Šta je novo?

klik na maxtoru

Tako je bratac.
Deste sada CHifteci
Deste sada Lidmeni

Semafor semafor semafor

JNC javi se Jnc Javi se

Ko što reče Aca, nešto ne vreujem da je do napajanja. Pre desetak dana mi je jedan 40GB počeo da klikće i evo ga sad ko cigla.
S druge strana na kinesko napajanje od 250W: 2x80GB RAID, 2X120GB SATA (svi Maxtor) DVDPioneer, DVDRW SONY, MaxtorG550, SkyStar2, MiroDC10+, SBLive i jedno desetak kulera. Nikad ni da štucne a radi se non stop capture.
Očigledno da kliktanje nije zdravo.

Ja tvrdim da je kod mene bilo 100000% zbog napajanja.

Znaci kliktao je, onda sam popi**eo i povadio sve molexe da vidim da li su OK, zamenio granu napajanja i nije pomoglo. Onda sam prepi**eo i kupio Chieftec kuciste sa napajanjem od 360W i od tada mi se nije desilo nijednom.

Inace, to su sve individualna zapazanja i ljudi imaju razlicita iskustva.

Kod mene je ovako bilo. Maxtor 120 8Mb je radio normalno jedno
6-7 meseci, do duse bio je malo bucniji pri radu. Onda je poceo da klikce
prvo jedanput u dva-tri dana, pa onda svaki dan po par puta, dok se na
kraju nije tako zaludeo da je kliktao bukvalno non-stop pri cemu je windows
padao a rad sa diskom je bi jedno 3-4 puta sporiji ako je bio uopste moguc.

Iznerviram se, kupim novo napajanje CoolerMaster 350w
sa pasivnim PFC-om-45EUR, UPS i jos jedan SATA Maxtor 120gb 8MB...
stavim problematican disk kao dodatni, a novi kao master
obrisem particije, fill-ujem sa nulama full, formatiram ga i
sta sada....komp radi normalno jedno pola sata (dok se disk ne zagreje)
a onda opet zlokobno KLIK i nekakvo grebanje....do duse desi se jedanput-dvaput dnevno sto je manje nego sa starim napajanjem ali problem i dalje postoji. Prodavac pri tome odbija da ga zameni jer prolazi u Powermaxu sve testove, mada mu je u u HdTune-u brzina umanjena za jedno 20%.

Ne znam sta da radim izludjuje me. Ne znam da li problem to sto
mi u biosu na 5v prijavljuje ~4.85 v sa ovim novim napajanjem, mada
mislim da ne bi trebalo da je ono problem. Dodje mi da ga olupam o
zemlju jer onda definitivno nece proci Powermax test.

: (

Kliktanje diska stavrno nema nikakve veze sa napajanjem.
Svi koji misle slicno bi trebalo da pogledaju Maxtorov FAQ

NTMcse je napisao(la):
Kliktanje diska stavrno nema nikakve veze sa napajanjem.
Svi koji misle slicno bi trebalo da pogledaju Maxtorov FAQ

kako li si samo to zakljucio?

...........................................

tamo je napisano sledece:

Question
Identification and troubleshooting of hard drive noise issues. The purpose of this FAQ is to assist with issues related to drive noise, excessive noise or a sudden increase in the level or type of noise. This document will also provide the steps necessary to troubleshoot noise related issue.

Answer
Hard drives will make noise during normal use. The level and type of noise may change depending on the function the drive is performing. Users must be able to distinguish normal noises from detrimental, abnormal noises.

Normal sounds include:

Whining noise during drive spin-up.
Regular clicking or tapping sounds during drive access.
Hard clicks when the drive heads park.
Abnormal noises include:
High-pitched whining sound can be an indication of abnormal function.
Noises can be caused by mounting issues. This is due to either a high frequency vibration in the mounting hardware, or a potential drive failure.
Repeated, regular tapping, grinding or beeping.
Maxtor hard drives do not contain audio speakers. Some failure mechanisms may make a regular repeating beep from the computer's internal speaker. This may or not be hard drive related. Check your system documentation for an explanation of system beep codes. If a drive failure is possible, it is always important to make an immediate backup.
Troubleshooting noise issues:

Run PowerMax for ATA drives or SCSIMax for SCSI drives. PowerMax and SCSIMax will determine if the drive is malfunctioning or defective.

If the tests did not detect any errors try disconnecting the hard drive from ONLY the data cable. If the noise stops, check the physical installation of the hard drive.

Remove the hard drive from the mounting brackets and place the hard drive securely on an insulated surface. If noise stops after the hard drive is removed from the mounting brackets, check cables for twisting, warping and insert gasket washers between the mounting brackets and drive screws.

Ima li neko neki konkretan predlog za mene? Nemojte samo da mi kazete
da sam umesto CoolerMastera 350W trebao da stavim Enermax 360w pa
da bi to pomoglo........... :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall:

Uzmi dva napajanja pa ih vezi i raid.

Molim smajlije samo ispod ne na SMS

gsimon je napisao(la):
kako li si samo to zakljucio?

...........................................

tamo je napisano sledece:

Question
Identification and troubleshooting of hard drive noise issues. The purpose of this FAQ is to assist with issues related to drive noise, excessive noise or a sudden increase in the level or type of noise. This document will also provide the steps necessary to troubleshoot noise related issue.

Answer
Hard drives will make noise during normal use. The level and type of noise may change depending on the function the drive is performing. Users must be able to distinguish normal noises from detrimental, abnormal noises.

Normal sounds include:

Whining noise during drive spin-up.
Regular clicking or tapping sounds during drive access.
Hard clicks when the drive heads park.
Abnormal noises include:
High-pitched whining sound can be an indication of abnormal function.
Noises can be caused by mounting issues. This is due to either a high frequency vibration in the mounting hardware, or a potential drive failure.
Repeated, regular tapping, grinding or beeping.
Maxtor hard drives do not contain audio speakers. Some failure mechanisms may make a regular repeating beep from the computer's internal speaker. This may or not be hard drive related. Check your system documentation for an explanation of system beep codes. If a drive failure is possible, it is always important to make an immediate backup.
Troubleshooting noise issues:

Run PowerMax for ATA drives or SCSIMax for SCSI drives. PowerMax and SCSIMax will determine if the drive is malfunctioning or defective.

If the tests did not detect any errors try disconnecting the hard drive from ONLY the data cable. If the noise stops, check the physical installation of the hard drive.

Remove the hard drive from the mounting brackets and place the hard drive securely on an insulated surface. If noise stops after the hard drive is removed from the mounting brackets, check cables for twisting, warping and insert gasket washers between the mounting brackets and drive screws.

Kako si ti jak lik.
Citas engleski.... savrseno

A ko te je uopste prozvao?

Polako dechko taj koga prozivas posle mene zna najvishe o diskovima.

NTMcse je napisao(la):
Kako si ti jak lik.
Citas engleski.... savrseno

A ko te je uopste prozvao?

A na kom si ti to jeziku citao

.....Maxtorov FAQ......????

esperanto, japanski ili.....

re

duksa88 je napisao(la):
Polako dechko taj koga prozivas posle mene zna najvishe o diskovima.

Mnogo dobar vic..... :crash: :crash: :crash:

Takve egoisticke izjave mi strasno idu na zivce! :mad:

dobro bre ja se salim a vi se ljutite.
Dobro evo Nije goran onaj koj posle mene zna najvise o diskovima.
ps:i ja sm lud pa ga branim.

delimir je napisao(la):
Sto se tice brzine transfera, merio sam samo Sandrom. Prazan Quantum Fireball AS+ je imao oko 24500, dok Maxtor DiamondMax9+ ima oko 37000.
Hm, otkud ova razlika... Imam dva identična DiamondMax9+ PATA 80 GB, prvi u Sandri daje 48k, a drugi (prazan, onaj s kojim sam se maltretirao zbog PM-a) daje 50k, oba zakačena na VIA VT8237 kontroler na ploči.

To je inace najcesci problem sa kliktanjem, losi kontakti ili u najgorem slucaju lose napajanje. Oxidirani kontakti umeju da stvaraju probleme. Prekjuce sam bas imao masinu koja nije videla HDD i problem je bas bio kao kod tebe.. u pitanju je bio Maxtori Diamond + 40 .
Inace, hoce zbog molex-a da klikcu i moja dva hitachija, tako da ta "funkcija" nije vezana samo za Maxtore.

Poslednja izmena:
Ali meni osim kliktanja u event viewer-u pise harddisk\0... has a bad block. Da li su to i drugi imali posle "klika": kad klikne zamrzne se Windows (mis pointer i num lock na tastaturi rade, samo nece Win nista da otvori)?

Ajd nesto mi palo na pamet.
Jel ima neko kome klikce maxtor a da mu je kabal sa uzemlenjem tj i produzni i suko i sve ostalo.
Znaci trazi se jedan kome klikce maxtor i ima uzemljenje.
Ako se neko javi teorija pada u vodu.

mislim i da je to kod mene bilo ......Isto je kliktao dok nisam dobro uzemljio racunar .....Vrlo moguce......

Maxtor Klik

Hajzl je napisao(la):
naime imam 2x80GB maxtor9....ali.......jedan od njih s'vremena na vreme napravi nesto kao KLIK, ali vise KKKKKKGGGGGik.......nasta meni srce stane...

full skeniranje ne kaze nista...nema BB...i radi...ali.....

drugi sasvim sljaka ok...

ako iko ima iskustva....

Kupio sam maxtora koji je kliktao. Covek mi je rekao da je verovatno na samrti.
Ugradio sam ga u masinu i stavio ispod njega 3.5' cooler. Za pola godine rada, svaki dan po ceo dan, ni jednom nisam cuo KLIK niti je ikad zastao.
jedino sto mu ventilator nalepi prasinu, pa ga jednom mesecno ocetkam.
poz.

Uzemljen?

duksa88 je napisao(la):
JEL JE uzemljen

Uzemljicu (sahranicu) ga kad crkne.
Mislim da uzemljenje nema veze.
Hladjenje je pomoglo.
Greju se ko bolesni, i sto je najgore, na razlicitim napajanjima se razlicito greju.
Smirivao sam napajanja tantalima, +5V, +12v... nista.
Stavio sam tantal i na +3.3V, direktno na tranzistor... nista.
Stavio sam ventilator i sve je ok. a ne moze da skodi.
mada je to jedan komad, nepravilan uzorak...
poz

p.s. napajanje mi je kungfu, mercury 300W, p4/2.4, neoverklokovan.

duksa88 je napisao(la):
Jel ima neko kome klikce maxtor a da mu je kabal sa uzemlenjem tj i produzni i suko i sve ostalo.

Pa ovako: imam APC razvodnu kutiju na kojoj ima zuta lampica sa ! znakom i koja bi bila upaljena da nema uzemljenja (isprobao sam i radi kad odkacim uzemljenje u stekeru) a kod mene nije, inace ima zastitu od varijacije napona (model e25-najbolji model). Napajanje mi je Enermax (EG365AX-VE (G) FM) od 353W, koje ima pozlacene sve kontakte i molex drzi ko lud jer ima debeo zid i trebaju kljesta de se izvadi iz neke komponente, a voltaze su ko zakucane (provereno i voltmetrom). Ostatak konfiguracije je Barton 2500, dva rezaca, ATI 9800SE, i pet ventilatora (8); znaci mala potrosnja (za realnih 353W). I prislonjena glinerica na bilo koji deo kompa NE svetli! A MAXTOR SAMO KLIKCE!!! A zbog prijavljenog bad bloka u event viewer-u posle klika nisam siguran koliko ce jos da zivi. Inace star je 1.5 godinu. I u njega duvaju dve 8 koje napred uvlace vazduh i temp mu je sada 26*C.
Komentar, pomoc?!

Nesto da kazem o kliktanju...

10-tak masina u servisu sam imao sa tim problemom i zamislite kako sam sve jednu sredio? Pa da, apgrejdom sa ANS/JNC/KME 350W na Chief 360W/420W. Ali znaci 10 komada minimum. Ni dan danas ti ljudi nemaju vise ni jedan problem ni sa hardom ni sa kompom.

E pa, ako sad napajanje nije bitno, onda sam ja poblesavio totalno, zajedno sa svim tim korisnicima...

duksa88 je napisao(la):
Javio se ili ne teorija pada u vodu. To ti je pars pro toto naučna greška, kada na osnovu jednog primerka izvodiš konačan stav/teoriju.

Poslednja izmena:
Meni maxtor klikce na Cheiftec 360 napajanju.
Nije kliktao godinu dana ni jednom i poceo je odskora. Klikne kad ga nagarim...u normalnom radu ne klikce
Sad ceneko da mi kaze da promenim Chiftec napajanje.

Imam i APC razvodnik.

Ima tu jos nesto, mozda i nema veze ali sam primetio da otkako sam ghostovao C particju poceo je da klikce...nekako se to poklopilo.

Dali mozda zbog nekog nacina na koji postavi informacije o particijama ili bilo cega slicnog moze da dodje do klika. Ne verujem da klik potice od nepravilnog parkiranja glave vec kao da udari o nesto. Nista se ne zamrze....znaci nema nikakvih nepravilnosti. sve prodje kao da se nista nije dogodilo.

Imao sam skoro problem sa Maxtorom D740X -6L ali sam problem resio tako sto sam osmirglao kontakte na hdd-u i kablu za napajanje. On je kliktao pri paljenju i umeo je da blokira ali sve u svemu i danas radi ko sat. Probao sam istu stvar ikod ovoga ali nista se nije promenilo.

Ne znam da li bi mozda zerofill pomogao ???....ne bi bas da menjam napajanje :)

Poslednja izmena:
Ronnie Coleman je napisao(la):
Javio se ili ne teorija pada u vodu. To ti je pars pro toto naučna greška, kada na osnovu jednog primerka izvodiš konačan stav/teoriju.
E pa vidis nisi dobro procitao, ako se javi neko da da ima dobro uzemljenje i maxtor mu klikce znaci da mi teorija pada u vodu.
Zdrava logika
Inace ja imam, tj uvek sam imao 230W ne kung-fu nego shaolin napajanja i nijedan mi nikada nije kliktao.
Nikad nisam stavljao ventilator.
Ne znam.

Pa ja rece da imam dobro uzemljenje! A i dalje klikce (SA Enerom), a i reallocated sector count mi je pao posle "klika".

pa znaci nije zbog uzemljenja a jel ti kabal od kompa do tog cuda ima uzemljenje.
verovatno ima , onda idemo dalje mora da se nadje razlog, verovatno na samom disku .

Nazad
Vrh Dno