Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2007]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
od prvog juna je stupio na snagu zakon koji kaze da morash da imash dozvolu komshija za ugradnju klime
Nešto se pričalo, bar u Beogradu, da spremaju propis po kome će za ugradnju klime biti potrebna građevinska dozvola...

Poslednja izmena:
dozvola kucnog saveta? ja cuo da treba dozvola od projektanta/izvodjacha...
a ja bih uveo i da treba dozvola od neke inspekcije, kaplje nam voda po tintari.
bar je cista, pa me to teshi malo.

I šta na kraju ispadne poJenta? Platimo građevinskoj, komunalnoj, ko-zna-kakvoj inspekciji, ove i one dozvole, izmuzu nas pošteno i... opet nam kaplje voda po tintari... ali, bar znamo da je sve uredno plaćeno...
Naravno, nije baš tako, ali uglavnom svaki propis kod nas se svodi na uzimanje para, a ne rešavanje problema...

jedan mali off... Gde imaju da se kupe one bakarne cevi sto se koriste pri ugradnju klima?

U Maxi-ju ima 12-ica WEG za 13.499 ili 13.999 Dinara.
Valja li WEG nešto?

Ja od skora uzeo Mideu 12 sa sve ugradnjom 310 eura i hladi stan od 50 m2 odlicno, za sada ( pih pih da ne ureknem ) :p

5 godin garancije, mada ne znam koliko to znaci

Nešto se pričalo, bar u Beogradu, da spremaju propis po kome će za ugradnju klime biti potrebna građevinska dozvola...

Kod nas (KI) - nije valjda lokalni zakon? - kazna za one kojima klima kaplje na ulicu ("po glavama"). Ako sam dobro upamtio pravna lica 25-200k, fizička 5-25k dinara. I sa svi lepo sređuju crevca. :)

Kod nas (KI) - nije valjda lokalni zakon? - kazna za one kojima klima kaplje na ulicu ("po glavama"). Ako sam dobro upamtio pravna lica 25-200k, fizička 5-25k dinara. I sa svi lepo sređuju crevca. :)

E vidiš, kod nas u BG nije tako (bar do sad bilo). Klime postavlja gde ko stigne. Voda kaplje po simsu, udara u mozak i prlja prozore. Bare se stvaraju ispred ulaza u zgrade i sl. Strašno!

isnogood je napisao(la):
za kolegu sa mobilnim vivaxom ima u novelu za neshto ispod 20 000

http://www.novelns.co.yu/coyufolder/...pis.php?id=627
Ljudi, jel' ima neko ovu klimu? Kupio bih je, pa me zanima dal' vredi para?
u principu treba da hladi ne vise od 20 kvadrata do temperature od 22-24 stepena.

I jos jedna stvar: da li je veliki problem odvodjenje toplog vazduha?
Jel moze to kroz one rupe na zidovima predvidjene za ventilacuju (nadam se da znate na sta mislim)?ili stvarno moraju da se bushe prozori kao sto sam negde video? to ne dolazi u obzir.

pozdrav!

Poslednja izmena:
ljudi pomozite...imam LG 12ica i evo pocela voda da kaplje iz nje (ali iz onog dela u sobi)
kapa po parketu! sta da radim u potkrovlju sam PAKAO je ako iskljucim a u petak imam ispit ...molim Vas pomozite mi

2Munja87: Pa zovi onog ko ti je ugradio klimu.

Što se tiče Vivax-a, izgleda da su rasprodali ceo kontigent za ovu godinu i da ih više neće biti u prodaji ove godine, osim onoga što se zadržalo u maloprodajama i nekih manjih količina skupljih modela. Vivax inače ima preporučenu maloprodajnu cenu svojih proizvoda, i recimo za ovu mobilnu, cena je 18.999,00 din.

90% ti se zalomilo, prepunilo crevo za odvod vode<kondenzata>...isprazni ga samo//i pusti da pada na dole...

funny thig about crevo...kad su ugradjivali klimu pre 4 god...stavili su crevo da ide u vodokotlic (wc solja) onda sam renovirao kupatili/stan i sad crevo kaplje u flashu!
zvao sam sad neki servis ...hvala! javljam ...

Samo proveri da ne stvara vakum u flashi i da nije zaronjeno u vodu u flashi...znachi mora da kaplje...ne sme da je umocheno...

znam to!

dosao serviser i dunuo u onu cev ..."nesto crno" je ispalo i evo sad radi ali je mnogo prljava !

ja redovno cistim onaj filter ali na LG imaju jos 2 mala pravougaona filtera pri vrhu za koje nisam znao!

valjda ce sutra celu da je sredi za ~ 2.500 din

Bezobrazluk...za servis bez dosipanja freona je to ....Uf......

Poslednja izmena:
sa dosipanjem! znaci sve ali sve da sredi..nisam je srevisirao od kad sam je kupio! i onaj valjak/ventilator da mi ocist...ma sve!

To se u NS radi za 15 eura ako se ne dosipa freon. A freon da ti curi iscurio bi ti vecj prve godine. Da ti freon curi primeti se : klima ne hladi, "ventili" na spoljnoj jedinici su "masni".

Videcjesh i sam :) Lik cje ti za 15-20 minuta posla uzeti >>30e.

Super mu je dnevnica:) neka nadje jednog kao ti na sa i eto za 8 sati 250e, 7500e mesechno...Pa ko je posle lud da za 40e montira klimu 3 sata i naradi se ko budala....
da recimo 40e je chista zarada montera, josh od tih 40e 10e dobije "shegrt", ostalo im drmnu gazde koje ih "poshalju", pa dodatni materijal, gorivo.....

To se u NS radi za 15 eura ako se ne dosipa freon. A freon da ti curi iscurio bi ti vecj prve godine. Da ti freon curi primeti se : klima ne hladi, "ventili" na spoljnoj jedinici su "masni".

Videcjesh i sam :) Lik cje ti za 15-20 minuta posla uzeti >>30e.

Super mu je dnevnica:) neka nadje jednog kao ti na sa i eto za 8 sati 250e, 7500e mesechno...Pa ko je posle lud da za 40e montira klimu 3 sata i naradi se ko budala....
da recimo 40e je chista zarada montera, josh od tih 40e 10e dobije "shegrt", ostalo im drmnu gazde koje ih "poshalju", pa dodatni materijal, gorivo.....

Ti bre druze mnogo kenj.. Dodji bre ti u Bgd i besplatno servisiraj klime.Samo bre komentarises kako je sve nesto skupo.Nama u servisu je izlazak na teren 900 din (upotreba servisnog vozila ) i radni sat je 900 din.To ti je 1800 din.Treba ti sredstvo za pranje koje kosta zar ne i treba malo da dopunis uredjaj i to nesto kosta zar ne i onda kako je to skupo 2500 din za servis klime ?Ajde bre brate budi malo realan i pusti te price.Da li ti znas koliki je Bgd sa prigradskim naseljima ?Pola dana se provede za volanom i prelazi se dnevno 100 do 150 km sa kraja na kraj grada.Da ne pricam o parkiranju u sirem centru i gubljenju vremena trazeci parking mesto.Znaci ta tvoja matematika o 250 eu za 8 sati u stvari ni izbliza nije tacna.Tvoje je 900 din po servisu a ostalo su troskovi.I nemoj da zaboravljas vreme za volanom koje niko ne placa.
Nisam ovo napisao da bi se sada svadjali nego cisto da malo razjasnim neke stvari.
Pozdrav svima.:wave:

Poslednja izmena:
Drugo je dopunjavanje freona....to sam i ja rekao.
Niko ko radi sa klimama u sezoni ne radi SAMO 8 sati ...radi se od ranog jutra pa do kasno u nocj.
O technostima nemoj da prichash...to shto s epotroshi ne koshta ni 100dinara. Tj kontam da su serviseri normalni da uzimaju sve na veliko da ne kupuju ove end-user sprejchicje za 20eura.

Shto se tiche parkiranja, na chishcjenje klime mozhesh komotno i gradskim ili peshke poshto ti od alata treba nishta ako ne punish freon. Ja sam prichao o datom sluchaju gde su dechku vecj pogledali klimu i rekli chishcjenje 30eura.

Vidi,servisi obicno idu servisnim vozilom koje je potpuno opremljeno tako da ja ne neznam ni jednog servisera da ide busom,peske,biciklom ,rolerima ili sta vec.Ti se ocito malo sprdas sa nama serviserima ali dobro nema veze.:wave:

definitvno ...90% vas su priucheni sada "veliki struchnjaci".

Ledeni, ja cu ti poslati izijevu sliku na mail, mislim da ce ti posle toga mnogo toga biti jasnije |))))

Covek je teoreticar i sve cene zna...
a kad treba nesto konkretno po toj ekstra ceni da se uradi, kupi itd... onda ga nema ni od korova...

Ma provalio sam ja to :type: ,samo ajd malo pljuvanje po nekoj drugoj bransi.Sta ja treba da kazem zubaru,e kao uzeo si klesta i izvadio mi zub za sekund i sad hoces 20 eu i onda mu kao dam 100 din jer to je dosta za minut rada.Aj cao ,mislite o tome.:wave:

definitvno ...90% vas su priucheni sada "veliki struchnjaci".

Ma da svi smo mi priuceni glupani,samo sto ja ovaj posao radim privatno od 1989 god i onda sam i ja verovatno priucen i glupan.
To je to a ti kupi rolere i pici po NS i servisiraj klime i po tvojoj racunici ima da se obogatis vrlo brzo.Pozdrav i kraj.

Imam jedno pitanje.Klimu sam ugradio pre 4 godine i do sada radi ok.U pitanju je 12-ca lg lsr-126abl.
Da li ima neki vremenski rok kada bi trebalo zvati servisere da je prekontrolisu ili ne.Ja redovno cistim na klimi 3 filtera i kazem za sada hladi dosta dobro.Znaci kad bi trebalo pozvati servisera da prekontrolise klima uredjaj?
Pozdrav.;)

Ako ti radi dobro ne diraj dugmici i uzivaj.Ili zovni ovoga na rolerima za 15 eu da ti odradi servis :p

Ok ljudi ko pita ne skita.
Pozdrav.

Ja sam Tadiran klimu uzeo 2005. godine u onom prolazu kod Vuka i servis se radi svake godine. Tacnije, servisiranjem se produzava garancija do godinu dana i tako sve do 5. godine, tj. 5 servisiranja ukljucujuci onaj prvi termin prilikom instalacije, ako se ne varam.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno