Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
18 ni u ludilu u stan, prejako duva, bacaš pare. To je za veliki prostor bez zidova. Probaj sa jednom 12-com, svajako će smanjiti temp i vlažnost, pa će biti prijatnije i u radnoj j spavaćoj. A kolika razlika ćd biti, zavisi od izolacije, orjentacije, itd

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Do 60K pored tih koje si naveo imas i midea mission, gree violu, daikin FTXB35C...
Treba ti samo za hladjenje? Pozicija ti je odlicna a i raspored je jako zahvalan.

Solidna 12-ica ti hladi to bez frke, samo je ostavis da radi. Kakva ti je izolacija?

Poslednja izmena:
Do 60K pored tih koje si naveo imas i midea mission, gree violu, daikin FTXB35C...
Treba ti samo za hladjenje? Pozicija ti je odlicna a i raspored je jako zahvalan.

Solidna 12-ica ti hladi to bez frke, samo je ostavis da radi. Kakva ti je izolacija?

Dakle mislis da 1 klima 12ica u dnevnoj ce hladiti i spavacu i radnu?

U stanu nemam grejanje, tako da je ideja zimi klima + 2 uljana radijatora npr. Zato bih i uzeo i invertnu klimu.

Sto se tice izolacije, ne razumem se. Ono sto mogu da kazem, sto sam do sada video je da je prilicno lose. Generalno je stan lose uradjen skroz, radjena je nadogradnja, tako da npr u dnevnoj sobi na polovini zida a i u spavacoj ima mesto gde kada su jake kise se natopi vodom. Tako da i to moram da resavam, ali optilike govori i o izolaciji :D

jozza- Vazi, hvala.

Ono sto bih dodao jos je da samo jedan zid je spolajsnji sto je kapiram +. Pored mene je jos jedan stan a sa bocne strane su ziodvi drugih zgrada.

Poslednja izmena:
Imas li izolaciju iznad? Plafon ili pod krovom? Ili je komšija iznad? Kako god, bez izolacije je problem čime god da se greješ. Za 60-ak kvm sa lošom izolacijom ti treba ozbiljan uređaj, kao npr Gree Amber 12, Fujitsu LT, itd, i pitanje je kolilo ćd ravnomerno moći da ugreje ceo prostor. Ostale (dovoljno jake) klime su još skuplje. Ispitaj prvo izolaciju, isplati se više ulo6iti u izolaciju nego u jaču klimu, jer se bez izolacine greju i ptice spolja, a ne samo soba.

Poslednja izmena:
Imas li izolaciju iznad? Plafon ili pod krovom? Ili je komšija iznad? Kako god, bez izolacije je problem čime god da se greješ. Za 60-ak kvm sa lošom izolacijom ti treba ozbiljan uređaj, kao npr Gree Amber 12, Fujitsu LT, itd, i pitanje je kolilo ćd ravnomerno moći da ugreje ceo prostor. Ostale (dovoljno jake) klime su još skuplje. Ispitaj prvo izolaciju, isplati se više ulo6iti u izolaciju nego u jaču klimu, jer se bez izolacine greju i ptice spolja, a ne samo soba.

Komisja je iznad. Ja sam na drugom spratu, a iznad ima jos 2 sprata. Dolazio mi je majostr nesto da razvede sutruju pa je probusio plafon bio. Gipsana ploca je plafon a izmedju zida i gipsane ploce koliko se secam mislim da nema vune nikakve.

Poslednja izmena:
Sta te briga kakva je termo izolacija u/na plafonu ako imas jos dva sprata iznad.
Bitnije ti je kakva je zvucna izolacija odozgo, ako neko stanuje i greje u stanu iznad tebe.
Dobro je sto je samo jedan zid, odnosno jedna strana stana spoljnja.
Tu ti je bitnije kakva je termo izolacija na tim spoljnim zidovima.
Kad budes resavao tu vodu videces i kakva je izolacija na zidovima.
Fasadna cigla ili "bela" fasada, blokovi crveni ili puna cigla spolja? Jesi nesto busio, stavljao na spoljnje zidove do sada... pa na osnovu toga da zakljucis kako je zidano?
Nemoj brzati sa kupovinom klima, jos nam daj podataka, jos da se "izveca" i izbistri koje klime za grejanje i hladenje.
Problem je sto si ogranicen sa budzetom... mogle bi biti nedovlojne ove slabije klime iako su 12-ke.
Nemoj 18-ku, to je oluja u stanu, to ne valja, nije dobro to za stan bez obzira sto je jaca.

Krš stanovi su neizmeran izvor radosti. Nemoj da me shvatiš pogrešno, godinama sam živeo u takvim stanovima. Prvo reši izolaciju i vlagu pa onda razmišljaj o klimi. Za tu kvadraturu trebaće ti dve klime za grejanje.

Danas sam malo drndao Violu i moram da kažem da su prvi utisci pozitivni. Solidno tiha. Lepo hladi i nije agresivna pri tome. Jedino me nervira daljinski, koji je prevelik sa hromiranim on/off tasterom koji otkriva kineski kič.

Nisam jos nista busio tako da ne znam. Ideja je da uzmem bar za sada tu jednu klimu za dnevnu sobu, a onda kasnije da uzmem jos jednu za radnu ako bude bilo potrebe. Videcu kod komsije da se raspitam. Bila je prica i da kada nam se zapuse oluci da tada voda prolazi kroz zidove. Mada mi nema smisla da bi onda bilo samo na jednom mestu 10cm krug.

Da li kada to sredim uzmem 1 klimu za oko 60k pa posle par meseci jos jednu za 60k ili da sacekam pa uzmem od oko 100k. Cena naravno prati kvalitet, ali sta zapravo se dobija vise?

Bolje jednu pa jos jednu ako ti ta prva ne resi problem, jer postoji mogucnost da ti ni Amber od 100.000 ne resi problem ako su gubici preveliki, a postoji mogucnost da ti i jedna Viola-Mision-LLCE greju ceo stan uz jedan uljani radijator ako su oko tebe sve stanovi...

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Kao sto kolege kazu, sa grejanjem se neces usreciti. Jedna klima bi ti fino ohladila prostor ali grejanje je potpuno druga prica. Do spavace i radne sobe nista ne bi stiglo od toplog vazduha. Vrata spavace su iza coska a radna soba je bas velika i ne bi proslo dovoljno toplog vazduha kroz vrata. Imao bi bas veliku razliku u temperaturi.
Za grejanje bi morao 2 klime.

Resi tu vlagu kako znas i umes.

Tapatalk from Poco loco

Evo vam jedan tipican primer domaceg "majstora"
Imam VOX 12 klimu radi super da ne ureknem drugu godinu vec... Gledao neke wifi adaptere i rekoh da pitam ove majstore kako se ugradjuje tj vrv je prosto ali rekoh platicu nije problem.

Pogledajte prilog 274004

Taj nivo nadmenosti i sve budi bog sa nama ... pritom znam ko je ... tj znam kako radi klasican pilicar, radi ovamo tamo fazon ali na listi je "ovlascenih" servisera

Poslednja izmena od urednika:
Nije jedini. Razlog je zezancija u slučaju potrebe za garancijom. Dž brendove niko ne voli da radi.

Kao sto kolege kazu, sa grejanjem se neces usreciti. Jedna klima bi ti fino ohladila prostor ali grejanje je potpuno druga prica. Do spavace i radne sobe nista ne bi stiglo od toplog vazduha. Vrata spavace su iza coska a radna soba je bas velika i ne bi proslo dovoljno toplog vazduha kroz vrata. Imao bi bas veliku razliku u temperaturi.
Za grejanje bi morao 2 klime.

Resi tu vlagu kako znas i umes.

Tapatalk from Poco loco

Vazi. Hvala svima za info. Postaracu se prvo izolaciju da resim. Mada znam zimi kada sam dolazio u taj stan dok se nisam preselio da nikada nije bilo preterano hladno, dok kod brata koji je stan pored i ima 3 spoljna zida prilicno jeste. A sto se tice konkretno klime koju da uzmem, koju bi vi preproucili do 60k invertnu? Kako vidim do sada, da odaberem nesto od marki:

Gree
Bergen
Midea
Fujitsu

Evo vam jedan tipican primer domaceg "majstora"
Imam VOX 12 klimu radi super da ne ureknem drugu godinu vec... Gledao neke wifi adaptere i rekoh da pitam ove majstore kako se ugradjuje tj vrv je prosto ali rekoh platicu nije problem.

Pogledajte prilog 274004

Taj nivo nadmenosti i sve budi bog sa nama ... pritom znam ko je ... tj znam kako radi klasican pilicar, radi ovamo tamo fazon ali na listi je "ovlascenih" servisera

Kontaktiraj VOX i proveri sa njima da li postoji mogućnost. Koliko se sećam bilo je tih adaptera za "WiFi" povezivanje.

Kakvo je forumsko mišljenje o prečišćivačima vazduha, npr Gorenje od ~110e?

Ja kod mene smontirao Bergen pine profy pre 10ak dana.. Cena sa ugradnjom me izasla vrlo povoljno tako nisam mogao da odbijem.. soba 25 kvadrata sa solidnom (nepotpunom) izolacijom.. Ideja je da se na nju grejem koliko je moguce, bar do nove godine nadam se.. ako zima bude blaga kao ova prosla onda i celu sezonu zasto da ne.. Centralno grejanje i kameni ugalj je tu kao rezervni plan..
Pre par dana kad je bilo 35-36 stepeni sam malo probao klimu, upalim , stavim na razumnih 25.. Duva malo jace i hladnije mozda 10ak min posle toga smanji na prvu brzinu i pirka mlako.. odrzava.. cak sto vise nemogu ni da procenim dali je potpuno ugasila kompresor i samo izduvava kao on/off klima ili je toliko nisko smanjila rad da se ni ne oseti.. znaci ispred klime stojis opusteno i nemas brige da ce da te ukoci vrat ili slicno.. Moracu ovih dana iz zaebancije stavit neki termometar ispred klime cisto da vidim koje temperature izduvava vazduh kad tako "odrzava"..
Wi fi radi dobro , spoljnu jedinicu necujem uopste... Jedino sto mi malo smeta je buka unutrasnje jedinice, nikad nisam imao klimu niti ventilator, zivim u slepoj ulici i moja kuca je bukvalno poslednja u nizu.. ispred kuce imam bastu i livadu tako da sam navikao na potpunu tisinu i eventualno zvukove ptica i zaba nocu.. i sad na prvoj brzini kad duva je ok ali na drugoj mi je vec pomalo bucno... Mada verujem da ce i to biti ok kad se malo priviknem.
Sutra stize i merac potrosnje pa cu se i sa tim malo poigrati..
Eto toliko od mene o Bergenu , nadam se da sam pomogao onima koji su u nedoumici sta uzeti za 50-60 h

Ja koristim baš tu Vox za stan, bele je boje, ističe 3 godine garancije ovs godine u septembruml. Instalaciju radili momci iz ovlašćenog servisa sa Novog Beograda (nije verovatno dozvoljeno reklamiranje, ali ako nekoga zanima pm ili imaš spisak ovlašćenih servisera uz garanciju) . Meni se samo ta klima mogla uklopiti na mesto predviđeno za nju (investitor se malo zaneo pa stavio spušteni plafon i odmah ispod utičnicu) pa su momci uradili spajanje direktno na struju bez utičnice. Palim je i gasim na daljinskom tako da ne mogu staviti taj wifi adapter niti znam da ga ima. Vidim neka rešenja na Ali expressu u vidu nekog wifi daljinskog koji može služiti i za tv i za klimu i ostale uređaje ali iskreno meni nije potrebno. Klima greje i hladi 2 sobe. Ako je baš niska temperatura pali se etažno grejanje (ove zime 2x na 1 dan) . Ja klimu praktično ne gasim leti, stoji uvek low na 25 stepeni i gotovo da se ne čuje da radi.
Spolja jedinica je zakačena na terasi, preko puta je na 2 metra zid druge zgrade gde razne Midea klime prave baš primenu buku. Ja moju Vox jedva čujem a stojim nad njom, bukvalno na 10cm.
Mene zanima, kod te klime, zvao sam isti servis da je očiste i napune pred leto, oni su odbili i rekli da je klima bukvalno nova i da neće da dolaze. [emoji849] Jel to zaista tako pošto sam čitao da se klima čisti i održava 1x godišnje, a meni je ova skoro 3 bez održavanja a radi gotovo neprestano 7,8 meseci (osim što ja sam čistim filter unutrašnje jedinice).

Takođe, ako neko koristi istu klimu primetio sam zimi da ako se ne isključuje po 20ak dana npr prijavi neku grešku P8.
Ja nisam mogao da nađem šta to znači, a greška se obično sklanjala ako se klima malo odmori i očisti se filter (koji ni ne bi bio mnogo zaprljan), to mi se desilo dva puta ove zime.
70658e2430bafca776dac084ce19c8be.jpg

Послато са MI 8 уз помоћ Тапатока

Dopunjavanje je apsolutno nepotrebno, ne znam odakle ljudima ta ideja da klima treba stalno da se dopunjava. Sto se tice odrzavanja, ciscenje je svakako potrebno pogotovu kad klima radi 7-8 meseci u godini.

Tapatalk from Poco loco

@miki92 trebali su da pomere klimu još malo ka prozoru, tj da se poravna sa ivicom prozorskog okvira. Ovako je senzor temperature preblizu ćošku sobe, nadam se da ti ne pravi problem ovako kako je montirana. Što se tiče čišćenja, sem oranja filtera, ne bi bilo loše da se opere i turbina kao i unutrašnje saće. Jer zbog vlage svašta može da se zapati na turbini, mi to ne vidimo, ne osetimo miris, a opet udišemo

Ako je ovo IVA3 inverter ja sam je pre mesec dana ugradio. Odlično hladi. Kupio sam wifi dongle i ugradio. Ne ide usb nego na kablic i montira se unutar kutije gde se vezuje kabl od spoljne. Mislim da senzor za temperaturu nije na unutrašnjoj jedinici, već na daljinskom, ili ima dva i na unutrašnjoj i na daljinskom.

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ima dva, ali ako očitava sa daljinskog, daljinski konstantno mora biti u dometu unutrašnjoj jedinici, da bi joj poslao informacije o temperaturi. Ne znam koliko to skraćuje vek baterijama, jer se daljinski inače ne koristi tako često

Ako je ovo IVA3 inverter ja sam je pre mesec dana ugradio. Odlično hladi. Kupio sam wifi dongle i ugradio. Ne ide usb nego na kablic i montira se unutar kutije gde se vezuje kabl od spoljne. Mislim da senzor za temperaturu nije na unutrašnjoj jedinici, već na daljinskom, ili ima dva i na unutrašnjoj i na daljinskom.

Sent from my MI 9 using Tapatalk
Da li misliš kada se otvori poklopac unutrašnje jedinice i tu oni kablovi koji su povezani, tj koji idu ka led panelu za prikaz temperature?

Zvacu ih onda sada da to ociste, vreli dani polako i prolaze.
A sto se tice montaže to je bila jedina opcija, ili to ili da se montira poviše kuhinjskog prozora što bi bilo vizuelno jako ružno.

Послато са MI 8 уз помоћ Тапатока

Otvoriš poklopac unutrašnje jedinice, pa skineš šraf plastičnog poklopca. Unutra se montira modul. Imaš kabl sa dzekom koji samo treba da utaknes.

Ovako izgleda samo što je kraći kabl.
17605dd9e0458dd16d7d5553c750826b.jpg

Poslednja izmena:
Izvinjavam se sto upadam kao padobranac, ali mi treba savet :).
Citao sam temu i hvale se i Gree i Midea ali sad gledam neke oznake i mission ima vise modela gde je raspon cena i do 8000 din.

Pa ako moze pomoc, ko ima iskustva, sta je najbolje uzeti od sledecih:
1) Gree Lomo 12QB Wifi
2) Gree Viola (ona je skuplja nesto od ostalih)
3) Midea MSRU 12HRDN1 R20
4) Midea MS12FU 12HRFN1 F8 (po specifikacijama na sajtu na kom sam gledao su iste, sad da li je razlika samo u panelu)
5) Bosch Climate 8000 (ovu je prodavac preporucio)
6) Poslednja preporuka prodavca Samsung Maldives

Sad, posto sam video da vas se bas dosta razume u klime, a nisam poverljiv prema prodavcima, koji bi bio vas izbor?

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

Viola. E sad nam reci za šta ti treba klima?

Preskoci Lomo, preskoci Samsung a posebno preskoci Bosch i sve sto ti prodavac predlozi. Mission i Viola su ok.
Nisam siguran koje su razlike u Mideama, ne mogu vise da ih pohvatam sa oznakama.

Tapatalk from Poco loco

Hvala :). Klima ce se koristiti samo za hladjenje, dnevna soba ~30 kvm + sto moze da dobaci do kuhinje i trpezarije ~25kvm. Za grejanje mi uopste nece trebati.

Uz nju mi treba jedna i za sobu od 15kvm tu sa razmisljao isto inverter samo manji.

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno