Meni je ovo bio problem kad su mi doneli HPH07 umesto onog starog debelog. Ugasim ga uveče i sutra kucaj......Kad su uveli Iris pa non stop STB krenuo da traži da se kuca username i PIN![]()
![]()
Na Iris Smart aplikaciji za TV?Sinoc na Iris smart-u nije bilo seckanja tokom kosarkaske utakmice Partizan - Zvezda, ili mozda utakmica nije bila toliko gledana, iako je nedelja popodne?
Da.Na Iris Smart aplikaciji za TV?
Na Iris Smart aplikaciji kanali idu u 25fps progressive, ne u 50fps interlaced kao na boxu, pa nije baš prijatno gledati sportske prenose. Razmazuje se lopta, pokreti nisu fluidni, prosto rečeno za sport je 25fps nedovoljno i oduvek je bilo nedovoljno. Može nekako za prvu pomoć na mobilnom telefonu ili u browseru, ali na TV-u to nije onaj kvalitet slike kakav treba da bude. S jedne strane jasno mi je da Iris Smart TV aplikacija namerno nije zamišljena da ima isti kvalitet slike kao na boxu, međutim uzimajući u obzir da mts prodaje Iris TV i kao samostalnu uslugu, zaista mi nije jasno kako ih nije sramota da korisnike nigde ne obaveste, makar i sitnim slovima, da kvalitet slike nije isti kako kada se uzme televizija u box paketu. I Arena Cloud isto emituje sve u 25fps. čak i na TV aplikaciji, a ni taj servis nije nešto posebno jeftin. Kod EON TV aplikacije je, na primer, kvalitet slike identičan kao i na EON boxu. Jedino nemam nikakvog iskustva sa Supernovom i njenom aplikacijom za TV, kakav je stream. Za Orion TV sam čuo da ide na 50fps, nisam se lično uverio. Trebalo bi da prikupimo sve ove podatke i da ih imamo pregledno na forumu
Sad si me malo zaintrigirao i kad već taj Fire Stick koristim kao dijagnostički alat za proveru rezolucije, kodeka itd. rekoh da vidim da li se promenilo nešto na Arena Cloud aplikaciji za Android TV. Trenutno je ovakva situacija: svi Arena Sport kanali idu u 1920x1080 25 fps, osim Arena 3 HD koji ide u 1280x720 50fps (trenutno je neka rukometna utakmica). Slika u nižoj rezoluciji, ali sa većim fps iskreno rečeno deluje bolje i tečnije za živi prenos. E, sad da li ponekad promene rezolucuju i na drugim kanalima i da li samo eksperimentišu, to bi bilo zanimljivo da se prati.Meni deluje da je na Arena Cloud bolje nego na Iris. Ovo za Iris potvrdjujem, jer kod mene bas tako izgleda fudbal kako si napisao. A kod druga kada se pusti na Arena Cloud na Android TV izgleda mi mnogo lepse i fluidnije nekako.
Postoje dva objašnjenja: ili je na tvom televizoru aktivirana neka od kompatibilnih opcija koje sam pomenuo u prethodnoj poruci (motionflow) ili ne gledaš često referentni stream da bi uočio razlikuImam Grundig UHD 49' instalirana Iris smart aplikacija, i ne vidim nikakvo razlivanje lopte, slika odlicna. Imam i Iris box na istom televizoru, i ne palim ga, preferiram aplikaciju.
Imam Sony TV, cak ni Motion Flow ne pomaze. Pomaze malo, ali nije to to, jednostavno je losa slika. Kod Arena Cloud mi deluje dosta bolje.Sad si me malo zaintrigirao i kad već taj Fire Stick koristim kao dijagnostički alat za proveru rezolucije, kodeka itd. rekoh da vidim da li se promenilo nešto na Arena Cloud aplikaciji za Android TV. Trenutno je ovakva situacija: svi Arena Sport kanali idu u 1920x1080 25 fps, osim Arena 3 HD koji ide u 1280x720 50fps (trenutno je neka rukometna utakmica). Slika u nižoj rezoluciji, ali sa većim fps iskreno rečeno deluje bolje i tečnije za živi prenos. E, sad da li ponekad promene rezolucuju i na drugim kanalima i da li samo eksperimentišu, to bi bilo zanimljivo da se prati.
Pored toga, moderniji televizori imaju opciju da on-the-fly poboljšavaju kvalitet slike sa brzim pokretima. Kod Sony televizora se ova opcija zove Motionflow, kod Samsunga Auto Motion Plus. Ovo je kao neko veštačko podizanje fps. Naravno, time se ne postiže potpuno isti efekat kako kad ulazni stream ima 50fps, ali može da pomogne. Ja tako nešto obavezno držim isključeno, jer kad bi se recimo film gledao sa uključenim Motionflow, dobije se potpuno neprirodan efekat žive televizijske slike, a ne filmske. Amerikanci ovo zovu soap opera effect.
Postoje dva objašnjenja: ili je na tvom televizoru aktivirana neka od kompatibilnih opcija koje sam pomenuo u prethodnoj poruci (motionflow) ili ne gledaš često referentni stream da bi uočio razlikuNe mislim ovde ništa loše, naravno, moj rođak je otprilike isto tvrdio što i ti, pa smo morali da sprovedemo mali eksperiment i da više puta naizmenično puštamo kanale preko Iris boxa i preko Iris Smart aplikacije. Takođe i egzaktni podaci preko mernog uređaja (Fire Stick) kažu da na Iris Smart sve ide na 25fps, dakle duplo manje nego na boxu.
Nije to razlivanje u doslovnom smislu reči, nego nedostatak kontinualnosti, višak isprekidanosti, manjak fluidnosti, pri čemu nije u pitanju samo subjektivni osećaj nego je stream tehnički drugačiji što pokazuju alati koji to mogu da pokaže. Logično pretpostavljam da Iris Smart servis nema neku segmentaciju korisnika i da nam svima stiže isti stream. Međutim, na osnovu višegodišnjeg iskustva uočio sam da neki ljudi zaista tvrde da ne uočavaju problem sa progressive 25 fps streamom kad gledaju program uživo ili sportske prenose. Možda nam nije svima ista percepcija pokreta u vizuelnom korteksu, teško je reći. Verujem da bi ukoliko gledaš 1 min utakmice sa Iris boxa, pa onda 1 min sa Iris Smart aplikacije svakako uočio razliku, jer naprosto to su po specifikacijama dva različita streama. Ograđujem se naravno, ako mts zaista nekim korisnicima isporučuje u oba slučaja isti "signal", ali čini mi se da je mala verovatnoća da je to tačno.Takođe na Philips Android TV-u Iris aplikacija radi ok, nema razlivanja, ali je slika nekako previše oštra i boje su malko prenaglašene, tako da moram da upalim ili svetlo u sobi ili Amblight na TV-u da bi bez napora gledao utakmicu.
Box 3 neki, placam 4500 mesecnoKoji model box-a imas?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari