sluzi kao nocni stocic...), vec 2 sezone greju i hlade, izuzetno brutalne klime, na -10 nisam cuo da radi spolja. (ipak je ta jedna u 25m2, a ona sto je grejala 80m2 na -10 kapiram da je vec morala da se cuje, ali nisam proveravao)
Takvu klimu od Japanaca mozes ocekivati za duplo vece pare, bez preterivanja. Ne zato sto ne umeju da naprave, nego zato sto nece, prave klime koje ce biti tihe i racunaju da ces da ugradis i 15 klima ako je potrebno.
12ica Amber daje na -10 4.6kW toplote, dakle u sobi do 30m2, ona bukvalno radi sa trecinom snage na -10.

Amber je sigurno dobra klima, ali cifrom zalazi u Japanske vode.Nekako mi se 100 tisuća, ne daje za čistokrvnog kineza.
Nekako mi Amber, pre deluje za neku prodavnicu, minimarket ,da rmba na otvori zatvori vrata ,na svaki sekund.Nije mi prefinjena, za neki stambeni prostor.

Cifrom zalazi u 2-3 puta slabije japanske vode...dodatno, nista u tim japanskim klimama tog cenovnog ranga nije kvalitetnije nego u Amberu, to je sigurno.
Imam i Gree i Samsung i LG i Midea i Galanz i Panasonic i Fujitsu klime...za LG od 1300e i 1600e sam vec pricao, nebuloza od klima.
Od svih tih, Amber je najbolja klima.

Sta tacno nije prefinjeno kod Ambera?
Radi super, odrzava temperaturu u stepen, brze odledjuje od vecine klima, kompresor radi tiho i mirno, nikada nikakav problem...jedino sto joj najniza brzina nije bas tiha.

Radi sigurno dobro, samo dokle.Kod made in Japanaca, to dokle, se retko kad postavlja kao pitanje.Za Micubisije, zbog posla, znam za server sale sta znači made in Japan.To se zna,APC za ups, i japanci, za server sale.Sve stoji za Amber, samo eto ta cena žulja.

Jedna od nebuloznijih izjava...Gree daje 5 godina garancije, a evo, ako cemo da sudimo po mojoj Luca, rekao bih ti da Japanci traju 3-6 meseci...sto naravno da nije realnost.
To pitanje postavljas samo ti, a ko je koristio, jasno mu je kakva je Amber klima.

Onaj Gree two stage kompresor i nije baš toliko nova tehnologija. Promotivni video iz 2014.

Zapravo, taj kompresor od 1Hz je Gree izbacio 2010. godine.

A mi smo pricali od onom koji su napravili 2016., sa 3 cilindra i varijabilnom zapreminom.

Nadjoh da se na nekom trzistu taj kompresor ugradjuje u Fairy model, mislim Indija.

Našao sam u PDF formatu za LLC modele kako se preko daljinskog podešava i ta opcija da fan radi stalno na hlađenju a ima i za ofset temperature pa koga zanima evo.Stavka se zove Appending data.PDF je na ovom linku.https://smallpdf.com/shared#st=ddba...df&ct=1594826148391&tl=share-document&rf=link

Au, hvala, spasao si me :)

Poslednja izmena:
Da odvojim, nadjoh bas za LUCA isto ono uputstvo, lako je kada znas sta trazis :)

*izbrisan URL zbog nepotpunog uputstva

EDIT:
Dakle, 'ladno u ovom uputstvu za LUCA io LTCE modele ne stoji podesavanje za taj energy save indoor fan function...a na samoj klimi sam upravo podesio, dakle funkcija postoji.

:zgran::zgran::zgran:

EDIT2:
WTF!
Ovde, dokument pod istim imenom i 90% istog sadrzaja, oba sa oficijelnih Fujitsu sajtova... sada ima sve instrukcije. :wall:
Ovde keca lud zbunjenog.

https://www.fujitsu-airco.be/file-download/download/public/1099

Poslednja izmena:
Jeste, al' hajd' nadji u tom uputstvu za LT/LU, koje se vrednosti podesavaju ili bilo sta vezano za rad turbine u cool modu...:D

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Pa da, pisali smo bas o tome u prethodnim postovima...
Eto bar u jednom ima napisano, ja ni u jednom manualu za Lu nisam mogao da pronadjem, bas sam kacio screen, gde pisu sve funkcije koje mogu da se podese, ali oko turbine nista.

Poslednja izmena:
Ma da...strasno da takvu opciju kriju.
Ako neko i dalje ima ona uputstva od kupovine klime kod sebe, neka baci pogled ima li tamo nesto, ali je neverovatno da oni to ne pokazu lepo.
Ajde sto Gree ima opciju na daljinskom bas za to(kao i vecina), nego sto u uputstvu imaju lepo pokazano kako da setujes off-set i ostalo.

Gde je Fujitsu dobar, jeste sto ti bas u sitna crevca objasni celu klimu i medotu rada iste u razlicitim uslovima...i ako 99.9% ljudi ne zanima 99% toga :)

Do skoro je imao samo Amber od 100k, nista ispod toga, a sada su stavili u Gree G-Tech model koji kosta 80.000 dinara i koji mi je postao omiljena klima u nekoj normalnoj ceni.

Pa nije Gree jedina kineska fabrika. Hisense Energy pro, Haier Flame Green WiFi, Midea Ultimate comfort, Midea Breezeless... Sve su to modeli koji koštaju oko 60 hiljada i imaju pomeranje vertikalnih i horizontalnih krilaca za usmeravanje vazduha daljinskim i auto swing gore dole i levo desno. Zato me čudi kad kod nekih japanskih klima od preko hiljadu evra moraš ručno da podešavaš gde ćeš da usmeriš da duva.

Poslednja izmena:
Bas htedoh da ti kazem za Haier Tide Green da nema, uzeo sam mojoj okolini 20ak Haier Tide Green i Tundra klimi prosle i ove godine, znam da nemaju, ali si na vreme prepravio :D

I kao sto rekoh, do skoro je samo Amber imao :)
Ovo su sve novi modeli, sve izasli u proteklih godinu, godinu i po dana.

Niko te ne tera da kupis nesto sto ne zelis, ali ne pricaj nebuloze.

Koja iskustva drugih su ti rekla da Amber trosi vise i kako su to izmerili? Nebuloza.
Apsolutno ne trosi nista vise od Luca klime, ako uporedim da mi greju slican prostor.
(cetvrtaste sobe od 22m2 za Luca i 25m2 za Amber, prva ima 6 PVC prozora, druga 3 stara drvena sa duplim prozorima)
Koliko osecam da je Luca bolja klima od Viole, duplo vise osecam da je Amber bolja od Luca.

Imam 4 Ambera(3 u upotrebi, jedna mi bleji pored kreveta u kutiji vec godinu i po dana, postala je deo sobe, sluzi kao nocni stocic...), vec 2 sezone greju i hlade, izuzetno brutalne klime, na -10 nisam cuo da radi spolja. (ipak je ta jedna u 25m2, a ona sto je grejala 80m2 na -10 kapiram da je vec morala da se cuje, ali nisam proveravao)
Takvu klimu od Japanaca mozes ocekivati za duplo vece pare, bez preterivanja. Ne zato sto ne umeju da naprave, nego zato sto nece, prave klime koje ce biti tihe i racunaju da ces da ugradis i 15 klima ako je potrebno.
12ica Amber daje na -10 4.6kW toplote, dakle u sobi do 30m2, ona bukvalno radi sa trecinom snage na -10.

Cifrom zalazi u 2-3 puta slabije japanske vode...dodatno, nista u tim japanskim klimama tog cenovnog ranga nije kvalitetnije nego u Amberu, to je sigurno.
Imam i Gree i Samsung i LG i Midea i Galanz i Panasonic i Fujitsu klime...za LG od 1300e i 1600e sam vec pricao, nebuloza od klima.
Od svih tih, Amber je najbolja klima.

Sta tacno nije prefinjeno kod Ambera?
Radi super, odrzava temperaturu u stepen, brze odledjuje od vecine klima, kompresor radi tiho i mirno, nikada nikakav problem...jedino sto joj najniza brzina nije bas tiha.

Jedna od nebuloznijih izjava...Gree daje 5 godina garancije, a evo, ako cemo da sudimo po mojoj Luca, rekao bih ti da Japanci traju 3-6 meseci...sto naravno da nije realnost.
To pitanje postavljas samo ti, a ko je koristio, jasno mu je kakva je Amber klima.

Zapravo, taj kompresor od 1Hz je Gree izbacio 2010. godine.

A mi smo pricali od onom koji su napravili 2016., sa 3 cilindra i varijabilnom zapreminom.

Nadjoh da se na nekom trzistu taj kompresor ugradjuje u Fairy model, mislim Indija.

Au, hvala, spasao si me :)
Ako podjemo od toga da ne spusta ispod 500w, onda to znači da je to 4x4 i po snegu i po suvom.Imao sam 4x4 koji je uvek all4 , uvek vrti 4x4 i potrosnja je bez potrebe velika.Nije prefinjena, jer kao sto si rekao, na najmanjoj brzini nije tiha.To je mrcina od klime, za neizolovane i komercijalne prostore.
Ako ona sahrani, nekog made in japanca, u 15 i vise godina rada, ja ću da je pojedem.Te garancije od 5 godina su dobre, ali podvlačenje crte je ono sto se na kraju podvlači.

Ako imaš dobro izolovan prostor, Amber, ali ni jedna slična klima te snage nisu opcija. U tom slučaju juriš jeftinje klime sa dobrim COP i niskom modulacijom. Izuzetak je jedino da živiš na nekoj planini.

Jeuče gledam, stavljena izolacija na zgradu kod mene u kraju. 15 - 20 cm kamene vune + alu stolarija. Ti stanari će se grejati i na sveću.

Da, na tom sam mislio.U toj situaciji i LLCE deluje dobro.

Kakva je situacija, ako se spoljna jedinica stavi u hodnik od zgrade/objekta na primer. Da li to bolje ili losije, u odnosu kada stoji napolju?

Poslednja izmena:
20ak cm i jeste neki minimum za današnje standarde. Ja bih trebalo da dodam još 20 cm Glava izolacije na tavan, ali mi se ne isplati cimanje i inevsticija uz potrošnju koju imam. Zamena prozora mi je takođe neisplativa.

Poslednja izmena:
Xeroj, sad LU ne gasi turbinu na hladjenju?
Imam ja upustvo za LU pa cu da bacim pogled kasnije, oni to navode u Servisnom upustvu, mislim da toga nema u klasicnom.
Koji model kompresora je u Amberu?

Možda sam zbunio neke drugove članove, koji se trude da mi pomognu u odabiru klime.

Imam vise objekata koje trebam da resim.

-Dve kancelarije, potpuno odvojene, jedna do druge sa po 35 m2, samo jedna strana ka napolju, sve ostale strane ,okružene sa CG.Visina 3m.Koristi se samo do 17h ,pet dana u nedelji.
Tu je plan za LLCE klasu, ili ima nesto pametnije? Račun za CG je sada, po 3.000 din mesečno.

Suteren, sa ukopanim prozorom 60m2 iz komada,samo jedna strana ka napolju, sve ostale strane okružene sa CG, ispod je temelj zgrade.Visina 3m.Koristi se samo do 17h ,pet dana u nedelji. Tu je u pitanju, nesto u LUCA klasi, ili ima nesto bolje?Sadasnji račun za CG je 3300 din.

Stan 60 kvm, tri sobe,fasadna cigla,pvc Rehau,dve strane ka napolju, jedna ka komsiji, svuda okolo CG.Tu mi je najteže sta da odaberem.Treba mi 1x12+1x9+1x7.Da li 3x LLCE, ili 1x made in japanac ,ostalo LLCE klasa.

Poslednja izmena:
Kako pametno potrositi 55000 dinara za grejanje 33m2?

1. VOX IVA5-12JR za 37000 + ostalo za potrositi na izolaciju tavanskog prostora
2. Fujitsu 12LLCE i bez izolacije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno