Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2007]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam dobio garanciju i na Lg i na Mideu tri godine bez ikakvog uslovljavanja.

servis bi trebalo da podrazumeva:

chischcjenje spoljashnje i unutrashnje jedinice kao i proveru pritiska freona.

Josh nisam chuo da na Mideu neko daje 3 godine.

Sve je to roba istog kvaliteta iz Kine.Po neki uredjaj se zalomi da rikne brzo sto nije nista novo.Procenat riknjavanja je mali tako da nemojte se uzbudjivati oko toga.Pa i najskuplja ploca brendirana rikne ili graficka pa nista.Desi se i to je to.Znaci sve klime su manje vise istog kvaliteta,bitna je strucna montaza (da ne prelome cevi kada ih savijaju i sl. jer to se ne vidi ipod armafleksa).
Ovih dana je najbolja klima Fuego i ima je u Tempu za 15000 din i radi na stari gas R22.Najbolja je zato sto je najbolja cena.Eto to je to.
Ja licno sam kupio sebi pre par godina Galanza i Nea.Obe rade super jos uvek a tada su bile najbolje tj. najjeftinije.Zakljucak izvucite sami.:wave:

Pre neki dan smo demontirali 2 Fuega kod drugara koji je srusio kafic. Te klime su tamo radile pune 2 godine da ih niko nije pogledao ili otvorio. Ljudi, vi ne mozete da verujete na sta moze da lici klima posle 2 godine u kaficu! Posle rasklapanja i temeljnog ciscenja gorepomenutim sredstvima izgledaju i rade kao nove. Hlade, ne zuje, ne bruje ma nema uopste razlike. Toliko o tome da su neki brandovi bolji/losiji od drugih.
A za "General Electric" i dalje stoji da su daleko ispod kvaliteta nekog Galanza. Na jednom poslovnom objektu ih ima 30tak i dosad je na 20tak bilo kvarova od toga 10tak fatalnih - 3 kompresora na 12ci i 2 kompresora na 24ci, 3 prekretna ventila (kostaju kao i kompresor BTW) i po 1 elektronski modul i ventilator spoljne jedinice su dosad zamenjeni. Smece najobicnije!

Ja sam moj LG pre 5 godina platio 620e sa montazom (jedino tako su priznavali garanciju tada) Evo i sad hladi bez ikakvog odrzavanja osim pranja unutrasnjeg filtera i prskanja crevom spoljne jedinice kada prodje sezona onog belog leteceg cveta tzv. mace.

ja narucih dve 12-ice Mideine za 18500 din po komadu,u cetvrtak ugradnja,tako da jedva cekam :)... Mislim da ce mi biti minus u sobi:D
12 kvadrata i klima 12 uffff:D

Kupujem klimu 12-ticu.
Sta je bolje: Samsung od npr. 40000 din ili LG Art Cool od 55ooodin.
LG mi se svidja kako izgleda ali nadam se da to nije jedini razlog njegove cene(mislim na art cool
seriju).Midea-e,Neo-e i ostale best buy modele od 200e sam odmah otpisao.Ako uzimam klimu
dacu koji dinar vise ali me interesuje da li se u zemlji Srbiiji uopste i moze kupiti neki kvalitet.
Da ne puknem pare pa ispadne neki kineski junk.Video sam i jednog SHARPA za 52000 - navodno japanac.Kupujem ovih dana pa mi odgovor hitno treba.Ako neko ima iskustva sa LG jos bolje...

Da ne znam shta cju sa parama uzeo bi toshibu/fujitsu :) samo ne znam gde cjesh da je nadjesh
Realno je bitnije koji je model / shta sve ima nego koja je firma..makar po meni. Ako ima ubacivanje spoljnog vazduh moja preporuka. Prepoznacjesh po 4 cevi <obichne klime imaju 2> znachi oni ventili na spoljnoj jedinici e pa da ih ima 4>. Znate verovatno da klime ne ubacuju spoljni vazduh nego vrte unutrashnji...tako da je po meni to nekako najbolja "dodatna opcija". Jonizatori i filteri i ta chudesa meni nisu od nekog znachaja....ali svezh vazduh je svezh vazduh.

Nisam znao da postoje klime koje ubacuju svez vazduh, da sada treba da kupujem klimu definitivno bi uzeo takvu. Bas cu obratiti paznju kada ih budem zagledjivao na te sa 4 ventila.

dajte ljudi manite se tih majstorskih priča, kao ova klima za 200€ je najbolja, a ona druga za 200€ ništa ne valja, ja u kući imam 3 Midea-e 9ke i jednog WEG-a 12icu (inace su isti - malo veća je 12ica imaju isti daljinski i isto uputstvo) i rade godinu dana bez ikakvih problema i ne tvrdim da su bolji od bilo koje klime ali me nerviraju citati majstora koji nemaju pojma već imaju bolju proviziju na određenim modelima, koji često mogu biti identični onim drugima koje pljuju...a za ove modele sam se odlučio jer su bili među naj jeftinijim i imaju garanciju 5 godina

Mislim da si malo promašio suštinu onoga što sam hteo da kažem. Ne postoji provizija može nadoknaditi 3-4 naknadna izlaska na intervenciju ( posebno kad je +30). Želeo sam da kažem da ćete uvek najbolju informaciju dobiti od montažera, pre nego od trgovaca, jer se isti uređaji na našem tržištu bukvalno razlikuju od sezone do sezone. galanz je najbolji primer: kada se pojavio pre 3-4 godine svojom cenom i pouzdanošću je odskakao od konkurencije i onda prošle godine se pojavila jedna prilično bedna serija koja je donela velike probleme. Srećom izbačen je nov model (prepoznačete ga po kvadratnom obliku spoljne jedinice, za razliku od uobičajenih pravougaonih formi) i sve je opet ok, tih, pouzdan uređaj koji ne košta mnogo...
Midea je verovatno najomiljenija klima kod montažera jer je najmanji procenat kvarova( bilo većih ili malih, ali koji itekako iritiraju) kod klime u tom cenovnom rangu. To posebno važi za model MSG12 HR koji ima maestralno odrađenu unutrašnju jedinicu, usmerivač je tako dobro osmišljen da ju je bukvalno moguće postaviti iznad radnog stola ili čak kreveta, a da ne smeta...malih je dimenzija pa staje gde druge klime ne mogu nikako. Jedino nikako da objasnimo korisnicima da je brzina ventilatora na unutrašnjoj jedinici povezana sa otvorom usmerivača, pa ako maksimalno smanjite otvor nema šanse da hladan vazduh stigne do drugog kraja stana.

...
Naravno, kome novac ne predstavlja problem LG ( u srednjoj klasi) i Fujitsu i Daikin u visokoj su prava rešenja.

Suština sve montažerske priče je da su se neki od 50-tak najjeftinijih modela pokazali bolji, pouzdaniji, tiši od gomile sličnih. I to i preporučuju. Nikakva provizija to ne može promeniti.

Pozdrav svima. Mora se na spavanje.

Izvinjavam se na off-u, ali imam jedno pitanje.

devojka mi ima klimu Fujitsu 12000 btu, ne znam koji je model, stara je 2 godine i odlicno radi.

sada treba da se seli iz kuce u stan, sta joj je pametnije, da proda doticnu novom vlasniku kuce i da kupi neku jeftiniju do 250 evra (bez ugradnje) ili da demontira(zadrzi) Fujitsu?

ja bi nosio uvek fujitsu , vidi shta pishe u made in :)

Taj fujitsu jedino shto ima freon r22, ali to je mercedes medju klimama, takvi se vishe ne prave ;)

Kada vecj skida...neka chasti majstora sa 20e, da joj ochisti spoljnu jedinicu...i unutrashnju lepo natenane..poshto cje mocji sve da se rastavi... I shta god radili platitie normalnog majstora da ne zalomite cevi ili crevo za odvod ....

Izvinjavam se na off-u, ali imam jedno pitanje.

devojka mi ima klimu Fujitsu 12000 btu, ne znam koji je model, stara je 2 godine i odlicno radi.

sada treba da se seli iz kuce u stan, sta joj je pametnije, da proda doticnu novom vlasniku kuce i da kupi neku jeftiniju do 250 evra (bez ugradnje) ili da demontira(zadrzi) Fujitsu?

Pa ako moze za dobru cenu da je proda onda neka uzme pare.Ako ne moze da se dogovori onda skidanje.

recimo da bi mogla max da izvuce 250 evrica.

ona je za to da je demontira.

tnx na odgovorima.

250e nije dosta ni za novu mideu sa montazhom...tako da....ja bi je nosio... makar iz inata...

pa znam, ali ne verujem da bi mogla vise da dobije.

verovatno ce je "nositi" sa sobom :D

thnx.

Samo da javim da sam uzeo Housel klimu,12, sa nekim jonizatorima,biofilterima i sl.Postavljena tamo gde je Censi predlozio,uspeva da rashladi veci deo kuce...

Srecjno sa garancijom.

Je l' bi znao neko da objasni sta je opcija "plasma" na LG klimama?
U uputstvu samo pise nesto tipa air purifier...

Gde si dobio 5 godina na housel? gde im je servis?:)
to je bash lepo :) dicje ti >100e za 5 godina na servis ili cenu 1/2 klime :)
Shto se tiche HOUSEL ..ukucaj u google i nadji im web sajt :) to je "brend" novosadske firme GENEL koje je propala/u stanju propadanja. Ako niste primetili neshto im se mnogo zatvaraju radnje i neshto ima sve manje novih Housel klima.

Srecjna stvar u celoj prichi je da je klima unutra MIDEA pa cje biti midea rezervnih delova.
Losha stvar je shto je to B klasa Midea klima..znachi klime koje su recimo shkart...pa bude svashta, normalna stvar kod montera je da se housel ne upali..pa ne radi..ali to se odma menja za drugu...pa na kraju dobijesh neku koja radi.

Ako si vecj kupovao takvu klimu, o zashto nisi kupio pravu Midea klimu?

Poslednja izmena:
Meni je 7-ica sasvim dovoljna za sobu od 15-tak kvadrata. Klima je Tadiran GTM-07H (Glory serija), placena 19,959 din sa PDV-om jula 2005. godine i prilicno sam zadovoljan. Elegantnog izgleda, tiha, split type, refrig: R22/620g...

Cisto me interesuje jel jos neko ima ovo i kako je zadovoljan. Kolika im je sada cena otprilike?

Hm, ovo je jedino mesto gde bih ovo mogao pitati, mozda neko zna....

Sestra mi se zali, ima neku staru lg klimu (barem 6-7) godina, i kaze da se oseca neki smrad dok radi? miris kao iz haustora, kako ona kaze...

Zna li neko shta ovo moze biti?

Najverovatnije ustajala voda...

Na kraju svake sezone ..treba ukljuchiti FAN na makar 1h ..kako bi se voda iz klime lepo isparila... Klima na dnu ima "tacnu" iz koje se preko creva izliva kondenzat...i ta voda shto se tu zadrzhi ona se ustaje <usmrdi>, slichna pricha kao i sa vodom koja se zadrzhi na "hladnjaku".

Reshenje: ochisti klimu i na kraju kupi miris za klimu.

Aha, hvala, znachi sigurno je to, nije freon? :) Joj taj miris i meni treba...gde bih to u bg mogao naci? Hocu miris pobede :D

Komsija je ugradio fuego klimu... totalni *****izam, obzriom da ga je ugradnja garant kostala ko mene (dakle >100eu), i to sr*nje se cuje kao kamion da mi radi na krovu celu noc |((( zabraniti zakonom!

Aha, hvala, znachi sigurno je to, nije freon? :) Joj taj miris i meni treba...gde bih to u bg mogao naci? Hocu miris pobede :D

Da je freon: ne bi hladila, ledila bi unutrashnja ili tako neki... VELIKI znak bi se pojavio......
Iskreno bolje ochisti nechim kvalitetnim pre mirisa, ako ne planirate svi da dobijete neke disajne probleme.

JUNK miris ima u tempu za 117din.
Sredstva za chishcjenje svuda...samo kazhu da kvalitet varira....
ja sam uzeo sebi: http://www.eef.co.yu/odrzavanje.html ali to su "porodichna" pakovanja.

@danijel00: nije razlog fuego, nego shto je verovatno postavljena pod uglom, tj nije iznivelisana.

Poslednja izmena:
Gde si dobio 5 godina na housel? gde im je servis?:)
to je bash lepo :) dicje ti >100e za 5 godina na servis ili cenu 1/2 klime :)
Shto se tiche HOUSEL ..ukucaj u google i nadji im web sajt :) to je "brend" novosadske firme GENEL koje je propala/u stanju propadanja. Ako niste primetili neshto im se mnogo zatvaraju radnje i neshto ima sve manje novih Housel klima.

Srecjna stvar u celoj prichi je da je klima unutra MIDEA pa cje biti midea rezervnih delova.
Losha stvar je shto je to B klasa Midea klima..znachi klime koje su recimo shkart...pa bude svashta, normalna stvar kod montera je da se housel ne upali..pa ne radi..ali to se odma menja za drugu...pa na kraju dobijesh neku koja radi.

Ako si vecj kupovao takvu klimu, o zashto nisi kupio pravu Midea klimu?
Kupio u lokalnoj radnji,njihova garancija,njihov servis...ne znam,mozda me je zapao neki ok model ali sam stvarno zadovoljan kako hladi,necujna je...

Ma mozhe housel da bude ok..samo ti kazhem generalno...mada ako proradi onda radi....Ono je bilo samo da drugi ne uzmu...ti si imao srecje. Zhelim ti da uzhivaj u hladnim letnjim danima ;)

Klima je vec odabrana i tu vise nema price.
Moja molba je ovde da mi neko da savet gde da je postavim, a da ima najbolji efekat na ceo stan (klima je 12000 BTU)?

Okacio sam sliku u dodatku, pa ko moze neka da neki predlog. Jedino mesto gde ne moze je obelezeno.

Hvala svima unapred.

Prilozi

• Stan.jpg
    Stan.jpg
    110.5 KB · Pregleda: 168
Ovo nikad, ali nikad necjesh ohladiti sa jednom klimom. A sam prosudi gde si najvishe i gde ti najvishe treba klima, koja ti je prostorija najtoplija.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno