Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2008]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na kraju sam kupio DeLonghi pingvina. Neka matora devetka.

Ja sam zadovoljan, radi i hladi. Ne spusta ispod 27.5, ali za ovu vrucinu i moje mogucnosti da montiram bilo sta drugo, extra je.

Inace, zakljucak je da je Vivax pokvaren. Nemoguce da mu kompresor radi samo po 10 min, pa se gasi. Mrzelo me da se sa njim zezam vise. Mada, slican kineski krsic imaju komsije ovde i extra su zadovoljni sa njim, spusta do 23-24 stepena i to na juznoj strani zgrade. Sto kazu... nisam pametan :)
Na +35C nije uopste preporucljivo da se hladi na +24C. Neki minimum do kojeg treba ici je +26C a moja preporuka je +27-28C. Inace, mozda ce nekom izgledati kao mala razlika ali oseti se itekako tih 2C
Inace, svi standardi u svetu pa i nas za javne zgrade, gde borave ljudi, propisuju 7C maksimalnu razliku u odnosu na spoljnu temperaturu i brzinu vazduha ne vecu od 0.2 m/s. Sigurno to nisu bezveze izmislili.
Bio sam svedok kada se na vratima C marketa srusio stariji covek zbog ogromne razlike u temperaturi. Napolju je bila vrucina jos veca nego sad a unutra +21C. Zaposleni su nosili uniforme dugih rukava a sef je insistirao na sto nizoj temperaturi zbog cokolada na rafovima.

Na +35C nije uopste preporucljivo da se hladi na +24C. Neki minimum do kojeg treba ici je +26C a moja preporuka je +27-28C. Inace, mozda ce nekom izgledati kao mala razlika ali oseti se itekako tih 2C
Inace, svi standardi u svetu pa i nas za javne zgrade, gde borave ljudi, propisuju 7C maksimalnu razliku u odnosu na spoljnu temperaturu i brzinu vazduha ne vecu od 0.2 m/s. Sigurno to nisu bezveze izmislili.
Bio sam svedok kada se na vratima C marketa srusio stariji covek zbog ogromne razlike u temperaturi. Napolju je bila vrucina jos veca nego sad a unutra +21C. Zaposleni su nosili uniforme dugih rukava a sef je insistirao na sto nizoj temperaturi zbog cokolada na rafovima.

to nije tacno

razlika od 7-8 stepeni se preporucuje upravo za supermarkete i slicno jer se naglo ulazi relativno kratko zadrzava i naglo izlazi, ali ako ti lezis ceo dan u kuci ili radis nesto drugo ona se tvoj organizam odlicno navikne i na vece razlike u t, bitno je da se pri prelaska sa jedne na drugu t ta razlika ne bude ogromna vec upravo u granicama max 7-8

Negde sam procitao da je 24-26 stepeni optimalna sobna temperatura u bilo koje doba godine.

Poslednja izmena:
to nije tacno

razlika od 7-8 stepeni se preporucuje upravo za supermarkete i slicno jer se naglo ulazi relativno kratko zadrzava i naglo izlazi, ali ako ti lezis ceo dan u kuci ili radis nesto drugo ona se tvoj organizam odlicno navikne i na vece razlike u t, bitno je da se pri prelaska sa jedne na drugu t ta razlika ne bude ogromna vec upravo u granicama max 7-8

Ja slicno razmisljam kao i ti, ali tu postoji nesto sto zeza stvar. Koliko samo puta ti se desi da kad nisi planirao da izlazis nigde, neko se javi/pojavi/pozove i onda moras na brzinu da se spremis i zbrises. Upravo tada je opasno za organizam da ti temperatura sobe bude u velikoj disproporciji u odnosu na spoljnu.

N
Tempo:
Vox mobilna klima AM12-A4/BR
12000btu
19990din

Upravo sam je pazario i kajem se, bucna je kao traktor a i zauzima dosta mesta. A i razocarao sam se porostorom koji hladi, u upustvu pise izmedju 14 i 20 m2 sto je malo.

Ako ikome znachi,preporuka lekara je da razlika izmedju temperature u klimatizovanoj prostoriji i spoljashnje temperature ne bude visha od 5 stepeni...Celzijusa.

Bas je o tome jutros pricala doktorka na Studiu B... Ako je napolju 35+, koja je poenta staviti klimu na 30 ? Ne postize se nista a dzabe se trosi struja.

Poslednja izmena:
1. Mislio sam za sobu da uzmem klimu. Posto sam ogranicen sa prostorom zbog visokog ormana i visecih elemenata mislio sam da uzmem 9tku. Mada sam cuo da nema razlike izmedju 9 i 12 u velicini unatrasnje jedinice. Nisam imao priliku da vidim uzivo jer se retko nalazi 9ka mada se nisam puno ni raspitivao.

2. Koje klime da zaobidjem, koje marke ne valjaju (bucne, kvarljive, puno trose,...)

3. A koje preporucujete (da su tihe, malo trose, lepsi dizajn itd) ? LG,...?

Poslednja izmena:
Iskren da budem, nista te razumeo nisam :D

Pa, ako razlika ne sme da bude veca od 5C i ti podesis klimu da temp. u sobi bude 30C jer je napolju 35, prakticno nista nisi uradio jer ce ti biti toplo skoro kao da nemas klimu plus si dzabe potrosio struju :). Zato stavis npr. na 25 i uzivas, a pre nego sto izadjes iz stana, iskljucis klimu na 10 min da bi se prilagodiio spoljnoj.

Poslednja izmena:
1. Mislio sam za sobu da uzmem klimu. Posto sam ogranicen sa prostorom zbog visokog ormana i visecih elemenata mislio sam da uzmem 9tku. Mada sam cuo da nema razlike izmedju 9 i 12 u velicini unatrasnje jedinice. Nisam imao priliku da vidim uzivo jer se retko nalazi 9ka mada se nisam puno ni raspitivao.

Najmanju unutrašnju jedinicu ima Midein model MSG12HR. 74 cm je široka, a 25 cm visoka. Taj model ima i najbolje rešenje usmerivača izduvavanja hladnog vazduha pa je najzgodniji za male prostorije "prenatrpane" nameštajem.

LG model DAO ( ne znam celu oznaku, ovo su zadnja slova)isto ima manju unutrašnju jedinicu, kao i Galanz AUS2.

LG je sa montažom oko 30 hiljada, Galanz oko 25, a Midea oko 20 hiljada sa montažom (trenutno je na akciji, raspitaj se malo)

Pozdrav

Koliko otprilike kosta dopuna freona u Beogradu?

Upalim prekjuce klimu prvi put u ovoj sezoni i shvatim da samo pravi promaju a nista ne hladi :D , pa pretpostavljam (nadam se) da je to u pitanju... U pitanju je LG klima stara 1god, radila manje od 20ak dana kad se sve sabere :(

I da li garancija pokriva ovakve "kvarove" ?

Naravno da pokriva, gas ti je iscureo jer klima najverovatnije nije dobro montirana...

Koliko otprilike kosta dopuna freona u Beogradu?

Upalim prekjuce klimu prvi put u ovoj sezoni i shvatim da samo pravi promaju a nista ne hladi :D , pa pretpostavljam (nadam se) da je to u pitanju... U pitanju je LG klima stara 1god, radila manje od 20ak dana kad se sve sabere :(

I da li garancija pokriva ovakve "kvarove" ?

zavisi ko ti je ugradio klimu, tj garancijas vazi ali ne od proiyvodjaca uredjaja vec od onoga ko ti ga je ugradio, ako je to njihov servis onda ide u paketu :D

i nadaj se da je samo gas jer moze da bude i kompresor simptomi su isti :p

Huh... Klima kupljena u TehnoMaxu kod Arene; ali je nisu oni ugradili, vec neki majstor kog smo nasli preko "prijatelja nasih prijatelja" :S - bio je spic sezone, jul prosle godine...

Raspitacu se jos danas/sutra, samo da nadjem garanciju. A koliko kosta ovaj servis sa dopunom freona (ako je to u pitanju)?

Huh... Klima kupljena u TehnoMaxu kod Arene; ali je nisu oni ugradili, vec neki majstor kog smo nasli preko "prijatelja nasih prijatelja" :S - bio je spic sezone, jul prosle godine...

Raspitacu se jos danas/sutra, samo da nadjem garanciju. A koliko kosta ovaj servis sa dopunom freona (ako je to u pitanju)?

Garancija prodavca sigurno ne pokriva nestrucnu montazu neovlascenog montazera. Klima je relativno nova i evidentno ima neki problem na cevima/holenderima koji treba STRUCNO I SIGURNO otkloniti.
Znaci obrati paznju da ti ne dodju majstori, napune freon, uzmu 25-30 evra za to i odu a ne rese problem ispustanja. Pustice opet! Stvar je i u tome da postoji verovatnoca da rikne kompresor od pregrevanja ako radi na prazno, a onda mozes da zaboravis garanciju i bacis klimu, a iz razloga sto je do kvara doslo zbog lose montaze. Sigurno nekih 85% kvarova/problema uzrokovano je nestrucnom montazom!

Od 35 eu pa na gore, zavisi sta je u pitanju.

Evo ti savet:

kad dodju i pronadju curenje, napune klimu i naplate, zajedno proverite dali se na tanjoj cevi stvara inje. Ako ga nema, sve je u redu. Trazi im garanciju minimum 10 dana. Posle toga nemoj koristiti klimu bar 3-4 dana ili koliko vec mozes da izdrzis. Gas mnogo brze curi kad uredjaj ne radi - veci je pritisak u cevima iz kojih najverovatnije curi. Nakon toga je ponovo isprobaj i ako se pojavi inje na maloj cevi znaci da je ponovo ispustila. Zovi majstore koji su ti naplatili punjenje, neka ponovo traze gde ispusta i neka je ponovo napune.
ili jos bolje, dogovori se sa njima da im platis ceo iznos tek nakon testa od tih 7-10 dana. Ti neces nigde pobeci sa svojim stanom i klimom a oni nakon sto ti jednom naplate mogu jos celo leto da te zavlace od danas do sutra.

@Čensi G.

Hvala na predlozima. Videcu tu Mideu, posto sam imao planu da dam oko 20k din sa montazom

Evo ti savet:

kad dodju i pronadju curenje, napune klimu i naplate, zajedno proverite dali se na tanjoj cevi stvara inje. Ako ga nema, sve je u redu. Trazi im garanciju minimum 10 dana. Posle toga nemoj koristiti klimu bar 3-4 dana ili koliko vec mozes da izdrzis. Gas mnogo brze curi kad uredjaj ne radi - veci je pritisak u cevima iz kojih najverovatnije curi. Nakon toga je ponovo isprobaj i ako se pojavi inje na maloj cevi znaci da je ponovo ispustila. Zovi majstore koji su ti naplatili punjenje, neka ponovo traze gde ispusta i neka je ponovo napune.
ili jos bolje, dogovori se sa njima da im platis ceo iznos tek nakon testa od tih 7-10 dana. Ti neces nigde pobeci sa svojim stanom i klimom a oni nakon sto ti jednom naplate mogu jos celo leto da te zavlace od danas do sutra.

Ma da , sigurno ce da ga cekaju 10 dana za pare.
Nadji servis koji ce da ti da fiskalni racun i onda nema problema ako sumnjas u postenje servisera.

Radio sam u prodavnici bele tehnike i pretezno smo prodavali mideu i galanz.tu i tamo poneki lg i samsung ili neku do bola skupu egzotiku.Po recima momaka koji su ugradjivali za nas i radili servis najmanje prob je bilo sa mideom.Galanzu zna da ode motoric koji tera krilce za usmeravanje vazduha.Drugar koji je radio sa mnom uzeo je pre 4 god mideu i nije imao prob sa njom.Nije bas preporuka iz prve ruke,cak nije ni preporuka.Ako su lagali mene i ja lazem vas.Najgore je preporuciti nekom nesto sto sam nisi napravio,pa bude:REKAO SI MI DA TO VALJA!

evo sad procitah celu ovu temu ... i sve sto imam da kazem je ono sto su ljudi par puta vec napisali .... "kolko para toliko i muzike"... Moj glas svakako ide za Tadiran. Evo vec 5tu godinu bez ijednog jedinog problema koristim Tadiran 24ku. Jednom mesecno ocistim unutrasnji filter i sam uredjaj , jednom u 2 godine pozovem tadiran servis i dodje covek proveri spoljasnju jedinicu (2000dinara , za ovih 5 godina 1 je dopunjivan freon) , a klima leti radi maltene od 7-8 am pa sve do 9 navece bez prestanka ... Na stranu to sto iako prvobitno nije bilo planirano , ista vrlo uspesno uspeva da ohladi maltene celu kucu (postavljena je na "strateskom" mestu :p) ... O tadiranu - samo reci hvale. kada je proslo leto bilo 40 stepeni napolju ona je unutrasnjost sobe drzala na ispod 25 stepeni bez po muke .... Komsije/drugari su svi odreda pokupovali kineze/mide-e/i sta sve ne pa kad odem kod istih a napolju 35 a unutra izmedju 28-30 stepeni a klime im rade na maximumu ... Takodje zimi kada centralno grejanje bas najdivnije ne odradi svoj posao ova klima bez ikakve muke uspeva bez obzira na spoljasnju temperaturu da ugreje najvecu sobu u kuci u kojoj je i postavljena(invertor je keva :p )

Poslednja izmena:
Tadiran je neopravdano skup.
A i poredjenje 24-ke i 12-ice nije bas realno.

Evo vec 5tu godinu bez ijednog jedinog problema koristim Tadiran 24ku.

za ovih 5 godina 1 je dopunjivan freon) ,

Ove dve tvrdnje su medjusobno protivrecne.
To je hermeticki zatvoren sistem, ukoliko treba da se dopunjava rashladni fluid imas kvar. Takoreci, na potpuno ispravnom sistemu nema sta da se dopunjava ili sredjuje, iz prostog razloga sto fluid nema gde da nestane ukoliko je sve zaptiveno kako treba. :)
Zasto je doslo do ispustanja fluida, da li nestrucna montaza ili nesto drugo je vec druga tema.
Nemam kucni split sistem toliko dugo pa ne mogu da uporedim, ali recimo klima u mom automobilu vec 6 godina radi kako treba, odnosno r134a je i dalje u propisanim granicama.

Poslednja izmena:
temperaturu da ugreje najvecu sobu u kuci u kojoj je i postavljena(invertor je keva :p )

Invertor je marketinski trik da se ne bi ledila spoljna jedinica, klima uredjaj radi s manjim kapacitetom zbog moguce regulacije obrtaja, to je sve. Nije losa stvar, ali je kod nekih modela neopravdano skup. Mislim, isti princip se koristi vec godinama na mnogim drugim kucnim uredjajima pa ga ne reklamiraju i ne naplacuju dodatno. :)

Poslednja izmena:
evo sad procitah celu ovu temu ... i sve sto imam da kazem je ono sto su ljudi par puta vec napisali .... "kolko para toliko i muzike"... Moj glas svakako ide za Tadiran. Evo vec 5tu godinu bez ijednog jedinog problema koristim Tadiran 24ku. Jednom mesecno ocistim unutrasnji filter i sam uredjaj , jednom u 2 godine pozovem tadiran servis i dodje covek proveri spoljasnju jedinicu (2000dinara , za ovih 5 godina 1 je dopunjivan freon) , a klima leti radi maltene od 7-8 am pa sve do 9 navece bez prestanka ...

Ja koristim LG 12ABL? (made in Korea) vec 6 godina. Nijednom nije dopunjavana niti servisirana. Povremeno ocistim filtere i naprskam X-Back (tako nekako) na sace unutrasnje jedinice. Spoljnu jedinicu nisam pipnuo od montiranja. Hladi odlicno (pu, pu...da je ne ureknem), radi cesto po 18+ sati na dan. Jedina zamerka je to sto ne mogu da zaustavim krilca (usmerivac vazduha) kad hladi skroz nadole ;)
Tada sam je platio negde oko 470€ ako se dobro secam + ugradnja.
Tadiran je tad bio osetno skuplji.

ja sam pre par meseci pazario Samsung AQ 12FCXSER uzeo sam 2 jednu za mene jednu za moje, i mogu vam reci da sam prezadovoljan, ima ona odvlazivanja i te tripove mada nisam nikad ni koristio, iako mi je u stanu raspored retardiran uspeva da ohladi i najdalji deo stana, svaka preporuka

ok ok :) laicki sam onako napisao samo svoja iskustva. Sve primedbe primljene k znanju , no ja i da lje stojim pri svom misljenju - tadiran > sve ostale hehe

Početkom Jula prosle godine crkne coveku Tadiran koji je star 2 meseca,on pozove servis i dobije odgovor da ce doci za 20-25 dana.A kupio i platio skupo da bi dobio kvalitet i dobru podrsku. Eto.

Ljudi aj na brzinu jedno pitanje:
Ove Midea klime MSG i MSE, da li pokazuju trenutnu temperaturu? Kontao sam da je to nešto normalno, a sad mi drug kaže da njegov Galanz ne meri temp.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno