Šta je novo?

Ivy Bridge - Official thread

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A to znaci da ce kod nas 2 mjseca kasnije doc. Ne znam dal da cekam, nesto mi se ne ceka :( Bojim se da cu pare potrosit. Sad se razmislaj i kombinacija da uzmem i3 2100 i plocu z77 neku dobru pa za jedno godinu da uzmem ivy i5/i7.

Ne,ne, srpsko tržište je dosta brže danas nego pre samo dve do tri godine. Ploče sa Z77 čipsetom se već ponegde mogu naći, a kompletna ponuda biće dostupna do najkasnije 15 ili 20.aprila.

Ivy Bridge procesori će doći vrlo brzo, verovatno do 30 aprila.

Čekanje se DEFINITIVNO isplati,veruj mi, veliki znalac.

^ Evo, ja koji nisam veliki znalac, srpljivo čekam, sledeći komentare dobronamernih znalaca iz ove teme. Prelomio sam, umesto SB, uzeću IB. Samo ne znam da li da ganjam i3 sa jačim GPU (tipa HD4000) koji je izaći znatno kasnije, ili da uzmem npr. i5 3450 sa HD2500 koji će sada da se pojavi (jeftiniji i5 model). Ne treba mi posebno jaka mašina, zato ne jurim naslednika popularnog SB i5 2500K modela (to je valjda IB i5 2600K), ili, uopšte neki "K" model. i5 sa Intel preporučenom cenom do $200 čini mi se ok. Samo vagam i3-i5 zbog budućih aplikacija koja će bolje koristiti dodatna jezgra, da budem future-proof.

K = otključan množilac = OC, da li još nešto sem toga? I koliko realno može da se klokuje, a da ne zahteva novo hlađenje? Nije da mi je OC potreban, samo pitam. ;)

Zvace se 3570K a da, K jeste = otkljucan mnozilac = OC. Licno ja, fabricko hladjenje ne bih ostavio ni na Atom-u a kamoli na K verziji... Minimum je 212 Hyper po meni za bilo kakav klok... Ali gledajuci tvoje postove, na tvom mestu ja bih definitivno isao na i3 sa HD4000 i H77 plocu...

I inace u zadnje vreme sve novo sto izadje stize na taj dan ili dan kasnije tako da ne vidim zasto sada u ovom trenutku neko ne bih sacekao IB....

Poslednja izmena:
gledajuci tvoje postove, na tvom mestu ja bih definitivno isao na i3 sa HD4000 i H77 plocu...
Hvala i slažem se s tobom! Ali IB i3 sa HD4000 pojaviće se iza juna, možda tek na jesen, ne bih toliko da čekam, pa sam razmišljao o IB i5 ulaznom modelu sa HD2500 koji sada izlazi.

Šta misliš o tome?

Koliko sam shvatio ti neces graficku kartu tako da sto jaca integrisana grafika ti je bitna a slozicemo se da je HD2000 neupotrebljiv, a drugo ne koristis nista sto bi ti bilo extremno zahtevno za cpu i sto i3 ne bih mogao da pojede, tako da smatram da ti je i5, pogotovo zakljucana verzija, bacanje para... A nista neces dobiti sem jaceg procesora, a ti dovoljno jak procesor imas i sa i3 sto opet znaci da ti fali samo grafika, tako da bih, kako god da ga okrenes, ja, na tvom mestu cekao HD4000...

smatram da ti je i5, pogotovo zakljucana verzija, bacanje para...
Hvala na jasnom odgovoru! Molim te samo da mi, jer se ne razumem, dodatno objasniš ovu rečenicu koju sam gore citirao -- zašto je zaključani i5 sa 4 jezgra koji je malo skuplji od i3 -- bacanje para? Posebno "on the long term run". ;) (Sem grafike HD2500.)

Po meni grafika je bas taj problem... Da tebi treba jak procesor a grafika ne bitna ili hoces eksternu grafiku, rekao bih ti ok... A nesto mislim da i nije mala razlika izmedju i3 i i5, mnogo veci skok u ceni ti je i3 2100 na i5 2300 nego i5 2300 na i5 2500k... Kao sto rekoh, da ti hoces graficku kartu i jak proc, i5 2500k + graficka karta je extra kombinacija a kad vec neces onda je i3+HD4000 extra kombinacija za malo para...

onda je i3+HD4000 extra kombinacija za malo para...
Hvala! Samo što pojma nemamo kada će to da se pojavi, čitao sam najave, sve vezano za i3 nema datum a ni cenu (možda ne bude za malo para), a posebno i3 + HD4000. Ako je na jesen, onda... :(

Nema na cemu... Onda skupljas parice za 3570k i Hyper 212 :)

A koliko bi trebao da kosta ovaj najjeftiniji i5?

Koliko sam ja shvatio, 3570k nesto simbolicno ispod cene 2500k, verovatno isto i za slabije modele, pitanje je koliko ce kod nas kostati...

Ne, 3570k ce preuzeti cenu 2500K koji je vani 220USD, dakle najverovatnije ce biti potpuno identicne (na zapadu). Kod nas, ne verujem, bar ne prvih par meseci

Glasine o navodnim velikim problemima Intela sa 22nm, prekomernom zagrevanju i losim oc potencijalom, potvrdjuje, niko drugi, do veliki Intel fan-Obrovsky! Posto je u pitanju covek koji je u proteklih godinu dana retko sta omasio kad su u pitanju inside informacije o perfomansama, njegove pisanije trebalo bi ako nista drugo da notiramo:

http://www.obr-hardware.com/2012/04/keep-your-sandy-bridge-e1-ivy-bridge.html

I ovo se uklapa u pricu koja je dosla iz TMSC-a, kako je njihov, dosta kritikovani, 28nm proces, mnogo bolji od Intelovog 22nm.

Ako OC potencijal Ivy Bridge-a zaista bude problematican(Obr tvrdi losiji nego kod Sandyja), onda mozda stvarno jeste pametnije uzeti Z68+SB proverenu kombinaciju, ili X79+SB-E(pa i 3820), ili cekati-Haswela.
Revizija moze biti, ali pitanje je isplativosti, buduci ce i Haswell vec biti relativno blizu.

Pa da, al' vidis on kaze da je E0 bio ok, dok su drugi imali zestoke probleme sa grejanjem i sa E0... Ko zna, mozda vec imaju E2 spreman za javnost za 25. april...

Nista nije nemoguce, ali Obr tvrdi da je taj E1 retail koji se vec naveliko stancuje. A opet, koja je logika da im retail bude losiji od E0.
Ono sto obeshrabruje u vezi tog eventualnog E2 je cinjenica sto bi da tako nesto postoji, Obr medju prvima ako ne i prvi, to imao u svojoj jazbini. Ajde, brzo ce 25(ili 29ti?) pa da vidimo ovo cudo.
Bezveze bi bilo da izadju sa CPU-om koji ima 10% veci IPC a isto toliko nizu OC marginu, to bi onda bio samo obicni test poligon za 22nm proces.

Jedna stvar, mozda izgleda nevezana, se slaze sa ovim: Apple, koji prvi najavi laptopove sa novim Intel procima, nije najavio nista novo za april.
Sa druge strane HP, koji je laptop-heat king :D, je trebao juce da najavi nove laptopove :D

Pa ne zna ni taj Obrovsky baš sve...meni se čini kao VEOMA nelogično da E1 retail jezgro bude lošije od E0 jezgra. To se još nikada nije desilo, zato se ne obazirem previše na ovu vest od Obrovskog.

Pa nikad pre se i nisu igrali sa 22nm :p

Hmmm ja sam do sada odbijao da verujem u te njegove priče, ali sada počinjem da verujem. Pa dobro, nije to nešto toliko strašno, opet će Ivy biti bolji čip od Sendija, bez obzira na ovaj problem.

Ali bolje da sačekamo zvanično predstavljanje i prve pouzdane testove, pa da izvedemo zaključak o ovome.

Isti problem kao sto ima AMD, curi cip na sve strane :p

Možda, ali je razlika u tome što Intel NIJE napravio fail i procesor je brži tih 12 do 15 % na istom taktu od Sandy Bridge ekvivalenta. Nek se greje malo više, nebitno je. Onaj ko baš insistira sačekaće narednu reviziju procesora koja će ispraviti ove greške, i to je onda to.

Izgleda nebitno za desktop mozda, ali moze biti show-stopper za laptopove.

Možda, ali je razlika u tome što Intel NIJE napravio fail i procesor je brži tih 12 do 15 % na istom taktu od Sandy Bridge ekvivalenta. Nek se greje malo više, nebitno je. Onaj ko baš insistira sačekaće narednu reviziju procesora koja će ispraviti ove greške, i to je onda to.

Ne mozes karakterisati buldija kao fail ako ovo ne karakterises kao fail, imaju indetican problem, curenje, grejanje, preveliki naponi itd... To sto je on brzi 10-12% je ne bitno jer se trenutno SB toliko vise klokuje, cak i na istom kloku je SB dosta hladniji, i kao sto rece covek ispod to moze da bude jako veliki problem za laptopove... Jos jedan dokaz da oni zaista imaju ovaj problem je i to sto mobile cpus jesu odlozeni i ko zna na koliko...

Ne mozes karakterisati buldija kao fail ako ovo ne karakterises kao fail, imaju indetican problem, curenje, grejanje, preveliki naponi itd... To sto je on brzi 10-12% je ne bitno jer se trenutno SB toliko vise klokuje, cak i na istom kloku je SB dosta hladniji, i kao sto rece covek ispod to moze da bude jako veliki problem za laptopove... Jos jedan dokaz da oni zaista imaju ovaj problem je i to sto mobile cpus jesu odlozeni i ko zna na koliko...

Procitaj opet tekst Obrovskog, ¨problem¨ se javlja kad se povecaju naponi tj kad se overkolokuje procesor nesrazmerno se povecava i temperatura, ja bi sacekao testove da vidimo koliko to znacajno skace temperatura (u procentima moze da bude nesto stvarno mnogo a u celzijusima i ne toliko). Kod buldozera je to sve mnogo drasticnije izrazeno, ovde je fail u odnosu na ocekivanja, proizvod je ok ali u odnosu na ono sto se ocekivalo nije to to.

Izdvojicu par recenica
Current 22nm chips have high voltage, higher than they should have. The values are similar to Sandy Bridge chips. - Da zakljucim da je je i sandy fail?
But slightly lower overclocking then Sandies compensates higher performance per clock, so it is not a major problem.

Naravno za laptopove je svaki wat bitan i meni je glavna i skoro odlucujuca stvar za kupovinu laptopa trajanje baterije.

Poslednja izmena:
3770k E0 je radio na 4.8 jedva stabilno na 92 stepena, pod istim hladjenjem je 2600k radio 5.2ghz na 85C... Da, to je mnogo, jos ako uzmemo da je E1 jos topliji...

Izgleda nebitno za desktop mozda, ali moze biti show-stopper za laptopove.

To da, naravno da može. Intel je iz tog razloga i odložio za jun dualcore Ivy Bridge procesore, ili za možda još dalje. Kod laptopova, ovo može biti veći problem. dok za desktop nije uopšte tako velika stvar. Apsolutno ne vidim razlog da neko samo zbog ovog sitnijeg probema ne kupi prvi talas Ivy Bridge procesora, govorim za desktop. Ali za laptop je pametnije sačekati potpuno ispeglanu reviziju.

Sadan, dobro si to rekao, svaka čast.

P.S. Koliko sam upoznat, finalna revizija je E2, trebalo bi da bude ipak hladniji od E1 revizije i malo ispeglaniji.

Poslednja izmena:
Gde si ti nasao da E2 uopste postoji? Ja koliko znam E1 je retail i Intel ne planira E2 zbog Haswell-a... Ne vidis zasto neko ne bio kupio? Ja ne mogu da verujem da ti ne vidis da on ima leakage na preko ~4ghz i krece da trosi ~400w... Ako to nije problem ja ne znam sta jeste... Baci pogled na E0 revizije, ima par OC testova i izgledaju jako lose, a jos sam na 3 mesta naleteo kako je E0 bolji od E1...

Čini mi se da sam tako negde pročitao, da je finalna revizija E2, ali možda ti izvori greše. Ne sećam se gde sam beše to pročitao, tako da ne mogu da ti dam link, ali ako su oni pogrešili onda je to sasvim druga stvar.

Slažem se da je E0 bolji od E1, to stoji, ali nema razloga da se nerviraš, ja nisam ovde ušao u diskusiju sa ciljem da se prepirem, nego samo iskreno govorim kakvo je moje mišljenje. s16, ti si dobar lik i puno te poštujem, ali meni je bitno da Ivy Bridge ima tih oko 12-15 % više performanse na istom kloku kao Sandy, i da ima drugu generaciju QuickSync tehnologije, a to sve planiram da dobro iskoristim kada sebi kupim novu mašinu negde na jesen.

Tačno je da, za sada, nema nikakvih pomena o izlasku revizije posle finalne, ali moja pretpostavka je takva. Jer, mislim da su upravo zato i odložili dual-core procesore, da bi imali vremena da srede proizvodni proces i da sa izlaskom dual-core čipova odmah pređu na narednu ispeglanu reviziju. To je valjda i logično, zar ne ?

E sad, da li će Quad-core procesori imati drugu reviziju, saznaćemo verovatno negde u maju, kada se pojave neke nove glasine. Ja se nadam da hoće, jer ionako pre septembra-oktobra neću imati para da kupim Intel mašinu, pa bih želeo da do tada 22 nm proces bude daleko ispeglaniji i da odmah pazarim neku narednu reviziju. Svako hoće da ima bolje, pa naravno i ja, to je prirodno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno