Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2008]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posto ovo ne pratim, a treba mi preporuka za klimu do nekih 20tak k din, a prvenstveno da radi na ekoloski gas (a mislim da je to danas podrazumevano ako izuzmemo par krseva...), da trosi malo i lepo izgleda, potrebna za dnevnu sobu, nekih 35-40 m2. :) Video sam ovu Mideu sto ste gore pominjali, dina je, i specifikacije su na mestu skroz, jel ima jos neka preporuka, neki best buy takoreci?

::Dobio sam diplomski rad sa temom servisiranje klima uredjaja.I pored godinu dana prakse i rada na terenu neznam kako da temu rezvucem na 5-6 stranica koliko je potrebmo da se napise. Molio bih da mi neko kaze odakle mogu da procitam o tome. Takodje moze neko dobre volje da mi napise nesto i posalje na e-mail.morea da uradim do 10.6.2008. i sve mi je dobrodoslo.:)

Posto ovo ne pratim, a treba mi preporuka za klimu do nekih 20tak k din, a prvenstveno da radi na ekoloski gas (a mislim da je to danas podrazumevano ako izuzmemo par krseva...), da trosi malo i lepo izgleda, potrebna za dnevnu sobu, nekih 35-40 m2. :) Video sam ovu Mideu sto ste gore pominjali, dina je, i specifikacije su na mestu skroz, jel ima jos neka preporuka, neki best buy takoreci?

Ovo je klima koju sam ja na kraju uzeo:
http://www.tehnomanija.co.yu/katalog/samsung-klima-aq-12fcxser.html

Fino izgleda, umereno je bučna, cena nije previsoka.
Što se hladjenja tiče, brza je, turbo mod radi fantastično. Zamerka ide na to što nema par krilaca za umeravanje vazduha već samo jedno krilo, pa kako god da se podesi vazduh će u suštini nastaviti da ide i ispod i iznad.

Druga zamerka ide na "good sleep" mod, koji je neumereniji i bučniji od običnog moda za hladjenje na najmanjoj brzini tako da nisam siguran zašto su ga uopšte stavili, sem zbog marketinga. Radije ću spavati na terasi nego sa "good sleep" setovanjem.
Grejanje, razumljivo, još uvek nisam isprobao. Daljinski je kompaktan a komande su jednostavne, rekao bih i da je laka za održavanje.

Poslednja izmena:
Ima li neko iskustva sa Vortexom msm1-12hr, ~15500din:) u metrou.

Čisto za info, nema više, danas sam bio.
Ono što sam video je da su ti vortexi prilično štedljivi, spadaju u "C energetsku klasu" dok su Samsunzi npr. ubice kućnih instalacija... :d
Troše Ampere ko ništa. :D
Jel treba da se vodi računa i o potrošnji prilikom kupovine tj. koliko je merodavno to što piše na kutiji?

...poz svima...imam jedno pitanjce posto vidim da ima dosta ljudi koji imaju dobra i losa iskustva sa razlicitim klimama...planiram da pazarim klimu al imam problem...naravno taj problem je raspored stana koji je u "H" a treba da se olhladi polovina istog...e sad razmisljam se o dual split sistemu npr 7+9, 9+9 il neki treci komplet...tu postoji problem posto nisam nista nasao da ima kod nas u prodaji(tacnije u bg-u) :(...drugo razmisljanje mi je split 12" koju bi morao da postavim izmedju dve sobe, tacnije u hodnik...e i tu postoji problem :) jer bi se onda hodnik ohladio a kompresor iskljucio, kada hladan vazduh predje u druge prostorije kompresor bi se ponovo palio i tako u krug...a drndanje kompresora i nije bas najbolje...
...sad me zanima dal neko zna gde mogu da se nabave ti dual split sistemi i koje su im cene(naravno nesto normalno)!?...

Šta kažete na ovaj Samsung, ima li neko iskustva sa njom? Vredi li tih para, osim što izgleda fensi?

EDIT: Uh, sad sam gledao malo i taj thread na [ES]-u ... Pa, ima li ova Midea MSV1-12HROB8F zaista jonizator ili ne? Ako ne, ima li neko predlog za 12-icu sa jonizatorom?

Danas ga namontirah i odlican je uredjaj.Veci je od od ovih nazovi 12 za jedno 30 %.
Ozbiljan uredjaj.

Čisto za info, nema više, danas sam bio.
Ono što sam video je da su ti vortexi prilično štedljivi, spadaju u "C energetsku klasu" dok su Samsunzi npr. ubice kućnih instalacija... :d
Troše Ampere ko ništa. :D
Jel treba da se vodi računa i o potrošnji prilikom kupovine tj. koliko je merodavno to što piše na kutiji?

Nije merodavno.

molio bih za savjet treba mi klima za sobu dimenzija 4:3:2.5
koja i otprilike koja je cijena
hvala unapred

Poslednja izmena:
Ukusi su razliciti.Meni izgleda extra i vrlo je dobar uredjaj.

Pa taj "moderato" izgled naspram "vivace" je kao novi jugo i novi golf
a razlika u ceni je 3000-4000din.
http://www.stav.co.yu/spec.php?page_id=22&id_product=166
http://www.samsung.com/uk/consumer/...lightcommercialresidential&model_cd=AQV12VBAN

+ vivaco ima smart inverter,MPI,Catechin filter,Silver Coated Evaporator.....
I sad ti kao strucnjak sta kazes jel vredi dati 50e za puno bolju klimu,bar po meni. :wave:

Imate li neku preporuku za ugradnju. Uzeo sam josh neku klimu pa bih da je neko ugradi kako treba (naravno po normalnoj ceni). Chitao sam koliko ima bitnih stavki oko ugradnje (freon, vakuum...) pa ne bih voleo da je ugrade neki chobani jer sam prochitao da mnogi kvazi majstori ne isposhtuju ni 50% stavri koje bi trebali.

Postoji li klima sa jednom spoljasnom i dve nezavisna unutrasnja modula? U pitanju su dve sobe jedna 3x5 a druga 3x4 otprilike. Znaci ne bih napolju da kacim dve klime, samo jednu... Koliko je skuplja ova varijanta? Uzgred, postavljanje klime u hodniku mi ne vrsi posao.

Postoji li klima sa jednom spoljasnom i dve nezavisna unutrasnja modula? U pitanju su dve sobe jedna 3x5 a druga 3x4 otprilike. Znaci ne bih napolju da kacim dve klime, samo jednu... Koliko je skuplja ova varijanta? Uzgred, postavljanje klime u hodniku mi ne vrsi posao.

Postoje, samo ne znam koliko je isplativo tako nešto kupovati. Takav multi split sistem (mislim da se tako zove) košta nešto više nego dva obična klima uređaja. Najbolje bi bilo da pitaš nekoga ko ima tako nešto za iskustvo, ja bih se odlučio za dva obična uređaja ako je moguće, tu bi dvije devetke odradile posao.

Imate li neku preporuku za ugradnju. Uzeo sam josh neku klimu pa bih da je neko ugradi kako treba (naravno po normalnoj ceni). Chitao sam koliko ima bitnih stavki oko ugradnje (freon, vakuum...) pa ne bih voleo da je ugrade neki chobani jer sam prochitao da mnogi kvazi majstori ne isposhtuju ni 50% stavri koje bi trebali.

Koliko znam, ako hoćeš da imaš garanciju, onda samo ovlašćeni servis(i).

...izgleda da imamo isti problem oko rasporeda samog stana....postoje naravno...ja jurcam tu klimu...nesto sam sinoc nasao na netu dual split sistem 9"+9" (unutrasnje jedinice) cena je ~480e...

Imam ja jedno pitanje - imam u dnevnoj Housel klimu koja ima vec...4 godine, do sada nikad nije servisirana i radila je skroz ok.
Medjutim, ovih dana sam primetio da na 20 stepeni ne hladi skoro uopste za razliku od ove koju imam u mojoj sobi i koja kad se odvrne na 22 stepena ledi sve zivo :D

Koja je procedura? Punjenje freonom ili sta?

Pozoveš bilo koji servis za to, oni dođu, zakače ono čudo za proveru količine (pritiska?!) freona i dopune. Uglavnom je i našpricaju nekom hemijom unutra. Ako se dobro sećam za "odmašćivanje".
To je oko 2k din, bilo prošle godine. Ove ne zovem nikoga...

Nego, potrebna mi je neka najjeftinija 12ica, da radi...mislim, ima sijalice i tera neki vazduh zadovoljava ono "radi" :d

Imam ja jedno pitanje - imam u dnevnoj Housel klimu koja ima vec...4 godine, do sada nikad nije servisirana i radila je skroz ok.
Medjutim, ovih dana sam primetio da na 20 stepeni ne hladi skoro uopste za razliku od ove koju imam u mojoj sobi i koja kad se odvrne na 22 stepena ledi sve zivo :D

Koja je procedura? Punjenje freonom ili sta?

Kao sto je PJ rekao, uzrok slabom hladjenju je u najvecem broju slucajeva nedostatak freona u sistemu. To jedino moze da se sa sigurnoscu proveri sa manometrima kad se izmeri pritisak. Generalno, mali servis, ciscenje klime-unutrasnje i spoljasnje jedinice i dopuna freona je oko 25e.

~20 eura je takav servis...

btw. moja Mitsubishi iz 2000. je bila u takvom stanju da se covek iz servisa, koji mi je instalirao 20ak klimi u firmi, zabezeknuo... kaze takve se vise ne proizvode... :) prosto nije mogao da veruje da nije servisirana nijednom... samo smo pravili filtere i prskali ono ****** za dezifekciju ili sta god... :)

Da se resiti,samo me zanima koja je to otprilike normalna cena ako moze info ?

Drugar, kakvi su uopšte ti vortex-i?
Jel vrede kad nema Midee?

Pa nije ti ni Midea neki sinonim kvaliteta :d ,sve je to ista klasa uređaja.
Bitno je da se propisno namontira i svaki ce da radi korektno.

Ovaj Samsung AQ12MSB je malo ozbiljniji uredjaj.

Potrudi se malo ima Midea po gradu ako bas trazis Mideu.

@ Ledeni: pa kolika god da je ta normalna cena. Ako moze brzi info na pm ili ovde jer danas cu zvati nekoga.
BTW Zvao sam sada ovlashceni servis tehnmanije za mideu i javio se lik kojem sam postavio tri pitanja i koji nema veze sa vezom! I takvi su "struchnjaci" za ugradnju :(

On sve pretpostavlja ali ochigledno pojma nema.

Poslednja izmena:
Mozhda ga usere pa dobro ugradi :)
U NS je ugradnja prosechna oko 6k dinara kad nazovesh, kad dodju ziadje malo vishe...malo dodaju cevi, malo creva, malo strujnog kabela :) spremi 500din vishe :)

Poslednja izmena:
Jel može neka preporuka za servis tj dopunu Midea-e...hmm s obzirom da sam kod opštine Novi BG ? Kupljena pre 4 godine, nijednom nije servisirana... :) Može i na PM ako je zabranjena reklama :)

ljudi treba mi pomoć ..

naime imam jednu malu sobu (u suštini nije mala - ima oko 20 kvadrata, ali je skroz u potkrovlju i nakošen krov sa dve strane tako da je zapreminski dosta mala )

jurim neku klimu (split sistem) ali da ima najmanju moguću unutrašnju jedinicu (za moju kubikažu je i jačina sedmice i više nego dovoljna) problem je što ako se stavi "klasična" unutrašnja jedinica uzelo bi od sobe samo tako ...

dakle neka klima sa što manjom unutrašnjom jedinicom ....

Jeste mala kubikaza ali ako si pod krovom, kao sto kazes da jesi, unos toplote u sobu ti je visestruko veci nego u klasicnom stanu. Znaci tu svoju kubikazu slobodno mozes da racunas duplo pri odabiru uredjaja.

OK, na kraju to je i nebitno ... poenta mi je u što "minijaturnijoj" unutrašnjoj jedinici ...

...izgleda da imamo isti problem oko rasporeda samog stana....postoje naravno...ja jurcam tu klimu...nesto sam sinoc nasao na netu dual split sistem 9"+9" (unutrasnje jedinice) cena je ~480e...

I ja sam mislio da uzmem tako nešto za sprat - 2 manje sobe, a poslednji sprat:beat:
Može li neki link za taj sistem od 480 jura?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno