@magick:
Slabo ti nešto čitaš i između redova, a i onako kako je napisano.
Moguće, al' ajd' da vidimo...
Serviseri su zauzeti uglavnom lažnim reklamacijama jer im ljudi uglavnom prijavljuju "kvarove" koji su nastali usled neodgovarajuće eksploatacije uređaja. Pročitaj malo šta je user soko pisao na zadnje dve strane.
Ne shvatam tvoju definiciju "lažne reklamacije" i "neadekvatne eksploatacije". Da li u uputstvu za upotrebu piše da klimi NE SMETE zadavati temperaturu nižu od... u odnosu na spoljašnju? Te da ukoliko to uradite, ostajete bez garancije...
Mislim, ako je već tako lako preforsirati uređaj, zar ne bi bilo logično da proizvođač ugradi neku vrstu zaštite od preopterećenja, pa makar to bio i običan termostat koji isključuje kompresor ili šta već? Ni na jednom automobilu već odavno ne možeš izlomiti zupčanike menjača tako što ćeš iz pete ubaciti u rikverc. :smoke:
Ne znam odakle si izvukao da je iko rekao da treba povremeno dopunjavati freon.
Iz preporuka i prakse tvojih mnogobrojnih kolega koje koriste "prst u vazduh" metrologiju i ostale "sofisticirane" dijagnostičke metode i intervencije. Tu spada i ozračivanje sistema umesto vakumiranja itd.
Sav moj bes kao montažera je posledica toga da sam u zadnje dve nedelje, od kako su počele tropske vrućine, samo u jednom stanu radio gde su roditelji izvukli zadnje novce zbog male bebe i u jednom stanu gde se čovek upravo vratio iz bolnice sa operacije srca... svi ostali tzv. hitni slučajevi su hirovi razmaženih baba i dečurlije kojima sve fali sem novca. Valjda ne moram dalje da objašnjavam.
Sa ljudima je najteže raditi, i svakako mogu da zamislim sa čime se sve srećeš i šta sve viđaš ulazeći ljudima u domove. Tu verovatno ima i slabe higijene i slabe inteligencije, obrazovanja i mnogo čega još, pa je i tvoja reakcija prema svemu tome sasvim prirodna, pogotovo ako padaš na nos od posla. Pa i ginekologu se posle dežurstva smuči nešto što se ni jednom drugom (strejt) muškarcu nikada ne bi smučilo, a kamo li tebi tvoj posao. :d
Ipak, prodavci bi trebalo da paze šta prodaju i ko im i kako montira uređaje po terenu, pa bi se broj reklamacija drastično smanjio. Što se tiče neadekvatne eksploatacije i za to postoji rešenje... Uostalom, nisu je valjda čekićem lupali. :d
Nisam rekao da si ti loš montažer, niti iko tebe krivi za gafove i gluposti tvojih kolega, ali da se ošljari, ošljari se i to sve u 16.
Inače, "hiroviti lovaneri" bi trebalo da spadaju u kategoriju koja si može priuštiti originalnu Tošibu ili Daikina, te ne vidim kako bi i zašto oni mogli biti nezadovoljni i neopravdano tražiti nekakvu intervenciju.
Ne znam ni odakle si izvukao da neko od montažera ima novca? Pa sav novac je kod _ _ _ _ koji deset godina sede ispod firmiranih klima.
Izvukao sam iz tvoje (možda pogrešno shvaćene) konstatacije:
... postavljali uređaje kod _ _ _ _ _ koji žive u golubarnicima gde je u martu neophodna klima.
E pa sad', da li su oni _ _ _ _ _ zato što žive u "golubarnicima" ili su _ _ _ _ _ iz drugih razloga, a onako usput još i žive u "golubarnicima"? Ima li po tebi "normalnih" ljudi koji žive u "golubarnicima"? Kapiraš na šta ciljam i šta je ovde ružno zazvučalo?
Sav novac nažalost jeste kod onih koji sede godinama ispod firmiranih klima, pošto su se iste nabavljale za državne organe preko sumnjivih tendera, ili pak postavljale u velikim preduzećima... Ipak, oni koji sede pod tim klimama baš i nisu videli neki novac.
Ja kod kuće sedim ispod LG 12-ice, postavljene pre 3 godine, i sasvim sam zadovoljan. Čak sam se ovih dana i prijatno iznenadio, s obzirom da klima i nije bila nešto puno plaćena. Od 11 do 16 spoljnu jedinicu joj bije sunce, pa je ipak i po najgoroj vrućini (preko 43) uspela da održi u stanu od 60m^2 temperaturu od nekih 25C°. Moram priznati da nisam merio, ali je bilo sasvim prijatno. Naravno, nisu svi delovi stana imali podjednaku temperaturu, ali pošto je prostor dosta otvoren i spojen, razlike nisu bile veće od par stepeni. Kompresor se praktično nije gasio dva dana i koliko god to bilo loše za klimu, meni je bilo super i definitivno je već do sada isplatila uloženi novac.
Nego... ima li neko preporuku za neki vrhunski inverter koji bi služio za zagrevanje stana od ~28m^2 (plafoni 3m)? Može li to da greje Tošibina 10-ka ili da ipak idem na 12-icu? Mo mojoj računici, tu ne bi trebalo da ima više od 84m^3 vazduha. Stolarija klasična - dvokrilna, u O.K. stanju, spoljašnji zidovi izolovani stiroporom i gipsom.