Šta je novo?

iPhone X

Ti bas nisi cuo za Google ha?

Ili uputstvo za upotrebu :d

General>>accessibility >> iskljuci tap to wake

Igrao sam se Desetkom danas posle mesec dana korišćenja Osmice (pre nje nikad nisam koristio iOS) i trebalo mi je bukvalno dve minute da se naviknem na "svajpovanje".
Ekran je odličan, bolji nego na Osmici.
U ruci mnogo bolje leži od Osmice.
Mnogo je dobar :D

Ja iskreno ne znam sta su u review-ovima kukali na to - i ja sam bukvalno kada sam ga kupio se privikao za koji minut. Pa neces telefon koristiti par minuta kao oni, bar ces mesec dana, godinu, dve da ga teras :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Isto. Probao sam telefon u vipu, i iako ga nikad nisam koristio, snašao sam se vrlo brzo. Neće mi nedostajati home dugme kada budem menjao 6s

• Like
Reagovanja: M J
Koliko im je trebalo za "svajp" foru .... imali smo to na Palm-u prvo (sa sve karticama i stackovanjem kartica itd) ......a Jailbreakovani iPhoni vec godinama ....Activator ....

Apple-ovac sam vec ko zna koliko ....ali lagano pocinju da mi se gade ...telefona sto se tice .... Mac ostaje ;)

Ali u pravu je...čovek ukazuje na "slona u sobi" na odnos cene i funkcija...mišljenja sam da današnji veliki proizvođači spavaju na lovorikama...misle da mogu da povećavaju cenu svakog novog telefona do iznemoglosti, a svi će čekati u redu i baciti toliki novac na nešto što zastareva brže nego rast inflacije :D

Imam iP7, video sam uzivo, i poigrao se sa iP8 Plus, i iP X. iP8 nisam ni uzimao u obzir da razgledam. Naspram mog iP7 su iP8plus i iP X upgrejd, ali cak ni oni nisu ostavili na mene toliki utisak kao Mate 10, ne pro, cak ni note 8.

Poprilično realan. Dopada mi se jer stvarno normalno razmišlja i govori smislene stvari. Mada on je i rekao da se ne kupuje ni Note 8. [emoji846]

Sent from my iPhone 7+ using Tapatalk

Po meni u gomilu review-ova masi poentu. Kod iPhone nikad nije rec o samom telefonu vec o Apple ekosistemu i njegovom funkcionisanju u celosti. Kod proizvoda drugih proizvodjaca je isto tako lupao neke gluposti. Isto tako je i pre promovisao neke gluposti kao strava stvari, a nigde ne napomene da ga isti sponzorisu, sem nekad dole u opisu :)

Po meni u gomilu review-ova masi poentu. Kod iPhone nikad nije rec o samom telefonu vec o Apple ekosistemu i njegovom funkcionisanju u celosti. Kod proizvoda drugih proizvodjaca je isto tako lupao neke gluposti. Isto tako je i pre promovisao neke gluposti kao strava stvari, a nigde ne napomene da ga isti sponzorisu, sem nekad dole u opisu :)

Da, ti si inače čisti etalon realnosti i odmerenosti pa možeš sebi da dozvoliš da daješ tako paušalne ocene.
Čovek jeste u pravu, svako ko za sekund zastane i porazmisli da li je ova situacija normalna će doći do istog zaključka. To što je neko plaćen da vrši pojedinačne promocije ga ne disfikvalifikuje automatski ako je realan u svojim izjavama i stavovima. Te gluposti koje ti navodiš su mahom bili jeftini telefoni i on je realno jedini koji pokušava ljudima da pokaže da nije neophodno potrošiti preveliku svotu novca za kršten i funkcionalan uređaj. Ja se slažem sa tim.

Znaci realno je da 50% reviewa bude o face ID za koji je nalupao gluposti, a cak i sa UX strane u vezi istog je nalupao gluposti - napisacu kasnije nije problem, pa mozemo da prodjemo kroz to diskusijom :)

Znaci realno je da 50% reviewa bude o face ID za koji je nalupao gluposti, a cak i sa UX strane u vezi istog je nalupao gluposti - napisacu kasnije nije problem, pa mozemo da prodjemo kroz to diskusijom :)

Realno je da bude u fokusu bilo sta sto moze da kvari UX na koji se ti tako cesto pozivas. Mozda po tvojim standardima FID nije spor / ne kvari proces koriscenja telefona, ali postoji i druga strana medalje tj. drugi kojima to nije tako. Covek je lepo rekao da Face Unlock i FID nisu ni blizu isto i da ne mogu da se porede, ali da je Face Unlock bolji proces - sto je cinjenica jer je brzi, kao sto je i Touch ID brzi i samim tim - ugodniji za koriscenje.

Stoga, ne budi bas toliko arogantan i nemoj da mislis da si apsolutno u pravu i da je samo tvoje misljenje ispravno - to sto se UT tebi ne dopada ili ne ide zajednosa tvojim nekim idejama, to ne znaci da prica gluposti.

Realno je problem sto uopste treba da postoji video koji govori ljudima da ne treba davati 1300e za telefon.

1. Ne pricam o brzini istog (iako ja nisam primetio da je sporiji) - licno svaki put uzmem telefon sa stola ili iz dzepa i raise to wake radi, a telefon se sam otkljuca jer mi detektuje lice, i odmah mogu notifikaciju da otvorim (znaci nikada ne cekam telefon da bih nesto uradio).
Kod touch ID si mogao da biras da uzmes telefon (raise to wake ako ima) pa onda da ili stavis prst da ga otkljuca pa onda da otvoris notifikaciju, ili da otvoris notifikaciju, pa onda stavis prst zbog touch ID. Isto je za keychain - ne trebas uopste vise da stavljas prst da auto-fill vec telefon "vidi" da si ti i automatski to radi. Ne znam kako skracivanje procesa za 1 korak utice lose na UX, ili kako je touch ID brzi?
To je kao da poredis avion i automobil - avion je brzi, ali npr. kada bi isao BG - NS avionom isao bi prvo na aerodrom Nikola Tesla, pa cekao da se ukrcas, pa piloti prolaze kroz check in listu, pa cekaju dozvolu da polete, pa opet prilikom sletanja cekas prtljag, pa opet u kola da dodjes do NS sa NS (fiktivnog) aerodroma, dok si kolima vec odavno stigao iako su "sporija". E sad uzmi u obzir da ces svaki put da putujes BG - NS relaciju - avion ce uvek biti brzi od automobila, ali ce u praksi automobil uvek pre stici...

2. Lewis se zalio na pouzdanost istog sa nekom pricom o kacektima i cvidzama - zanimljivo mi je da svi ljudi koje znam a uzeli su X sada nisu jos imali probleme sa detekcijom lica, kao ni ja, sem u #3. Stavljao sam i kacket, i kapu i sal, nisam imao nikakvih problema ni dok setam ulicom gde nema rasvete nikakve. Cak se ne treba zauzeti ni poza koju je forsirao kada je demonstrirao isti - jednostavno uzmes telefon u ruke (raise to wake) i kada pogledas otkljuca se... Ne drzim ga nista drugacije u odnosu na ostale iPhone-ove, a odmah mi je otkljucan za koriscenje.

3. Sa druge strane primetio sam problem sa Face ID koji Lewis nije ni pomenuo (a verujem da bi primetio da je koristio telefon) - FaceID radi u portrait orjentaciji - znaci telefon mora biti u portrait u odnosu na glavu (bilo da lezite ili sta god). Znaci ako je naopacke, ili landscape, Face ID nece raditi. Ok, ne znam ni sam ko ce naopako drzati telefon ili u landscape kada otkljucava, ali ako gledas nesto u landscape i telefon se zakljuca, ili ga ti zakljucas i ides da otkljucas isti, moras ga rotirati u portrait. Zanimljivo kako to nije pomenuto uopste? :)

4. Prica o tome kako je los UX jer FaceID kada te detektuje ne ode na home screen - ja se iskreno nadam da ce to biti izmenjeno da moze da se podesi jer ok verujem da postoje ljudi kojima bi to vise odgovaralo, ali ideja je da ti ne prave dodatni korak, jer u vecini slucajeva zelis da vidis notifikacije - ako se telefon odmah otkljuca, moras opet da swipe da vidis notifikacije, dok su ti ovako odmah tu i mozes da udjes direktno u app od notifikacije.

Nisam arogantan, ali kako nije glupost kada covek kaze da je Face ID nepouzdan i lose radi (i onda namerno prikazuje video sa Keynote), kada bi bilo more tema online i hajka na Apple da radi tako lose kako on tvrdi?
Za UX sam objasnio gore, a vidim takodje da i ovde ima gomila ljudi koji je jako nezadovoljna sa UX-om na koji su se privikli nakon svega par minuta. Videcemo za godinu, dve kako ce i ostali da misle o tom UX...

Takodje mi je smesna i ta prica koju forsiraju sa cenama - pricaju tako i za MacBook, za Surface Pro, za razne stvari. Da su preskupi ne bi se prodavali, a prodaju se jer jednostavno ne mozes jeftinije da nadjes nesto takvo.

Realno je problem sto uopste treba da postoji video koji govori ljudima da ne treba davati 1300e za telefon.
A zasto bi i postojao? Zar nismo svi sposobni da donosimo svoje odluke sami? Svako ima pravo da trosi koliko hoce na sta hoce :)

Prica o ceni je besmislena.
Telefon je namerno zacenjen kako jeste, da bude skup i da se zna da je skup. To ga cini pozeljnijim nego da je 500 dolara.

Apple se u probio exluzivom i skupocom, nema smisla da odustanu od toga, makar za svoje flagship proizvode.

Telefon jeste mnogo bolji od 8, ako nista drugo onda zbog ekrana. Koristite X par dana pa se probajte vratiti na 8 ili 7. Tako se najbolje primeti sta je bolje, mnogo vise nego kad se sa losijeg predje na bolje.

Face ID sabija kako radi, te savetujem da ga ne kudite napamet i pokazujete kako ga niste koristili.

Poslednja izmena:
Meni gresi cesto. Nekoliko puta sam skenirao lice. Nosim naocare mozda zbog toga. Probao sam da iskljucim attention ali nista. Primetio sam da kad ga dugo ne diram i onda uzmem nece da me prepozna. Posle ide svaki put iz prve. Bas neobicno. Tako da nije bas idealno ali predpostavljam da ce se to popraviti. Uostalom nije problem ni ukucati sifru ponekad. Vazno da sve ali bukvalno sve ostalo radi ekstra.

Da li si skenirao lice sa ili bez naocara?

zasto bi bilo ko govorio nekome sta da radi sa svojim novcem?
ako taj neko ima i hoce, neka kupi telefon i od 50k evra ako postoji, njegova stvar

Zato što ovim tempom će sledeći telefoni koštati po 2000 evra...a to je loše za krajnjeg korisnika...high end telefoni su pre par godina koštali oko 500 evra..sada su duplo skuplji...nije tolika inflacija...čovek pokušava da ukaže na činjenicu precenjenosti...to šta će ko da radi sa svojim novcem njega ne zanima, ali ljude zanima (pogotovo one ograničene, da li je nešto toliko puta bolje ako je toliko puta skuplje) odnos cena/performanse nije dobar u ovom slučaju

Odnos cena performanse nije bitan u ovom segmentu. Tj nesto sto gadja da bude najbolje ne gadja na dobar odnos ulozeno/dobijeno.

Covek pokusava sa skrene paznju na sebe, slavu je stekao pljuvacinom po iP (bese se pojavio sa bandgate-om), pa logicno nastavlja linijom lakseg otpora. Evo i ovde, da je rekao, odlican je telefon, niko ga ne bi ni pomenuo. Ovako filozofira i eto, poteze pricu i generise view-eve.

Taj odnos možda tebi nije bitan, ali je generalno bitan..i to izuzetno bitan

Bitan je u srednjoj klasi, oni koji traze dobar odnos ulozeno/dobijeno a pucaju na najvisu klasu su se zestoko preracunali.

Skroz je OK imati u ponudi neki proizvod koji je namerno precenjen, nikoga ne biju da ga kupi. Kome vredi a kome ne, to je subjektivna stvar.

Problem je što rast cena u top segmentu utiče i na rast cena u ostalim. Lupam za 2god kada ipXY bude 2000e srednji segment će biti 1200e itd

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Zato što ovim tempom će sledeći telefoni koštati po 2000 evra...a to je loše za krajnjeg korisnika...high end telefoni su pre par godina koštali oko 500 evra..sada su duplo skuplji...nije tolika inflacija...čovek pokušava da ukaže na činjenicu precenjenosti...to šta će ko da radi sa svojim novcem njega ne zanima, ali ljude zanima (pogotovo one ograničene, da li je nešto toliko puta bolje ako je toliko puta skuplje) odnos cena/performanse nije dobar u ovom slučaju

Da, to sam hteo reci. Jednostavno se potrosackom mentalitetu serviraju stvari koje doprinose malo ili nimalo ukupnom kvalitetu zivota, a posmatraju se kao bozanstva. Sto se tice telefona, mozemo pisati do sutra o funkcijama iPhone-a X , ali na to nemam nikakvu zamerku, i rade odlicno ako se uzme u obzir da se radi o prvoj generaciji siroko implementirane tehnologije, i da ce se jos usavrsavati u narednim generacijama. U slucaju da kosta 600-700e evra bio bi prihvatljiva tehnoloska novina. Ali dati za telefon 1300e ne mogu smatrati kao uobicajenu pojavu, a na kraju to je to ... Nesto sto se pokupi kada se ide kuci sa posla, a ne nesto za sta se uzima kredit. Ukoliko zelite placati Apple-u profitnu marginu od preko 50%, nemam nista protiv toga.

Odnos cena performanse nije bitan u ovom segmentu. Tj nesto sto gadja da bude najbolje ne gadja na dobar odnos ulozeno/dobijeno.

Covek pokusava sa skrene paznju na sebe, slavu je stekao pljuvacinom po iP (bese se pojavio sa bandgate-om), pa logicno nastavlja linijom lakseg otpora. Evo i ovde, da je rekao, odlican je telefon, niko ga ne bi ni pomenuo. Ovako filozofira i eto, poteze pricu i generise view-eve.

Sto se tice youtube reviewera, o tom zanimanju imam isto misljenje kao i zanimanju modne blogerke. Ukoliko on treba da mi kaze da je 1300e evra preskupo za normalni telefon, ili modna blogerka kakvo odelo treba da obucem, stvarno bih se zabrinuo za sebe.

Nazad
Vrh Dno