Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čiji god da su kompresori, to neće promeniti ništa. Na tržištu je ponuda takva kakva jeste, a neki uređaji su već duže vremena u eksploataciji pa se manje više znaju sve prednosti i mane. Uz to, kod nas se pretežno prodaju uređaji do 500 eura, pa tu onda i nema mesta za kritiku u smislu zemlje porekla. A sve je to već 100 puta prežvakana tehnologija. Ako pogledamo tehniku u globalu, nije nikakva novina da čak čitave linije ulaznih modela za brand name proizvođače, proizvodi neki drugi manje poznat proizvođač koristeći ne samo sopstvene resurse nego i sopstvena tehnička rešenja.

Sve je to tako, osim prežvakane tehnologije, jer je Micubisi ,tolike silne decenije, neprikosnoven na vrhu, naročito u poslovnim sistemima.

Koliko danas ima računice, da se neko iz prosečnih 60m2 CG stana, prebaci na inverter grejanje, bar tamo gde toplane neće nikada ,omogućiti grejanje po utrosku?
Dosta ljudi ima ovu dilemu.Skoro 7.000din je neki prosečan mesečni račun, uz potrebu za minimalno dva nova inverter, izvora toplote,kako bi se pokrila cela povrsina.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pa s obzirom da ce ti u najgorem mesecu racun biti do 100e, a 8 meseci ne placas nista, pri tom resavas i komforno hladjenje...ima i te kako.

Ja kada cujem da neko za grejanje gde mu drugi kontrolise kada i koliko toplo ce da pusti uopste i placa...a pogotovo te drakonske cifre...place mi se :)

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Pričam o standardnim split uređajima do 500 eura. Za te pare ne očekuj ni od Mitsu da ti proda vrhunski uređaj.

Imaš računicu ukoliko nećeš plaćati neku naknadu i kada se odjaviš. Imaš računicu i da pređeš na grejanje električnim kotlom, a da ne govorimo o inverteru.

Za Micubisi sam mislio, vise na poslovne uredjaje.Svi do 500e prodaju ime za lepe parice, slažemo se.

Ako na primer sada imam tri sobe, a rebarca u četiri(trpezarija), treba mi neki multisplit sa tri unutrasnje.
1x 12 za dnevnu i trpezariju, 1x 9 spavaca i 1x 7 dečija.
Koliko je sve ovo otplativo u nekom roku?

Prednost je evidentna i bez detaljnog računanja, čak i uz plaćanje paušalnog dela. Pod uslovom da se koliko toliko 'bezbolno' može otkačiti od toplane, i da mogu da se montiraju klime za grejanje celog stana.

Primer od 62 m2 i 7000 din mesečno za stan u Bg je nekih 84000 dinara godišnje za grejanje! Stan je dobro izolovan, i ušuškan u zgradi i može da se greje uz malu potrošnju. Da toplane ostave 30-ak% paušalnog dela, ostaje 56000 dinara godišenje razlike za potencijalnu uštedu. Ugrubo ne verujem da u Beogradu klime u takvom stanu klime mogu da potroše više od 1500 kWh iliti 11000 dinara u plavoj zoni (7,5 din/kWh prosek). Znači uzmu se dva invertera na rate na dve godine, i uz ovakvu situaciju se maltene i ne oseti da je bilo šta investirano, za tri godine se isplate klime, posle toga se ima tih 40000-50000 manje troškova.

edit: Multisplit ima veće početno ulaganje, posle se isplati kao i svaka druga klima.

Poslednja izmena:
Za Micubisi sam mislio, vise na poslovne uredjaje.Svi do 500e prodaju ime za lepe parice, slažemo se.

Ako na primer sada imam tri sobe, a rebarca u četiri(trpezarija), treba mi neki multisplit sa tri unutrasnje.
1x 12 za dnevnu i trpezariju, 1x 9 spavaca i 1x 7 dečija.
Koliko je sve ovo otplativo u nekom roku?

Ne multi. Tri splita su rešenje. Ali opet ne znamo kakav ti je raspored prostora, izolacija, stolarija.
Ja sam zimus prošao sa 12 i 9 klimama OK, od kojih je 9ka Vivax drndavi. Ali je zima bila blaga. Isto 60 kvm grejne površine.

Poslednja izmena:
Mislio sam da je multi manji potrosač, mislite tri posebna split sistema?

11.000 din mesečno, sva tri u najgorem mesecu zbirno?

Poslednja izmena:
Godišnje :)

Pa može 11k gde nema izolacije. Najviši račun za struju zimus mi je bio nešto malo preko 8k (ukupno, sva struja)

Godisnje????

1x12+1x9+1x7 i to sva tri zasebna split sistema= 11000 godisnje????Hmhmhm.

Zgrada je tezak armirani beton + fasadna cigla.Ceo stan je Rehau PVC.Samo jedan zid ka komsiji , dva zida spolja, jedan zid hodnik zgrade.Dole i gore komsije.

Sada Mesečno za struju, sporet, bojler i sve ostalo je ukupno, oko 4.000 mesečno cele godine + toplane blizu 7 tisuća.

Poslednja izmena:
Moje klime potroše oko 4500 kWh godišnje u Norveškoj, u ispodprosečno-izolovanoj kući koja se greje 11 meseci, i ima oko 110-120 kvadrata koji se greju.

Lele, Lele,pa kako onda nije opsada ispred toplana, za cvikanje grejanja??
Umesto sto se jurisa na skupstinu, zar nije logično da jurisaju na toplane?

Zato što po novim propisima praktično nije moguće da se otkačiš sa toplane.
Pozdrav

Pristanak ostalih stanara ,je glavna prepreka, ili ima jos neka muka?

Za poslovni objekat sam pre par dana trazio raskid, ne radi prelaska na inverter nego se prostor verovatno,vise nece koristiti,rekli mi nikakav problem, da ponesem papir o vlasnistvu, izmireni svi računi i da odem u zemun Cara Dusana.

Poslednja izmena:
I mnogo ljudi ne zna za klime i da je jeftinije i bolje jer imas grejanje kad ti hoces.
Ja za 90m2 sa 4 klime u proseku placam 200e grejanje po sezoni.
Svima kojima Fujitsu gasi turbinu da pitam opet, da li drzite brzinu na Auto ili manual?

Da li ostali japanci, Pan,Tos,Mit,Dai,Hit, imaju iskljucivo vlastite kompresore, ili i oni saraju?
Toshiba koristi samo svoje kompresore.
Ja se grejem sa 6 komada Toshiba Daiseikai VI vec 7 zima i hladim se 8 leta.
Kuca 150m2 na 22°C + 50m2 na 17°C prosla cela zima 23700 dinara na zasebnom strujomeru sa svim taksama i rtv pretplatama.

Nestvarna cifra.
Ovi sto su uzeli pelet, jer oni imaju net, ili gde je tu problem?

Poslednja izmena:
Već sve plaćeno ugrađeno i sređeno, lepo im i toplo. Moja tetka je 2014 uzela neki eko-kredit i tad su odradili fasadu, i centralno na pelet. Previše bi im bilo sad da ulažu u klime, jer je raspored nezgodan, a u odnosu na situaciju pre izolacije imaju puni komfor i prilično automatizovano grejanje. Svakih par dana dopune peć i provere pepeljaru.

Ja imam pelet, nezgodno je grejanje kuće na klime.
Ima nešto manje od 150kv, ali ima dosta soba, dva kupatila, veliki hodnici. Trebalo bi fazon 10 klima ukupno, što baš i nije praktično.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Veće kuće idu na toplotne pumpe, busenje bunara i tome slično?

Pelet je ipak obaveza, utovar ,istovar, pretovar, ima rada.

Lično, mislim da je 6 klima, neki maksimum po pitanju odrzavanja, praktičnosti i svega ostaloga.

Cifre na inverter grejanje su zaista fascinantne.
Svakako je ovaj forum odličan, svaka čast svim forumasima, na korisnim savetima i informacijama.

Poslednja izmena:
Toplotna pumpa vazduh voda je bez bunara i moze da se instalira i u stanu moze i da hladi i za razliku od split sistema moze zvanicno da bude osnovno grejanje.
Toplotna pumpa voda voda zahteva bunar i vece odrzavanje a u vecini slucajeva ne resava hladjenje.

Ja imam pelet, nezgodno je grejanje kuće na klime.
Ima nešto manje od 150kv, ali ima dosta soba, dva kupatila, veliki hodnici. Trebalo bi fazon 10 klima ukupno, što baš i nije praktično.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Ako su mali toplotni gubici, ne mora ići obavezno veliki broj klima. U tom slučaju postiže se uravnotežena temperatura u svim prostorijama.

Zoxore

Sta si uradio sa rezervnom Daisekai klimom?

Da li imas neku dobru akciju za tosibe, mislim da si me polako zarazio sa tosibom.
Sta je sada dobra kupovina za ala Daisekai kvalitet, kakva je Shorai?

Poslednja izmena:
Zoxore

Sta si uradio sa rezervnom Daisekai klimom?

Da li imas neku dobru akciju za tosibe, mislim da si me polako zarazio sa tosibom.
Sta je sada dobra kupovina za ala Daisekai kvalitet, kakva je Shorai?

Prodao.
Deluje ok nije Daiseikai ali nije ni tako skup.
Trenutno nema akcija bila je rasprodaja modela sa R410A ali to je otislo.

@zoxor ako smem da pitam koliko je ta klima kostala tada kada si je uzeo, vidim da su sada 150k, doduse osmica a te tvoje su sestice. Predpostavljam da su bile skuplje tada...

I mnogo ljudi ne zna za klime i da je jeftinije i bolje jer imas grejanje kad ti hoces.
Ja za 90m2 sa 4 klime u proseku placam 200e grejanje po sezoni.
Svima kojima Fujitsu gasi turbinu da pitam opet, da li drzite brzinu na Auto ili manual?
Gase turbinu na hlađenju i na auto i na low i na quiet brzini i LLCE I LMCE.

Ako i LUCA isto gasi, sta je onda neka alternativa, za japanca u rasponu od LUCE 84.000 din, pa to Toshibe Shorai od 113.000 din.

Ne znam ,da li se i kada pegla najskuplja Daisekai od 150.000 din, na jednoj jedinici po objektu, u odnosu na Shorai?

Generalno gledajući, kupovina invertera je igra brojevima.Nije bitno kupiti sto jeftiniji inverter, nego onoga koji će u nekom racionalnom vremenskom periodu, sahraniti svakog jeftinijeg invertara, u ceni potrosenog kilovata, uz ostale blagodeti , kao sto je komfor i tome slično.

Ako na primer Mitar1982 ,kaze da je za 60 m2 godisnje, za dva invertera , ukupni iznos 11.000 din, onda neka skuplja klima , sa jos na primer 20% ili vise ustede, tesko da moze sebe da otplati , ni za 10 godina.
Ne znam da li razmisljam u dobrom pravcu.Trudim se da nadjem matematiku opravdanja, za recim Daisekai najskuplju klimu, u odnosu na recimo LUCU.

Poslednja izmena:
Onaj Gree two stage kompresor i nije baš toliko nova tehnologija. Promotivni video iz 2014.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno