Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
LLCR i LMCA ,zasigurno se ne gase?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Svejedno kako je podeseno, gasi pa gasi i na auto i na fix...:)

Na LU nema ta opcija, dok sam za model LMCA pronasao da moze da se podesi, da duva konstantno, valjda je tako default, ili da duva nizom brzinom, dok je kompresor iskljucen. Nisam uspeo na pronadjem technical manual za LLCR gde je to objasnjeno...
Tu su i screenshot-ovi...

Onda jedino da vama sto gasi turbinu neka skrivena opcija kao ova opisana na 9 aktivirana, ne znam za tu opciju i nije deo klasicnog daljinca.

Ako i LUCA isto gasi, sta je onda neka alternativa, za japanca u rasponu od LUCE 84.000 din, pa to Toshibe Shorai od 113.000 din.

Ne znam ,da li se i kada pegla najskuplja Daisekai od 150.000 din, na jednoj jedinici po objektu, u odnosu na Shorai?

Generalno gledajući, kupovina invertera je igra brojevima.Nije bitno kupiti sto jeftiniji inverter, nego onoga koji će u nekom racionalnom vremenskom periodu, sahraniti svakog jeftinijeg invertara, u ceni potrosenog kilovata, uz ostale blagodeti , kao sto je komfor i tome slično.

Ako na primer Mitar1982 ,kaze da je za 60 m2 godisnje, za dva invertera , ukupni iznos 11.000 din, onda neka skuplja klima , sa jos na primer 20% ili vise ustede, tesko da moze sebe da otplati , ni za 10 godina.
Ne znam da li razmisljam u dobrom pravcu.Trudim se da nadjem matematiku opravdanja, za recim Daisekai najskuplju klimu, u odnosu na recimo LUCU.

A da li si razmisljao o novoj generaciji Fujitsu? Pre svega mislim na KGTA? Mislim da nije mnogo slabija od Amber klime, ali je i jeftinija

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Jesam, ali nisam nasao nikoga ko je ima, niti da je pisao o njoj.

Fujitsu KGTA je totalno drugačiji tip klime od Amber. KGTA je napravljena da bude što efikasnija i što tiša. Komfor u radu i velika efikasnost po cenu manje snage. Kačio sam ja klip gde je neki Poljak testirao, KGTA se praktično ne čuje, na maksimumu pravi 38 dB, pdesign za grejanje je 2,5, ali je SCOP 5,1.

Da, LG kompresor, i to se vidi na tom klipu, otvorio je spoljnu jedinicu.

Za tog Daisekai uzmes 3x LLCE, pa da je Bog Otac nece grejati-hladiti bolje od te tri klime, niti ce trositi manje jer ce ove tri klime raditi rasterecenije a i posticice ravnomeriju raspodelu toplote po objektu. Te skupe klime ne uzimas da bi ustedeo uzimas jer mozes, oces najbolje i najugodnije. Eno onaj Panasonic ima senzor da prepozna da li ima ljudi i koliko u prostoriji, da li su mirni ili cepaju neku fizicku aktivnost, prepoznaje i kada su tu zivotinje a ne ljudi pa prilagodjava grejanje i hladjenje, trista cuda.
Daiseikai je za one koji nisu kupili tri astre nego jednog bendzu [emoji3]

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Sad ce da ispadne još i da je LG dobar

qryak
"Onaj Gree two stage kompresor i nije baš toliko nova tehnologija. Promotivni video iz 2014."
Naravno da nije.
To se koristi kod nekih scroll i kod vecine screw kompresora.
To sad kinezi razvijaju za split sisteme jer oni daju veliki akcenat na njih dok recimo proizvodjaci kao sto je recimo Carrier akcenat stavljaju na neke druge proizvode jer narocito ma evropskom trzistu split sistemi cine tek 10% ucesca dok je na kineskom skoro obrnuto.
Maxy
Ne crkavaju LG kompresori vec elektronika.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pa ne bih baš rekao da je slaba, na -15 daje 3,3kW. Jeste slabija od Amber, ali ne bih rekao da je slaba. Pdesign jeste mali ali koliko sam ranije shvatio proizvodjaci namerno obaraju tu vrednost da bi povecali scop. Ako gresim neka me neko ispravi. Ona treba da bude zamena LUCA seriji.

Edit: sada vidim na eurovent da je kapacitet na -15, 2,15kW. To se ne uklapa sa tabelom koja je u Design manualu. Ako je tako, onda ta klima ne vredi ni polovinu novca, mozda za dobrevanje, ali ne za grejanje cele sezone.

Poslednja izmena:
Našao sam u PDF formatu za LLC modele kako se preko daljinskog podešava i ta opcija da fan radi stalno na hlađenju a ima i za ofset temperature pa koga zanima evo.Stavka se zove Appending data.PDF je na ovom linku.https://smallpdf.com/shared#st=ddba...df&ct=1594826148391&tl=share-document&rf=link

To je podesavanje koje treba podesiti da vam se turbina ne gasi na hladjenju, neka neko proba, vazi za sve modele, LLCE, LMCA, LU, LT itd.

Zna li se, koji je kompresor u LUCA?
12 - 14LU - Toshiba DA89X1C-20FZ2

Isti je i u LGC koji imam.

Radio je neki institut iz skandinavije, ne znam da li je Švedska, ili Norveška, ispitivanje za toplotne pumpe i došli do zaključka da je trend da se deklariše niži pdesignh da bi se dobila što veća efikasnost. Prijavljuje se manja snaga nego što uređaj stvarno može, samo da bude što više pluseva. To ono što prosečan kupac gleda, jer se u EU već godinama trubi samo o efikasnosti. Većina uređaja, koje su oni tada testirali, su mogli da izvuku u veće snage, ali uz manju efikasnost.
Isto važi i za klima uređaje.
Ima ovde kompletan tekst o tome šta su ispitivali i kako.
http://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:1312951/FULLTEXT01.pdf

Koliko je Shorai na -15 po Euroventu?

Jednostavno ,toj cifri LUCE od 84.000 din, nikako da nadjem zamenu, u vidu made in japan invertera, ili nečeg novijeg malo boljeg, bez onog nesrećnog panela.Kao da je ta cifra začarana?

Šta bi bio neki Daikin ekvivalent.Može klasa do 100.000 din.Imam prijatelja, radi kod ovlascenog distributera za Daikin, možda izbunarim nekog Daikina na akciji, samo mi treba model, da bi ga konkretno upitao za dobru cenu.

Poslednja izmena:
kako smo krenuli najbolje da ne uzmes nista :D Sta je fora sa Amber nece da spusti ispod 500W? LUCA lomi, nekima, onaj zupcanik, ne duva pri hladjenju turbinom kada iskljuci kompresor? Toshiba je dobra ali skupa jedino onaj Suzumi (valjda je tako ime kosta oko 100k) je tu u ceni ali niko ga valjda nema, barem se ne javlja ovde i Daikin osim onog nestonesto35 modela koji je pandan LLCE, niko takodje nema? Mitcubisi je skup, valjda, povoljniji je u Hrvatskoj, jel tako, a ovi ostali Kinezi su, ono, Kinezi... Haos :D

Dodje doba ,da imas 100 tisuća, a nema nekog dobrog i proverenog japanca.
Na kraju uzmem dva LLCE, stereo da mi pirka.

Poslednja izmena:
Ako nemas para onda LU 12 za 84k ti je najbolji izbor, na kraju krajeva imas garanciju. Ako imas para, Amber ti je bolji izbor a razlika nije preterana a jaca je klima dosta.
Gasenje turbine je reseno, podesite po service manualu.

Amber je sigurno dobra klima, ali cifrom zalazi u Japanske vode.Nekako mi se 100 tisuća, ne daje za čistokrvnog kineza.
Nekako mi Amber, pre deluje za neku prodavnicu, minimarket ,da rmba na otvori zatvori vrata ,na svaki sekund.Nije mi prefinjena, za neki stambeni prostor.

Poslednja izmena:
Šteta što kod nas nema Midea Oasis Plus. I to je klima pravljena prvenstvo za grejanje. U rusiji se prodaje pod brendom MDV, kačio sam ja klip gde su je Rusi rasturali. Nema fensi opcije, ali je deklarisana za grejanje na - 30.

Amber je sigurno dobra klima, ali cifrom zalazi u Japanske vode.Nekako mi se 100 tisuća, ne daje za čistokrvnog kineza.
Nekako mi Amber, pre deluje za neku prodavnicu, minimarket ,da rmba na otvori zatvori vrata ,na svaki sekund.Nije mi prefinjena, za neki stambeni prostor.

Radi Amber za sve pare, drugar je ima i greje vec dve sezone, prosle dodao i jednu Violu za slicnu kvadraturu kao tvoju, kuca.

Radi sigurno dobro, samo dokle.Kod made in Japanaca, to dokle, se retko kad postavlja kao pitanje.Za Micubisije, zbog posla, znam za server sale sta znači made in Japan.To se zna,APC za ups, i japanci, za server sale.Sve stoji za Amber, samo eto ta cena žulja.

Poslednja izmena:
Pa *mjau**mjau**mjau* sad, Galanz i Aux mi rade evo već 10 godina, a oba brenda su po kvalitetu dalja od Gree nego što je Gree od japanaca.

Radi sigurno dobro, samo dokle.Kod made in Japanaca, to dokle, se retko kad postavlja kao pitanje.Za Micubisije, zbog posla, znam za server sale sta znači made in Japan.To se zna,APC za ups, i japanci, za server sale.Sve stoji za Amber, samo eto ta cena žulja.

Koji Micubiši, Heavy, ili Electric? Većina ljudi nije ni svesna da Mitsubishi Electric i Mitsubishi Heavy Industries nisu ista firma i da njihove klime nemaju ništa zajedničko.

Ja cu MITSUBISHI SRK35ZS-W/SRC35ZS-W KIERIA od 109,9krsd
Ima i onaj jaci model Kieria plus (SRK35ZSX-W / SRC35ZSX-W) od 159,9krsd sa tvin kompresorom ali ima krilo na unutrasnjoj ko lopata i ne svidja mi se.
Ove Kieria klime imaju opciju podesavanja polozaja horizontalnih usmerivaca vazduha (za levo i desno) pomocu daljiskog i to mi je jedan od jos 2-3 razloga sto nju uzimam (cim se korona smiri da smem pustiti strance u kucu na 2-3 sata).

Poslednja izmena:
To podešavanje položaja horizontalnih usmerivača vazduha daljinskim imaju i Kinezi od 500 evra. Ne znam zašto je kod Japanaca to premijum opcija koja ide samo u klime od 1000 evra pa na više.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno