NTMcse je napisao(la):Kliktanje diska stavrno nema nikakve veze sa napajanjem.
Svi koji misle slicno bi trebalo da pogledaju Maxtorov FAQ
gsimon je napisao(la):kako li si samo to zakljucio?
...........................................
tamo je napisano sledece:
Question
Identification and troubleshooting of hard drive noise issues. The purpose of this FAQ is to assist with issues related to drive noise, excessive noise or a sudden increase in the level or type of noise. This document will also provide the steps necessary to troubleshoot noise related issue.
Answer
Hard drives will make noise during normal use. The level and type of noise may change depending on the function the drive is performing. Users must be able to distinguish normal noises from detrimental, abnormal noises.
Normal sounds include:
Whining noise during drive spin-up.
Regular clicking or tapping sounds during drive access.
Hard clicks when the drive heads park.
Abnormal noises include:
High-pitched whining sound can be an indication of abnormal function.
Noises can be caused by mounting issues. This is due to either a high frequency vibration in the mounting hardware, or a potential drive failure.
Repeated, regular tapping, grinding or beeping.
Maxtor hard drives do not contain audio speakers. Some failure mechanisms may make a regular repeating beep from the computer's internal speaker. This may or not be hard drive related. Check your system documentation for an explanation of system beep codes. If a drive failure is possible, it is always important to make an immediate backup.
Troubleshooting noise issues:
Run PowerMax for ATA drives or SCSIMax for SCSI drives. PowerMax and SCSIMax will determine if the drive is malfunctioning or defective.
If the tests did not detect any errors try disconnecting the hard drive from ONLY the data cable. If the noise stops, check the physical installation of the hard drive.
Remove the hard drive from the mounting brackets and place the hard drive securely on an insulated surface. If noise stops after the hard drive is removed from the mounting brackets, check cables for twisting, warping and insert gasket washers between the mounting brackets and drive screws.
duksa88 je napisao(la):Polako dechko taj koga prozivas posle mene zna najvishe o diskovima.
NTMcse je napisao(la):Kako si ti jak lik.
Citas engleski.... savrseno
A ko te je uopste prozvao?
duksa88 je napisao(la):Polako dechko taj koga prozivas posle mene zna najvishe o diskovima.
Hm, otkud ova razlika... Imam dva identična DiamondMax9+ PATA 80 GB, prvi u Sandri daje 48k, a drugi (prazan, onaj s kojim sam se maltretirao zbog PM-a) daje 50k, oba zakačena na VIA VT8237 kontroler na ploči.delimir je napisao(la):Sto se tice brzine transfera, merio sam samo Sandrom. Prazan Quantum Fireball AS+ je imao oko 24500, dok Maxtor DiamondMax9+ ima oko 37000.
Hajzl je napisao(la):naime imam 2x80GB maxtor9....ali.......jedan od njih s'vremena na vreme napravi nesto kao KLIK, ali vise KKKKKKGGGGGik.......nasta meni srce stane...
full skeniranje ne kaze nista...nema BB...i radi...ali.....
drugi sasvim sljaka ok...
ako iko ima iskustva....
duksa88 je napisao(la):JEL JE uzemljen
duksa88 je napisao(la):Ajd nesto mi palo na pamet.
Jel ima neko kome klikce maxtor a da mu je kabal sa uzemlenjem tj i produzni i suko i sve ostalo.
Znaci trazi se jedan kome klikce maxtor i ima uzemljenje.
Ako se neko javi teorija pada u vodu.
Javio se ili ne teorija pada u vodu. To ti je pars pro toto naučna greška, kada na osnovu jednog primerka izvodiš konačan stav/teoriju.duksa88 je napisao(la):Ajd nesto mi palo na pamet.
Jel ima neko kome klikce maxtor a da mu je kabal sa uzemlenjem tj i produzni i suko i sve ostalo.
Znaci trazi se jedan kome klikce maxtor i ima uzemljenje.
Ako se neko javi teorija pada u vodu.
E pa vidis nisi dobro procitao, ako se javi neko da da ima dobro uzemljenje i maxtor mu klikce znaci da mi teorija pada u vodu.Ronnie Coleman je napisao(la):Javio se ili ne teorija pada u vodu. To ti je pars pro toto naučna greška, kada na osnovu jednog primerka izvodiš konačan stav/teoriju.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari