1. Ne pricam o brzini istog (iako ja nisam primetio da je sporiji) - licno svaki put uzmem telefon sa stola ili iz dzepa i raise to wake radi, a telefon se sam otkljuca jer mi detektuje lice, i odmah mogu notifikaciju da otvorim (znaci nikada ne cekam telefon da bih nesto uradio).
Kod touch ID si mogao da biras da uzmes telefon (raise to wake ako ima) pa onda da ili stavis prst da ga otkljuca pa onda da otvoris notifikaciju, ili da otvoris notifikaciju, pa onda stavis prst zbog touch ID. Isto je za keychain - ne trebas uopste vise da stavljas prst da auto-fill vec telefon "vidi" da si ti i automatski to radi. Ne znam kako skracivanje procesa za 1 korak utice lose na UX, ili kako je touch ID brzi?
To je kao da poredis avion i automobil - avion je brzi, ali npr. kada bi isao BG - NS avionom isao bi prvo na aerodrom Nikola Tesla, pa cekao da se ukrcas, pa piloti prolaze kroz check in listu, pa cekaju dozvolu da polete, pa opet prilikom sletanja cekas prtljag, pa opet u kola da dodjes do NS sa NS (fiktivnog) aerodroma, dok si kolima vec odavno stigao iako su "sporija". E sad uzmi u obzir da ces svaki put da putujes BG - NS relaciju - avion ce uvek biti brzi od automobila, ali ce u praksi automobil uvek pre stici...
2. Lewis se zalio na pouzdanost istog sa nekom pricom o kacektima i cvidzama - zanimljivo mi je da svi ljudi koje znam a uzeli su X sada nisu jos imali probleme sa detekcijom lica, kao ni ja, sem u #3. Stavljao sam i kacket, i kapu i sal, nisam imao nikakvih problema ni dok setam ulicom gde nema rasvete nikakve. Cak se ne treba zauzeti ni poza koju je forsirao kada je demonstrirao isti - jednostavno uzmes telefon u ruke (raise to wake) i kada pogledas otkljuca se... Ne drzim ga nista drugacije u odnosu na ostale iPhone-ove, a odmah mi je otkljucan za koriscenje.
3. Sa druge strane primetio sam problem sa Face ID koji Lewis nije ni pomenuo (a verujem da bi primetio da je koristio telefon) - FaceID radi u portrait orjentaciji - znaci telefon mora biti u portrait u odnosu na glavu (bilo da lezite ili sta god). Znaci ako je naopacke, ili landscape, Face ID nece raditi. Ok, ne znam ni sam ko ce naopako drzati telefon ili u landscape kada otkljucava, ali ako gledas nesto u landscape i telefon se zakljuca, ili ga ti zakljucas i ides da otkljucas isti, moras ga rotirati u portrait. Zanimljivo kako to nije pomenuto uopste?
4. Prica o tome kako je los UX jer FaceID kada te detektuje ne ode na home screen - ja se iskreno nadam da ce to biti izmenjeno da moze da se podesi jer ok verujem da postoje ljudi kojima bi to vise odgovaralo, ali ideja je da ti ne prave dodatni korak, jer u vecini slucajeva zelis da vidis notifikacije - ako se telefon odmah otkljuca, moras opet da swipe da vidis notifikacije, dok su ti ovako odmah tu i mozes da udjes direktno u app od notifikacije.
Nisam arogantan, ali kako nije glupost kada covek kaze da je Face ID nepouzdan i lose radi (i onda namerno prikazuje video sa Keynote), kada bi bilo more tema online i hajka na Apple da radi tako lose kako on tvrdi?
Za UX sam objasnio gore, a vidim takodje da i ovde ima gomila ljudi koji je jako nezadovoljna sa UX-om na koji su se privikli nakon svega par minuta. Videcemo za godinu, dve kako ce i ostali da misle o tom UX...
Takodje mi je smesna i ta prica koju forsiraju sa cenama - pricaju tako i za MacBook, za Surface Pro, za razne stvari. Da su preskupi ne bi se prodavali, a prodaju se jer jednostavno ne mozes jeftinije da nadjes nesto takvo.
Realno je problem sto uopste treba da postoji video koji govori ljudima da ne treba davati 1300e za telefon.
A zasto bi i postojao? Zar nismo svi sposobni da donosimo svoje odluke sami? Svako ima pravo da trosi koliko hoce na sta hoce