Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2008]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kupio sam klimu pa bih je sam montirao, mislim postavio unutrasnju i spoljnu jedinicu i probusio rupu kroz zid dok bi majstora zvao da to poveze, mislim na cevi, i pusti u rad.
Da li neko zna i moze da pojasni neke osnovne stvari ili stavi neki link...
Trazio sam al nisam uspeo naci nesto konkretno

Jel bi neko mogao da preporuči neku klimu 12-cu a da nije neki najeftiniji model baš, nego da radi korektno ali ne mora da bude neka toshiba baš...neki samsung ili midea možda? Do nekih 19 hiljada recimo. Vidim na tehnomaniji da ima sigurno 10 različitih midea klimi slične cene recimo... U dosadašnjem toku teme su preporuke dosta slabe pa ako bi neko mogao da pomogne izdvajanjem takozvanog best buy-a ili da uputi na neku povoljnu aktuelnu akciju bio bi zahvalan.

I principu imash 2 midee koliko sam ja video do 19 hiljada. MSG i MSE e sada tachne oznake pogldaj. Razlika je display na samoj klimi. Na ovoj od 19 ga ima a na ovoj od 18 ga nema vec temperaturu vidish samo na daljinskom. Takodje, i dizajne je malo drugachiji. Znam vec 2-3 ljudi koji su prezadovoljni tom klimom (svi uzeli proshle godine), a evo na jednom mestu je ugradjena pre par dana i za sada nije bilo potrebe preterano je ukljuchivati pa nemam konkretne utiske ali chim bude javicu.

Jel moze neka preporuka klime do 250-300 evra?

Ta Midea o kojoj se pricha je oko 230 i na to dodaj ugradnju i eto ti 300€

A da li se isplati doplatiti 2000 dinara za neku od jeftinijih samsung klima tj. koliko je pametno ustedeti 1000 dinara kolika je razlika u ceni na kupovini neo/weg/artcool/vivax klime? Koliko su bolje samsung ako uopste tj. losije neo/weg/artcool/vivax u odnosu na midea klime recimo? Jel losije hlade ili su nepouzdanije? Za artcool pise da imaju hitachi kompresore. Takodje koliko je bitno da li ce imati eko gas i gde se tu nalazi galantz koji je po ceni isti sa mideom ? Preko 20000 hiljada bi mi vec preslo budzet te stoga ne pitam za kvalitetnije...

Od jeftinijih preporucujem Midea klime i to samo one cije karakteristike mozete videti na njihovom sajtu. Izbegavajte uredjaje sa sufiksom QB4 (npr. MSG-12HRN2-QB4): ne znam konkretno u cemu je kvaka sa njima ali spoljasnje jedinice su dosta manje u odnosu na standardne modele, drugacije izgledaju (pitanje je da li su i pravljene u Midea fabrici) i nema ih u ponudi na Midea sajtu. Kod nas se uglavnom valjaju MSG i MSE 12HR i HRN2 i sasvim solidno rade za te novce :)
Sto se Samsunga tice, citajuci par tema na es-u skontao sam da im kompresori nisu bas najbolji i da zimi imaju problema sa grejanjem, tako da izgleda da bi to bila promasena investicija
Neo/Vivax/fox/vox/box itd. se prave u ko zna kojim kineskim fabrikama (ima i nekih iz Midea fabrike), tako da su ove klime macka u dzaku. Midea je ipak koliko-toliko proveren brend, a uostalom u njihovoj fabrici se, izmedju ostalog, sklapaju i Carrier i Tadiran klime
Klime sa eko gasom rade isto kao one sa starim R22 s tim sto eko gas ne unistava ozonski omotac (valjda)

Za sonija: http://rapidshare.com/files/54719216/MideaInstalationManualScan.pdf - ovde imas neko uputstvo za montiranje Midea klima, nadam se da ce ti posluziti...

Evo da javim.Juce sam ugradio klimu model LG ES H1264DAO.Evo link
http://www.tehnomanija.co.yu/katalog/lg-klima-es-h1264dao.html
Ono sto sam mogao da vidim i naravno da cujem je da je klima dosta tiha i spoljna i unutrasnja jedinica.Dosta dobro hladi,ovaj model koristi eko gas i izasla me je sa ugradnjom 370 eura.
Inace ako nekoga interesuje ova klima neka me kontaktira na pm da mu dam broj telefona od drugara koji mi je ugradio klimu.
Stvarno preporuka za drugara i njegovog kolegu za brzu i pedantnu ugradnju koja je trajala sat ipo a stan je ostao cist posle ugradnje.
Ovo pricam iz iskustva koje sam imao sa prvom klimom kada mi je majstor rasturio pola zida hiltijem i napravio pravi lom u stanu.
I na kraju mislim da je ovo korektna cena za ovaj model sa ugradnjom.
Pozdrav.

Hmm...u tempu u petak za 13000hiljada avix 12-ca, da li rizikovati i podlegnuti niskoj ceni ?? :S:

klime i garancije u Srbiji

A sto da ne, dobices garanciju i vozi.

mda.. kao shto svi u Srbiji daju garanciju u vezi sa klimama..:sceptic: a onda.. :hump:

dobro birajte kod koga ccete da ugradite, i zbog kvaliteta ugradnje i zbog informacije da li je ovlashccen od strane uvoznika (ne prodavca, nije isto) jer posle nema promene.. :lupko: :wall:

ako vam neko da garanciju ali je vezze za svoj servis, onda u sluchaju prestanka rada te "firme" vama garancija vishe ne vazzi
ako zzelite da neki drugi od uvoznika ovlashccen servis radi dalje a onoga koji je ugradio ne zovete vishe - neccete uspeti u tome, jer veccina ne zzeli da "ima posla" sa uredjajima koje nisu oni ugradili
ako mislite da cce uvoznik ili drzzava neshto da urade po tom pitanju i obezbede da se isposhtuju vasha prava - i tu niste u pravu, jer necce :mad:

ovo pricham iz lichnog iskustva i stojim iza toga da je tako, a ako neko ima drugachije - ne sporim
s druge strane, voleo bih da i drugi potvrde ovo jer ne verujem da sam "usamljen sluchaj"

pozdrav i oprez:trust:

Jos jedna preporuka za Midea klime, burazer i ja smo ih kupovali zadnjih par godina i one koje su kupljene pre cak 5god i dalje rade skroz ok, a upravo sam uzeo jos dve nove...
Mozda su za nijansu skuplje od ostalih kineza ali skroz ok rade... Po meni nema razlike izmedju njih i jeftinijih Samsung, LG i slicnih modela, jedine koje se izdvajaju cenom i kvalitetom su Tadiran, Carrier itd...

Da li neko mozda zna gde ima kod nas da se kupe prozorske klime?Koliko su one bolje ili gore od "standardnih" klima.Dajem prednost prozorskim klimama zbog izmene vazduha u sobi.Ima li neko ko zna nesto o tim klimama da podeli sa nama ali onako konkretno.Hvala.

Pozz

Da li neko mozda zna gde ima kod nas da se kupe prozorske klime?Koliko su one bolje ili gore od "standardnih" klima.Dajem prednost prozorskim klimama zbog izmene vazduha u sobi.Ima li neko ko zna nesto o tim klimama da podeli sa nama ali onako konkretno.Hvala.

Pozz

split se lakse ugradjuje, za prozorsku moras ili prepravljati prozor ili praviti otvor u zidu

prozorska moze da ima problema sa vibracijama i dB tj prenosom vibracija i zvuka sa spoljnjeg dela.

kod prozorskih bar onih kvalitetnijih imas opciju da sam odredjujes kolicinu spoljneg vazduha koji ulazi tako da kad je mnogo vruce ne ubacujes spoljni vazduh

ne gubis na kapacitetu klime zbog duzine cevi i broja krivina. Ne zavisi od toga da li je majstor dobro povezao cevi, da li ih je vakumirao kako treba i sl. Mnogo manja verovatnoca da ti iscuri freon :-devil-: (kao kod frizidera). Ako ugradjujes sam mnogo laksa ugradnja

sto se tice kvaliteta i sl prozoreke uopste ne zaostaju za splitom

znaci ako nemas problema sa prepravkom prozora ili otvaranjem rupe, a nisi mnogo osetljiv na usima :D nemas nijedan razlog zasto ne bi stavio prozorsku ;)

Ajde iz prve ruke, ko zna ili još bolje ima neku od ovih Midea (MSG i MSE modeli), interesuje me par detalja, a u igri su i ostale jeftinije klime, recimo
http://www.tehnomanija.co.yu/katalog/aux-klima-asw-h12a4.html
http://www.tehnomanija.co.yu/katalog/artcool-klima-las-12.html
pa dajte neki info/predlog ukoliko sledeće opcije nisu uobičajene na svim klimama:
- bitno mi je da ima displej koji pokazuje temperaturu, bilo na daljinskom ili na unutrašnjoj jedinici
- mogućnost podešavanja da se uključi u određeno vreme
- defrost mod, samo kod ove Aux je to naznačeno da ima, a ukoliko pri dogrevanju na 10ak stepeni u plusu ne dolazi do smrzavanja onda uopšte nije bitno
- i eventualno jonizator, ako nije šarena laža. Na papiru bi trebalo da pozitivno deluje ali burazer ga ima i ja ništa ne primećujem, a on kaže kako mu je mnogo prijatniji vazduh (ako ne umišlja).
Dakle da li ove 4 klime sve ispunjavaju prva 2-3 uslova. Izgled, buka... nisu bitni, samo da šljaka ok. A garancija mi je dosta i ta jedna godina, da pokrije mogućnost nekog fabričkog defekta, a za dalje se ne brinem jer će jako malo raditi, samo par sati uveče, a i sobica je samo 13 kvadarata. Za dogrevanje možda neću ni koristiti. Samo da mi lepo montiraju i da ih nekako izmuvam da izvakumiraju ako je moguće ;)

Ne znam dali imaju displej na samom uredjaju.

Jos nisam video klimu koja nema taj tajmer za on/off u odredjeno vreme tako da je ogromna sansa da i ove to imaju.
Sve klime imaju defrost mod, to ne mora posebno da se naglasava. Na 10ak u plusu sigurno nece doci do mrznjenja spoljne jedinice tako da tu defrost i ne treba. Led moze da pocne da se stvara tek ispod +2C i to pod posebnim uslovima (vlaga).
Jonizator? Sarena laza.

Nema sta da ih muvas da ti vakumiraju. Pitaj ih imaju li vakum pumpu, ako pocnu da te ubedjuju: ma to nije obavezno, proizvodjaci izmisljaju itd... lepo im se zahvali i trazi druge. Inace, ne mozes da ne primetis vakum pumpu: jedan aparat velicine kutije za cipele (samo okrugao), mora da se ukljuci u struju, crevom poveze sa klimom (preko manometarske baterije) i pri radu bruji kao mikser. Treba da bruji tako 10-15 minuta i pri tome menja zvuk kako vreme prolazi. Takodje, sistem treba da odstoji 10ak minuta u vakumu (negativni pritisak na manometrima) bez promene - povecanja pritiska. Ako pritisak raste (iz minusa ide ka 0 bara), negde curi.

@SirOliver: kako je pingvin?

@SirOliver: kako je pingvin?

Uh, znas kako, ja da sam u januaru kupio grejalicu, odmah bi udarila omorina od 30 stepeni pa ne bih mogao da je probam :D Vidi kako je vreme, ne mogu da je testiram na veliku vrucinu.

Generalan zakljucak je da klima moze da odrzava temperaturu u proseku od 28 stepeni, bez obzira na spoljnu temperaturu ili bez prevelikog uticaja. Samo ostaje da sacekam da oprzi sunce, pa cemo videti. Uglavnom kad klima radi, onda je prijatno/izdrzljivo u sobi. Bez klime, na velikim vrucinama, nema sanse da pirne odnekle hladno, tako da nije ni ovo lose :)

Hvala puno na pomoći, rešene su sve moje dileme

Treba mi vasa pomoc i to hitno. Treba da uzmem klimu, budzet je oko 23,000 dinara sa ugradnjom. Sta mi preporucujete da uzmem. Treba da hladi prostor oko 25 kvm.

Pise vec u ovoj temi. Vrati se par strana unazad.

@ ZAP

Zahvaljujem na opsirnom odgovoru,ali nikako da nadjem kod nas tako nesto.Neka ideja?

Pozz

Samo mala digresija sto se tice pingvina - ovih sto se prodaju kod nas i onih "pravih". Upravo se vratih iz Austrije - najjeftiniji pingvin nepoznate firme, 7-ica kosta 250 eur. Onda rupa do nekih 500 eur gde pocinju DeLongijevi Pingvini, takodje 7-ice.

DeLongijeva digitalna 13-ica Pingvin kosta 850 eur. To je mozda i najbolji nacin da se uporedi sa ovim pingvinima koji se prodaju kod nas. Koliko para toliko muzike.

Ok, hvala.Pogledacu u Gorenje salonu kod mene u kraju.Pozz

Moze li mi neko reci kakva je ova klima: Midea klima MSE 12HRN2? Da li je neko ima i kako se pokazala?
Dobra je klima ja je imam , kupio sam je pre nekih dva meseca ,za sada sam zadovoljan lepo hladi nije bucna sve u svemu sasvim solidana klima. Neces pogresiti ako je kupis.

Na kraju sam kupio DeLonghi pingvina. Neka matora devetka.

Ja sam zadovoljan, radi i hladi. Ne spusta ispod 27.5, ali za ovu vrucinu i moje mogucnosti da montiram bilo sta drugo, extra je.

Inace, zakljucak je da je Vivax pokvaren. Nemoguce da mu kompresor radi samo po 10 min, pa se gasi. Mrzelo me da se sa njim zezam vise. Mada, slican kineski krsic imaju komsije ovde i extra su zadovoljni sa njim, spusta do 23-24 stepena i to na juznoj strani zgrade. Sto kazu... nisam pametan :)

Na kraju sam kupio DeLonghi pingvina. Neka matora devetka.

Ja sam zadovoljan, radi i hladi. Ne spusta ispod 27.5, ali za ovu vrucinu i moje mogucnosti da montiram bilo sta drugo, extra je.

Inace, zakljucak je da je Vivax pokvaren. Nemoguce da mu kompresor radi samo po 10 min, pa se gasi. Mrzelo me da se sa njim zezam vise. Mada, slican kineski krsic imaju komsije ovde i extra su zadovoljni sa njim, spusta do 23-24 stepena i to na juznoj strani zgrade. Sto kazu... nisam pametan :)

Ma lazu samo da te nerviraju :D ,na ovoj vrucini da im ohladi na 24 nema sanse sem ako im je soba od 3 kvadrata.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno