Šta je novo?

Ivy Bridge - Official thread

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam zasto nikad ne pominju srebro. Srebro je dobar provodnik, skoro kao zlato (takodje dosta bolji od bakra) i mnogo jeftiniji od zlata.

Da, srebro je daleko jeftinije od zlata i samo malo manje provodi struju od zlata. Opet mnogo je bolji provodnik struje od bakra, pa bi zaista trebalo da se počnu proizvoditi procesori sa srebrnim međuvezama unutar procesora i ka čipsetu i memorijskim slotovima. Verujem da bi se videle koristi, kako u smanjenjom zagrevanju, tako i u bržim procesorima i daleko boljem overkloku, kako memorije tako i procesora.

Ja cu da kupim Ivy Bridge,skinucu IHS i dacu ga na pozlatu i sve to lepo da bude ispolirano :p
P.S.Nemoj neko da mi sad ukrade ideju pa da se posle proslavi sirom neta :D
Ima da osvane naslov "PCBeast the biggest enthusiast in the world " Ima da pise i annand,da se polemise na xtremesystems hahaha!

Poslednja izmena:
Ja cu da kupim Ivy Bridge,skinucu IHS i dacu ga na pozlatu i sve to lepo da bude ispolirano :p
P.S.Nemoj neko da mi sad ukrade ideju pa da se posle proslavi sirom neta :D
Ima da osvane naslov "PCBeast the biggest enthusiast in the world " Ima da pise i annand,da se polemise na xtremesystems hahaha!

Hahah, dobar si, baš si me nasmejao sada. Ali zaista, u nekoj teoriji, to verovatno može da pomogne u nekoj meri. bar tako ja mislim. Naravno, da li je moguće da se IHS tako lako skine a da ne oštetiš sam procesor, to je već drugo pitanje.

P.S. Čudi me da se niko toga do sada nije setio i uradio svoj IHS od zlata ili srebra, od ovih overklok ludaka na Zapadu. :)

Da, srebro je daleko jeftinije od zlata i samo malo manje provodi struju od zlata. Opet mnogo je bolji provodnik struje od bakra, pa bi zaista trebalo da se počnu proizvoditi procesori sa srebrnim međuvezama unutar procesora i ka čipsetu i memorijskim slotovima. Verujem da bi se videle koristi, kako u smanjenjom zagrevanju, tako i u bržim procesorima i daleko boljem overkloku, kako memorije tako i procesora.

Stvarno, ne znam ni ja šta im bi da ne stave :D:D:D

Anand i guru3d su izbegli bilo kakvo pominjanje temperatura u svojim testovima(od njih sasvim ocekivano), ali realni rezultati vec pocinju polako da pristizu.
Narednih dana mozemo ocekivati profesionalno uradjenje reviewe i naravno, iskustva prvih korisnika, sminkanje moze kroz Intelov control damage da odradi svoju marketinsku funkciju prvi dan predstavljanja, ali to je to, stvari ne mogu da se filtriraju unedogled koliko god se "zavrtala ruka" testerima.

Odakle je ovaj grafikon, magny ? Ja ga nigde nisam video, do sada.

Ako je ovaj grafikon tacan onda to potvrdjuje "zakone fizike" jer bi onda odnos-proporcija
izmedju potrosnje i zagrevanja bila u skladu.
Kako se povecava napon u odnosu na klok raste i temperatura mada ne bas tako razmerno..
Ovde se ipak radi o skokovima ali u svakom slucaju bi objasnilo vise temperature.
Do sad je prikazano da CPU manje trosi a vise se greje ,ovde vec drugacije deluje.
E sad,tesko da mogu da poverujem da je ovo tacno ali bice review-a ,neko ce i to da odradi u fullu!
Mozda je ovo samo patka nekog AMD fanboy-a :)

Evo sta kaze annand :

Ivy Bridge is also far more sensitive to voltage than Sandy Bridge. Heat dissipation can increase significantly as a function of voltage, so you'll want to stay below 1.3V in your overclocking attempts.
Znaci u tom domenu treba traziti adekvatan oc.
Drugacije se ponasa Ivica.

Potrosnja po guru3d:

imageview.php

Poslednja izmena:
...

Da ne ispadne da su annand i guru3d podkupljeni evo power consumption sa bit-tech za koga nikad nisam cuo i jednu ruznu rec ..
Bulldozer ima najveci score :D

34diw7q.png

Poslednja izmena:
Odakle je ovaj grafikon, magny ? Ja ga nigde nisam video, do sada.

Namerno nisam naveo odmah izvor, kosta10, jer sam pretpostavio da ide MOMENTALNA reakcija tipa-amd fan boj montaza. :beer:

Grafikon je od proverenog AMD fana, Obrovskog. :d

LINK

E sad, mozda Obr stvarno laze da ima nekoliko primeraka 3770k i da se cika anand i 3dguru pokazu relevantnijim izvorima, ali nekako ti ne savetujem da se u to pouzdas jer znas kako se obicno zavrsi kad se neko po pitanjima verodostojnosti kaci sa Obr-om. ;)

PCBeast, briši tvoje privatne poruke, ne mogu ti nikako poslati PP.

Ono sto je Obrovski uradio a to je da mu je zesce odvrnuo voltazu (za 4.9 ga je gruvao na ~1.55v??), garant iznad neophodne... barem do 4.6Ghz jer su po forumima prijavljivali za 4.6Ghz dostaaaa manje voltaze, tako da te temperature kod njega nisu cudne, mozda mu je takav primerak zapao a mozda mu je to bilo najlakse da forsira vece voltaze na IB-u nego na SB-u i da tako za 2h postigne stabilnost 4 do 5Ghz a i stvori vecu hype oko extremnog OC IB-a, jer iskreno vecina ce gurat do 4.6GHz gde je dovoljan i stock kuler
Svi testovi do sad su potvrdili da IB <4.6Ghz zahteva manje napona od SB-a i da se tada naravno manje greje (u odnosu na ono sto se desi kad mu nagruvas napon)

Poslednja izmena:
Pa sa tolikim naponom nije ni čudo što se greje kao nenormalan i što prelazi 100 stepeni, koliko sam video na tom grafikonu. Dakle, i sa 1.3 V do 1.35 može se ići na 4.7-4.8 GHz, otprilike.

Pa sa tolikim naponom nije ni čudo što se greje kao nenormalan i što prelazi 100 stepeni, koliko sam video na tom grafikonu. Dakle, i sa 1.3 V do 1.35 može se ići na 4.7-4.8 GHz, otprilike.

Bas tako, vecina SB-a zahtevaju vece napone... moj inace i5 trazi blizu 1.4v za 4.6, naravno ima zlatnih primeraka sa kojim ga je OB poredio sto nema smisla jer je taj SB biran 1 od 5000

Pa na annadu rekose da se ide do 1.3v i zbog nepotrebnog zagrevanja a na tom naponu moze da se izgura 4.8 Ghz!
P.S.Ja nisam ni obracao paznju na klok u odnosu na napon!

To verovatno zavisi i od toga kakav su primerak procesora dobili, a znaš šta je još interesantno, ako pogledate CPU-Z rezove videćete da se na nekoliko sajtova uopšte ne spominje tj. u CPU-Z 1.60 NE PIŠE koja je revizija procesora, dok na Anandu lepo piše da je to E1 revizija. Zato imam određene sumnje u verodostojnost pojedinih testova, jer su, možda, rađeni sa ES primerkom procesora.

Ono sto sam ja sumirao do sad-a za default IB definitivno bolji od SB-a pa sve do 4.5Ghz gde ne pokazuje znake slabosti... preko 4.5Ghz je vec druga prica ali taj OC preko ~4.7Ghz i za SB i za IB vec spada u extremni OC, tako da procesor nikako nije fail
Jedino su extreme OC-ri besni jer su ocekivali dobitke u extreme OC-u jer njih sve do 5Ghz uopste ne zanima kako se ponasa

Jednostavno ocekivanja su bila bar 400-500Mhz veci OC na vazduhu, sto se nije desilo i "neki" su razocarani, pogotovo oni sa foruma koje jedino OC margina zanima

Poslednja izmena:
Ruku na srce , realno je bilo da se ocekuje veci oc potencijal obzirom na sam nizi proizvodni proces.
Hteli,ne hteli da priznamo,mali problem postoji i moze da se prepozna.
E sad sve zavisi od Intela,hoce li revizijom doprineti da sledeci CPU bude savrsen ili ne.
P.S.Kako se blizi wall u nanometarskom procesu ocigledno da je sve teze odraditi mikroprocesore jer vec sad naziremo the end silicijumu.
Bar ja tako to osecam.

Poslednja izmena:
Da ne budem pogrešno shvaćen, u principu ja jesam zadovoljan kako je ispao Ivica, ali nisam 100 % zadovoljan, zato što upravo očekujem tu veću overklok marginu, to je moje pravo. Zato čekam i posmatram šta se dešava.

Možda će se situacija popraviti sa primercima procesora koji se pojave posle juna, taman im je dovoljno dva meseca da koliko-toliko srede proizvodnju.

Mene samo oc margina zanima kad je rec o K procesorima. Moze lako da se desi problem sa vecim grejanjem javlja samo kad radi integrisana grafika.

Moze lako da se desi problem sa vecim grejanjem javlja samo kad radi integrisana grafika.

Vidiš, to je dobro razmišljanje, nisam uopšte pomislio da može biti do toga. Pa ne znam da li je uopšte moguće da se integrisana grafika POTPUNO i 100 % isključi, da li neko ovo zna ? U BIOS-u možda ima te opcije, ali pitanje je da li se čak i tada integrisana grafika potpuno gasi.

Moze. GPU je dosta povecan na Ivy-ju, trosi prilicno, i na Anandu npr su koristili 5850 za testiranje, i OC, a integralku su testirali na deff kloku. Mozda nisu ni overklokovali dok radi HD4000, pa nisu ni videli nikakav problem. Videcemo sve ovih dana, sve ce to user review-ovi da pokazu.
Aj zdravo, odox da spavam, zadrzavate me ovde da istrazujem :p

Nije zbog integrisanog GPU-a jer kad se ne koristi 3d grafika on je prakticno u idle modu

Da, u idle modu, ali ne i u isključenom modu, a to sam baš pitao da li je moguće.

Da, u idle modu, ali ne i u isključenom modu, a to sam baš pitao da li je moguće.

neverujem... da postoji BUG da se GPU "greje" u idle rezimu neko bi to vec otkrio 100%

takodje nisam siguran da cemo videti novu revizuju jer je AMD mrtav konj a haswell je "blizu", takodje moze da se desi da mobile verzije budu novije revizije jer je to prioritet intelu, desktop ko *ebe :)

Poslednja izmena:
Videćemo, ja se ipak nadam jednoj reviziji, pa makar ona bila tek na jesen. :)

A i to je dobro za Intel, na taj način vežbaju usavršavanje 22 nm procesa, kako bi on savršeno legao za Haswell-a.

Videćemo, ja se ipak nadam jednoj reviziji, pa makar ona bila tek na jesen. :)

A i to je dobro za Intel, na taj način vežbaju usavršavanje 22 nm procesa, kako bi on savršeno legao za Haswell-a.

A ko kaze da revizija mora da udje u masovnu produkciju (hint: zli intel dok amd pajki) :p

Pa niko ne kaže da mora, ali svi mi se ovde tome nadamo i željno iščekujemo vesti o reviziji.

Elem, nagađam da će dual-core Ivy Bridge možda biti predstavljen sa novom revizijom, krajem maja/početkom juna.

Mislim da je ovaj procesor pravi dokaz brzine kojom odumire desktop, odnosno postaje sve manje i manje vazan... koliko god neki ovde to odbijali da prihvate ;)

Znatno su popravili 3D performanse, ali i dalje u shader intensive igrama daleko kaskaju za AMD-om, odnosno Llanom. Ipak, interesantno je da su popravili kvalitet slike u 3D-u u odnosu na Sandy Bridge... i dalje malo zaostaju u odnosu na Llano, ali je ovo sto se vidi svetlosna godina ispred prethodne generacije. http://www.anandtech.com/Gallery/Album/1890#12

Sto se tice gamera bolje bi bilo da nema nikako ove HD4000 grafike ko ce da kupi procesor da ga kloka recimo na 4.8 i da se igra na ovoj grafici, mogli su izbacit procesor bez grafike a recimo da je jeftini, sigurno bi se bolje klokao, manje grijao, manje trosio.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno