Šta je novo?

Kako modifikovati postojeći kuler...

I shta na kraju bi sa screenshot-ovima ? :)
Mislim da bi bilo lepo da pad temperature
sa 50 i kusur na 30 i kusur stepeni podelis i sa nama
ovde ... :p
Ja licno mislim da je to nemoguce , pa me ti javno ovde
razuveri , :trust: , nemoj na PM vec ovde da svi vidimo
Isto tako mislim da je nemoguce da se nakon
poliranja dodirne povrsine kuler-a i koriscenjem
dobre paste snizi temperatura za 10 stepeni .... :trust:

_/Neo\_ je napisao(la):
A sam hladnjak od dole sam shmirglao sa shmirglom P180. Dobro ste prochitali 180. Poshto nigde u smrdljivoj SM nisam nashao neki 800.
Ako u Mitrovici imate prodavnicu novosadske Domene (boje i lakovi) pogledaj tamo, imaju šmirgle do granulacije 1000 (bar ovde u Bečeju je tako). I ne moraš vijato 800. Po mom iskustvu, već sa 600 se dobijaju dobri rezultati, a što je još važnije, vrlo brzo se završava posao, 2-3 minuta.

Poslednja izmena:
Optimus Prime je napisao(la):
2 Tex:istina je da sa ovim modom ne mogu da se postignu neki spektakularni rezultati ali je i ono sto se dobije po meni veoma dobro i vredno truda.Daleko je to od onog tvog WC sistema sa bongom ali je ipak nesto i samo po sebi vredno.Pozdrav.

Ma ne da je dobro nego je fenomenalno...vidim da Neo dobija pad temperature sa 68C na 58C...to vec moze da se smatra speltakularnim.
BTW, moje temperature sa sve bongom uopste nisu niske...kada se vlaznost vazduha popne dovoljno visoko, CPU core temperatura ode i na 48C.

stormbringer_bg je napisao(la):
Citajuci ovaj thread resio sam da i ja modifikujem kuler. Masina je Abit KT7A, Palomino 1400@1666 MHz, 1.75v, 512 <a href="http://www.ntsearch.com/search.php?q=ram&v=56">ram</a>, kuler je Titan, ne znam oznaku (TT5B, tako nesto), lici na piramidu, mator oko 2-3 godine, ventilator je na 3150 rpm, osmica, pasta je providna silikonska, kuciste ima dve osmice spustene na 7v, jedna izbacuje vazduh, druga hjadi hard.
Posle 15ak minuta prime95 temp procesora je 57c, zatvoreno kuciste. Posle izvrsene modifikacije, na slici, temp se spustila neka 3 stepena, precnik rupa je 5mm, buseno je do rebara na kuleru, mozda par mm unutar njih.
Inace, u okviru modifikacije racunam i skidanje grill-a, kao i poluuspesnu obradu vodenom smirglom, mrzelo me je da se mnogo cimam :). Sve u svemu, ko ima viska vremena, neka se zeza sa ovim.
Pozitivna stvar je ta, sto sam posle modifikacije snizio broj obrtaja sa 3150 na ? (smanjio sam voltazu sa 12 na 7), i ne prelazi 59c, a kuciste sam ostavio otvoreno, sve je dosta tiho...
Sve u svemu, smorio sam se :wall:

Ovo je primer veoma loseg cooler-a, koji je udubljen u sredini. Smirglanje sluzi i za poravnanje povrsine naleganja kulera na procesor u slucaju da je povrsina neravna (znaci ne samo za smanjenje "mikro" procepa). Ako pogledas ti si osmirglao samo ivice kulera i logicno je da nema nekog poboljsanja. Obavezno poravnaj kuler smirglanjem dok ne dobijes povrsinu ravnomerne "boje". Vazno je da kod smirglanja koristite sto ravniju podlogu npr. staklo.
Ja sam koristio vodobrusnu hartiju granulacije 400, 600, 800 i 1000. Samo 800-tka vam nece uraditi posao ako je kuler lose finalne obrade (povrsina naleganja na CPU) kao kod mojih Spire WhisperRockIII i pogotovo kod Dr. Thermal Ti748H.To su neka moja iskustva...
Pozdrav!

Poravnavanje bakarne povrsine je veoma tesko uraditi brusnom hartijom, to se radi glodalicom i dobrim ceonim glodalom, uz odgovarajuce parametre (brzina obrtanja, posmak) i veliki overlap (preklop) prolaza...cak i tako ponekad ne ispadne bas najbolje.

Da bi se slican efekat postigao brusnom hartijom potreban je alat koji bi predmet drzao uvek savrseno normalno na povrsinu na kojoj se nalazi hartija, koja uz to nora da bude savrseno ravna...

LJudi nemoj sad da vam saljem svoju aparaturu za smirglanje... (mrzi me malo, velike su fotke...)
voda, nakoseno debelo staklo, smigla prilepljena na isto i udri... i prvo se izravna, uklone sa CELE povrsine tragovi obrade, onda finija smirgla pa itd...

vidard je napisao(la):
Ovo je primer veoma loseg cooler-a, koji je udubljen u sredini. Smirglanje sluzi i za poravnanje povrsine naleganja kulera na procesor u slucaju da je povrsina neravna (znaci ne samo za smanjenje "mikro" procepa). Ako pogledas ti si osmirglao samo ivice kulera i logicno je da nema nekog poboljsanja. Obavezno poravnaj kuler smirglanjem dok ne dobijes povrsinu ravnomerne "boje". Vazno je da kod smirglanja koristite sto ravniju podlogu npr. staklo.
.
.
Pozdrav!

Bas suprotno, koristio sam vodenu smirglu, ali posto me je mrzelo da se cimam ko zna koliko sa njom, uradio sam samo deo koji naleze na procesor (tacnije, to ne mogu da biram, vec naslonim kuler na smirglu, pa radim.... izgleda da su ivice kulera na nesto visem nivou od dela koji naleze na proc, na srecu, pa se obradjuje deo koji je najpotrebniji), kao sto se vidi na slici, ona fleka sive boje je od te smirgle. Radio sam vec ranije to, tako da znam sta radim :) A kao podlogu sam koristio klirit.
Pozdrav!

_/Neo\_ je napisao(la):
Nadam se da cu naci P800, a ako nishta jedan cjaletov prijatelj koji je danas doshao taman dok sam bushio ima kuci vodenu shmirglu P2000, i on mi kaze da se sa njom shmirgla uz malo prskanje vodom. Ako uzmem od njega tu shmirglu dali treba da poprskam malo hladnjak, pa tek onda da shirglam, jer voda smanjuje trenje kojeg kod shmirgle sa granulom 2000 skoro i da nema, koja je svrha vode.
Šmirglu kvasiš ne da bi smanjio trenje već da bi sklonio opiljke metala nastale šmirglanjem.
A te granulacije ispod 1000 su ti dobre za neku dasku :d Ako hoćeš da se kuler sjaji samo preko 1000 cepaj, pa bre ja sam ovde u Mladenovcu našao 1000, 1500 i 2000.

Evo našao sam i ja danas šimrglu. Kupio sam 800, 1200 i 1500 tako da cu prvo da pređem sa 800'kom pa onda sa 1200 i na kraju da se sija sa 1500. Danas bušim i cooler sa kojim sam imao 60*C. U pitanju je CoolerMaster, onaj sa čudnim imenom, CP5-8JD1F, tak da ću do večeras da okačim rezultate sa njim, nadam se da mi maksimalan temperatura neće prelayiti 55*C pri 210x11 na naponu od 1.8v. A sad odoh na bušenje.

tex707 je napisao(la):
Ma ne da je dobro nego je fenomenalno...vidim da Neo dobija pad temperature sa 68C na 58C...to vec moze da se smatra speltakularnim.
BTW, moje temperature sa sve bongom uopste nisu niske...kada se vlaznost vazduha popne dovoljno visoko, CPU core temperatura ode i na 48C.

Tex mozes li mi reci malo vise detalja o tvom WC sistemu jer i ja pravim planove za gradnju istog,pa me izmedju ostalog zanima kako to da iako imas bong temp. procesora ode na 48C.Ja znam da bong moze i da ohladi vodu ispod sobne temperature pa me zanima odkud tolka razlika u temperaturi uzimajuci za primer da ti je temp sobe nap.25 stepeni,i da bong moze da je spusti za par stepeni nize odkud onda 48C.Verujem da postoji logicno objasnjenje ali bih te zamolio da mi ga kazes.E da ne zaboravim da te pitam kakav tu uticaj vrsi vlaznost vazduha.
Pozdrav.

Tex mozes li mi reci malo vise detalja o tvom WC sistemu jer i ja pravim planove za gradnju istog,pa me izmedju ostalog zanima kako to da iako imas bong temp. procesora ode na 48C.Ja znam da bong moze i da ohladi vodu ispod sobne temperature pa me zanima odkud tolka razlika u temperaturi uzimajuci za primer da ti je temp sobe nap.25 stepeni,i da bong moze da je spusti za par stepeni nize odkud onda 48C.Verujem da postoji logicno objasnjenje ali bih te zamolio da mi ga kazes.E da ne zaboravim da te pitam kakav tu uticaj vrsi vlaznost vazduha.
Pozdrav.

Zasto da ne...bicu najjasniji i najkraci sto mogu.

Sistem je dvokruzni. Primarni krug je zatvoren i ide kroz racunar (tri waterblocka) i izmenjivac toplote "potopljen" u rezervoar bonga i u tom krugu se nalaze dve pumpe vezane na red. Sekundarni krug je otvoren i to je, ustvari, sam bong visok oko 2m i njegov termoizolovani rezervoar kapaciteta oko 20l. U tom krugu se nalazi samo jedna snazna pumpa koja "dize" vodu do vrha bonga. Sa strane se nalaze dva 120mm Papst ventilatora.

Temperatura vode u rezervoaru bonga jeste veoma niska, niza od temperature okolnog vazduha. Medjutim, temperatura vode u primarnom krugu je visa, i to za oko 5C (ne znam tacno, odavno sam merio). Razlog tome je prilicno neefikasan izmenjivac toplote u rezervoaru bonga koji je, ustvari, samo bakarna cev savijena u obliku opruge. Ovo jeste nedostatak sto se tice razmene toplote, ali i velika prednost jer se voda u primarnom krugu ne doliva, pa nema talozenja kamenca u sistemu (koristim destilovanu vodu). Nameravam vec neko vreme da postavim neki efikasniji izmenjivac toplote, npr. mesingani grejac kabine za automobil. Tada ce rezultati biti bolji.

CPU waterblock je takodje "krivac" za relativno visoke temperature jer je starog tipa, slican DangerDan Maze3. Novi W/B je spreman za ugradnju, ocekujem mnogo bolje rezultate.

Bong radi na principu isparavanja vode...sto vise vode ispari u jedinici vremena, to je temperatura vode u rezervoaru niza. Kada je vlaznost vazduha niska (npr kada je air conditioning u stanu ukljucen) bong potrosi i 10-ak litara vode za dan, pa tu temperatura padne i 4-5C ispod okolne. Kada je vlaznost visoka, potrosnja vode drasticno pada, cak i ispod 4l na dan, pa je temperatura vode jedva ili uopste nije niza od okolne.

Prilozio sam attachment koji pokazuje temerature i napone...mozda su 2.4GHz i Vcore=1.95V doprineli temparturi od 48C...

Prilozi

• Picture1.jpg
    Picture1.jpg
    77.9 KB · Pregleda: 129
Citajuci ovaj thread resio sam da i ja modifikujem kuler...
Pih, kakav ti je bre ovo cooler... k'o da je neki sirac, pa misevi do'vatili da glodju! :d:d

evo i mojih rezultata

Evo odradio sam obo bushenje i na drugom cooleru i dobio sam temeraturo od 60*C posle nekih 45minuta rada Prime95. Naime na pochetku trećeg testa temperatura je bila 58*C shto je 4*C manje nego pre bushenja. Mada možda sam mogao da dobijem i bolje temperature da sam bushio bliže core-u procesora. Pošto mi je bila sumljiva ova burgija bušio sam tek na krajevima bakarnog umetka u CollerMasterov cooler. Dok je pri max opterećenju temp pala samo 4C pri iddle-u je pala čak 8C sa 51 na 43. Tako da po meni ovo se isplati, sobzirom da cela investicija košta ne više od 150din. Bugrije su 36 i 52din dok su smirgle 15, 20 i 25 din komad. Mada netrebaju vam sve tri dovoljna je samo jedna fina i jedna malo grublja za ivice.
A evo i slika

Jedino što sam novo uradio to je što sam ventilatro koji je bio ispod HDD-ova stavio u onu kutiju za HDD-ove, i samim tim sam dobio još malo toplog vazduha, ali nema veze.

Prilozi

• idlle.JPG
    idlle.JPG
    91.2 KB · Pregleda: 110
  • max.JPG
    max.JPG
    115.1 KB · Pregleda: 89
CAR je napisao(la):
Pih, kakav ti je bre ovo cooler... k'o da je neki sirac, pa misevi do'vatili da glodju! :d:d

Nista me ne pitaj.... kada sam skidao kuler, okrnjio sam tvoju bivsu AGOIA-u, tako da malo radi, malo ne... smorio sam se :( A pre sam imao durona 700 koji nije imao ivice, i radio je super, a ovde sam okrnjio 1mm, i aj zdravo :( Sad sam na netu, trazim drugi proc, i samo cekam da mi zakuca komp.

Totalno sam zbunjen. Sada kad sam odluchio da vishe nishta neradim, stavio sam u kucishtu sve stvari na svoje mesto (ovde mislim na napajanje, i na bochnu stranicu) i dobio ovaj rezultat. Temperatura je 57 posle 20minuta testiranja, napominjem u zatvorenom kucishtu koje ima dva dodatna ventilatora, koji su radili i dok je bilo otvoreno, ali sad je doshlo napajanje iznad procesora, koje nema dva fana i cela ta donja stranica je zatvorena i temperatura je 1C manja nego sa otvorenim kucishtem?

2 tex:E mnogo ti hvala na infou,i ja sam mislio da ubacim sistem sa bongom i ove informacije su mi u svakom slucaju korisne.Zelim ti srecu sa novim W/B ili ti nize temperature ;) jedino objasnjenje za tu temperaturu je visoka voltaza ali temp. od 48 uopsteno gledajuci nije velika ali verujem da ce ti biti dosta niza kada budes zameni blok.Ipak je to obican procesor a ne mobilac,i nekome treba i veci napon da postigne neku frekvenciju sto je i ovde verovatno slucaj.

2 Neo:I meni se desila jedna cudna stvar.Gledajuci u kuciste mislio sam sta mogu da uradim kako bih jos koji stepen skinuo temp.i smislio da izvadim napajanje koje je bilo samo par centimetara iznad procesora i stavim ga da stoji na kucistu, misleci da cu tako stvoriti bolje strujanje vazduha oko procesora i da napajanje nece da dodatno greje procesor.I tako sam i uradio i imao sta da vidim-temp procesora se povecala za 10stepeni??????? :wall: Uopste mi nije jasno sta se desilo i zasto se toliko povecala temp. i brze bolje sam stvari vratio na svoje mesto i temp. se vratila na predjasnju.Mislim stvarno neznam koji su to gremlini umesali prste niti ce mi biti jasno ali ja napajanje vise ne diram :D

P.S evo i malo mojih temperatura posle svih modova...... tip:morao sam da spustim frekvenciju zbog prime-a jer inace puca,ostale stvari su mi okej i na visoj frekvenciji i ne pucaju sem prajma koji vec na 2540 puca ko lud :mad:

Prilozi

• Slika.JPG
    Slika.JPG
    120.9 KB · Pregleda: 122
_/Neo\_ je napisao(la):
Evo sad sam pustio i Prime95 sa onim setovanjima na mojom prethodonoj slici pri kloku [email protected] i temperatura se popela do veoma malih 58*C, kazem malih jer mi je pre sa 1.8 odlazila na chak i 68*C, ali mi je pukao prime taman kad sam hteo da lupim screen shot (prilikom pokretanja treceg testa), i onda sam pusio opet Prime i opet ista stvar. Kako dodje to treceg testa sledi restart. Nije mi jasno zashto. A pre nekih 3 sata je sve radilo bez ikakvih problema skoro sat i po. A shto se shmirgle tiche ostaje mi josh sutra da odem do nekih gvozdjara koje rade samo pre podne i do pijace, da kupim burgiju od 4mm koja mi je pukla prilikom bushenja predzadnje rupe. Nadam se da cu naci P800, a ako nishta jedan cjaletov prijatelj koji je danas doshao taman dok sam bushio ima kuci vodenu shmirglu P2000, i on mi kaze da se sa njom shmirgla uz malo prskanje vodom. Ako uzmem od njega tu shmirglu dali treba da poprskam malo hladnjak, pa tek onda da shirglam, jer voda smanjuje trenje kojeg kod shmirgle sa granulom 2000 skoro i da nema, koja je svrha vode.

u predhodnom screenshotu gde ti je temp proca onako nisaka ti je voltaza proca 1.5V, svaka cast na 2ghz i toj voltazi ! na 1.8V i i vecem kloku ti pukne komp i ide restart jer ti je temp prevelika, tj pikovi temperature (u cacheu samog core-a) iako je 58, na nekim mestima je verovatni i 100C ! sto ga ubije i zapuca. Zato neka druga sredstva hladnjenja imaju prednost naspram vazduha.

Interesantno sto ti je jos neka temperatura 47C pored CPU-a...pretpostavljam chipset ?!

@ optimus prime: temperatura liku sa 4 litre vode u sistemu i spiralnim WB-om na idle (sobna 25C) je 34C, full load load 45C. Jednostavno ne mogu da prihvatim da neko sa vazduhom ima isto toliko (tj. full load ispod 49C) sa vazduhom ! $ litre vode u sistemu je MNOGO i daje JAKO dobre rezultate, jednostavno ne postoje bakar i vazduh, kamoli aluminijum, koji tome mogu da prismrde (sem ako sobna temp nije 18C) Stvarno, Ali stvarno ocekujem SA NESTRPLJEJEM tvoje shotove na PM. Thanks unapred man ! Pozdrav !

tex707 je napisao(la):
Zasto da ne...bicu najjasniji i najkraci sto mogu.

Sistem je dvokruzni. Primarni krug je zatvoren i ide kroz racunar (tri waterblocka) i izmenjivac toplote "potopljen" u rezervoar bonga i u tom krugu se nalaze dve pumpe vezane na red. Sekundarni krug je otvoren i to je, ustvari, sam bong visok oko 2m i njegov termoizolovani rezervoar kapaciteta oko 20l. U tom krugu se nalazi samo jedna snazna pumpa koja "dize" vodu do vrha bonga. Sa strane se nalaze dva 120mm Papst ventilatora.

Temperatura vode u rezervoaru bonga jeste veoma niska, niza od temperature okolnog vazduha. Medjutim, temperatura vode u primarnom krugu je visa, i to za oko 5C (ne znam tacno, odavno sam merio). Razlog tome je prilicno neefikasan izmenjivac toplote u rezervoaru bonga koji je, ustvari, samo bakarna cev savijena u obliku opruge. Ovo jeste nedostatak sto se tice razmene toplote, ali i velika prednost jer se voda u primarnom krugu ne doliva, pa nema talozenja kamenca u sistemu (koristim destilovanu vodu). Nameravam vec neko vreme da postavim neki efikasniji izmenjivac toplote, npr. mesingani grejac kabine za automobil. Tada ce rezultati biti bolji.

CPU waterblock je takodje "krivac" za relativno visoke temperature jer je starog tipa, slican DangerDan Maze3. Novi W/B je spreman za ugradnju, ocekujem mnogo bolje rezultate.

Bong radi na principu isparavanja vode...sto vise vode ispari u jedinici vremena, to je temperatura vode u rezervoaru niza. Kada je vlaznost vazduha niska (npr kada je air conditioning u stanu ukljucen) bong potrosi i 10-ak litara vode za dan, pa tu temperatura padne i 4-5C ispod okolne. Kada je vlaznost visoka, potrosnja vode drasticno pada, cak i ispod 4l na dan, pa je temperatura vode jedva ili uopste nije niza od okolne.

Prilozio sam attachment koji pokazuje temerature i napone...mozda su 2.4GHz i Vcore=1.95V doprineli temparturi od 48C...

ovo je upravo ono o cemu pricam optimuse, njemu je temp sa vodom i sa bongom 48C na CPu na 2400mhz, a ti si reko da ti ne prelazi na opterecenju 40.5C, na 2500mhz sa VAZDUHOM !!! bez ljutnje molim, ali sad znas zasto sam trazio screen shot. Jednostavno neverovatna pojava u tvom sistemu ! nema logike...

2 tex:E mnogo ti hvala na infou,i ja sam mislio da ubacim sistem sa bongom i ove informacije su mi u svakom slucaju korisne.Zelim ti srecu sa novim W/B ili ti nize temperature ;) jedino objasnjenje za tu temperaturu je visoka voltaza ali temp. od 48 uopsteno gledajuci nije velika ali verujem da ce ti biti dosta niza kada budes zameni blok.Ipak je to obican procesor a ne mobilac,i nekome treba i veci napon da postigne neku frekvenciju sto je i ovde verovatno slucaj.

2 Neo:I meni se desila jedna cudna stvar.Gledajuci u kuciste mislio sam sta mogu da uradim kako bih jos koji stepen skinuo temp.i smislio da izvadim napajanje koje je bilo samo par centimetara iznad procesora i stavim ga da stoji na kucistu, misleci da cu tako stvoriti bolje strujanje vazduha oko procesora i da napajanje nece da dodatno greje procesor.I tako sam i uradio i imao sta da vidim-temp procesora se povecala za 10stepeni??????? :wall: Uopste mi nije jasno sta se desilo i zasto se toliko povecala temp. i brze bolje sam stvari vratio na svoje mesto i temp. se vratila na predjasnju.Mislim stvarno neznam koji su to gremlini umesali prste niti ce mi biti jasno ali ja napajanje vise ne diram :D

P.S evo i malo mojih temperatura posle svih modova...... tip:morao sam da spustim frekvenciju zbog prime-a jer inace puca,ostale stvari su mi okej i na visoj frekvenciji i ne pucaju sem prajma koji vec na 2540 puca ko lud :mad:

prijatelju, sad si me stvarno razocarao, upalio si komp i udario screen shot...upravo si uradio onu stvar zbog koje sam ja trazio da ide prime95 15 minuta...oces da nas ubedis da leti, kad je 30C napolju i tebi 22 u sobi, sistem temp i chipset temp ti budu isti kao i u sobi ?! LOL. Imao sam postovanja prema tebi ali ovo sto si uradio je smesno, svako sa pola mozga ce ukapirati isto sta i ja, sad mogu i da kazem da slobodno mozes da se ljutis, chipst temp 22C ... cccc ROFL... koje varanje...bolje da si editovo u fotoshpu taj sistem temp u 30C...

Prilozi

• temps3.gif
    temps3.gif
    10.2 KB · Pregleda: 123
Poslednja izmena:
Jedan komentar u vezi merenja temperature: na poslu imam racunar (cije sam komonente sam birao) sa istom plocom i procesorom kao kod kuce - NF7 (moja je -S) i XP2400+. Kada tamo ukljucim komp System temp. je oko 17-18C, a kod kuce nikad nisam VIDEO temperaturu ispod 28C, cak ni kada odmah po ukljucivanju racunara (prvi put, u hladnoj sobi) udjem u BIOS. Uz to racunar na poslu ima najbednije hladjenje moguce, a ovaj moj gomilu fan-ova za kuciste + waterblock za NB. Tacno je da ja imam modovanu plocu sa +0.3V na NB-u i 1.95v na CPU, ali to ne bi smelo da tako drasticno utice na temperaturu u prvih 10-15 sekundi rada. Tu definitivno nesto "smrdi"....:(

Za gx-x-a...koji je ovo program sto pokazuje i Vdd i Vdim i Vagp....MNOGO bih voleo to da imam.

gx-x je napisao(la):
u predhodnom screenshotu gde ti je temp proca onako nisaka ti je voltaza proca 1.5V, svaka cast na 2ghz i toj voltazi ! na 1.8V i i vecem kloku ti pukne komp i ide restart jer ti je temp prevelika, tj pikovi temperature (u cacheu samog core-a) iako je 58, na nekim mestima je verovatni i 100C ! sto ga ubije i zapuca. Zato neka druga sredstva hladnjenja imaju prednost naspram vazduha.

Interesantno sto ti je jos neka temperatura 47C pored CPU-a...pretpostavljam chipset ?!

Ta temperatura od 47C ni sam bog nezna od chega je. Takav je SpeedFan, pokazuje sve moguce temperature, pa se onda izgubim u njima. Sad sam instalirao Abit EQ pa u njemu vidim koja je temp sistema, i tu ubacim da mi se vidi. Ajde nka m iljudi objasne koja je koja temperatura, pogotovo ova prva od -48C? :D

Prilozi

• config.JPG
    config.JPG
    37 KB · Pregleda: 72
@ Optimus Prime : Prvo, shto kaze gx-x, deluje mi neverovatno da ti je na 2500Mhz, pri VCORE od 1.8V proc 38C, mislim imam i ja mobilca (mada nekog malo loshijeg, ali ne verujem da je toliko katastrofalna razlika) koji se na 2400Mhz pri ovim letnjim temperaturama NIKAKO ne spushta ispod (ULTRA minimalnih)45C sa TT V12 na 3200RPM, dok je tebi sa izbushenim WR4 dao 38 ??? i to na 2500Mhz ??? Jes mobilac ali mi izgleda malo premalo cak i za tako neshto...
Drugo, vidi se da ti prime ne radi nishta u pozadini nego da je samo ukljucen da stoji na screenshot-u, tako da cak i da ti to jeste tempreratura, onda je u idle-u a ne pod opterecenjem...

@ tex : program na gx-x -ovom screenu je USDM, koji ide standardno uz Epox-ove ploce kao hardware monitor.

Typhoon.X je napisao(la):
@ tex : program na gx-x -ovom screenu je USDM, koji ide standardno uz Epox-ove ploce kao hardware monitor.

Da...prevideo sam da gx-x ima Epox-a...taj USDM najverovatnije ne bi radio na ABIT NF7...?

Poslednja izmena:
tex707 je napisao(la):
Da...prevideo sam da gx-x ima Epox-a...taj USDM najverovatnije ne bi radio na ABIT NF7...?

Iste podatke dobiješ i sa 8rdavcore, plus mogućnost da menjaš FSB, memory tajminge, upravljaš brzinom fanova, menjaš napone na ploči (za NF7 sve osim vAGP), zavisno od CPU loada i temperature dinamički dižeš i spuštaš FSB,..., mnogo korisno programče, i garantovano radi na NF7-S, kao i mnogim drugim nF2 pločama.

glisoni je napisao(la):
Iste podatke dobiješ i sa 8rdavcore, plus mogućnost da menjaš FSB, memory tajminge, upravljaš brzinom fanova, menjaš napone na ploči (za NF7 sve osim vAGP), zavisno od CPU loada i temperature dinamički dižeš i spuštaš FSB,..., mnogo korisno programče, i garantovano radi na NF7-S, kao i mnogim drugim nF2 pločama.

Hvala...downloadovao sam i stvarno radi...jedino ne moze da ocita Vdd, sto je steta...

tex707 je napisao(la):
Hvala...downloadovao sam i stvarno radi...jedino ne moze da ocita Vdd, sto je steta...
Da, tu je malo čudan: ne očitava ga dole na panelu, mada klizač Vdd stoji na tačnom položaju (ti si modovao Vdd, koliko zaključujem iz tvojih postova, pa predpostavljam da treba malo matematike da se izračuna prava vrednost) na vrednosti koja se inače očita i iz biosa (ili je to vrednost koja je podešena iz biosa, ne znam). Sada sam na poslu, pa ne mogu da proverim. U svakom slučaju, menjanje Vdd radi iz programa i klizač stoji na pravom mestu kod nemodovanih ploča.

glisoni je napisao(la):
Da, tu je malo čudan: ne očitava ga dole na panelu, mada klizač Vdd stoji na tačnom položaju (ti si modovao Vdd, koliko zaključujem iz tvojih postova, pa predpostavljam da treba malo matematike da se izračuna prava vrednost) na vrednosti koja se inače očita i iz biosa (ili je to vrednost koja je podešena iz biosa, ne znam). Sada sam na poslu, pa ne mogu da proverim. U svakom slučaju, menjanje Vdd radi iz programa i klizač stoji na pravom mestu kod nemodovanih ploča.

Da, tacno je da klizac stoji na pravom mestu. Prema merenjima, moj mod daje oko +0.4V. Medjutim, Vdd ne moze da se ocita ni u BIOS-u, tako da je moguce da pokazivanje tog podatka jednostavno nije ni moguce.

2 gx-x: Prvo da ti kazem da nemoras tako odmah da napadas vec bi mogao malo da sacekas da i ja kazem svoje da pa onda donosis zakljucke:
dakle koji su bili uslovi kod mene kada sam snimao rezultat:
xp-m 2530 1.8v 11 80mm fanova 1 120mm plus moj pocasni ventilator od 60cm sa podignutom voltazom(sto je daleko od obicnog vazdusnog)
juce (tj.danas posto je bilo 2 nocu) kada sam snimao rezultat je temp. napolju u bg bila oko 16 stepeni a u mojoj sobi par stepeni vise(mozes naci gomilu meteo sajtova i proveriti temp u bg ako mi neverujes)
Dakle svi ovi faktori su doprineli ovoj niskoj temperaturi i to nije bilo odmah posle paljenja kompa, a ti si mene pak razocarao jer si reagovao brzopleto kao neki napaljeni tinejdzer koji se zalece kao muva bez glave.Dakle sinoc je bilo zaista hladno i to je sigurno doprinelo temperaturi koja mi inace u ovim letnjim danima NIJE toliko niska kolko je bila na shotu ali ja nisam mogao da menjam vreme po svojoj volji kada sam pravio shot.

2 typhoon:ja nemam WR4 nego tr2 m4.Ti si rekao CAK i da je temp moja,pa dobro ako imas dokaz da temp nije moja onda ga iznesi a nemoj da pricas nesto za sta nisi siguran,jer je ruzno optuzivati ljude bez osnova.

2 gx-x:ja sam ovaj shot uradio samo zato sto si mi ti trazio to kao uslugu a evo sta sam dobio.Mislim,tvoje je pravo da neverujes i to je tako,ali ja cu sledeci put paziti kome sta cinim da ne bih doziveo da moram da se branim zbog budalastine koja mi nije trebala a da me ti nisi molio da ovo postujem ne bi to ni uradio jer kao sto sam rekao ja ovo nisam uradio kako bih drugima pokazivao vec da bih snizio temperaturu svog sistema.Mislim da je veoma ruzno spominjanje photoshopa i ostalih stvari i aluzije su veoma ruzne,ali dobro, barem vidim da si pokazao sta u stvari mislis o odredjenim stvarima.Znaci temp je moja i nisam ukljucio tek komp,na pocetku posta sam naveo faktore koji su doprineli tako niskoj temp i to je to.Ja se vise necu truditi da nista dokazujem tj.rekao sam svoje.

Last Edit:Iako si gx-x veoma agresivno reagovao,ja ni dalje ne mislim da si los lik i posto ja stvarno nemam sta da sakrijem,nudim ti mogucnost da dodjes kod mene i sam se uveris u temperature,moci cemo lepo da se upoznamo i da i sam vidis kako stoje stvari.Znaci moja je ponuda otvorena,cekam tvoj odgovor,i covek koji ima nesto da sakrije te sigurno ne bih pozvao kuci,ali ja to upravo radim.Kao sto sam rekao,temperature su mi inace vise nego na shotu ali to je logicno kada je napolju 30C za razliku od sinocnih 16.Pozdrav.

Poslednja izmena:
Nista me ne pitaj.... kada sam skidao kuler, okrnjio sam tvoju bivsu AGOIA-u, tako da malo radi, malo ne... smorio sam se :( A pre sam imao durona 700 koji nije imao ivice, i radio je super, a ovde sam okrnjio 1mm, i aj zdravo :( Sad sam na netu, trazim drugi proc, i samo cekam da mi zakuca komp.
E, jesi tantus!!! :)

Samo, ne verujem ja da ti je do toga... mislim, taj CPU jeste bio k'o nov kada sam ti ga prodao, ivice su mu bile perfektne, to znas i sam... sta ces, posle nekog vremena, covek se nauci da perfektno skida i stavlja cooler! ;)
Medjutim, iako su mi svi procesori takvi, ipak sam uspeo da zeznem stvar sa onim mojim TBred-om B... kad sam *****, pa pokusavam da stavim TT dok mi kuciste stoji *ispravno*! :mad:
Jednom uspelo bez problema, ali drugi put... otkidoh dobro parce jezgra. Medjutim, CPU radi sasvreno i pored toga... isto se klokuje, sve radi perferktno.

Tako da... proveri da li je samo do toga. Probaj CPU kod nekog ortaka.

Vrh Dno