Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2007]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
jedno iskustvo:
ovih dana 43 stepena, u martu ugrađena midea msg-12hr čini mi se, prostor kuća 120 kvm, nije ugrađena da ohladi nego da održava temeraturu, postavljena je u hodnik na najvišem delu u kući, tako da sve sobe mogu primiti osvežen vazduh, kuća ima fantastičnu izolaciju, klima je odradila fantasičan posao održavajući unutrašnju temperatruru u čitavoj kući na zatečenoj 25 stepeni u toku čitave nedelje tako da je i tako nešto moguće, ako se odabere ispravna pozicja ugradnje.
bez klime temperatura u prizemlju bi se sigurno popela na 30, a na spratu i više od toga.
toliko.
slika za anale:

Prilozi

• vrucina 2007-07-24_162616.jpg
    vrucina 2007-07-24_162616.jpg
    36.8 KB · Pregleda: 221
Poslednja izmena:
Da li neko moze da mi pomogne ?
Gde mogu da kupim filtere (za preciscavanje vazduha) za klimu ?

@magick:
Slabo ti nešto čitaš i između redova, a i onako kako je napisano.
Moguće, al' ajd' da vidimo...

Serviseri su zauzeti uglavnom lažnim reklamacijama jer im ljudi uglavnom prijavljuju "kvarove" koji su nastali usled neodgovarajuće eksploatacije uređaja. Pročitaj malo šta je user soko pisao na zadnje dve strane.

Ne shvatam tvoju definiciju "lažne reklamacije" i "neadekvatne eksploatacije". Da li u uputstvu za upotrebu piše da klimi NE SMETE zadavati temperaturu nižu od... u odnosu na spoljašnju? Te da ukoliko to uradite, ostajete bez garancije...

Mislim, ako je već tako lako preforsirati uređaj, zar ne bi bilo logično da proizvođač ugradi neku vrstu zaštite od preopterećenja, pa makar to bio i običan termostat koji isključuje kompresor ili šta već? Ni na jednom automobilu već odavno ne možeš izlomiti zupčanike menjača tako što ćeš iz pete ubaciti u rikverc. :smoke:

Ne znam odakle si izvukao da je iko rekao da treba povremeno dopunjavati freon.

Iz preporuka i prakse tvojih mnogobrojnih kolega koje koriste "prst u vazduh" metrologiju i ostale "sofisticirane" dijagnostičke metode i intervencije. Tu spada i ozračivanje sistema umesto vakumiranja itd.

Sav moj bes kao montažera je posledica toga da sam u zadnje dve nedelje, od kako su počele tropske vrućine, samo u jednom stanu radio gde su roditelji izvukli zadnje novce zbog male bebe i u jednom stanu gde se čovek upravo vratio iz bolnice sa operacije srca... svi ostali tzv. hitni slučajevi su hirovi razmaženih baba i dečurlije kojima sve fali sem novca. Valjda ne moram dalje da objašnjavam.

Sa ljudima je najteže raditi, i svakako mogu da zamislim sa čime se sve srećeš i šta sve viđaš ulazeći ljudima u domove. Tu verovatno ima i slabe higijene i slabe inteligencije, obrazovanja i mnogo čega još, pa je i tvoja reakcija prema svemu tome sasvim prirodna, pogotovo ako padaš na nos od posla. Pa i ginekologu se posle dežurstva smuči nešto što se ni jednom drugom (strejt) muškarcu nikada ne bi smučilo, a kamo li tebi tvoj posao. :d

Ipak, prodavci bi trebalo da paze šta prodaju i ko im i kako montira uređaje po terenu, pa bi se broj reklamacija drastično smanjio. Što se tiče neadekvatne eksploatacije i za to postoji rešenje... Uostalom, nisu je valjda čekićem lupali. :d

Nisam rekao da si ti loš montažer, niti iko tebe krivi za gafove i gluposti tvojih kolega, ali da se ošljari, ošljari se i to sve u 16.

Inače, "hiroviti lovaneri" bi trebalo da spadaju u kategoriju koja si može priuštiti originalnu Tošibu ili Daikina, te ne vidim kako bi i zašto oni mogli biti nezadovoljni i neopravdano tražiti nekakvu intervenciju.

Ne znam ni odakle si izvukao da neko od montažera ima novca? Pa sav novac je kod _ _ _ _ koji deset godina sede ispod firmiranih klima.

Izvukao sam iz tvoje (možda pogrešno shvaćene) konstatacije:
... postavljali uređaje kod _ _ _ _ _ koji žive u golubarnicima gde je u martu neophodna klima.
E pa sad', da li su oni _ _ _ _ _ zato što žive u "golubarnicima" ili su _ _ _ _ _ iz drugih razloga, a onako usput još i žive u "golubarnicima"? Ima li po tebi "normalnih" ljudi koji žive u "golubarnicima"? Kapiraš na šta ciljam i šta je ovde ružno zazvučalo?

Sav novac nažalost jeste kod onih koji sede godinama ispod firmiranih klima, pošto su se iste nabavljale za državne organe preko sumnjivih tendera, ili pak postavljale u velikim preduzećima... Ipak, oni koji sede pod tim klimama baš i nisu videli neki novac.

Ja kod kuće sedim ispod LG 12-ice, postavljene pre 3 godine, i sasvim sam zadovoljan. Čak sam se ovih dana i prijatno iznenadio, s obzirom da klima i nije bila nešto puno plaćena. Od 11 do 16 spoljnu jedinicu joj bije sunce, pa je ipak i po najgoroj vrućini (preko 43) uspela da održi u stanu od 60m^2 temperaturu od nekih 25C°. Moram priznati da nisam merio, ali je bilo sasvim prijatno. Naravno, nisu svi delovi stana imali podjednaku temperaturu, ali pošto je prostor dosta otvoren i spojen, razlike nisu bile veće od par stepeni. Kompresor se praktično nije gasio dva dana i koliko god to bilo loše za klimu, meni je bilo super i definitivno je već do sada isplatila uloženi novac. ;)

Nego... ima li neko preporuku za neki vrhunski inverter koji bi služio za zagrevanje stana od ~28m^2 (plafoni 3m)? Može li to da greje Tošibina 10-ka ili da ipak idem na 12-icu? Mo mojoj računici, tu ne bi trebalo da ima više od 84m^3 vazduha. Stolarija klasična - dvokrilna, u O.K. stanju, spoljašnji zidovi izolovani stiroporom i gipsom.

Poslednja izmena:
Treba da uzmem klima uredjaj za koji dan,konkretno treba da hladi ~12m^2,znaci nesto najslabije sto postoji,radi se samo o jednoj sobi,cija vrata nece biti otvarana radi hladjenja ostalih prostorija.To mora biti vrh,znaci samo da povremeno operem filtere i da ne brinem,smekam Daikin,jer ga svi hvale,imam nekih 600e budzeta za klimicu.Pa sad vi recite koji Daikin-ov model za ovako malu prostoriju sa sve ugradnjom,a moze i da se uzme negde u Bg/NS pa da onda nadjem montazere ovde kod mene u SM.Inace klima nece grejati,samo rashladjivanje i to nista preterano,ono sto mi je bitno je da ima gomilu onih filtera,preciscivaca vazduha,jonizatora itd itd...Po mogucstvu da koristi onaj najnoviji freon R404 ili kako se vec zove i da bude ekonomicna.

I jel moze neko da predlozi neku 9tku ???? Pls ljudi trebaju mi utisci ...

Treba da uzmem klima uredjaj za koji dan,konkretno treba da hladi ~12m^2,znaci nesto najslabije sto postoji,radi se samo o jednoj sobi,cija vrata nece biti otvarana radi hladjenja ostalih prostorija.To mora biti vrh,znaci samo da povremeno operem filtere i da ne brinem,smekam Daikin,jer ga svi hvale,imam nekih 600e budzeta za klimicu.Pa sad vi recite koji Daikin-ov model za ovako malu prostoriju sa sve ugradnjom,a moze i da se uzme negde u Bg/NS pa da onda nadjem montazere ovde kod mene u SM.Inace klima nece grejati,samo rashladjivanje i to nista preterano,ono sto mi je bitno je da ima gomilu onih filtera,preciscivaca vazduha,jonizatora itd itd...Po mogucstvu da koristi onaj najnoviji freon R404 ili kako se vec zove i da bude ekonomicna.

Ne trosi pare uludo.

Ne trosi pare uludo.

:d:d:d
Sto mali je prostor jel?
Pa vidi ljudi klimatizuju i trafike skucene toliko da ne mozes ni da prdnes :d,iz razloga jer u toj trafici neko treba da provede osam casova dnevno i na 40C.E tako isto i ja provedem skoro ceo dan u ovoj sobi i to radeci[kao privatni serviser racunara] tako da mi visoke temperature idu na ganglije i smanjuju mi produktivnost u svakom slucaju.
Znaci ne brini ti za repa vec reci koji Daikin model,gde,sta kako.BTW,na nasem internet "nebu" ne nadjoh Daikin,kad proguglam nadje samo hrvatske sajtove,a to mi mnogo ne pomaze,ima li uopste Daikin u zemlji Srbiji i ko ga uvozi?

EDIT:Samo da ispravim svoj post predjasnji,znaci ne R404 freon :d,vec R407,valjda :d.

Poslednja izmena:
Biram neku invertor klimu, koja bi primarno koristila za grejanje zimi. Odluka je trenutno da Toshiba 10-ki za ~800€. Bio je i Fujitsu u konkurenciji (12-ica za 780€ sa ugradnjom), ali sam čuo da i njih od nedavno rade u Kini i da ni on više nije kao što je nekada bio, pa sam sada ipak bliži Tošibi, preko zvaničnog predstavništva. Lik koji ih instalira ima Tošibin sertifikat, stečen u inostranstvu i rutinski radi vakumiranje sistema i vrhunsku montažu uopšte, a i cela priča sa T ošibinim predstavništvom mi deluje dosta ozbiljno za naše prilike.

Zaokupljen sam slicnim problemom. Ko je zvanicni predstavnik Toshibe ? Na Toshibinom sajtu nadjoh link do firme "airtrend - gobrid" (K. Milana 26). Jesi li na njih mislio ili...

BTW ima li neko iskustva sa fujitsu inverterima koje diluje firma "Viacom" ?

Pozdrav !

:d:d:d
Sto mali je prostor jel?
Pa vidi ljudi klimatizuju i trafike skucene toliko da ne mozes ni da prdnes :d,iz razloga jer u toj trafici neko treba da provede osam casova dnevno i na 40C.E tako isto i ja provedem skoro ceo dan u ovoj sobi i to radeci[kao privatni serviser racunara] tako da mi visoke temperature idu na ganglije i smanjuju mi produktivnost u svakom slucaju.
Znaci ne brini ti za repa vec reci koji Daikin model,gde,sta kako.BTW,na nasem internet "nebu" ne nadjoh Daikin,kad proguglam nadje samo hrvatske sajtove,a to mi mnogo ne pomaze,ima li uopste Daikin u zemlji Srbiji i ko ga uvozi?

EDIT:Samo da ispravim svoj post predjasnji,znaci ne R404 freon :d,vec R407,valjda :d.

Nisam mislio da ne kupis klimu nego da ne gledas te skupe klime.Ja imam u servisu od 15 m2 onaj Fuego 12-icu od 15000 din i na ovim vrucinama za pola sata skine na 25 C.Sto se tice odrzavanja bolje uzmi tako neku klimu ali na R22 jer je to mnogo lakse za servisiranje i dopunjavanje.R407 se po pravilu ne dopunjava vec kada treba dopunjavanje onda ide komplet punjenje sto naravno vise kosta.

Dobro,sad konkretno,koja "devetka" za ~40000din?Posto od Daikina ovde izgleda nema ni traga ni glasa,Samsung ili LG ili pak nesto trece.Napominjem,ovaj budzet je namenjen za klimu i otice na nju,a od onih 600e ce tu ostati i za ugradnju.

Sto se tice odrzavanja bolje uzmi tako neku klimu ali na R22 jer je to mnogo lakse za servisiranje i dopunjavanje.R407 se po pravilu ne dopunjava vec kada treba dopunjavanje onda ide komplet punjenje sto naravno vise kosta.

Da li piše to na kutiji od klime, tj. kako da znam taj podatak prilikom kupovine?

Zamrzavanje ventila na klima uredjaju na spoljasnjoj jedinici pri temp ispod +30C

Imam klimu tipa Simbio, primetio sam da mi nocu kad padne temperatura ispod +30C ali bude iznad +20C dolazi do zamzravanja ventila na spoljasnjoj jedinici. Uglavnom vise se primeti led na povrtanom vetilu tj vecem, jeste da je to jedna od jeftiniji klima ali montaza je odradjena dosta solidno, spoljna jedinica je postavljena vislje u odnosu na unutrasnju, napravljen je luk iznad kompresora navodno da ne bi doslo do ulaska ulja u unutrasnji sistem jedinice. Vakumirana je, jednom recju odradjeno je sve kako bi trebalo da bude. Kompresor radi na 4bara i freon je R22. Ocekujem vasu pomoc :wall:

Poslednja izmena:
spoljna jedinica mora da bude niza od unutrasnje tj mora da ima pad prema spoljasnjoj i ako vidis da se stvara led na ventilu znaci da propusta freone a to je lose!znaci ili je pukao ventil ili nije dobro stavljen inace sada imas manje od 4Bara freona i moze da se desi da ti rikne spoljasnja jedinica tj kompresor trpi...pozovi servisera koji ti je to stavio!

Poslednja izmena:
spoljna jedinica mora da bude niza od unutrasnje tj mora da ima pad prema spoljasnjoj i ako vidis da se stvara led na ventilu znaci da propusta freone a to je lose!znaci ili je pukao ventil ili nije dobro stavljen inace sada imas manje od 4Bara freona i moze da se desi da ti rikne spoljasnja jedinica tj kompresor trpi...pozovi servisera koji ti je to stavio!

spoljashnja jedinica NE MORA da bude nizze postavljena od unutrashnje ... to mozzesh da vidish u bilo kom uputstvu za postavljanje klime
naravno, postoji jedno pravilo koje mora da se isposhtuje u tom sluchaju, a to je postavljanje cevi u "S" profil da bi se sprechilo vraccanje ulja, kao shto je rekao chovek..

opet, u ovom sluchaju ne treba se koncentrisati na nevazznu chinjenicu za problem..
izgleda da je problem losh spoj cevi sa ventilom ili neispravan ventil, pa klima gubi gas ( nije uvek freon i ne sastoji se od "freona" :p )
mozzesh da primetish i "zamashccen" ventil ako je to sluchaj ( gas se kondezuje u dodiru sa vazduhom)..
u svakom sluchaju, zovi "frigo-mehanichara" koji ti je ti montirao neka proveri spojeve..

pozdrav

Imam klimu tipa Simbio, primetio sam da mi nocu kad padne temperatura ispod +30C ali bude iznad +20C dolazi do zamzravanja ventila na spoljasnjoj jedinici. Uglavnom vise se primeti led na povrtanom vetilu tj vecem, jeste da je to jedna od jeftiniji klima ali montaza je odradjena dosta solidno, spoljna jedinica je postavljena vislje u odnosu na unutrasnju, napravljen je luk iznad kompresora navodno da ne bi doslo do ulaska ulja u unutrasnji sistem jedinice. Vakumirana je, jednom recju odradjeno je sve kako bi trebalo da bude. Kompresor radi na 4bara i freon je R22. Ocekujem vasu pomoc :wall:

Ili ima viska gasa ili nije dobar protok vazduha kroz isparivac pa ti se zato to desava.Probaj da otvoris žaluzinu skroz i brzinu ventilatora stavi na najjace i vidi onda sta ce da bude.

primetio sam da kao sto je covek rekao da kad povecam brzinu ventilatora unutrasnje jedinice ventil pocinje polako da se odledjuje.Oba ventila se prilikom rada klime orosavaju i nisu masni tako da mi se cini da na ovim spojevima nema curenja,ostaje mi jos da proverim koliki je radni pritisak kompresora pa ako je manji od 4bara verovatno onda curi negde u spoju koji je u zidu.Momentalno klima radi samo tokom dana tako da nema problema oko ventila i nalazi se u polusenci.

hvala za savete videcemo sta ce se desavati:)

Ljudi, posto sam se kuvao ceo leto, odlucio sam da sada van sezone kupim klimu. Kapiram da nema neke frke sa montazom i da su cene pristojne (ispravite me ako gresim) jer je udarna sezona prosla. E sada problem je u tome sto sam posle detaljnog citanja ovog thread-a ostao u nedoumici da li da uzmem najjeftiniji inverter (neko ovde rece da je to zlo) ili obicnu klimu. Stvar je u tome sto hocu da sad preko zime zagrevam sobu klimom. Ima li neko iskustva sa grejanjem i klimama, cini mi se da je to malo zapostavljeno u ovom threadu. Hvala unapred.

A sta sad da radim, kad mi klima posle mesec dana nakon kupovine i ugradnje, pokazuje znake da nesto nije u redu, ispusta cudne zvuke, gasi se sama od sebe. Da je zgrabim i odnesem na brzinu u prodavnicu gde je kupih? Od simptoma mogu jos da spomenem cudno pucketanje spoljne jedinice, kao da nesto varnici? Inace, mogu da tvrdim da je montaza uradjena kvalitetno. I, ako je bitno, klima je VOX 12" sa R22.

Poslednja izmena:
A sta sad da radim, kad mi klima posle mesec dana nakon kupovine i ugradnje, pokazuje znake da nesto nije u redu, ispusta cudne zvuke, gasi se sama od sebe. Da je zgrabim i odnesem na brzinu u prodavnicu gde je kupih? Od simptoma mogu jos da spomenem cudno pucketanje spoljne jedinice, kao da nesto varnici? Inace, mogu da tvrdim da je montaza uradjena kvalitetno. I, ako je bitno, klima je VOX 12" sa R22.

Ako je sad koristiš to znači da se greješ na nju, a na ovako "niskim" temperaturama spoljna jedinica se zaledi na brzinu. Tako da klima mora da se isključi (obično na 10 minuta) da bi spoljna jedinica mogla da se malo odledi. Inače, za "narodske" klime je +5 stepeni spoljne temperature donji limit na kojoj može normalno da radi. Ako si planirao da se greješ na klimu, bolje kupi neku kvarcnu peć ili slično... :)

Ma grejem se na gas, ali se s klimom dogrevam dok jos ne pocne prava zima. Mislio sam (citao negde) da je donja granica -5*C, ali ocigledno da nije tako.

Ma grejem se na gas, ali se s klimom dogrevam dok jos ne pocne prava zima. Mislio sam (citao negde) da je donja granica -5*C, ali ocigledno da nije tako.

pa jeste, al' za "krshtene" klime a ne za Vox i ostalu "galanteriju" :-devil-:
da te chovek sad pita shto to kupi posle sveg ovog pisanija ovde ove a i proshlih godina?

poz

Eh, sto kupih... Ajd' jos me pitaj sto nisam kupio Blitz i Q6800, nego TF560 i BE2350... Nego, sto se tice klime, provalio sam sta se desava. Naime, kad je napolju teska vlaga (kisa, magla...), a temperatura koji stepen iznad nule, na spoljnoj jedinici, na sacu hladnjaka se brzo nahvata "sneg" i to dovodi do iskljucenja klime. Kad nije vlazno, klima radi normalno. E, sad, nemoj mi reci da se ovo ne desava kod LG-ja, Samsunga, Housela,... od 25.000, ili si pod "krstenim" mislio na invertore?

evo, LG od 22-23k radi nam u firmi 24/7 za serversku sobu i sada ( nagurao je 24°C u serverskom ormaru od sinocc pa moram da ga "nivelishem" malo ;) )
sasvim sam siguran da necce otkazati "poslushnost" do nekih -5°C ,)

s druge strane, i ti Zamzunzi i Housel-i su tek krsh..
ako si hteo jeftinu klimu a da iole radi, ja ti lichno mogu preporuchiti Midea klime ( imam dve vecc 2 godine i rade k'o sat i leti i zimi) ..... naravno, nisu mi samo ove dve reper, susretao sam ih na vishe mesta ( poznanici, firme..)
tu opet morash da pazish, jer ih ima raznih ( od modela do modela, ali to je sve vecc pisano ovde - samo treba prochitati :-devil-: )

za malo vishe para LG, toliko je i bolja..

onda ide visha srednja klasa, tipa Tadiran ( odredjeni modeli, primam ispravke iskusnijih chlanova)

i onda kvalitet - Toshiba, Daikin..

e sad, ako ti je 16-18k din. za neki Midein model toliko vishe od cifre koju si platio za taj Vox, onda ok..

invertori su posebna pricha, a i tu ima raznih "klasa"

pozdrav

Poslednja izmena:
zaboravih da pomenem i Panasonic u klasi sa LG klimama ( ispravio me domar kod nas u firmi, chovek ih dosta odrzzava - ono standardno, ne servis - i ima samo rechi hvale :) )

pozdrav

Zvanichno su zmaj, ali sam za zadnje 2 godine video mnogo mrtvih <kompresor>.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno