Šta je novo?

Kako modifikovati postojeći kuler...

Naravno da vredi ako je 100% Cu, ali batali, jako je teško uradit, jako lako možeš upropastiti ceo kuler. :crash:

Poslednja izmena:
_/Neo\_ je napisao(la):
A što se tiče one bakarne trak milsim da mi neće trebati pošto sam pogrešio u merama coolera, telo je 70x80 tako da u tih 1cm po 5mm sa svake strane koliko sam osetio neduva vazduh. Jedino što me brine je u tih 1 cm praznog prostara između tela i samog ventilatora. Dali vazduh moze tuda da odlazi umesto da ide među rebra?

Moze, mada ne u tolikoj meri. Ako pogledaš sliku TT9, videćeš da on ima deo koji nalo pokriva gornji deo rebara. I neki drugi kuleri imaju istu stvar, Alfa kuleri i ne idu bez toga.
Uzmi izolirke i namotaj je oko kulera od ventilatora pa na dole, otprilike do pola visine kulera. Time sav vazduh koji ventilator duva teraš da prođe preko celog bloka, što pruža bolje hlađenje.
To što ti je ventilator 1cm iznad rebara je čak odlično. Ako možeš, podigni ga još. Zašto? Zato što time eliminišeš mrtvu tačku koja se nalazi ispod motora ventilatora, a tačno iznad jezgra procesora. Ovako se vazduh kreće i u tom centralnom delu i dobijaš bolje hlađenje.
Recimo uzmeš neki havarisan 80mm, izbiješ propeler tako da ostane samo ram i ubaciš taj ram između bloka i ventilatora.

Poslednja izmena:
Jos samo kad bi ABIT uspeo da napravi normalni BIOS koji pokazuje pravu temperaturu CPU-a, a ne da mi se dize kosa na glavi svaki put kad vidim temperaturu :D
Mozda tada ne bih ni pomisljao o kupovini nekog novog kulera ili modovanju postojeceg :)

NightVision je napisao(la):
Jos samo kad bi ABIT uspeo da napravi normalni BIOS koji pokazuje pravu temperaturu CPU-a, a ne da mi se dize kosa na glavi svaki put kad vidim temperaturu :D
Mozda tada ne bih ni pomisljao o kupovini nekog novog kulera ili modovanju postojeceg :)

Pa kada bi ti bila niska temperatura onda bi sigurno hteo jos da ga malo overklokujes i time bi naravno podigao temperaturu i bio bi opet na istom i opet bi se interesovao oko moda kulera ;)

Sutra počinje moja operacija, tako da kad uradim javljam vam rezultate. Radiću sa prošlim ventilatorom koji je na 200x10 na 1.5v imao idlle oko 45*C, pa ću da vidim koliko će da bude posle sutrašnje operacije. Kad sve uradim javljam. Još mi niko nije objasnio čemu obaranje ivica?

Optimus Prime je napisao(la):
2 Gx-x Znaci temperatura mi je zaista oko 36 ali ne prilikom full load-a vec idle-a a full load dodje do 40.5max.One vrednosti su priblizne,ali je cinjenica da mi je temperatura drasticno opala i ja sam sa ovim zadovoljan naravno dok ne dodje neko bolje hladjenje ;)

:) Izvini sto te gnjavim, ali molio bih skren shot ovoga. Nemoj se ljutis, ali ne bi trebalo da ti je problem. Molim te udovolji mi:
uputstvo:
- pokreni program tipa cpu-z ili wcpuid gde se vidi xp-m na 2560mhz i voltaza
- pokreni program koji prikazuje temperature
- pokreni prime95 i ostavi ga 15minuta, tj. stavi na torture test
poredjaj prva dva prozora tako da se oba vide, pokreni prime95 (kao sto sam naveo) , njega stavi u pozadinu. posle 15-tak minuta (prva tri testa prime-a) uradi screen shot dok PRIME RADI (znaci nemoj ga zaustaviti)

Molio bih te da uradis ovo, mozda zvuci malo cudno ovaj moj zahtev, ali molim te udocolji mi, posto ne mogu da svatim teoretski tvoje temperature :wall:
Mislim tex707 sa bongom nema takve temperature, ako ovo bas ovako radi da se ne jebavam sa vodenim hladjenjem :)

2 gx-x:Samo mi kazi dve stvari a prva je zasto zelis da u sve to ubacim i prime95 kada ja nisam spominjao da su mi one temperature posle prajma vec posle normalnog rada, a ne programa koji je napravljen da izmuci cpu.
2.Moram priznati da mi sve ovo lici na pravdanje tj.da ja tebi moram da dokazujem svoje temperature.Ja nisam radio ovaj mod kako bi se kur*io sa svojim temperaturama vec kako bih ohladio procesor i ovo mi izgleda totalno glupavo u rangu rasprave ko ima veci.Mislim ja mogu da postujem slike svojih temperatura i to nije problem,ali ako imam razlog a pravdanje to sigurno nije.Znaci ako mi kazes neki valjani razlog zasto bi ja postovao te slike onda cu to i uraditi.Pozdrav.

Poslednja izmena:
2 gx-x:Samo mi kazi dve stvari a prva je zasto zelis da u sve to ubacim i prime95 kada ja nisam spominjao da su mi one temperature posle prajma vec posle normalnog rada, a ne programa koji je napravljen da izmuci cpu.
2.Moram priznati da mi sve ovo lici na pravdanje tj.da ja tebi moram da dokazujem svoje temperature.Ja nisam radio ovaj mod kako bi se kur*io sa svojim temperaturama vec kako bih ohladio procesor i ovo mi izgleda totalno glupavo u rangu rasprave ko ima veci.Mislim ja mogu da postujem slike svojih temperatura i to nije problem,ali ako imam razlog a pravdanje to sigurno nije.Znaci ako mi kazes neki valjani razlog zasto bi ja postovao te slike onda cu to i uraditi.Pozdrav.

:D :d :p

Ako nista drugo... bar da opravdas svoj potpis...

:laugh: :laugh: :smoke:

_/Neo\_ je napisao(la):
Sutra počinje moja operacija, tako da kad uradim javljam vam rezultate. Radiću sa prošlim ventilatorom koji je na 200x10 na 1.5v imao idlle oko 45*C, pa ću da vidim koliko će da bude posle sutrašnje operacije. Kad sve uradim javljam. Još mi niko nije objasnio čemu obaranje ivica?
A da, pa pisao si da kod rupa šmirglaš sa ne znam kojom šmirglom. Možda te nisam dobro shvatio, ali ako si mislio da šmirglom radiš završnu obradu kod rupe (ivica rupe), lakše je uraditi obaranje ivice burgijom (a i poželjno je oboriti ivice rupa zbog istisnutog materijala prilikom bušenja), samo to.

I ajde sad opet počnite diskusije, moj je hladniji, dokaži jer ti ne verujem i naravno večitu temu Intel vs. AMD :D

Poslednja izmena:
Pa kada bi ti bila niska temperatura onda bi sigurno hteo jos da ga malo overklokujes i time bi naravno podigao temperaturu i bio bi opet na istom i opet bi se interesovao oko moda kulera ;)

to pod uslovom da uopste i mogu nesto da overclock-ujem :d :d

U teoriji, ovakva modifikacija ne bi imala nikakvog efekta, tj. ne bi poboljsala performanse kulera ni u snu. Da je ovo stvarno efektivno, mislim da bi se ipak proizvodjaci dosetili toga malo ranije, ako ne, posalji dopis TT-u i uzmi 1000 000 $ za ovaj patent. :D

Pozdrav.

ufff ! :) Nemoj da se ljutis, nisam takav lik koji zeli da te natovari pa sad ja kao nesto trazim...Jednostavno me interesuje kakve su ti temperature, posto po tvom opisu vidim da su prilicno male. Rekao si da ti na opterecenju ne prelaze 40.5C, ako prime95 nije opterecenje sta je onda ? Winamp ? Farcry greje proc isto kao i prime95, znam igrao sam ga. :) RAZLOG zasto da pokrenes prime 95 i da ga drzis 15 minuta i potom uzmes screenshot (dok prime jos uvek radi iza) je da ne bi (ima likova koji su to radili) upalio komp, uso u windows i uradio screen shot sa temperaturama dok se komponente jos nisu ugrejale.
RAZLOG: Ako su ti temperature stvarno takve, da uzmem i napravim isto sto i ti, da se ne cimam sa vodenim hladjenjem, ono koje sam ja video ima losije rezultate od tvojih, pogotovo odnos idle/full load (video sam 1200l/h pumpa, 3 litre vode u sistemu, dangerden mazeIII WB).

Ovo ce ti oduzeti 20min, pa ako ti nije problem molio bih te jos jednom da mi ucinis :) Recimo da cu ti dugovati uslugu :)

Poz.

gx-x je napisao(la):
:) Izvini sto te gnjavim, ali molio bih skren shot ovoga. Nemoj se ljutis, ali ne bi trebalo da ti je problem. Molim te udovolji mi:
uputstvo:
- pokreni program tipa cpu-z ili wcpuid gde se vidi xp-m na 2560mhz i voltaza
- pokreni program koji prikazuje temperature
- pokreni prime95 i ostavi ga 15minuta, tj. stavi na torture test
poredjaj prva dva prozora tako da se oba vide, pokreni prime95 (kao sto sam naveo) , njega stavi u pozadinu. posle 15-tak minuta (prva tri testa prime-a) uradi screen shot dok PRIME RADI (znaci nemoj ga zaustaviti)
.
.

:)

A da zovemo Baltazara da ovo uradi? Mislim da je decko to doktorirao :) :D :-devil-:

Evo mojih temperatura bez "modovanja" coolera. Danas nisam uspeo da nadjem odgovarajuce burgije tako da se nadam da ce sutra da bude sve gotovo. Ukoliko do veceras nenadjem sve i odradim.

Prilozi

• temp1.JPG
    temp1.JPG
    114.4 KB · Pregleda: 129
TazDeVil je napisao(la):
A da, pa pisao si da kod rupa šmirglaš sa ne znam kojom šmirglom. Možda te nisam dobro shvatio, ali ako si mislio da šmirglom radiš završnu obradu kod rupe (ivica rupe), lakše je uraditi obaranje ivice burgijom (a i poželjno je oboriti ivice rupa zbog istisnutog materijala prilikom bušenja), samo to.

Ali zašto bi obarao ivice kad ću šmirglom da to sve lepo išmirglam od dole a vodom cu da poskidam sve što je ostalo. Aj malo bolje objasni to obaranje burgijom. Ako sam te razumeo, uzmem malo veću burgiju od rupa i od gore rukom guram dole i tako ih raširim?

_/Neo\_ je napisao(la):
Ali zašto bi obarao ivice kad ću šmirglom da to sve lepo išmirglam od dole a vodom cu da poskidam sve što je ostalo. Aj malo bolje objasni to obaranje burgijom. Ako sam te razumeo, uzmem malo veću burgiju od rupa i od gore rukom guram dole i tako ih raširim?

Teško ćeš šmirglom skinuti "špen" koji ostane na rupi posle bušenja. Uzmeš tri broja veću burgiju i rukom "bušiš", time ćeš očistiti ivice rupe od špena, a i dobićeš nešto se tove upuštena rupa. Ovo inače stolari rade kada stavljaju šrafove u drvo, tako da glava šrafa vude ravna sa daskom a ne da viri. Tebi obaranje rupa nema neku funkcionalnu svrhu, možda da se vazduh lakše raziđe pri izlasku, nego za završnu obradu šmirglom, da je ne bi iskidao na oštre krajeve koji ostaju na ivicana rupe posle bušenja.

Moj modifikovan Titan :)

Citajuci ovaj thread resio sam da i ja modifikujem kuler. Masina je Abit KT7A, Palomino 1400@1666 MHz, 1.75v, 512 ram, kuler je Titan, ne znam oznaku (TT5B, tako nesto), lici na piramidu, mator oko 2-3 godine, ventilator je na 3150 rpm, osmica, pasta je providna silikonska, kuciste ima dve osmice spustene na 7v, jedna izbacuje vazduh, druga hjadi hard.
Posle 15ak minuta prime95 temp procesora je 57c, zatvoreno kuciste. Posle izvrsene modifikacije, na slici, temp se spustila neka 3 stepena, precnik rupa je 5mm, buseno je do rebara na kuleru, mozda par mm unutar njih.
Inace, u okviru modifikacije racunam i skidanje grill-a, kao i poluuspesnu obradu vodenom smirglom, mrzelo me je da se mnogo cimam :). Sve u svemu, ko ima viska vremena, neka se zeza sa ovim.
Pozitivna stvar je ta, sto sam posle modifikacije snizio broj obrtaja sa 3150 na ? (smanjio sam voltazu sa 12 na 7), i ne prelazi 59c, a kuciste sam ostavio otvoreno, sve je dosta tiho...
Sve u svemu, smorio sam se :wall:

Prilozi

• DSCF0846.JPG
    DSCF0846.JPG
    117.5 KB · Pregleda: 169
Update - vratio sam 12v na kuler za procesor, i sad ne prelazi 54c, ali sa otvorenim kucistem. I dalje mislim da se modifikacija koju sam uradio na Titanu ne isplati.

@stormbringer: fale ti one ostale male rupice oko dodirne povrsine CPU-a, mozda to vise pomaze.
MAda iskreno, mislim da pomaze za chipset temperaturu, meni je recimo sad chipset 36C, a kad odpanjim TT-a na MAX CPU padne na 39C i chipset se digne na 39C zbug vruceg vazduha okolo koji se koncentrise u radiusu oko hladnjaka... Jel ti mozda opala temperatura chipseta ?!

stormbringer_bg je napisao(la):
A da zovemo Baltazara da ovo uradi? Mislim da je decko to doktorirao :) :D :-devil-:

2 stormbringer: Ovo je bilo veoma nedobronamerno i nisko ali neka ti je na casti.

2 gx-x: Posto znam da ova tvoja molba nije bila zlonamerna i da te stvarno zanimaju moje temperature a i znam da neces da ti ja nesto dokazujem, ja cu poslati slike ali samo tebi i to na PM,posto je i ovako bilo poprilicno offtopica a slika mojih temperatura bi to bila takodje.BTW da ne zaboravim da kazem da ja nemam nikakve sanse da imam bolje temperature od tex-a jer covek ima bong koji moze da spusti i temperature par stepeni ispod sobne sto ja nemam nikakve sanse niti sam to ikada uspeo bar ne sa ovakvim hladjenjem.Mislim vodeno hladjenje je keva i definitivno ne bi trebao da odustanes od njega jer je to sigurno bolje od ma kakvog vazdusnog hladjenja.Posto sam otisao van grada i ovo nepisem sa svog kompa,danas necu moci da ti posaljem slike ali ih sutra sigurno ocekuj ;) Pozdrav.

Poslednja izmena:
stormbringer_bg je napisao(la):
Citajuci ovaj thread resio sam da i ja modifikujem kuler. Masina je Abit KT7A, Palomino 1400@1666 MHz, 1.75v, 512 ram, kuler je Titan, ne znam oznaku (TT5B, tako nesto), lici na piramidu, mator oko 2-3 godine, ventilator je na 3150 rpm, osmica, pasta je providna silikonska, kuciste ima dve osmice spustene na 7v, jedna izbacuje vazduh, druga hjadi hard.
Posle 15ak minuta prime95 temp procesora je 57c, zatvoreno kuciste. Posle izvrsene modifikacije, na slici, temp se spustila neka 3 stepena, precnik rupa je 5mm, buseno je do rebara na kuleru, mozda par mm unutar njih.
Inace, u okviru modifikacije racunam i skidanje grill-a, kao i poluuspesnu obradu vodenom smirglom, mrzelo me je da se mnogo cimam :). Sve u svemu, ko ima viska vremena, neka se zeza sa ovim.
Pozitivna stvar je ta, sto sam posle modifikacije snizio broj obrtaja sa 3150 na ? (smanjio sam voltazu sa 12 na 7), i ne prelazi 59c, a kuciste sam ostavio otvoreno, sve je dosta tiho...
Sve u svemu, smorio sam se :wall:

E gledao sam kako si uradio, lepo urađeno, ali te rupe koje si ti bušio to su da se skine još 1-3 stepena, glavne rupe su one oko jezgra.
Ako te ne mrzi skini kuler obeleži tačno gde naleže na jezgro, pa što bliže jezgru izbuši makar 4 rupe (poželjno bi bilo 6) prečnika oko 4-5 mm.

@Optimus - kao prvo, vidis smajlije na kraju recenice. Kao drugo, svi dobro znamo ko je bio B., pa sam ga onom recenicom malo prozvao. A ako ti stajes u njegovu odbranu, onda neka to tebi sluzi na cast, ili kako se to vec zove kada su takve osobe u pitanju. Over.

@gx-x - Temp cipseta je opala par stepeni posto sam zatvorio kuciste, dok je temp cpu skocila par c. Ne secam se kolika je bila temp cipseta pre modifikacije :(

@TazDeVil - videcu, mozda za par dana. Ako uradim, javljam.

Poslednja izmena:
Nisam procitao bas sve postove na ovu temu, pa se zivinjavam unapred ako nesto napisem bez veze.

O ovakvom modifikovanju HS-a sam citao daaaavno....ne secam se vise ni gde ni kakvi su rezultati postignuti.

Moram da izrazim malu sumnju u spektakularna poboljsanja dobijena na ovaj nacin (ne kazem da je neko tvrdio da je postigao takva poboljsanja). Opstrujavanje oko CPU core-a ne bi trebalo dramaticno da snizi temperaturu samog core-a (sto nam je i najbitnije, zar ne?), mada moze da utice na temperaturu cache-a, sto moze da bude bitno za overclock. Mislim da prisustvo copper shim-a moze lako da potpuno anulira rezultate postignute ovakvom modifikacijom.

Jedno moje, za ovu pricu mozda nebitno, iskustvo...jednom prilikom sam veliki ventilator (92 mm ili koliko vec) upravio da duva ODOZDO u plocu, tacno ispod socketa....temperature i CPU-a i sistema su drasticno pale, barem prema termistorima na ploci. Naravno, to je bila varka...samo su ocitavanja bila drukcija,a temperature su, u stavri, ostale iste.

Sto se lepovanja hladnjaka tice: pravite razliku izmedju kvaliteta obradjene povrsine (sto se postize lepovanjem) i zakrivljenosti kontaktne povrsine hladnjaka (koja je mnogo bitnija, a lepovanjem se ne poboljsava).

Jos jedan detalj: obaranje ivice rupe moze da se radi vecom burgijom, ali se pravilno radi posebnim alatom, cije su ivice uglavnom pod uglovima od 45 stepeni, za razliku od burgije gde su 60.

Poslednja izmena:
2 Stormbringer: Dakle ja sam mislio da je pominjanje baltazara bila aluzija na mene tj.ono sto sam uradio i stoga je moja reakcija.Ako to nije bilo ono sto si ti mislio onda mi je zao zbog moje reakcije ali sam siguran da bi i ti slicno ako ne i isto reagovao kao ja kada bi te poredili sa doticnim.Inace daleko od toga da ga branim,cak stavise ja ga nisam ni pomenuo vec ti ali to sada nema ni veze i nadam se da smo rascistili stvari ;)
2 Tex:istina je da sa ovim modom ne mogu da se postignu neki spektakularni rezultati ali je i ono sto se dobije po meni veoma dobro i vredno truda.Daleko je to od onog tvog WC sistema sa bongom ali je ipak nesto i samo po sebi vredno.Pozdrav.

Poslednja izmena:
@Optimus - Totalno si sve pogresno shvatio :) Nema veze, da ne razglabamo pricu, daleko od toga da zelim da te poredim sa baltazarom! Samo mi je bilo simpaticno to sto je gx-x trazio da pokrenes cpu-z, pa prime, pa program za temp, i to sve da rasporedis na ekranu, i onda sam se setio kako je b. to uradio :) :D, tako da to nema veze sa tobom.
Sve je ok.
Pozdrav!

2 Stormbringer: cheers

P.S Poslusaj taza i ipak izbusi bar jos cetiri rupe oko jezgra jer je tu glavna koncentracija toplote i tek ces onda videti prave rezultete.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Evo mojih rezultata posle bushenja svega dotichog. Nemojte da vas iznenadi shto je clock na 2000MHZ [email protected] poshto ovo je moj stari cooler, jer sam na njemu hteo prvo da isprobam. Naime temperatura procesora je DOSTA niza od temperatura koje sam imao sa ovim coolerom na ovom clock-u. Pre je bilo 42*C idlle a max oko 52*C. Dok je sad iddle oko 36 a max kao i na slici 46. Jedino shto me trenutno izludjuje je ovoh 4500rpm. Tako da cu sutra probati da na njega stavim osmicu sa 3200rpm i 2500rpm pa da vidim dali pomaze. Za koji dan cu da bushim ovaj koji sad imam pa cu videti koliko ce da padne temperatura. Ja se nadam da ce da bude max 45*C pri [email protected]. A sam hladnjak od dole sam shmirglao sa shmirglom P180. Dobro ste prochitali 180. Poshto nigde u smrdljivoj SM nisam nashao neki 800. Tako da kad nasjem 800 nadam se padu od josh jedno 2-3*C, ali to cemo josh da vidimo.

EDIT: zaboravish sliku da ubacim.

Prilozi

• temp2.JPG
    temp2.JPG
    114.2 KB · Pregleda: 145
Poslednja izmena:
2 Neo:Lep rezultat sa modom kulera nema sta ;) Jedino sto mi ostaje je da te savetujem da obavezno potrazis smirglu finoce 800 jer su rezultati sa njom u poredjenju sa smirglama nize finoce veliki i znam da ti nije lako kao beogradjanima da nabavis sve sto ti treba,ali ti mogu reci da se trud oko pronalazenja te smirgle isplati.Srecno sa pronalazenjem iste.Pozdrav.

Evo sad sam pustio i Prime95 sa onim setovanjima na mojom prethodonoj slici pri kloku [email protected] i temperatura se popela do veoma malih 58*C, kazem malih jer mi je pre sa 1.8 odlazila na chak i 68*C, ali mi je pukao prime taman kad sam hteo da lupim screen shot (prilikom pokretanja treceg testa), i onda sam pusio opet Prime i opet ista stvar. Kako dodje to treceg testa sledi restart. Nije mi jasno zashto. A pre nekih 3 sata je sve radilo bez ikakvih problema skoro sat i po. A shto se shmirgle tiche ostaje mi josh sutra da odem do nekih gvozdjara koje rade samo pre podne i do pijace, da kupim burgiju od 4mm koja mi je pukla prilikom bushenja predzadnje rupe. Nadam se da cu naci P800, a ako nishta jedan cjaletov prijatelj koji je danas doshao taman dok sam bushio ima kuci vodenu shmirglu P2000, i on mi kaze da se sa njom shmirgla uz malo prskanje vodom. Ako uzmem od njega tu shmirglu dali treba da poprskam malo hladnjak, pa tek onda da shirglam, jer voda smanjuje trenje kojeg kod shmirgle sa granulom 2000 skoro i da nema, koja je svrha vode.

Poslednja izmena:
Veruj mi sa takvom shmirglom apsolutno Nema nikakve potrebe za upotrebu vode pa ni sa shirglama mnogo manje granulacije a ne tom.Dakle slobodno sa njom udari glanc sjaj na kuleru i gledaj kako se sija.Sa takvom shmirglom ako se malo pomucis mozes dobiti pravo ogledalo na donjoj povrsini kulera i to izgleda lepo,ali sto je mnogo vaznije ,,vazdusni cepovi,, su svedeni na minimum tj.ostanu samo oni nevidljivi koji su i nevazni,a sa time naravno i dolazi snizenje temperature,ne drasticno ali opet primetno ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno