Šta je novo?

Kako modifikovati postojeći kuler...

šmirglanje bi moralo da doprinese sniženju temperature... kada bi površine bile savršeno glatke, i na procesoru i na telu hladnjaka, ne bi postojala nikakva potreba za postojanjem paste...

samo što je takvu perfekciju nemoguće odraditi, ali joj se može približiti, tako da podržavam tu priču... svojevremeno sam šmirglao cpu na Rivi 128, pre mnogo godina, a hladnjak sam pod vodom trljao dok se nije pretvorio u ogledalce... nisam merio temperature, ali sa tako ošmirglanim hladnjakom Riva je išla do 150MHz (asusova), umesto 100MHz u originalu... Možete misliti kolika je razlika bilo 50% linearno ubrzanje u odnosu na originalnu varijantu... Pa to je barem rezolucija više, iako je njoj više količina memorije (4Mb) bila problem za više rezolucije, nego brzina... No, i kriterijumi su u to vreme bili drugačiji... ;)

@CoR: pa vidi, idle je na 200x10 40C @1.725V (chipset 39C, ambient oko 26-7C) trenutno [email protected] je CPU 45C, chipset 42C (danas je toplije nego ovih dana, u sobi mi je oko 29C, znaci kad bi ambient bio prethodnih 26C bila bi manja temp za 2C 100%), na full loadu juce (prime radio oko 6sati) [email protected] cpu je bio 55C.

sto se tice stavke pod 3) koju si napisao, pa vidi: povrsina se povecava ako je osnovica debela, ako je tanka kao sto obicnu jeste, mislim da se cak i smanjuje, treba izracunati. Ono sto je vaznije je to da se smanjuje ZAPREMINA rashladnog tela, a samim tim i njen termalni kapacitet ;)

Sto se smirglanja TT-a tice, hvala na ponudi, ako budes svracao u NS javi se, castim te ja Lex-om (typhoonovo omiljeno pice :d ) i bez smirglanja. Stigao mi je WB tako da TT uskoro odlazi.

@nidza: pasta nema veliki termalni kapacitet ali ima dobru termalnu provodljivost i u stanju je da popuni sve neravnine ukljucujuci i mikro rupe, zato kazem da smirglanje nije neophodno ali je korisno. Ja samo sumnjam u neke dobitke od 5C samo zbog smirglanja.

Sto se tice smirglanja rive, da li si kad si vracao hladnjak stavio i novu pastu ? ;)

:eek:fftopic

Nije mi Lex omiljeno pice :mad: Vishe volim :bottle: :d

:eek:ntopic :)

Pa i ja sam se pre par dana poveo idejom za shmirglanjem, ali me je zli gx odvratio od ideje :D Mada iskreno i ja sumnjam da bi dobio -5C samo sa time...

Poslednja izmena:
Typhoon.X je napisao(la):
:eek:fftopic

Nije mi Lex omiljeno pice :mad: Vishe volim :bottle: :d

:eek:ntopic :)

Pa i ja sam se pre par dana poveo idejom za shmirglanjem, ali me je zli gx odvratio od ideje :D Mada iskreno i ja sumnjam da bi dobio -5C samo sa time...

Najbolje VAS obozavam :D kad mnogo pricate a mrzi vas da bilo sta probate :d

I onda kao ja ne VERUJEM ovo, a ja ne VERUJEM ono i ....

Bash smo postali neki pobožan forum :trust: :trust: :trust:

Ma choveche, mrzi me da se cimam sa time zato shto za nedelju dana (nadam se) zavrshavam vodeno hladjenje (sa ogledalo finishom na bloku :) ) i nadam se da me temperatura nece josh neko vreme mnogo zanimati... :D

gx-x je napisao(la):
Sto se tice smirglanja rive, da li si kad si vracao hladnjak stavio i novu pastu ? ;)

naravno, ne kažem da sam generalno neki revolucionarni dobitak postigao samo šmirglanjem, ali dobitak bi morao da postoji... ako bi idealno išmirglao obe površine, u nekoj teoriji bi se zbog samog molekulskog privlačenja (više se i ne sećam koje su sile u pitanju, davno sam išao u školu, vandervalsove sile i slične baljezgarije - sada lupam), hladnjak bi trebao praktično da se zalepi za površinu procesora, a time i da se prenos toplote svede na savršenstvo, što je potpuno nemoguće... :)

zato imamo termoprovodljive paste koje sve to dovode na jedan vrlo ozbiljan nivo bez potrebe za posebnim obradama hladnjaka, međutim, poenta moddinga i nije da budeš u osrednjim ili blago naprednim korisnicima, nego jednostavno da izvučeš i 1MHz više ako je to moguće... Ja se najsrećnije osećam ako mi kompjuter radi perfektno na 1999MHz, a na 2000MHz puca... znači svaku komponentu treba da doteraš na granicu uz razumno finansijsko ulaganje, a bezgranično ulaganje entuzijazma ;)

nadam se da smo se razumeli :guitar:

bre!

Bre, gx-x a ja se ponadao da cu da uzavrsavam moje novostecene moci smirglanja na tvom kuleru :d

Teoretski si zaista u pravu da se povrsina smanjuje ako je baza kulera tanka. Ali do sada nisam video toliko tanku bazu ili tako veliku rupu. Matematicno objasnjenje:
H - visina "baze kulera" donji deo koji se busi
r - poluprecnik rupe

2rpH = 2 rrp da bi povrsine bile iste, iz cega sledi => r = H

Tj da bi povrsina valjka dobijenog busenjem rupe bila ista povrsinama dva kruga, poluprecnik rupe mora biti jednak visini baze kulera!
Ili sto je H vece od r, to je razlika u povrsini veca :)

Ja nemam iskustva sa busenjem, ali zahvaljujuci Optiju smirglanje mi postaje druga priroda :D

LExTonic prihvatam punog grla :beer: (ako je prohladan) Ako nije hladan, smirglacemo nesto dok se ne ohladi :eyebrows:

Typhoon.X nadam se da sam ti udahnuo dasak hrabrosti za power smirglom.
Ako ti zatreba asistencija, tu sam :)

ma sve ja vas kontam, samo nisam optimista :D

@nidza: razumeli smo se :)

@CoR: Sve je dogovoreno, evo imam ja raptora i TT11+ za smirglanje ! Lex cemo naci bez problema (namece se sam od sebe, kad god trazis shveps dobijes lex) jos samo da navratis do NS-a !

@Typhoon.X: Lex jeste tvoje omiljeno pice, bar sto se konobara tice :D

.

Allright, we have a deal :)
Samo da kupim 2000 i smirglacemo do ogledala.

_/Neo\_ je napisao(la):
Evo sad sam pustio i Prime95 sa onim setovanjima na mojom prethodonoj slici pri kloku [email protected] i temperatura se popela do veoma malih 58*C, kazem malih jer mi je pre sa 1.8 odlazila na chak i 68*C, ali mi je pukao prime taman kad sam hteo da lupim screen shot (prilikom pokretanja treceg testa), i onda sam pusio opet Prime i opet ista stvar. Kako dodje to treceg testa sledi restart. Nije mi jasno zashto. A pre nekih 3 sata je sve radilo bez ikakvih problema skoro sat i po. A shto se shmirgle tiche ostaje mi josh sutra da odem do nekih gvozdjara koje rade samo pre podne i do pijace, da kupim burgiju od 4mm koja mi je pukla prilikom bushenja predzadnje rupe. Nadam se da cu naci P800, a ako nishta jedan cjaletov prijatelj koji je danas doshao taman dok sam bushio ima kuci vodenu shmirglu P2000, i on mi kaze da se sa njom shmirgla uz malo prskanje vodom. Ako uzmem od njega tu shmirglu dali treba da poprskam malo hladnjak, pa tek onda da shirglam, jer voda smanjuje trenje kojeg kod shmirgle sa granulom 2000 skoro i da nema, koja je svrha vode.
Evo procitah gotovo sve o ovome, ma to nema ni u Alan Fordu. Prosto je Grunfov duh neunistiv.

LJudi, treba mi ona resetka koja ide na Tt11. Ma mnogo mi je bitno to. Aj ko ce da je se odrekne u moju korist za odedjenu nadoknadu?

Nazad
Vrh Dno