Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2008]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi aj na brzinu jedno pitanje:
Ove Midea klime MSG i MSE, da li pokazuju trenutnu temperaturu? Kontao sam da je to nešto normalno, a sad mi drug kaže da njegov Galanz ne meri temp.

MSG nema display na unutrasnjoj jedinici za temperaturu, MSE ima i prikazuje zadatu - kao na daljinskom (MSE koristi i gas R407c)

Poslednja izmena:
Početkom Jula prosle godine crkne coveku Tadiran koji je star 2 meseca,on pozove servis i dobije odgovor da ce doci za 20-25 dana.A kupio i platio skupo da bi dobio kvalitet i dobru podrsku. Eto.

a dobro de ne mozes tako sad celu firmu i uvoznike da razapnes na krst na osnovu jednog slucaja ... bash zato sam ja i rekao da je moje misljenje "privatno" i "laicko":d
Ne znam inace zasto su mu rekli 20-25 dana cekanja ... ja kada sam tada jednom morao dopuniti freon i taman i ocistiti spoljasnju jedinicu ... nazvao ove kod vuka (generalni za tadiran kod nas ? ) i u roku od 3-4 dana su dosli ljudi .

Pročitao celu temu, dakle, MIDEA MSG-12HR za 18k dinara bi bila solidna kupovina u ovoj klasi? Mada i dalje mi nije jasno koja je konkretna razlika između MSG-12HR i MSE-12HR, s obzirom da je ova druga skuplja nekih 3k dinara što je još malo pa ugradnja...
Takođe, šta konkretno nude oni malo skuplji LG, Samsung i Midea modeli sa cenom oko 25k? Ovako na papiru sve to izgleda potpuno isto kao i ovi od 18k, samo se razlikuje kućište i eventualno je dodat neki filter koji ko zna čemu služi :)...

Tako sam i ja sve sumirao i već se opredelio za neku od te 4 Midea (MSG12HR, MSG12HRN2, MSE12HR i MSE12HRN2), već dogovorio ugradnju za onu tamo subotu, i danas na sajt Tehnomanije da naručim, kad ono više nema ni jednog od ta 4 modela, ne mogu da verujem. Ne znam kako to ide, jel privremeno pa će da bude za koji dan ili kako, *** kontam da su ti modeli jako traženi. A stanujem u Jaša Tomiću pa mi je bitno što oni šalju kurirskom, stiže za jedan dan i za svega 300tinak din. Ima li još neko da dostavlja? Ako ne, moraću da se cimam do Zrenjanina, a tamo em skuplje, em svuda ima samo one sa sufixom QB4 za koje je neko ranije napisao da su sumnjive i da ih nema na sajtu. Ipak su one 4 proverene.

Poslednja izmena:
Treba mi broj ili adresa firme koja servisira midea klime, devojci crko programator or smthg posto klima uopste ne radi mislim da je sprzio grom kad je udario u njenom kvartu. Klima bese ugasena ali what the hell, nesto joj je prijalo da izadje na svez vazduh i proveri power surge :D

Treba mi broj ili adresa firme koja servisira midea klime, devojci crko programator or smthg posto klima uopste ne radi mislim da je sprzio grom kad je udario u njenom kvartu. Klima bese ugasena ali what the hell, nesto joj je prijalo da izadje na svez vazduh i proveri power surge :D

Pozovi nekog servisera i resice ti problem. Nije to nista posebno i nije programator vec elektronika koja je u unutrasnjoj jedinici.

reseno ali treba 15 dana da se ceka na deo a toliko vremena je previse posto ta klima opsluzuje radnju pa mi treba Asap

Pročitao celu temu, dakle, MIDEA MSG-12HR za 18k dinara bi bila solidna kupovina u ovoj klasi? Mada i dalje mi nije jasno koja je konkretna razlika između MSG-12HR i MSE-12HR, s obzirom da je ova druga skuplja nekih 3k dinara što je još malo pa ugradnja...
Takođe, šta konkretno nude oni malo skuplji LG, Samsung i Midea modeli sa cenom oko 25k? Ovako na papiru sve to izgleda potpuno isto kao i ovi od 18k, samo se razlikuje kućište i eventualno je dodat neki filter koji ko zna čemu služi :)...

MSE ima eko gas i bolju energetsku klasu (mada uvek treba proveriti na konkretnom uredjaju, jer se uvozi skoro na kilo).

LG i Samsung su deifnitivno bolja klasa od Midea uredjaja i raznih kopija-prelepljenih nalepnica. Za LG cak pise da je iz Turske (nije Kina)

Poslednja izmena:
MSE ima eko gas i bolju energetsku klasu (mada uvek treba proveriti na konkretnom uredjaju, jer se uvozi skoro na kilo).

Na papiru im je potrošnja (skoro) ista. A što se tiče eko gasa, da li je stvar samo ekološke prirode ili postoji neki konkretniji benefit za korisnika klime sa eko gasom? :)

Razliciti su i pritisci.
Potrosnja jeste ista, ali za istu kolicinu utrosene elektricne energije se dobija vise rashladne energije(odnosno toplotne zimi).
Npr. klima trosi 1KW, i kada je koeficijent pri hladjenju 2.8 to znaci da klima emituje 2.8KW rashladne energije i na osnovu toga se
formira en. klasa.

Poslednja izmena:
Sta kupiti za 25k din bez ugradnje?
Za sada izbor mi se sveo na dve klime zbog odnosa cene/karakteristika/garancije (5god).

HITEMA IT-HIT12 http://www.hitema.com
Uvozi ih i ugradjuje ista firma koja uvozi Tadiran i oni su mi je preporucili jer se radi po italijanskom standardu.

Midea MSV1-12HRQB8F

Midea ima veci protok vazduha 650m3/h : 500m3/h. Midea i na papiru manje trosi struje 1300w : 1200.
http://www.tehnomanija.rs/katalog/midea-klima-msv1-12hrob8f.html

Meni su bitni ti filteri pa sam i zato gledao ove klime.
Ako imate neku da mi prdlozite, ne ustrucavajte se. :D

Poslednja izmena:
Razliciti su i pritisci.
Potrosnja jeste ista, ali za istu kolicinu utrosene elektricne energije se dobija vise rashladne energije(odnosno toplotne zimi).
Npr. klima trosi 1KW, i kada je koeficijent pri hladjenju 2.8 to znaci da klima emituje 2.8KW rashladne energije i na osnovu toga se
formira en. klasa.

Hmm, bar prema podacima sa www.klimauredjaji.com MSG model ima bolji EER 2.87 i po tome upada u energetsku klasu C, dok MSE model ima EER 2.71 i po tome upada u energetsku klasu D.

Mada, ko to uopšte proverava? Pa npr. koliko se laže samo sa specifikacijama komp hardvera, gde je daleko lakše proveriti i testirati da li jeste ili nije. A ovo, pa ne znam, meni iskreno sve to deluje kao mačka u džaku... i sad turska je bolja nego kineska, khm, po čemu se sad to meri i ocenjuje? U mojim očima su Kinezi No.1 kada je u pitanju proizvodnja te najniže klase, jeftina radna snaga, usavršili su kopiranje do maksimuma, itd... Mislim da je čitnja specifikacija klima u najnižoj klasi zaista besmislen posao, da li je protok vazduha ovoliko ili onoliko, koliko pravi dB buke, koji je EER itd... ne bi me iznenadilo da te podatke popune onako "odoka". :) Meni je jedino merodavno da neko ko već ima klimu kaže kako radi u praksi...

Hmm, bar prema podacima sa www.klimauredjaji.com MSG model ima bolji EER 2.87 i po tome upada u energetsku klasu C, dok MSE model ima EER 2.71 i po tome upada u energetsku klasu D.

Mada, ko to uopšte proverava? Pa npr. koliko se laže samo sa specifikacijama komp hardvera, gde je daleko lakše proveriti i testirati da li jeste ili nije. A ovo, pa ne znam, meni iskreno sve to deluje kao mačka u džaku... i sad turska je bolja nego kineska, khm, po čemu se sad to meri i ocenjuje? U mojim očima su Kinezi No.1 kada je u pitanju proizvodnja te najniže klase, jeftina radna snaga, usavršili su kopiranje do maksimuma, itd... Mislim da je čitnja specifikacija klima u najnižoj klasi zaista besmislen posao, da li je protok vazduha ovoliko ili onoliko, koliko pravi dB buke, koji je EER itd... ne bi me iznenadilo da te podatke popune onako "odoka". :) Meni je jedino merodavno da neko ko već ima klimu kaže kako radi u praksi...

Najbolje je procenjivati iz praxe... samo je pitanje da li moze da se nadje isti model, jer ono sto se prodavalo kao "midea msg" je sada dobilo dodatak u oznaci msg qb4 i ocigledno stize sa losijim performansama u odnosu na msg. Pitanje je i da li prodavac zna sta ima u magacinu, meni se desilo da kaze midea msg, a ispadne msg qb4... I jos krecu sve kombinacije msr3, msr3 qb4, mse 2 modela...

Poslednja izmena:
Znači lutrija... :) Tim pre bih se odlučio za nešto jeftinije (do 20k) jer ako se zeznem bar mogu da kažem da i nisu neke pare... Mislim da ću sutra pazariti MIDEA MSG-12HR, pa šta bude, toplo je da se dalje mozga ova ili ona. :D

Pre 10-ak dana kad sam sa drugarom gledao klime vecina MSG Midea je bila QB4 a vecina MSE je bila "obicna" :)
QB4 ima losije performanse i dosta manju spoljnu jedinicu (12-ica izgleda kao devetka), a u nekom Midea dokumentu sam procitao da to QB4 oznacava samo energetski razred, ali opet... bolje izbegavati :)

Danas mi je tip ugradio MSG-12HR-QB4, a klima je placena 16k u tempu. Za sada sam zadovoljan.

Evo da javim utiske nakon nedelju dana koriscenja LG ES H1264DAO. Klima je instalirana u hodnik stana i bukvalno trenutno hladi sobu koja je paralelna njoj (povrsina 16 kvadrata), a sobu kojoj je ulaz normalan na zid klime (20 kvadrata) treba nekih 10-15 minuta da ohladi. Normalno u hodniku je najhladnije, ali klima stvarno odradjuje xtra posao, cak iako je razmak izmedju unutrasnje i spoljasnje jedinice 4 metra efikasnost je odlicna. Ugradnja je kostala 6000 dinara. Obavezno proverite koji gas vam sipaju u ovu klimu, jer su drugu neki ljakse majstori hteli da sipaju neki gas koji nije ovaj za verziju ES (valjda je gas R-410, ili tako nesto), meni su sipali taj ekoloski gas.

Evo da javim utiske nakon nedelju dana koriscenja LG ES H1264DAO. Klima je instalirana u hodnik stana i bukvalno trenutno hladi sobu koja je paralelna njoj (povrsina 16 kvadrata), a sobu kojoj je ulaz normalan na zid klime (20 kvadrata) treba nekih 10-15 minuta da ohladi. Normalno u hodniku je najhladnije, ali klima stvarno odradjuje xtra posao, cak iako je razmak izmedju unutrasnje i spoljasnje jedinice 4 metra efikasnost je odlicna. Ugradnja je kostala 6000 dinara. Obavezno proverite koji gas vam sipaju u ovu klimu, jer su drugu neki ljakse majstori hteli da sipaju neki gas koji nije ovaj za verziju ES (valjda je gas R-410, ili tako nesto), meni su sipali taj ekoloski gas.

pa odakle da ti sipaju? za 4 metra cevi u spoljnoj jedinici ima dovoljno gasa koji je tu fabricki ubacen, tako da pojma nemam kakvi su ti to majstori :D

koliko te kostala sama klima? i gde ;)

I ja

Vlasnik sam iste klime, kupio preko neta u T****maniji i dostavili sutra bez naknadnih torskova na kucnu adresu...pitao sam ih da mi daju broj tela nekih njihovih montazera i to su yuradili, doshla su 2 momka odlicno uradili posao a klima fercera kao luda...stavljena je u sam kraj stana u sobi gde je komp i usmerena da dijagonalno duva na vrata hodnika, ohladi sobu hodnik i sobu pored...soba pored izgubi 5 stepeni posle 45 minuta rada klime na najbrzem hladjenju, dok sobu u kojoj se nalazi za 15 minuta ,) nadam se da vam ovo znachi...nivo buke se ne moze nazvati bukom pa se cuje kao nechiji komp :banana:

Poz klimashi

pa odakle da ti sipaju? za 4 metra cevi u spoljnoj jedinici ima dovoljno gasa koji je tu fabricki ubacen, tako da pojma nemam kakvi su ti to majstori :D

koliko te kostala sama klima? i gde ;)
ajde da budem precizan 4,5 metra i moralo je da se napuni gasom da bi radilo kako treba, da je bilo po defaultu gubilo bi se nekih 10% performansi. toliko od mene, trenutna temperatura 23 stepena :d

Gas koji se fabrički puni u klimu je inertni gas koji služi da, koliko znam, ne dođe do oksidacije, tako da se u svaku klimu mora "ubaciti" gas posle montaže.

Alo momci,klime su fabricki napunjene gasom i gas se nalazi u spoljnjoj jedinici i do 5 metara instalacije ne treba dopunjavanje.
U svakom slucaju na duzim instalacijama treba proveriti manometrom da li je sve u redu.I obavezno vakumiranje pre pustanja u pogon.
I da ne ponavljamo vise po sto puta jedno isto.

Poslednja izmena:
Gas koji se fabrički puni u klimu je inertni gas koji služi da, koliko znam, ne dođe do oksidacije, tako da se u svaku klimu mora "ubaciti" gas posle montaže.
sad sam tek izvalio da je rekao fabricki, hahahaha.....ja reko on misli na normalnu dozu koju majstori sipaju.

Uzeo Hitema klimu.
Za sada sam zadovoljan. Ocekivao sam da ce biti dosta tisa od standardnih klima ali ok je.
Prema spcifikaciji bi trebalo da bude tisa od Midee koju sam gledao za 5 db.
Klimu su mi preporucii i prodavac i serviser koji je ugradjivao.
Serviseru sam ispricao da sam razmisljao izmedju Tadirana i Hiteme i on mi je rekao da bi se *****ao da sam uzeo Tadiran. Platio bi vise a dobio bi manje.
To su njegove reci!
Unutrasnja jedinica je bas siroka (97cm) pa se oseti da lepo duva a ne cuje se mnogo.
Burazer je uporedjivao sa Tadiranom na poslu i po njemu ova bolje duva. Mada ko zna kada su oni cistili tu na poslu. Spoljna jedinica je od plastike tako da je to kao + jer ne moze da korodira.
Nervira me stro je displej malo saren. Ima cak 4 boje na njemu!
Sa 5 god garancije (1god pa se produzava svakim servisom) i popustom od 10% ove nedelje, po specifikaciji dosta tiha meni je presudilo da je uzmem.
Dodatan + je sto mi je seviser (koji se ispostavilo da zna mog dobrog druga pa me valjda nece zeznut zbog toga :p ) preporucio klimu.
Ukupno 28000 sa ugradnjom.

sad sam tek izvalio da je rekao fabricki, hahahaha.....ja reko on misli na normalnu dozu koju majstori sipaju.

Šta je smešno? Unutrašnja jedinica se u fabrici puni gasom koji štiti od oksidacije, a koji se kod ugradnje ispušta.
A da dopunjavanje nije potrebno za kraće instalacije, to nisam znao.

Druze da ponovimo, majstori nista ne sipaju.
Spoljnja jedinica je u fabrici napunjena potrebnom kolicinom freona.
Nema potrebe za smejanjem drugima kada i ti ne kapiras neke stvari.
Covek je u pravu, u unutrasnjoj jedinici jeste azot ili freon da jedinica ne bi bila pod vazduhom.To se radi zbog necistoca,vlage u vazduhu itd.

au al ga iskomplikovaste.

Svaka spoljna jedinica dolazi napunjena freonom. kad vam majstor poveze unutrasnju i spoljasnju jedinicu (a pre toga uradi vakumiranje cevnog sistema da bi se odstranio vazduh koji u sebi sadrzi vlagu koja pri visokim pritiscima i niskim temperaturama mozd preci i u led pa napravitiu sranj-e u sistemu ili dovesti do oksidacije kljucnih elemenata kompresora) on lepo otvori ventile na spoljnoj jedinici i gas freon iz spoljne jedinice se prosiri po cevnom sistemu i unutrasnjoj jedinici. ako su duzine cevi u okviru duzina propisanih ne dodaje se freon a ako su duze onda se preko tih istih ventila dodaje freon dok pritisci u sistemu ne dostignu potrebne vrednosti.

unutrasnja jedinica moze biti ispunjena inertnim gasom tj azotom ali se on ispusta prilikom montaze. tesko da ce neko da stavlja freon u unutrasnju jedinicu iy dva razloga, prvi skup ko djavo a mora da se ispusti u toku montaze i po zakonima EU yabranjeno namerno ispustanje freona u atmosferu.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno