Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2007]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Molim vas da li neko ima iskustva sa Samsung klimama odnosno sa modelom Vivace AQ12VBA?

Hvala puno!

12-ica za ceo stan:D
hehehe
ja uzeo 12 za sobu od cca11 kvadrata...:)

Moze 12 ica za ceo stan opusteno ako je dobar raspored... uz dobru poziciju klime i ‚‚flapsova''... ;)

naravno ne stan od 100 kvadrata... :D

Poslednja izmena:
Mozhe al da ne kazhem shta.....

Mozhe PROSTORIJU od 60 kvadrata, ali svi mi imamo pregradne zidove, izvore toplote, ...... tako da to bacite u vodu. Oseticje se klima iz druge sobe..ali to znachi 2-4 stepena manje....to nije to...makar po mojim merilima....

Stan ima 42 m2.
Moje je neko razmisljanje da bi bilo najbolje da stoji na mestu crvene sa slike (iznad tih vrata). Jedino mi nije jasno da li je moguce i izvodljivo da se napravi toliko rastojanje izmedju spoljne (plava sa slike) i unutrasnje jedinice.

Prilozi

• Stan.jpg
    Stan.jpg
    175.5 KB · Pregleda: 127
Poslednja izmena:
Stan ima 42 m2.
Moje je neko razmisljanje da bi bilo najbolje da stoji na mestu crvene sa slike (iznad tih vrata). Jedino mi nije jasno da li je moguce i izvodljivo da se napravi toliko rastojanje izmedju spoljne (plava sa slike) i unutrasnje jedinice.

Obeleži makar približne dimenzije svake prostorije i njihovu namenu. Ovako kako si obeležio na drugoj slici miriše na ekstremno skupu, ružnu i lošu instalaciju. Bolje idi na varijantu sa dve devetke ili 12+9, makar drugu klimu kupio sledeće godine. Za 2-3 godine ćeš zaboraviti sve peripetije oko montaža, a ostaće ti funkcionalno klimatizovan stan. Ovako ćeš za 2-3 godine kukati kako si dao silne pare za nefunkcionalnu nakazu.
Laku noć.

Mozhe tako....sve cje ti biti u crevima....i nishta necjesh ohladiti ko chovek....Uvek sam protiv tih hodnik varijanti da hlade sobe. Ako hocjesh sobu da hladish stavi unutrashnju jedinicu u sobu, ako cjesh kuhinju da hladish stavi unutrashnju jedinicu u hodnik..Koja budala hladi hodnik?

Mozhe al da ne kazhem shta.....

Mozhe PROSTORIJU od 60 kvadrata, ali svi mi imamo pregradne zidove, izvore toplote, ...... tako da to bacite u vodu. Oseticje se klima iz druge sobe..ali to znachi 2-4 stepena manje....to nije to...makar po mojim merilima....
Uzasno je glupo da generalizujes... Pogotovo ovo za 2-4 stepena manja... :D

izi... ja hladim hodnik... ladim svih 60 kvm po meni sasvim lepo, tj meni je lepo dole, gde nema klime, a zeni je lepo gore gde je klima...

Moja soba = 12m2 dostigne leti 34 stepena, meni par stepeni shto bi ohladilo iz hodnika ne igra ulogu.

Druga..potkrovlje..15m2 soba...ceo dan sunce dva krovna prozora...losha izolacija.....e to ohladite iz hodnika.

U Novom Sadu novogradnja ima uzhas izolaciju...tako da po meni ta vasha pricha ne pije vodu.

Chak i da pije vodu...vi hladite daleko vecju povrshinu od potrebne shto rezultuje vecjom potroshnjom struje koja necje josh dugo biti jeftina.

Mada svako neka radi po svom.

@danijel00: hladan vazduh ide dole :) Poshto si zavrshio PMF i radio na FTN kontam da makar to znash ;)

nije poenta koliko tje struje da potrosi i da to nije maximalna efikasnost, nego da moze da ohladii... to je cinjenica... niko nije rekao da je to mogutje u svim uslovima ali da je mogutje, mogutje je... u svakom slucaju kao sto rekoh glupo je generalizovati i na osnovu tvoja dva primera izvlaciti zakljucak... pogotovo ako se radi o ekstremnim situacijama kada je losa izolacija, krov i sunce bije po vascjeli dan... ;)

a ne vidim nacin da te ubedim sem da dodjes kod mene ili kod par drugara koji zive sami kao ja pa nam je ceo stan prakticno jedna prostorija sem spavatje sobe i da se sam uveris kako je i u toj spavatjoj sobi 24 stepena... ;)

I to je izuzetak da je lep raspored prostorija. Po meni nije reshenje da je klima u hodniku i da joj kompresor radi ceo dan i da UBIJA koliko struje troshi i josh hladi hodnik kojim nekad mozhda prodjesh i en zadrzhishs e vishe od 1-2 minuta. U srbiji recimo niko ni ne gleda energetsku klasu <efikasnost> klime ..svi su daj shta dash ..dok je to meni struka ....

Po meni ja gledam racionalno..jer ti drugu klimu na rachun ushtede struje isplatish za godinu dana ako koristish dogrevanje i hladjenje. Dogodine si vecj onda na chistom "dobitku", a struji cje cena za 2-3 godine biti x2.

Ja stvarno ne znam gde ti zhivish ali u NS novogradnja ima katastrofa izolaciju ...prosto neverovatno..ko da ne postoji ikakva izolacija.

Poslednja izmena:
Kod sestre koja hladi ceo stan 44 m2 klima je kuhinji koja je najtoplija, ostatak stana se dosta slabije hladi ali je njozi dovoljno jer je u pitanju starija gradnja (odlicna izolacija) a i klima stoji blizu centra stana ... u najdaljoj sobi od klime (~3m sa hodnikom) temeratura se spusti samo za 2-4C.
Ja sam se odlucio da uzmem Vivax pokretnu za moju sobu od 20 m2 jedino me buni to sto izduvni otvor prema uputstvu sa sajta treba da bude od 40cm do 130cm visine, a ja sam planirao da ga priklkjucim na odjak koji je 2m ... druga solucija mi je da izbusim balkonska vrata koja su drvena...

to je nejverovatnije zbog kondenzata...da se ne sliva unutra.....Nikad se nisam igrao sa pingvinima.

Klima je vec odabrana i tu vise nema price.
Moja molba je ovde da mi neko da savet gde da je postavim, a da ima najbolji efekat na ceo stan (klima je 12000 BTU)?

Okacio sam sliku u dodatku, pa ko moze neka da neki predlog. Jedino mesto gde ne moze je obelezeno.

Hvala svima unapred.

Kojim si programom ovo nacrtao?

Klima

:alo: Ako postoji iko ko ume da objasni prednosti i mane ovih vrsta uredjaja, a ne predstavlja mu problem da to napise ovde, bio bih mu vecno zahvalan, posto sam u ozbiljnoj dilemi. Prostor za hladjenje je povrsine oko 50m2.

1. Split-sistem
2. ''prozorska'' klima.

Pozdrav.

Split, prozorske preko 9BTU se teshko nalaze, a ja bi uzeo 12 BTU za 50m2. To je jedini razlog.

:alo: Ako postoji iko ko ume da objasni prednosti i mane ovih vrsta uredjaja, a ne predstavlja mu problem da to napise ovde, bio bih mu vecno zahvalan, posto sam u ozbiljnoj dilemi. Prostor za hladjenje je povrsine oko 50m2.

1. Split-sistem
2. ''prozorska'' klima.

Pozdrav.

Svaki stan je priča za sebe. Čak i potpuno identični stanovi na različitim stranama sveta su potpuno različiti za klimatizaciju i za preporuke oko korišćenja.
Prednosti split sistema su: efikasnost u radu, relativno laka ali prilično skupa montaža.

Prednosti "prozorskih klima":
Ubacivanje svežeg vazduha spolja....

Nedostatci split klima: hladi samo unutrašnji vazduh, potrebno provetravanje, veći deo cene montaje ide na materijal ugrađen za klimu...

Nedostatci "prozorskih klima": velika neefikasnost uređaja ( troši premnogo struje za mali učinak u hlađenju), relativno skupa montaja (akanje sa bravarima i staklarima umesti sa montažerima), najčešće potpuna nefunkcionalnost prozora na kome je ugrađena, relativno teško čišćenje....

Najbolje pozovi montažera iz svog grada da ti da procenu...ako naiđeš na neznalicu ili seronju....takva će ti i biti montaja

Postoje i splitovi koji ubacuju vazduh.

Prozorska klima se i ne chisti teshko ako znash...znachi samo izvuchesh srednji deo unutra..i lepo je sve pristupachno, daleko pristupachnije nego spoljna jedinica na split sistemu u 90% sluchajeva.

klima

Hvala na objasnjenju.(Čensi G.)
Imam jos jedno pitanje.
Koja je ''zdravija''? Preciznije, koja efikasnije prociscava(filtrira) vazduh, taj koji, naravno, prolazi kroz ''nju''-ako sam dobro razumeo?.

subjektivno: prozorska, makar ubacuje spoljni vazduh ne vrti unutrashnji. Mada generalno klima nije zdrava stvar...ona uvlachi sve zhivo u sebe i to vrti....

Shto se tiche filtera mozhda bolje da vijash proizvodjacha, a ne tip klime. savet: tadiran.

Pozdrav, zna li neko gde u Nišu mogu da se nadju prozorske klime i koji je prosek cena?

Treba mi nešto malo, jer soba koja bi se hladila je jako mala a i ne bacaju mi se neke veće pare jer kasnije bih sredjivao ostatak stana (ili eventualno sledeće godine).

Usled jako nezgodnog rasporeda stana nije islativo ni praktično da se uzima veća klima pa da hladim sve.

Hoću da ohladim prostor od nekih 60 m2 kao sa slike. To je sprat kuće. Znači, hladi se prostor od zelene linije udesno, stim da sam ja obeležio crvenim gde bih ja stavio klimu da se pitam :)
To je inače srednja soba sa ostale tri su spavaće sobe.. Da li može Panasonic 12-ica (basic neki model, ne znam tačno oznaku) da ohladi ovo? Prva soba sa desne strane od "zelenih vrata" je i najmanje bitna za hladjenje. Zanima me i vaš predlog za mesto klime. I još nesšto.. Da li je bitan položaj spoljne jedinice? Mislim na stranu sveta.. Pozdrav.

Prilozi

• plan.PNG
    plan.PNG
    5.2 KB · Pregleda: 111
Hoću da ohladim prostor od nekih 60 m2 kao sa slike. To je sprat kuće. Znači, hladi se prostor od zelene linije udesno, stim da sam ja obeležio crvenim gde bih ja stavio klimu da se pitam :)
To je inače srednja soba sa ostale tri su spavaće sobe.. Da li može Panasonic 12-ica (basic neki model, ne znam tačno oznaku) da ohladi ovo? Prva soba sa desne strane od "zelenih vrata" je i najmanje bitna za hladjenje. Zanima me i vaš predlog za mesto klime. I još nesšto.. Da li je bitan položaj spoljne jedinice? Mislim na stranu sveta.. Pozdrav.

od prvog juna je stupio na snagu zakon koji kaze da morash da imash dozvolu komshija za ugradnju klime,tacnije da se dogovorish sa njima za polozaj spoljne jedinice,shlogirah se kad sam cuo...

BTW,danas su mi ugradili dve 12-ice Midea i ne da 'lade nego razbijaju:p

aj u zdravlje:wave:

Dobro je mesto za montaju unutrašnje. Taj prostor bi trebala 12-tica da lepo rashladi.
Bolje je da spoljna bude na severnoj ili istočnoj strani koje su manje izložene Suncu. Naravno, ako je to moguće. Uobičajeni klima uređaji na našem tržištu su predviđeni da rade na spoljnim temperaturama do 42 stepena celzijusa, što znači da će kod nekih izrazito toplih dana, ako su na južnoj ili zapadnoj strani, teže predati toplotu "izvučenu" iznutra.

Neko je na prethodnim stranama spomenuo da ima problema sa nekom starom klimom, da misli da je crkao kompresor. Nemam sad vremena da pretražujem ceo tred, jako mi se spava. Neka zove bilo kog električara, ne mora da uopšte ima veze sa klimatizacijom, da proveri da li je kondenzator za pobudu kompresora oslabio. U zadnja dva dana mi se dva puta desilo da nailazim na sličan slučaj. Dakle, neka električar skine gornji poklopac sa spoljne jedinice i videće jedan veliki kondenzator. Neka pogleda kojeg je kapaciteta i neka kupi isti takav. Velika je verovatnoća da je to uzrok ne
startovanja kompresora. Postoje dve vrste, sa dve ili sa tri konekcije. Ovi sa dve su smešno jeftini, a sa tri( LG, Elinlux...) su prilično skupi i teško ih je naći ali postoji caka kako da se osposobe; nemam sad vremena da opširnije pišem. Ako nekome treba objašnjenje za to javiću se uskoro.
Pozdrav.

Molim nekoga ko zna/moze da sazna kad u Novom Sadu u Rodicu ili Tempu stignu mobilne klime Vivax da mi javi (imalu su al su ih prodali).... nasao sam ih u maloprodaji u NSu al su cene LUDE od 20 do 24 hiljade dok je u rodicu bila 16, inace video sam i reklamu za Idea market u BG po 15 i kusur hiljada al mi BG nije u planu .....

Zashto bash VIVAX?

Koliko se secjam tempo nije ni imao vivax, imao je fuego, lg, midea.

pokretnu/mobilnu posto jedino znam da vivaxovih ima.....

Izvini omashio sam rech mobilna. Bilo je DeLonghi proshle godie, ove godine nisam gledao...bash cju pogledati.

Mislim da ima u Novelu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno