Šta je novo?

klik na maxtoru

Jet Set Willy je napisao(la):
...ako nesto znaci imam ibm-a 120gxp 80GB koji je imao isti problem sa kliktanjem...koji je nakon ubacivanja kvalitetnijeg napajanja u kuciste nestao (da kucnem u drvo)...Takodje imam i doticnog Maxtora 9-ku 60GB koji je samo povremeno u masini i kod njega za sada nisam primetio nikakvo kliktanje (kuc kuc kuc-jos jednom:)

Ne verujem da je do napajanja. Nista ne fali Chieftec napajanjima pa i dalje sikce i klikce....

Amon_Ra je napisao(la):
...

Ne verujem da je do napajanja. Nista ne fali Chieftec napajanjima pa i dalje sikce i klikce....
Rekao bih da je kliktanje skoro normalna pojava kod DM9+.

Ne znam da li 60-ice inace klikcu, ali kombinacija 60-ice i DTK 300w kod BeastMaster-a ne klikce...Vidim ja da ce da padne jedan Enermax, posto ne volim ovu kinesku konfekciju (Chieftec npr.) :)

Panos je napisao(la):
...

Rekao bih da je kliktanje skoro normalna pojava kod DM9+.

da ispravim sebe:

Rekao bih da je kliktanje skoro normalna pojava kod Maxtora DM9+ 80GB

DTK 300W + DM9+ 60GB kod mene vec 2 meseca ne klikce a ista kombinacija PSU i disk kod WoyKhan-a klikce. Nema pravila.

Moja DM+9 80-ka u toku rada sem uobicajenog drr..drr (u toku rada) nedaje druge ne uobicajene zvuke, sem kada se ugasi cuje tkkk(tupi zvuk). Napajanje mi je 400W i smatram da je za ove danasnje Diskove potrebno imati sto jacu napojnu(mislim 300W je sasvim dosta, ali se postavlja pitanje koliko su to realno 300W napojne).
Ranije kada sam presao sa 2 ili 3 GB HDD(nesecam se tacno velicine diska) na 15GB, moram sam da promenim kompletno kuciste(citaj jaca napojna), jer sam imao problema pri startovanju masine (bilo je i tih kliktova).
Drugo sto mi se desilo sa 60GB DM+9 pre par nedelja je to da je iz cista nemira prestao da radi. BIOS ga vidi, ali nece da butuje i nece da ga vidi ni druga masina(u RACK-u). Rekoh, zbogom elektroniko, ali... Skinuo sam elektroniku, stavio sa jedne druge 60-ke elektr. opet sve vratio na svoje mesto(posle spasavanja podataka), kad ono sad i sa mojom starom elektronikom radi.
Cuo sam da u samoj fabrici elektroniku ne nameste bas najbolje pa se javljaju ovakvi problemi- cudni kliktovi i drljanje

Ne znam za ostale ali ja imam Leadman-ovo napajanje od 300W. Verujem da Delimir sigurno nije zaboravio ovaj deo makine :)

delimir je napisao(la):
Ne znam da li 60-ice inace klikcu, ali kombinacija 60-ice i DTK 300w kod BeastMaster-a ne klikce...Vidim ja da ce da padne jedan Enermax, posto ne volim ovu kinesku konfekciju (Chieftec npr.) :)

Ne vredi, moj 60GB DM9+ klikce (doduse jako retko, a i nesto ga odavno nisam cuo) bez obzira na Enermax 431w.

Ljudi, evo da kucnem u drvo, ovaj moj maxtor vise ne klikce (nadam se da je to dobar znak... :eye: ). Ne pamtim kad sam ga poslednji put cuo, ali evo poslednjih desetak dana nije se oglasavao. Dal' se razradio ili je nesto drugo, pojma nemam...

Ajde probajte da skinete PowerMax pa sa komandom AMSET /quiet ukljucite Acoustic Management, drasticno smanjuje buku zarad nekoliko procenata pada performansi.

Šta ima drastično da smanji kad se disk ionako ne čuje.

Ja sam za vikend pazario i ugradio Maxtora DM9+ 80 Gb i za ovih par dana nisam čuo nijedan klik. Još lepše je što mi je tiši od Seagate-a 20 Gb koji sam imao do tada. A i ne greje se onako kako sam očekivao prateći diskusije na forumu. Po ovoj vrućini ide na max 42 stepena sa dodatnim ventilatorom na kućištu što je za samo 3-4 stepena topliji od Seagate-a. Sve u svemu potpuno sam zadovoljan.

imam maxtora 120gb... takodje klikce...

Kliktanje definitivno ima veze sa nekom greskom u projektovanju diskova.

To sam primetio tek pre par dana i to na S-ATA disku.
Imam 2xMaxtor 80GB SATA u Stripingu i sve je to lepo radilo 3 meseca dok jedan od njih nije poceo povremeno da... pogadjate klikce :d

E sad sta se desava ?
Juce mi se taj lepo razkliktao i ...... ODE RAID U TRI LEPE ****** :mad: :wall: :wall: :wall:

Posle psovanja, lomljenja lako i tesko lomljivih stvari uvatim da vidim sta je tu u stvari problem (profesionalna deformacija :D ) i utvrdima da oba diska sasvim fino rade ali samo svaki zasebno.
Jedan i dalje klikce ali radi manje vise normalno sem sto je sporiji nekih 10tak % od drugog (HDTach i Sandra se slazu po tom pitanju).

Zakljucak ?

Bacam Maxtore u djubre i uzmem lepo Hitachi S-ATA diskove koje sam i hteo da uzmem al ne znam ko me bio po usima da uzimam ubedljivo najnepouzdanije diskove u istoriji racunarske tehnike :mad:

Ovaj DM8 do sada nije kliknuo....

Definitvino nema pravila.... Mada je "zdravije" da ne klikce.

I meni moja devetka s vremena na vreme prilikom uchitavanja neke igre uradi neshto kao "rrrrrrr...ck" ,posle toga radi normalno.Model je sa 8MB kesha i jako sam zabrinut. :crash:

re

Problem kliktanja bih ja svewo na problem
FIRMWERA.U literaturu ga zovu Ticking Noise.
O vako.
Firmwer chini mongo shta , da nebi davio kopija tig firmwera se nalazi na elektronici a kopija na svakoj ploch( namerno sam reko na svakoj plochi, sto znachi da ako ih ima dve onda ond ima dve kopije).
Disk tj procesor uporedjuje sadrzaj onoga na disku (plochama) sa onim uhitanim u memoriju i kada jedan od ta dva fali on trazi ponovo,,,,,,,,
Tick,,,,,,,,Tick,,,,, tick tak i onda radi,
Ajde sada svi lepo recite s koliko plocha su vam maxtori pa da napravimo statistiku pa ko ima najvishe fragova dobije jedan disk(salim se)
ps: Dm9+=calipso=crkla mehanik=mnogo para za podatke.
Nikola

sto ce reci

ako vec crkavaju radite backup cesce

Uzmite Western Digital,ljudi! To je prava stvar,ne klikce,ne zvizdi,ne pisti,zvuka ne ispusta,a najbrzi je!

Pa nije bas tako lako praviti bekap ,meni je Hard disk u stvari bekap svaki mi je napunjen i svi kapaciteti su mi puni 600gb ,od kojih 240 je na maxtor-ima.
Problem se najcesce desavao na starijim serijama 60-80 gb. Maxtoru je prijavljeno odavno i objasnjeno.
Ove novije serije diskova su u sustini imunije na taj problem.
Samo da podsetim ,ukoliko su vam MOLEX konektori razljebljeni nista vam nece pomoci ,maxtor trazi izuzetno dobar kontakt.
Moj savet je posle svakog vadjenja Molexa iz Harda ili cd-roma ,malim srafcigerom reoblikujte konektor u idealno stanje.
Videcete da to dosta pomaze.

Sve je to tako ali ne daj boze,crkne WD...Ko ce da ga popravi?...Za Maxtore su se serviseri vec izvestili.

Lakse je popraviti WD nego maxtora, mada uprincipu sve ti je isto sve zavisi od
harda do harda do gazde do harda
Nikola

"klang " na maxtoru?nasilno pozicioniranje glave citaca?tacno!razlog?napajanje!ovo se desilo tek kad sam dodao nove i jace komponente .kupis chieftec od 420w(oko 55eu) i gle cuda!nema vise:klanggggggggggg".sada sve radi super.struja braco a ne maxtor!

re

bolje ikad nego...

naravno da je u pitanju
(iskljucivo za Maxtore)
SAMO NAPAJANJE....
odn. kontakti napajanja i eventualno kontakti IDE kabla

samo to i nista drugo.....

ali 7 tridova hvale napajanja(da ne kazem kog)?

a sve je vec ranije receno x puta... (kontakti napajanja i eventualno kontakti IDE kabla)

ja sam skoro prvi put imao maxtora koji klangce, a napajanje mi je isto i onda i sad
Nikola

eee sad da li je napajanje ili "uhodavanje" diska ne znam, ali kad sam kupio novu 120/8 maxtor, znala je da ponekad klikne, ali sam odmah posle toga zamenio napajanje za jace i kliktanje se vise nije javljalo...

sad prosudite sami....

Vrh Dno