Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
>> ovo za Fujitsu LU
kod moje LLCR ima opcija da se podesi preko daljinca da u modu hladjenja nastavi da blago duva kad se kompresor ugasi. Default je da stane i turbina. Mozda ima i za LU ta opcija.

Sta tacno fali ovoj vivax , buka , slabo hladi greje?

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Ne fali mu nista,ponekad se desi da poludi pa ga treba cupati iz struje,ali to pise i u uputstvu.
Vivax 12aemi imam preko 2 godine i u ovom momentu me hladi a i grejao me dve zime tako da se vec isplatio.

Pošto je klima i posle "malog servisa" počela da se oseća na buđ, juče sam bio primoran da operem i turbinu, koja je u stvari i bila uzrok problema. Nisam uspeo da je skinem jer je nepristupačna i zahteva malo bolje poznavanje problematike rasturanja u odnosu na moje skromno znanje, pa sam je prao kroz otvor tako što sam pomerio krilce u donji položaj i naprskao sa popriličnom količinom asepsola kako bih rastvorio buđ i prašinu, pri čemu sam ručno okretao turbinu. Onda sam na lenjir uvio ubrus i tako gurao između lopatica turbine. Iz turbine je izašlo sve i svašta, tj. daleko više nego što bi se dalo pretpostaviti i da ima gledajući samo golim okom. Paročistač bi svakako bio bolje rešenje, ali ga nemam kod sebe.

Ne fali mu nista,ponekad se desi da poludi pa ga treba cupati iz struje,ali to pise i u uputstvu.
Vivax 12aemi imam preko 2 godine i u ovom momentu me hladi a i grejao me dve zime tako da se vec isplatio.

U odnosu na bilo koji ulazni inverter poznatijeg proizvođača, fali mu, i to mnogo.

Pa dobro, tu se slažemo, vredi koliko pola normalne klime

Pošto je klima i posle "malog servisa" počela da se oseća na buđ, juče sam bio primoran da operem i turbinu, koja je u stvari i bila uzrok problema. Nisam uspeo da je skinem jer je nepristupačna i zahteva malo bolje poznavanje problematike rasturanja u odnosu na moje skromno znanje, pa sam je prao kroz otvor tako što sam pomerio krilce u donji položaj i naprskao sa popriličnom količinom asepsola kako bih rastvorio buđ i prašinu, pri čemu sam ručno okretao turbinu. Onda sam na lenjir uvio ubrus i tako gurao između lopatica turbine. Iz turbine je izašlo sve i svašta, tj. daleko više nego što bi se dalo pretpostaviti i da ima gledajući samo golim okom. Paročistač bi svakako bio bolje rešenje, ali ga nemam kod sebe.
Rekoh ti ja gde je problem. Dobro si se snasao da resis to bez skidanja.
Ubuduce nemoj da gasis klimu na hladjenju nego smanji temperaturu i pusti je da duva par minuta da bi se osusila. Ako se ne osusi onda se stvara budj.

Tapatalk from Poco loco

Maxy
Postavis foliju ispod klime i sprovedes u neku kantu ili korito, isprskas turbinu Axel Sgrassom, premazes cetkom i ispires sa bastenskom prskalicom pod pritiskom.
Lakse ti je kad skines masku i usmerivace.
Ovako sam prosle godine:

Turbina se inace zaprlja vise na grejanju jer se nalepi prasina na nju dok je suv vazduh a kad posle krene hladjenje ti slojevi prasine se ovlaze i to krece da se budjavi i da smrdi.

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi,

Trenutno imam običnu Bergen 12-icu sa kojom sam veoma zadovoljan.
Sad bih uzeo neku inverter da bih mogao i da se grejem zimi, ove zime mi je i ova završavala posao i nije mnogo trošila struje, ali nije realno da se ponovi ovako blaga zima.
Budžet mi je nekih 500e +/- 50ak e.
Najbitnije mi je da klima dobro greje i na nižim temperaturama i da je pouzdana, što manje da se kvari ako je moguće i prednost bi mogao biti tiši rad unutrašnje jedinice.
Moje najveće pitanje je da li uzeti profi seriju kineza ili ulazni model japanca?
Neke od kineza koje sam pronašao su Gree Muse profi, Hisense Energy pro i Haier Tundra plus.
Japanci koji su mi zapali za oko su Daikin FTXB35C/RXB35C i na primer FUJITSU ASYG12KPCA / AOYG12KPCA.
Na papiru kinezi imaju mnogo bolje karakteristike, ali mene zanima koliko je to realno u praksi ako je neko imao iskustva?
Kinezi navodno rade čak i do -22/-25 dok ovi ulazni modeli japanaca rade samo do -15, naravno da ne uzimam to zdravo za gotovo.
Nisam vezan ni za jednu marku, slobodono predložite i neke druge proizvođače u tom cenovnom rangu.

Hvala unapred i pozdrav.

Rekoh ti ja gde je problem. Dobro si se snasao da resis to bez skidanja.
Ubuduce nemoj da gasis klimu na hladjenju nego smanji temperaturu i pusti je da duva par minuta da bi se osusila. Ako se ne osusi onda se stvara budj.

Tapatalk from Poco loco

Aktivan mi je program sušenja isparivača i turbine. Kada se klima ugasi, ventilator vrti još 10ak minuta dok ne osuši.

@djalf
za grejanje ih u glavnom i koristim. One ne odrade ni 5 % vremena na hlađenju.
Primljeno k znanju

Pozdrav ljudi,

Trenutno imam običnu Bergen 12-icu sa kojom sam veoma zadovoljan.
Sad bih uzeo neku inverter da bih mogao i da se grejem zimi, ove zime mi je i ova završavala posao i nije mnogo trošila struje, ali nije realno da se ponovi ovako blaga zima.
Budžet mi je nekih 500e +/- 50ak e.
Najbitnije mi je da klima dobro greje i na nižim temperaturama i da je pouzdana, što manje da se kvari ako je moguće i prednost bi mogao biti tiši rad unutrašnje jedinice.
Moje najveće pitanje je da li uzeti profi seriju kineza ili ulazni model japanca?
Neke od kineza koje sam pronašao su Gree Muse profi, Hisense Energy pro i Haier Tundra plus.
Japanci koji su mi zapali za oko su Daikin FTXB35C/RXB35C i na primer FUJITSU ASYG12KPCA / AOYG12KPCA.
Na papiru kinezi imaju mnogo bolje karakteristike, ali mene zanima koliko je to realno u praksi ako je neko imao iskustva?
Kinezi navodno rade čak i do -22/-25 dok ovi ulazni modeli japanaca rade samo do -15, naravno da ne uzimam to zdravo za gotovo.
Nisam vezan ni za jednu marku, slobodono predložite i neke druge proizvođače u tom cenovnom rangu.

Hvala unapred i pozdrav.

Nije bitno šta piše koja je donja granica grejanja. Dobra stvar je to što je Gree za neke modele dobio Eurovent sertifikat, kojim su potvrđeni interni testovi. Ostaje samo da se reši zbrka sa trgovačkim nazivima na pojedinim tržištima.

Eurovent se ne dobija, da to neko ne protumaci kao nagradu, nego se taj sertifikat placa.
Gree oduvek ima EV za toplotne pumpe, a klime im nisu bile ni 10% poslovanja u Evropi, pa nisu ni radili Eurovent.
Sada to mozda napreduje.

U svakom slucaju, grejace ti i Gree i Haier, sa njima imam iskustva(sa Violom do duse) da prave dobre klime, za Hisense ne znamo nista, a Fujitsu je provereno dobar, ali treba videti koje performanse su potrebne.

I LU je ovde preporucivana kao best buy srednje klase, pa evo razne muke mucimo sa njom.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

izvoli

https://www.eurovent-certification....82354&product_type=48576&participant=12341083

Pa dobro, platili su...
Bitno je da ga sad poseduju i da postoji neki reper za poređenje

Hvala na odgovoru maxy.
Vidim da ti imas LG P12EN, ona je trenutno na lepoj akciji u jednoj radnji (oko 550e). Kako si zadovoljan sa njom što se tiče grejanja i pouzdanosti?
I jedno pitanje za Daikin ulazni model, svi ga hvale kao Daikin je mercedes u svetu klima, da li ima tu istine?

Na hlađenju vrlo dobra, na grejanju i ne baš. Mada je ovom modelu hlađenje primarna namena. Energetska efikasnost je praćena manjom snagom uređaja.

Citajte oznake. Kod nas se obicno prodaju jaci modeli, jer znaju da je grejanje klimama popularno usled neregulisane montaze i smesne cene.

Ma ista je i kod nas, samo što je naš uvoznik pogrešno napisao oznaku spoljne jedinice. Sad sam ja proverio, isto je deklarisana i ova moja.

Ovde drugacije pise...

aa72df95ff4f91a5e49be21bb3225085.jpg

Pa ja imam onaj product fiche i isti je kao ovaj fajl.

https://www.fgeurope.gr/system/uploads/document/file/1673/BreezeleSS__products_fiche.pdf

Samo ispod piše naš uvoznik, sve ostalo je isto.

A na svom sajtu su napisali ovo

Inverterski klima uređaj Midea MSFAAU-12HRFN8-QRD6GW
Kapacitet hlađenje/grejanje: 12000/13000 btu
Potrošnja hlađenje/grejanje: 857W(130-1700 W) / 952W(120-1550 W)
Energetska klasa (hlađenje/grejanje): A+++/A++
Dimenzije NETO:
Unutrašnja jedinica ŠxVxD: (940x325x193)mm
Spoljna jedinica ŠxVxD: (800x554x333)mm

https://www.elcomtrade.com/proizvod/midea-msfaau-12hrfn8-qrd6gw/

Kao u narodnoj izreci o ludom i zbunjenom. :D

Poslednja izmena:
Pozdrav drugari, da li se neko susreo sa ovom klimom
Daewoo Inverter klima DSB H1201KLH - Wi-Fi (cena je oko 40.000 din)

Razmisljam da je uzmem, treba mi za manju sobu, malo da je ohladim zbog kompjutera jer sam na zadnjem spratu.

Da li uopste da idem na Inverter posto mi nece sluziti za grejanje. Nisam siguran da li Inverter manje trosi struje.
Opcija mi je i neka Hisense Expert Classic A 9K - 2700 W posto je soba 4x3 metra koja se hladi a Hisense je ustvari Gorenje.

Obavezno idi na inverter. Imas jeftine kineske invertere koji su po ceni blizu standardnim klimama a osecaj kod hladjenja je neuporedivo prijatniji sa inverterom.

Sent from my SNE-LX1 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno