Šta je novo?

iPhone 4 & iOS4 - zvanična tema

ostalih telefona koji kostaju koliko i iPhone4, si mislio da kazes?

Pa niko od njih (vlasnika ip4) nece da skine Speedtest app i izmeri brzinu downloada i uploada sa i bez death -gripa.
Moj iphone 3g ne gubi signal kako god da ga drzim.. a u kuci mi je redovno 3 crtice

Neverovatno je samo koja energija i posvecenost pljuvanju svega sto je od Apple-a, na ovom forumu :) Ima li neki razlog koji propustam?

Pa niko od njih (vlasnika ip4) nece da skine Speedtest app i izmeri brzinu downloada i uploada sa i bez death -gripa.
Moj iphone 3g ne gubi signal kako god da ga drzim.. a u kuci mi je redovno 3 crtice

Mislim da ima i merodavnijih stvari od speedtest-a. Recimo Field Test, probaj njega odraditi na iPhone-u. Evo recimo ja u mojoj sobi gde je signal ocajan imam uzasno velik pad signala kada prekrijem tel sakom.

*3001#12345#* ti je kod za field test a prati serving RX level.

Poslednja izmena:
@boris lozac
Nije zlato sve sto Apple napravi. Sto pre to shvatis, lakse ces podneti.

@boris lozac
Nije zlato sve sto Apple napravi. Sto pre to shvatis, lakse ces podneti.

Da li sam rekao da jeste? :) Ali toliko hejta i spama po svim temama, nisam video ni za jedan drugi podforum ili oblast, uredjaj... i to sve od ljudi koji nikad nisu ni imali iskustva sa Apple proizvodima.

Da se nebi besmisleno prepucavali, evo vam video snimak konferencije:

http://events.apple.com.edgesuite.net/100716iab73asc/event/

Znaci, odgledajte prvo sta covek ima da kaze, pa onda donosite zakljucke o navodnom "problemu". Mislim cela prica je toliko prenaduvana, da nema nikakvog smisla. Pogotovo kad je Steve izveo prezentaciju sa drugim telefonima. Mislim smesno. Nego aj ti objasni amerima. Da nije to iphone4 telefon koji se prodade za 3 nedelje u 3 miliona primeraka, niko na to nebi ni obratio paznju. Uglavnom posle spike Steve gomile hejterskih rasprava gube svaki smisao.

I stvarno mi nije jasno, ko nekapira pristup Apple-a softveru/hardveru, njihovu filozofiju sta bi zaista upotrebljiv uredjaj trebao biti, nema nameru da kupuje njihove "precenjene" uredjaje za koje delovi kostaju 180$ a prodaju za 600$ (ko daje plate inzenjerskim timovima za razvoj nema veze), nek ne troluje i nek zaobidje ovu temu. Meni napamet nije palo da ulazim u temu o HD2 ili Desire, ili 5800 jer me ti uredjaji uopste ne zanimaju. Mislim koja bi ja patologija zaludnosti morao biti da sad ulazim u temu o N5800 i kao "ha ha symbian, nokia smece, koji ste paceri, itd." jer se meni recimo taj telefon ne svidja, i nemam nameru da ga pazarim. A kapiram da ima ljudi kojima N5800 savrseno zavrsava posao i prezadovoljni su, i apsolutno nema potrebe da im sad neki zaludni patolog, koji umire od dosade, troluje temu i pravi ih budalama.

CAR je napisao(la):
Bas puca veza?
Stvarno?

To me zanima, da bas *pukne*... tj. spreci te da obavis razgovor. U sustini, ja nemam problem sa tim imam li 2 ili pak svih 5 crtica, bio to iPhone 4 ili bilo koji drugi telefon, samo nek on radi sta treba - da mogu da razgovaram bez prekida, saljem poruke bez problema, surfujem bez seckanja ili sta vec. Sa te dve crte, ili pak i sa jednom.

U bukvalno svakom razgovoru na -1 (pod zemljom) imam prekide na po par sekundi kada se veza umrtvi. To je mrvica pred pucanjem. A svaki peti-sesti razgovor mi pukne veza. Ali to se desava samo na poslu i nigde vise jer mi je tamo bas slab signal kad sam na -1. Ako odem negde na sprat sve je ok. Cak imamo i ometace po zgradi koje su palili uvece ali nisam vise ni siguran koliko su ispravni, mislim da ih vise i ne pale nikada. Kada su ih palili Telekom signal nije mogao da se uhvati nikako a Telenor sam uspevao da uhvatim u cosku prostorije sto tek nije imalo logike ali nije bitno, hvatao je.
Na iPhone 2G kuci kad pokrijem rukama pada signal sa 4 na 2 crte, Nokia E50 isto tako, 3510i...
Na staroj 3210 koja mi se vucara po fioci imam otkljucan net monitor pa mogu da pratim jacinu signala od 0 do -121, upoznat si sa tim sigurno. Jako dugo sam se s tim igrao pa imam poprilicno iskustva.
Apsolutno ne postoji uredjaj koji ce da radi isto, koji ce imati isti signal ako mu promenis uslove rada i nema uredjaja kome nece pasti signal.

E sad, moram biti realan i da priznam iP4 ume pri samom dodiru da obori signal... Ne cudi me to uopste, "antena" mu je dostupna a mi smo ipak neki provodnici itd. Ali taj pad signala je jako mali. Svaki fon sa oko 2/3 jacine signala pokazivace vam 5 crta, tek onda krece na dole. Kada padne na 3 crte to je vec malo. Zbog toga se ljudi plase jer ne shavataju koliko je to malo i da je prisutno na svim aparatima.

99% ne obraca paznju na to koliki im je signal niti dali im je pukla veza i zbog cega je pukla veza. Svi imaju razlicite telefone. Ako pustite buvu da neki odredjeni model ima "probleme" sa signalom ljudi u startu imaju predrasude i osudjuju to. Bukvalno ce gledati u fon i cekati da izgubi signal da bi rekli, eto, istina je. Ako je skuplji fon onda ce se osecati prevareno.
To je cista psihologija, prokletstvo nas ljudi. Neko ti usadi crvica u glavu i on te jede. Bar stotinak puta sam ljudima rekao: Koci rodjo, ne moram ja bas sve da znam :d

Poslednja izmena:
evo čitam ovu temi i nije mi jasno par stvari pa bih zamolio za malu pomoć...

ako sam ja dobro razumeo razne kovače, vozače i ložače ;P iphone4 nema bilo kakvih problema sa antenom (ili bilo čim drugim), a video recenzije u kojima se blati ugled najinovativnije firme koju je ova planeta ikada imala čast da udomi na svojoj površini, su u stvari čista nameštaljka i nekakvo prenaduvavanje mizernih nazovi falinki.

da li neko od vas malobrojnih koji ste jedini u stanju da vidite stvari onakvim kave i jesu, ima malkice vremena da uzme makar jedan od iphone4 uređaja koji imate u posedu i napravi npr jedan ovakav test...

[youtube]03PQyWp0mWE[/youtube]

...i pokaže svim nevernim tomama, apple-mrscima i svima onima koji nemaju dotični telefon a vole da malo opljunu po njemu, kako ta rajska mašina u stvari radi ;)

@svi oni koji nemaju tu čast da poseduju "one&only phone"...
nije lepo pljuvati po telefonu koji ne posedujete.
dok ne nabavite telefon dozvoljeno je samo da hvalite dotičnu spravu.
znači, apple proizvod ne može da ima bilo kakvu manu. tačka
u ostalom možete da pitate i samog stevu.
ako i dalje mislite da postoji nekakav problem sa nekim uređajem onda to, ili baš tako i treba da bude, ili vi možda ne umete pravilno da koristite uređaj, ili vrlo verovatno - i jedno i drugo.

uostalom firma koja je praktično izmislila telefon, kompjuter, prenosne naprave koje puštaju muziku, kupovinu preko interneta i ko-zna-šta-još-sve-ne, nije ničim zaslužila takav potcenjivački odnos.

u međuvremenu možete slobodno i sa punim pravom da pljujete po svim ostalim proizvođačima (bilo čega) jer ko su oni da kradu tehnologiju i ideje od apple-a, i to vrlo često čak i pre nego što se sam apple seti da to ubaci u svoj priozvod.
...i pri tom još i ne znaju da ukradu kako treba, tccccc.

sram ih bilo, da ih sram bude.

Definitivno je Apple za*rao negde oko četvorke ali ima jedna druga stvar ovde, koja bode oči: koliko od vas pljuvača je imalo iphone 4 ili bilo u blizini njega a da to nije TV ili youtube?

@serNemanja: ovoj temi je ipak bliže šta je obukao Stevica, nego neki VIP član koji je iPhone video samo kroz prozor busa, u rukama nekog klinca ali se zapljuva da ga oblati u baš svakoj temi gde se spominje iPhone.

Bilo bi lepo, za promenu, imati dokaze i argumente za napisano.

Istina je za sad jedna: ljudi koji poseduju iPhone 4, u Srbiji, nemaju niti jedan problem s njim.
+1
Inače, želeo bih da iskoristim ovu priliku da se zahvalim alecku na tome što ga nije mrzelo da sopstvena iskustva sa novim iPhone-om podeli sa nama. :) Svaka (pa i najmanja) informacija iz prve ruke vredi potencijalnim kupcima (u koje ubrajam i sebe) trilion puta više od gomile kompleksaškog spamovanja, koliko god isto na ovom forumu bilo zaštićeno "VIP" oreolom.

Bas puca veza?
Stvarno?

To me zanima, da bas *pukne*... tj. spreci te da obavis razgovor. U sustini, ja nemam problem sa tim imam li 2 ili pak svih 5 crtica, bio to iPhone 4 ili bilo koji drugi telefon, samo nek on radi sta treba - da mogu da razgovaram bez prekida, saljem poruke bez problema, surfujem bez seckanja ili sta vec. Sa te dve crte, ili pak i sa jednom.

E pa onda prestani da quotujes svakog licemera u ovoj temi koji pise kako je veza puca i kako je iP4 uzas i sacekaj da sam probas telefon (verujem da ces biti u mogucnosti).

U bukvalno svakom razgovoru na -1 (pod zemljom) imam prekide na po par sekundi kada se veza umrtvi. To je mrvica pred pucanjem. A svaki peti-sesti razgovor mi pukne veza. Ali to se desava samo na poslu i nigde vise jer mi je tamo bas slab signal kad sam na -1. Ako odem negde na sprat sve je ok. Cak imamo i ometace po zgradi koje su palili uvece ali nisam vise ni siguran koliko su ispravni, mislim da ih vise i ne pale nikada. Kada su ih palili Telekom signal nije mogao da se uhvati nikako a Telenor sam uspevao da uhvatim u cosku prostorije sto tek nije imalo logike ali nije bitno, hvatao je.
Na iPhone 2G kuci kad pokrijem rukama pada signal sa 4 na 2 crte, Nokia E50 isto tako, 3510i...
Na staroj 3210 koja mi se vucara po fioci imam otkljucan net monitor pa mogu da pratim jacinu signala od 0 do -121, upoznat si sa tim sigurno. Jako dugo sam se s tim igrao pa imam poprilicno iskustva.
Apsolutno ne postoji uredjaj koji ce da radi isto, koji ce imati isti signal ako mu promenis uslove rada i nema uredjaja kome nece pasti signal.

E sad, moram biti realan i da priznam iP4 ume pri samom dodiru da obori signal... Ne cudi me to uopste, "antena" mu je dostupna a mi smo ipak neki provodnici itd. Ali taj pad signala je jako mali. Svaki fon sa oko 2/3 jacine signala pokazivace vam 5 crta, tek onda krece na dole. Kada padne na 3 crte to je vec malo. Zbog toga se ljudi plase jer ne shavataju koliko je to malo i da je prisutno na svim aparatima.
OK, druze, ali ne pricam ja o tome... ne pricam o nekakvom telefoniranju u podrumu, atomskom sklonistu ili pak bilo kakvom "extremu" te vrste. To zaista nije bitno, nije relevantno... ne za ovu pricu, nije bitno da li gubi signal ili ne, puca veza ili ne - pa bio to bas iPhone 4, neka krshevita (ili pak najbolji moguci model!) Nokia, Motorola, stagod.
Ne, mene zanima samo u realnim uslovima, tj. telefoniranje/data prenos u normalnim uslovima... *nad zemljom* :), tj. bar u nivou :D, odnosno na ulicu, kod kuce, u stanu... ne podrum.

Iskreno, ja se ne secam kada mi je poslednji put pukla veza. Zaista se ne secam.
Ali dobro, desnjak sam, ne drzim fon u levoj ruci :) (mada lazem, kada se ugreje uvo, prebacujem iz leve u desnu, drzim naglavacke, zongliram istim kako znam i umem :p)... a i nijedan fon nije bio iPhone 4 :p

A da, druga stvar... pricam o normalnom koriscenju telefona, i normalnom hvatu pri koriscenju istog. Ne o nekakvom tzv. "death grip-u" :mad:, tj. hvatanju telefona obema rukama i stiskanju svom silinom (pa pobogu, ko jos tako *koristi* telefon?!)
A to sto je Steva ili ko vec proturio ovaj termin, a da nema veze sa zivotom... koliko vidim sa svih klipova, niko iP4 nije hvatao sa obe ruke, pa da ima osnova za takav nekakav naziv... vec sasvim normalno, telefon oslonjen na dlan ruke, u sasvim normalnoj poziciji za obavljanje razgovora i opste koriscenje - samo sto je to dlan *leve* ruke. U desnoj se to, pak ne desava... iako je potpuno isti hvat.

Kakav bre "death grip", kakvi bakraci...
99% ne obraca paznju na to koliki im je signal niti dali im je pukla veza i zbog cega je pukla veza. Svi imaju razlicite telefone. Ako pustite buvu da neki odredjeni model ima "probleme" sa signalom ljudi u startu imaju predrasude i osudjuju to. Bukvalno ce gledati u fon i cekati da izgubi signal da bi rekli, eto, istina je. Ako je skuplji fon onda ce se osecati prevareno.
Ovo jeste istina... ziva istina.

Narocito, sto ti kazes, ukoliko je taj fon nesto skuplji ;)
(a ovaj je, pak, dosta skuplji :))

2 darth zool:
Ovde jedino sto u startu bode oci (a to zaista mora da se napomene) jeste cinjenica da ovde iPhone 4 ima tek *dve* crtice (koja je odmah pala na *jednu*) i pre bilo kakvog hvatanja u ruku, dok je jos na stolu... dok 3GS pak ima 3.
Sad, zasto 3GS u istim uslovima prikazuje 3 crtice, a iP4 tek jednu - to je neka druga prica... ali cinjenica jeste da ovaj, kada je radio test, nije bio negde gde ima punih 5 (tj. recimo - predvidjenih 3 na iP4) - pa da vidimo hoce li onda puci veza.
Mozda je ovaj bio u Kurajberovom podrumu :p

Ali sa druge strane, sto se samog hvatanja telefona tice... lici li ovo na famozni "death grip"? :wall:
Covek sasvim normalno uhvatio telefon, identicno kao sto ga je drzao u desnoj ruci, identicno i kako je drzao 3GS... nije hvatao obema rukama.
Sad, ili iPhone 4 treba drzati kao Steva na onoj davnasnjoj konferenciji - sa dva prsta, pazljivo... ili ovaj tzv. "death grip" termin nikako ne stoji.

E pa onda prestani da quotujes svakog licemera u ovoj temi koji pise kako je veza puca i kako je iP4 uzas i sacekaj da sam probas telefon (verujem da ces biti u mogucnosti).
Ooooo, da... probacu ga i te kako ;)

Pored toga, taj telefon jeste skup. Neko se našao pametan pa ovde pokušao da ga proda za 9.000€ (da devet hiljada evra).
ma i sam znas da je to sprdacina na cenu od 1200e. koliko deki trazi za iPhone4 na macserbia.org ...!

ocigledno da iPhone4 gubi signal (nepotrebno!) kada se prstima spoje antene i najverovatnije ce nesto promeniti u dizajnu iPhonea4 u skorije vreme. ne bi davali za dz one bumpere da nije tako...

Aman ljudi, osvestite se. Telefon je neupotrebljiv za levoruke. End of story. Takvih je 10%.

Desnoruki, go and get it, odličan je telefon. I da ga želim kupiti, dok se ne reši problem sa levorukim ljudima, sačekao bih, pošto sam jedan od njih.

Odnos apple prema ovoj priči je krajnje bezobrazan i vređa me. Promenio sam 10ak telefona i svi su normalno radili u mojoj levoj ruci. Nikada nisam imao problema sa signom pa nikada nisam ni obraćao pažnju ni kako ni gde držim telefon, niti to nameravam da radim.

Poslednja izmena:
Aman ljudi, osvestite se. Telefon je neupotrebljiv za levoruke. End of story. Takvih je 10%.

Desnoruki, go and get it, odličan je telefon. I da ga želim kupiti, dok se ne reši problem sa levorukim ljudima, sačekao bih, pošto sam jedan od njih.

Odnos apple prema ovoj priči je krajnje bezobrazan i vređa me. Promenio sam 10ak telefona i svi su normalno radili u mojoj levoj ruci. Nikada nisam imao problema sa signom pa nikada nisam ni obraćao pažnju ni kako ni gde držim telefon, niti to nameravam da radim.

pa kupi ga odmah - dobices free bumper i resen problem! :)

ja oduvek na iPhoneu imam bumper jer je bez njega prokleto klizak.
ipak mi je prakticnost ispred estetike ;)

Koga zabole ako radi i veza ne puca?

Nisi dobro protumacio moj post, pokusavam da pokazem ljudima da pad signala postoji kod svakog telefona ako mu promenis uslove u kojima radi (preklopis mu antenu) i kako iPhone 4 nije nikakav izuzetak vec su vesti o gubljenju signala prenapumpane budalastine. Kao sto sam rekao imam i 2G i 3G i na oba telefona opasno pada signal (ne moze se primetiti toliko vizelno po padanju crtica nego kroz Field Test) i siguran sam da se to desava manje vise na svim telefonima.

Mislim da sva ova priča ne vodi niđe, jednostavno ljudi su (čast MALOBROJNIM izuzecima) čvrsto svrstani sa samim krajevima dvaju strana, nema nikoga u sredini: ovi koji imaju neki od IP (potencijalni kupci IP4) pričaju kako je sve prenaduvano i kako ih ostali mrze a ovi koji (iz nekih razloga, opravdanih ili neopravdanih) ne vole IP su jedva dočekali da IP ima falinku. Ja pokušavam da se nađem (malko) u sredini pa da pogledam slučaj onako, izokola: da li problem postoji - sigurno da, inače Apple sigurno ne bi sazvao konferenciju za štampu, da li je problem prenaduvan - vjerovatno jeste, ne vjerujem da se mogla desiti takva greška, mada sve jemoguće. Ovaj ponuda sa besplatno futrolom mi je baš bljak, misim daš kilo para za nešto, u velikoj mjeri i zbog dizajna i onda ti se ovako u*eru u izgled. Ja nijesam IP fanboy, probao sam sve one stare verzije i mogu da kažem da je dizajnerski top a da je ekran (po odzivu i načinu rada) fenomenalan ali kad vidim kakvi tipovi i kako ga koriste dođe mi.... UH!!! Meni se lično najviše sviđa droidx pa onda desire. Da li je IP4 odličan - po meni vrhunski, da li ću ga kupiti - sigurno ne, previše je para (iskreno mislim da vrijedi tek 3/4 te cijene) + ko će ga sve nositi...

Javljaju se i prozvani na jucerasnjoj konferenciji za stampu:
RIM: http://www.engadget.com/2010/07/17/rim-co-ceos-pull-no-punches-responding-to-apples-antenna-statem/
Nokia: http://www.engadget.com/2010/07/16/nokia-we-prioritize-antenna-performance-over-physical-design-i/

@iFans:
Nije ovde problem u ip4 vec u stavovima i izjavama Applea. Ljudima se ne svidja ovakvo ponasanje i to ce biti svojevrsna kazna Apple-u. A to se i vidi po opadanju prodaje ip4.
Ja imam ip3g i razmisljao sam o upgradeu na ip4.. ali me je pre svega odbio iOS4. Razocaran sam ovim sto Apple nudi. Jeste da je interface doteran i lep, ali OS ima vise ogranicenja nego mogucnosti. ip4 hw je izuzetan i u zemljama gde je pokrivenost dobra, death-grip se ne primecuje.

OK, druze, ali ne pricam ja o tome... ne pricam o nekakvom telefoniranju u podrumu, atomskom sklonistu ili pak bilo kakvom "extremu" te vrste. To zaista nije bitno, nije relevantno... ne za ovu pricu, nije bitno da li gubi signal ili ne, puca veza ili ne - pa bio to bas iPhone 4, neka krshevita (ili pak najbolji moguci model!) Nokia, Motorola, stagod.
Ne, mene zanima samo u realnim uslovima, tj. telefoniranje/data prenos u normalnim uslovima... *nad zemljom* :), tj. bar u nivou :D, odnosno na ulicu, kod kuce, u stanu... ne podrum.

Iskreno, ja se ne secam kada mi je poslednji put pukla veza. Zaista se ne secam.
Ali dobro, desnjak sam, ne drzim fon u levoj ruci :) (mada lazem, kada se ugreje uvo, prebacujem iz leve u desnu, drzim naglavacke, zongliram istim kako znam i umem :p)... a i nijedan fon nije bio iPhone 4 :p

A da, druga stvar... pricam o normalnom koriscenju telefona, i normalnom hvatu pri koriscenju istog. Ne o nekakvom tzv. "death grip-u" :mad:, tj. hvatanju telefona obema rukama i stiskanju svom silinom (pa pobogu, ko jos tako *koristi* telefon?!)

Cekaj Care, pa ako neki fon ne gubi signal kada se uhvati rukom, i to negde gde je inace signal slab, sta mislis sta ce se desiti ako ga tako koristis gde je signal super?

Sve ovo sto se desava sa smanjivanjem signala pri dodiru se desava na mestu gde je relativno slab signal. Dakle nije pun. A tebi sad valjda nije dovoljan test sa slabim signalom nego hoces test ispred predajnika? :p

@rzeljko
Imam jedno pitanje u koju grupu seksualne orijentacije spadaju ljudi koji biraju telefon po tome ko ga nosi. :D

Ja uvek levom rukom držim telefon, a desnoruk sam. :d

Obrnuta prica.

Jako mi se svidja sto su gomilu poruka opet ispisali ljudi koji zele da naglase da ne zele da kupe ovaj telefon zato sto ime je skup ili im se nesto drugo ne svidja (sumnjam ;) ). I uz sve to su sigurni da gubi signal iako su telefon samo videli na slikama, pa dokle vise?

Dal je iko odgledao konferenciju:

http://events.apple.com.edgesuite.net/100716iab73asc/event/

?

Ima prikaz nasta lici postrojenje gde testiraju signal. Bolesno.

Mislim na koliko jos strana treba ljudi, koji nisu ni pogledali konferenciju, niti su videli IP4, da raspravljaju o signalu. Citava prica nakon prezentacije nema nikakvog smisla. Lepo kaze Steve, prodali smo preko 3 miliona uredjaja, citajuci clanke po netu, senzacionalisticke naslove, covek bi stekao utisak da pola ljudi vraca telefon. Return rate u odnosu na 3gs je tri puta manji.

Da je problem stvaran, i iritirajuc pri svakodnevnoj upotrebi, ameri bi bez problema vracali "preskupi" telefon. Posto ga vracaju manje nego 3GS, i posto je to najmanji return rate u svetu smartphonova (recimo vise vracaju HTC-ove), i posto je customer satisfaction rate najveci moguci, ne treba biti nuklearni fizicar pa proceniti koliko je zapravo prica prenaduvana. To sto je ponudio bumper case panicnim amerima, to je vec stvar mentaliteta.

Jos jednom, pogledajte konferenciju.

Tema je Iphone 4
a ne generalno iphone ; iphone vs nokia ; microsoft vs apple ....

Javljaju se i prozvani na jucerasnjoj konferenciji za stampu:
RIM: http://www.engadget.com/2010/07/17/rim-co-ceos-pull-no-punches-responding-to-apples-antenna-statem/
Nokia: http://www.engadget.com/2010/07/16/nokia-we-prioritize-antenna-performance-over-physical-design-i/

@iFans:
Nije ovde problem u ip4 vec u stavovima i izjavama Applea. Ljudima se ne svidja ovakvo ponasanje i to ce biti svojevrsna kazna Apple-u. A to se i vidi po opadanju prodaje ip4.
Ja imam ip3g i razmisljao sam o upgradeu na ip4.. ali me je pre svega odbio iOS4. Razocaran sam ovim sto Apple nudi. Jeste da je interface doteran i lep, ali OS ima vise ogranicenja nego mogucnosti. ip4 hw je izuzetan i u zemljama gde je pokrivenost dobra, death-grip se ne primecuje.
lol! RIM kaze: "Apple's self-made debacle" - debakl a prodali 3 miliona za 22 dana :D ! stvarno debakl! :D :D

inace sto se tice Apple-a - moze im se. mogu da se ponasaju kako hoce (nazalost!) sve dok nemaju pravu konkurenciju!

Vrh Dno