Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo gruba skica sprata, ja se dvoumim izmedju neke fujitsu i gree amber, prelistao sam forum i procitao da fujitsu ima dobru modulaciju, a za amber sam procitao da ima losu(mada je prostor bio ne izolovan).
ddd896dd9e6538fb169522271d95c95d.jpg

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

Pa ako greje na -25°C onda je kao VEHZ. VE je bio do -15°C kako se sećam

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Moze li neka preporuka za jeftiniju on/off klimu do 30k. Namena je samo hladjenje. Ovde svi pricate o tim skupim klimama i to je ok. Da li je moguce da niko ne kupuje ove jeftinije????

Pa ako greje na -25°C onda je kao VEHZ. VE je bio do -15°C kako se sećam
Jeste na Novom Zelandu gde vodi Xerojev link, ali koji modeli se prodaju u Srbiji? Nije da je puno bitno, ivketu će i jedna i druga biti više nego dovoljne, nego čisto da zna tačno šta eventualno kupuje.

@virke bilp koja klima ce da hladi i pomalo dogreva, dobra (a prosecna) ce da dobro hladi i pristojno dogreva, cak pomalo i greje zimi ako zatreba, dobra (prosecna) inverter klima ce i da greje zimi a vrlo dobra inverter klima ce sem hladjenja ljeti moci zimi da greje svo vreme...
One veoma dobre (ne samo najbolje i najskuplje) inverter klime imaju i kulturniji (lepsi, prijatniji) nacin rada, manje duva, tise radi, vise podesavanja...
Zato se ne prica o obicnim i najjeftinijim klimama, a svi trazimo svaki detaljcic o ovim boljim i najboljim.

@ ivke986 imas dosta prozora ali su i dobi, ugrejaces stan sav sem kupatila i delimicno hodnik. Da li je stepeniste zatovreno ili otvoreno (sa ili bez vrata dole i gore) od toga ti najvise zavisi koliko ces dobro ugrejati hodnik.
Taj zid gde je klima predvidjena, to je vanjski zid kuce? Nije kuca dvojnica pa da je taj zid zajednicki sa drugim delom kuce?
Nemoj da te neko nagovori na bilo koju 18-ku, neka pristojna 12-ka je za taj prostor taman, mozda bi mogla i neka extra dobra 9-ka ali nema verovatno potrebe za davlanjem 400-500e vise za manji uredjaj.

Poslednja izmena:
kako da fiksiram kondenz crevo za fasadu ide vertikalno do oluka, neki savet da to lici na nesto duzina je 2.5m do oluka

Tipl, sraf i podloska(platna). Kroz podlosku provuci plasticnu vezicu i njom vezati crevo. [emoji846]

E, to vec komplikuje stvar... Jedino ako postoje dovoljno dugacki tiplovi i srafovi(20-ak cm).
Ne vidim drugi nacin pricvrscivanja creva...[emoji848]

Jeste na Novom Zelandu gde vodi Xerojev link, ali koji modeli se prodaju u Srbiji? Nije da je puno bitno, ivketu će i jedna i druga biti više nego dovoljne, nego čisto da zna tačno šta eventualno kupuje.

Pa napisah oznaku kod nas koju da kupi i specifikaciju te klime sam i okacio :)
MSZ-LN25VGB

Busi se duboko da tipli udje u zid a plasticni spaceri idu kroz fasadu pa duzi sraf se srafi direktno u tipli u zidu. A kanalica najbolje resenje jer se sakriva crevo a moze i po potrebi da se otvori.

Pa napisah oznaku kod nas koju da kupi i specifikaciju te klime sam i okacio :)
MSZ-LN25VGB

To je oznaka unutrašnje jedinice.

Spoljna postoji u dve varijante, MUZ-LN25VGHZ - HyperCore High Performance Outdoor Unit koju si linkovao, i koja se prodaje u Novom Zelandu, Norveškoj i sl.
Capacity - Heating (min. - max.): 1.0 - 6.3 kW
Operation Range - Heating: -25 / +24 degC
@ -15 degC Capacity - Heating: 3.2 kW

Ili MUZ-LN25VG koja se prodaje u Srbiji, Hrvatskoj i sl.
Kapacitet grejanja: 0.8 - 5.4 kW, nominalno 10200 BTU
spoljašnji temperaturni opseg ≤ -15 ˚C ≤ T ≤ 46 ˚C

Kakvi su kapaciteti na minusima nisam uspeo da nađem za ovu dole. Maltene ista situacija je bila i kod prethodnika Kirigamine.

Da, u pravu si, totalno nisam ni obratio paznju.
Bedak, jer Gree kod nas daje modele za trziste severne Evrope, mogli su i ovi...
Ne mogu da nadjem na koliko ova daje 100% performansi, jer isto ima hypercore, pa da li je identicno do -15, a onda zbog nekog dodatnog grejaca, ova jaca je propisana da ce da radi i na -25 i daje max 800W toplote vise, a kod nas samo nema tog grejaca, sto opet nije problem.

Mozda i nadjem kada sednem za komp.

@ivke986
Ako ides na jaci model, onda idi na Amber, ozbiljnija klima od svih Fujitsu klima koje se trenutno prodaju, van Nocrie, koja kosta 2k evra.

Nema losu modulaciju, kod mene znam da se sigurno spustala do 350W i na tome radila, a ispod ne znam da li ide, ali ni to svakako nije lose.

Poslednja izmena:
@Xepoj87
Ozbiljnija a nikako da dobije tu Eurovent diplomu. A koliko je ozbiljna znacemo za nekoliko godina, Fujitsu (a i Dakin, Toshiba) je dokazan u trajnosti a Gree tek treba da se dokaze.

ja uzeo ove plasticne ali ako ce se olabaviti onda necu da stavljam moram da smislim nesto kako cu crevo da sprovedem

Napisao sam ti kako, pitaj ove koji montiraju klime oni znaju jer montiraju klime na gotovim fasadama a to drzi 25+ KG.

Prošle godine sam kod drugara postavljao spoljnu rasvetu bas na tipove za stiropor a ne za gips ili Ytong što sam video da koriste, sve i dalje stoji kao prvog dana

Sent from my MI MIX 3

Busi se duboko da tipli udje u zid a plasticni spaceri idu kroz fasadu pa duzi sraf se srafi direktno u tipli u zidu. A kanalica najbolje resenje jer se sakriva crevo a moze i po potrebi da se otvori.
Postoje i samolepljove kanalice. Može da reši problem bez bušenja. Ako smatra da lepak da istoj nije dovoljno jak može i da se pojača nekim lepkom tipa bizon, mamut, moment fix.

Gesendet von meinem Moto Z (2) mit Tapatalk

Samolepljive kanalice nisu za spoljnu upotrebu
A ti lepkovi će definitivno više oštetiti fasadu nego bušenje bilo kakvog tipla kada se to bude jednog dana skidalo.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Takodje sam protiv lijepljenja, ne samo zbog skidanja, vec ako kanalica vibrira ili je cijev povlaci, sto je vrlo vjerovatno, zna se desiti da se otkine sloj zavrsnog maltera zajedno sa kanalicom.

Pa ne vibrira odvod kondenza iz unutrasnje :)

Sneg, led, cak i vetar, ima da se otkine kad tad, a pre nego sto se i pomisliti moze...

ja stavio kanalicu i na krajeve tiplove za stiropor ok izgleda ako se odvali zalepicu je sta sad

ako se odvali nek se odvali sta da mu radim, zakrpicemo *mjau**mjau**mjau* 15cm debela zaebano

Da mi je neko rekao da ću klimu koju sam ugradio pred leto da prvo koristim za grejanje, ne bih mu verovao

Da, 1 Jun a mi moramo da dogrejemo, uzas. Prosle godine nisam grejao april i maj.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno