Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma dobro, moraju malo. Nakotilo se previse sljama koji spustaju cenu i rade kao nogama. Mora neki nivo da se drzi.

Tapatalk from Poco loco

Tu si u pravu, mora neki nivo da se drzi a i vidim da uvode i neke specifikacije radova kod ugradnje i redovnih servisa.

Nego sta vi kazete na R32.

Nista posebno, ja licno nisam impresioniran. Koliko su skuplje klime sa R32 nikada se nece otplatiti. Nabili cenu i prodaju ti pricu o ekologiji.

Tapatalk from Poco loco

To sto je on efikasniji ne znaci da je bolji. Za rad klime je bitno mnogo faktora a vrsta gasa je najmanje bitna, kako je zoxor ukratko i sazeto objasnio ;)
Ono sto je pravo pitanje je kakva je izolacija i stolarija u stanu. Ako je neophodna 4kW TA pec da se greje, ovu klimu koju gledas odmah zaboravi na minusima. Potreban je jaci uredjaj tipa Gree 12 Viola ili Fujitsu 12LLCE najmanje, mozda i LM model. Jer ako ce morati da ukljucuju TA pec na vecim minusima onda ona nije druga violina vec prva jer sa klimom nece imati dovoljno snage ;)

Za R-32 je lobirao Daikin
Vise ekoloski ali nedovoljno
Zapaljiv
Skoro nikakva razlika u efikasnosti uporedjujuci sa R-410A narocito kod manjih uredjaja tipa 9 ili 12
Nikad nece uci u koriscenje kod ozbiljne opreme tipa VRF
manje vise prevara

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

4 kW TA peć koja se puni noću je kao klima koja daje recimo 1,5 kW toplote, tj. bilo kakva.

Pa nije. To je bio preduslov za postavljanje nekih standarda. Priča je dosta ozbiljnija i ako zaživi, može dosta toga korisnog da donese, sa druge strane mi majstori smo čudo.
Što se cena tiče, mnogo može da se piše na tu temu, ozbiljni majstori su morali da se povuku iz klimatizacije zbog toga. Zato je danas teško naći servisera koji će odraditi montažu kako treba a kamo li da garantuje za svoj rad i kasnije održava taj uređaj

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Za R-32 je lobirao Daikin
Vise ekoloski ali nedovoljno
Zapaljiv
Skoro nikakva razlika u efikasnosti uporedjujuci sa R-410A narocito kod manjih uredjaja tipa 9 ili 12
Nikad nece uci u koriscenje kod ozbiljne opreme tipa VRF
manje vise prevara

Lobirao Daikin i u protekkih par godina, svi presli na R32.
R32 ne moze da gori u smislu otvorenog plamena, kako zamisljate.
R32 je vise ekoloski gas, jer 3 puta manje utice na globalno zagrevanje i dodatno je 8% efikasniji.
Niie prevara, nego mnogo bolji gas.

Sto se tice VRF-a i R32, i tu gresis, evo poslednje generacije Mitsubishi VRF-a na R32 gas:

https://www.coolingpost.com/products/mitsubishi-adds-r32-hybrid-vrf/

b6629c01291564f75330f84e0edcbad0.jpg

Nowadays most of the air conditioner manufacturers in India are using the refrigerant R-32 in the Air Conditioners which has a global warming potential of 675.

This refrigerant is 3 times lower than the global warming potential than the R-410A: 2088.

R-32 is more energy efficient than R410A also and used in some of the best inverter ACs.

Nowadays most of the Air conditioners of the leading companies are using this eco-friendly refrigerant are Daikin, Panasonic, Mitsubishi, Toshiba,Hitachi, Fujitsu, and Sharp.

R-410A refrigerant is a mixture of two HFC refrigerants like R-32 and R-125.

Poslednja izmena:
Djalf je pogresno proracunao, jeste 4kw TA pec ali ona se puni kad je jeftina struja 8sati puta 4kw, retko kada danju, raspored stana je pogodan za jedno grejno telo. U pitanju je manja zgrada sa visokim prizemljem i dva sprata. Oni su na visokom prizemlju, komsija levo, komsija desno. Prosle zime su u garazi oni i komsija polepili po plafonu neki stiropor, mislim trojku, samo onako lepak i stiropor posto je garaza u pitanju i sad noge manje zebu, plafon od garaze je i njihov pod.

Da, zaboravih da se TA puni samo nocu :)
U svakom slucaju devetka je slaba, Midea Mission 12 minimalno.

Ciljani GWP je manje od 200 gde R-32 nema sta da trazi.

Poslednja izmena:
Dakle, ako nije ispod 200, onda je nebitno da li je 670 ili 2080?
Lupio si z aprevaru bzvz, kada su se svi proizvodjaci okrenuli R32ci, "uskoro" ce 410a postati proslost, kao i R22.

Dodatno, ljudi grese da je svejedno koji je gas i da isto rade, jer ne rade isto, klime na r22 su kidale.

Heroj ne svatas poenta je u "privremeno"
Nije resenje samo su minirali pojavu boljeg freona i ubacili ono sto vec postoji naravno skuplje.
Uredjaj sa 32 je identican onom sa 410 mozes i da sipas 410 umesto 32.
Velika klimatizacija ima 1234ze automobili 1234yf sa GWP<1

Sve je privremeno ako tako gledas, onda je i 410 prevara...
Poenta je da su za r32 potrebni kvalitetniji i skuplji uredjaji, Daikin je usavrsio to jos pre xx godina, ostali su poceli da prate kada je postalo ekonomski isplativo, kada je proizvodnja pojeftinila i kada je pocela ozbiljnije da se forsira ekologija.

Kazes da moze 410 u r32 uredjaje, ali da li moze r32 u r410 uredjaje?
Naravno da ne moze, izgoreli bi unutra :)

Ima vise freona koji su zeleniji od r32, ali je takodje r32 u svakom smislu bolji freon od 410.

Kao r22 i r410, i r32 ce vremenom biti zamenjen, a i ti koji ga zamene ce verovatno biti zamenjeni opet necim novijim...to ne cini nista tu prevarom, nego prosto tok vremena dovodi do boljih rezenja i vremenom do pojeftinjenja tih resenja.

Spominjes freone u drugim vrstama uredjaja, ali je to neuporedivo, jer se ne mogu na sve sto hladi i greje primeniti ista resenja, a da dodatno ostanu ekonomski isplativa.

R32 kao sto si rekao, nije nista novo, Daikin ga koristi fazon 10 godina.

Danas mozemo da vozimo na vodonik, dakle 100% zeleno, ali se forsiraju neekoloska vozila na struju, jer je cena proizvodnje vozila na vodonik sumanuta zbog potrebe da se u rezervoaru nalazi platina, ako se sobro secam. Mozda za 100 godina to pojeftini 10 puta nekim novim tehnologijama koje ne zahtevaju platinu, ali za sada se ide na struju, jer je to sada realno i u globalu bolje od fosilnih goriva, i ako je daleko od dobrog resenja.

Poslednja izmena:
Sve je privremeno ako tako gledas, onda je i 410 prevara...
Poenta je da su za r32 potrebni kvalitetniji i skuplji uredjaji, Daikin je usavrsio to jos pre xx godina, ostali su poceli da prate kada je postalo ekonomski isplativo, kada je proizvodnja pojeftinila i kada je pocela ozbiljnije da se forsira ekologija.

Kazes da moze 410 u r32 uredjaje, ali da li moze r32 u r410 uredjaje?
Naravno da ne moze, izgoreli bi unutra :)

Ima vise freona koji su zeleniji od r32, ali je takodje r32 u svakom smislu bolji freon od 410.

Kao r22 i r410, i r32 ce vremenom biti zamenjen, a i ti koji ga zamene ce verovatno biti zamenjeni opet necim novijim...to ne cini nista tu prevarom, nego prosto tok vremena dovodi do boljih rezenja i vremenom do pojeftinjenja tih resenja.

Spominjes freone u drugim vrstama uredjaja, ali je to neuporedivo, jer se ne mogu na sve sto hladi i greje primeniti ista resenja, a da dodatno ostanu ekonomski isplativa.

R32 kao sto si rekao, nije nista novo, Daikin ga koristi fazon 10 godina.

Danas mozemo da vozimo na vodonik, dakle 100% zeleno, ali se forsiraju neekoloska vozila na struju, jer je cena proizvodnje vozila na vodonik sumanuta zbog potrebe da se u rezervoaru nalazi platina, ako se sobro secam. Mozda za 100 godina to pojeftini 10 puta nekim novim tehnologijama koje ne zahtevaju platinu, ali za sada se ide na struju, jer je to sada realno i u globalu bolje od fosilnih goriva, i ako je daleko od dobrog resenja.
Pa dobro slazem se ako ti volis da radis sa freonom 32 nemam nista protiv.
Sipaj 32 u Toshibu sa 410 i iznenadices se da ce da radi.

Ja ne radim sa freonima, niti klimama uopste, imam 4 R32 Amber klime, a pored toga imam, ne znam ni ja, ali sigurno 15 R410a klima.
Pricamo valjda o freonima i klimama, a ne o tome ko sta voli da smrce? :)

Radice, ali koliko dugo, to bi videli.

@Zeha
Ja sam u toj prici na strani Clarksona :)
Samo je realnost i ekoloska strana svega toga.

Sto se tice goriva, najmanje tu automobili zagadjuju, a na njima se najvise poostrava, jer pravim zagadjacima ne mogu nista, za njih rade :)

Poslednja izmena:

Nema tu da šta da se voli ili ne voli, zapaljivi gasovi su dugo u upotrebi, bezbedan je za rad koliko i drugi gasovi, r22 je znatno opasniji npr. Jedino što mi majstori ne volimo u celoj priči je još jedna boca više u kolima i nekoliko manometara više u alatu.

Ja ne radim sa freonima, niti klimama uopste, imam 4 R32 Amber klime, a pored toga imam, ne znam ni ja, ali sigurno 15 R410a klima.
Pricamo valjda o freonima i klimama, a ne o tome ko sta voli da smrce? :)

Radice, ali koliko dugo, to bi videli.

@Zeha
Ja sam u toj prici na strani Clarksona :)
Samo je realnost i ekoloska strana svega toga.

Sto se tice goriva, najmanje tu automobili zagadjuju, a na njima se najvise poostrava, jer pravim zagadjacima ne mogu nista, za njih rade :)
Znam da ne radis sa freonima i klimama.

Nema tu da šta da se voli ili ne voli, zapaljivi gasovi su dugo u upotrebi, bezbedan je za rad koliko i drugi gasovi, r22 je znatno opasniji npr. Jedino što mi majstori ne volimo u celoj priči je još jedna boca više u kolima i nekoliko manometara više u alatu.

Hvala bogu ja 90% vremena radim sa chillerima manometre i ne koristim samo laptop sa dijagnostikom [emoji16]

Da li Bergen ili neki Vivax inverter? Cifra samo za klimu 35-40ljada max. Posao bi u sustini radila i on/off klima jer stan ima centralno grejanje pa bi sluzila samo za dogrevanje dnevne sobe (oko 20m2) u prelaznim periodima, ali ako inveter radi lepse i tise onda mozda bolje tako nesto uzeti?

Zanimljivo, imaju i extra slabe klime, petice, sedmice... To nisam bas vidjao. Deluje mi zanimljivo za manje prostorije. Jedino sto ce cena biti skoro identicna izmedju 5, 7 i 10 modela tako ce izgubiti smisao na nasem trzistu. Da je neka jeftinija pa i da pricamo.

Tapatalk from Poco loco

Sat je DC u "dc rotary compressor"?
"DC rotary compressor" nije isto kao "Twin Rotary DC Compressor" ili "Twin Rotary DC Inverter Compressor", on je u stvari "obicni" kompresor, bilo da je inverterski ili neinverterski?

Da. Vidis da pise da samo 24-ka ima twin. Ovo nije top klasa klima, ne ocekujte cuda.

Tapatalk from Poco loco

Zanimljivo, imaju i extra slabe klime, petice, sedmice... To nisam bas vidjao. Deluje mi zanimljivo za manje prostorije. Jedino sto ce cena biti skoro identicna izmedju 5, 7 i 10 modela tako ce izgubiti smisao na nasem trzistu. Da je neka jeftinija pa i da pricamo.

Tapatalk from Poco loco

Čak ni to više nije aktuelno, već da se te 5+7+10 prikače na jednu spoljnu 24 i da greju ceo stan.

Zbog problema sa prostorom jedino resenje mi je ova klima:
https://www.coolshop.rs/proizvodi/12189/ABG14UBBJ-AOG14USDJL-podna.jpg

stim sto planiram da je postavim na zid iznad TA peci dakle ne na plafon niti na pod vec izmedju. Da li bi to trebalo da pravi nekakav problem?
Ako ćeš za grejanje NEMOJ iznad TA peći. Za hlađenje ne znam koliko ti je visok plafon, pa da je stavljaš na 1m višlje nego što treba?

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno