Šta je novo?

iPhone 4 & iOS4 - zvanična tema

znacajno... 2 klase iznad je samoled po svemu u odnosu na amoled i ostatak... da iphone nema toliku rezoluciju bilo bi smesno i porediti, mada i ovako sa wave-om nema sta da trazi... :) jedino sto je IPS dosta jefitniji a mogu misliti koliko bi trajala baterija da Iphone ima samoled... 5 dana :d

cek zar nema iphone led osvetljenje ? trebalo bi da im je potrosnja tu negde?

nema, to je tft lcd ali enchanced IPS... samoled trosi ~30% manje...

cek zar nema iphone led osvetljenje ? trebalo bi da im je potrosnja tu negde?

Amoled nema "osvetlenje", pikseli sami svetle...
Mislim da sam negde procitao da kod ips displeja matrica propusta 5% svetlosti. Tako da osvetlenje kod takvog ekrana mora prakticno biti 20x jace. E sad ne znam odnos efikasnosti LED vs OLED, ali mi deluje sasvim logicno da OLED trosi manje pod ovim uslovima (treba da da 20x slabiju svetlost za isto osvetlenje ekrana).

e sad kazu da su realne... jbm li ga, nisam proveravao a i ne sluzi mi tel za PS ili kolor korekciju :)

sto se tice tih testova nemoguce je videti dobro zbog odsjaja... drugacije je u prirodi... mada, kada pogledas taj test dolazis do slicnog zakljucka kao ja :)

Zivahne boje izgledaju lepse ali da li su realne?
Nasao sam jedan video ovde gde ih poredjuju na suncu:
http://blog.gsmarena.com/super-amol...one-4-displays-side-by-side-and-head-to-head/

Evo na tom linku potvrdise da samoled trosi dosta manje.
Now what? The Retina display on iPhone 4 is much brighter than the Super AMOLED on Galaxy S. But that brightness will surely cost you battery life, which Galaxy S has plenty of thanks to the efficient Super AMOLED tech. Galaxy S color output is better too, but it can’t match the crisp “pixel-less” image on iPhone’s Retina screen.

Obrati paznju i na podebljani deo. Ovde kazu da je samoled bolji u tome.
Mada realnost boja na mobilnom je bas kategorija? Bitno ti je jer zelis da se bavis grafickim dizajnom pa ces da kalibrises ekran?

Naravno da telefon ne sluzi za kolor korekciju ali nije bas ni prijatno kada gledam slike na njemu da mi boje vriste.
Sto se tice rezolucije ne bih se slozio da je potpuno nebitna jer kod telefona moras da gledas sve na malom ekranu i zato je bitna ostra slika, to puno znaci kada imas recimo neki sitan tekst na ekranu...

Poslednja izmena:
pa ne verujem da bi konkurencija cutala da su boje nasvirane... pogotovo ne apple... rezolucija je vetj tolika da je postala overkill sem ako netjes, kao sto rekoh, da gledas sa par cm ili pod mikroskopom kao ovi sa engadgeta :d

optimum 3.5 incha 480x800... po meni, naravno...

Poslednja izmena:
... ne nego zele da dobiju nov telefon koji je ispravan, da im trebaju pare ne bi ga ni kupovali, zar ne? problem je sto kada treba da dobijes nov telefon u zamenu, najcesce dobijes odgovor da nemaju drugi telefon da ti daju.

To možda kod ovdašnjih "ovlašćenih" prodavaca. ;) Apple daje komplet pare nazad, naravno u zemlji gde si ga i uzeo.

Neverovatno je samo koja energija i posvecenost pljuvanju svega sto je od Apple-a, na ovom forumu :) Ima li neki razlog koji propustam?

Kapiram da je razlog što je Apple u poslednjih nekoliko godina imao home run za home runom (praktično sve sem Apple TV-a za koji sami odmah kažu da je hobby biz). Nijedna druga CE kompanija nema takav bilans.

E sad, kad se našlo nešto da miriše na fail, udri baki da pršti. Page viewovi rastu u nebesa, samo je potrebno da napraviš inventivan video, bombastičan naslov itd. Tome su poslegli i neki tradicionalni mediji kao što je spomenuti Consumer Reports koji su se nalupetali za sve pare:
- najbolje ocenjeni smartphone po njima (iPhone 4) im nije na recommended listi
- samo iPhone 4 je testiran na gubljenje signala (videli od drugih da je isplativo) niti jedan drugi telefon u toj listi
- ni sa free bumper caseom za koji sami kažu da rešava "problem" i dalje nije dovoljno da bude recommended

Sveopšte proseravanje tech-news smarača. Izduvaće se do NG, kada Apple objavi jedno 15M prodatih iPhonea 4* :)

* - ovu cifru sam izvukao iz dupeta, isto kao što to rade market research analysti (šic!) po Amerikama

Realno :)

pa sta imaju da ih testiraju na gubljenje signala kada je iPhone prvi koji ima takav dizajn antene... :d preterujes i ti... mada si u pravu za analyist-e :d

sto se tice bumper case-a meni je on odvratan i nikada ne bih nosio tel sa njim...

edit: ne treba plastika samo dodatni sloj laka...

Poslednja izmena:
Invisible shield je najelegantnije rešenje.

pa sta imaju da ih testiraju na gubljenje signala kada je iPhone prvi koji ima takav dizajn antene... :d preterujes i ti... mada si u pravu za analyist-e :d

Zato što su neki probali da testiraju (ne samo Apple) pa se ispostavilo da imaju isti problem, negde manje negde više izražen. Kod dosta telefona postoje upozorenja u samim uputstvima da ako se drži na određenom mestu može dovesti do slabijeg prijema, itd.
Ako je to tako bitna stavka (lično mislim da nije, al' ko mene pita...) onda kad su već to iskoristili kao razlog da iPhone 4 ne dobije recommended nalepnicu, onda lepo radi nepristrasnosti neka testiraju i ostale modele kojima su dali preporuku.
Stvar jednakosti pri ocenjivanju.

sto se tice bumper case-a meni je on odvratan i nikada ne bih nosio tel sa njim...
edit: ne treba plastika samo dodatni sloj laka...

Slažem se, nikada nisam koristio nikakvu futrolu za bilo koji telefon. Jedno vreme sam koristio invisible shield na 3G ali me nervirao pa sam ga skinuo.

Za lak - gadne su to hemikalije, pitanje je da li bi ovaj metal reagovao loše na to. Nekako uvek bolje da to neko drugi prvo proba. :-devil-:

Koliko sam shvatio, SVI iphone4 "pate" od ovog "problema" koji se ispoljava na mestima gde je pokrivenost mreze slabija. Nekome to smeta, nekome ne smeta. Meni licno ne bi smetalo.
"Problem" jeste prenaduvan i to iz razloga sto ljudi ocekuju da "savrseni" telefon nema mane i da radi "savrseno".

aleck mozes li da vidis u uputstvu za iP4 sta pise gde se ne preporucuje drzanje telefona zbog moguceg problema sa antenom i signalom? takodje pitanje sad ovih dana sto je bilo bas vruce, da li se taj metalni ram oko telefona greje (mislim sigurno se greje, nego da li se jako greje) pri koriscenju wifi ili 3g?

aleck mozes li da vidis u uputstvu za iP4 sta pise gde se ne preporucuje drzanje telefona zbog moguceg problema sa antenom i signalom? takodje pitanje sad ovih dana sto je bilo bas vruce, da li se taj metalni ram oko telefona greje (mislim sigurno se greje, nego da li se jako greje) pri koriscenju wifi ili 3g?

Hm...uputstvo...valjda je ostalo u kutiji :), pogledaću. Znajući Apple, sumnjam da išta tog tipa stoji tamo.

Ovih dana sam dosta snimao video - klinca kako se brčka u portable bazenu, što će reći na suncu. *Propisno* se zagreje dok to radim, očigledno da ga snimanje i procesiranje videa usvira. Nije da može da se drži u ruci, ali primetno više nego recimo iPhone 3G (gde opet nisam imao video, pa ne mogu da poredim). Sve to vreme je naravno nastavio da čagilja, ništa mu nije smetalo što se zagrejao.

Ono što još nisam imao prilike je da razgovoram dugo, tipa 10min - službena Nokia E51 se usija do mere da moram da je spustim na sto posle 10min. Baš me zanima da li iPhone 4 isto tako radi.

Hm...uputstvo...valjda je ostalo u kutiji :), pogledaću. Znajući Apple, sumnjam da išta tog tipa stoji tamo.

Ovih dana sam dosta snimao video - klinca kako se brčka u portable bazenu, što će reći na suncu. *Propisno* se zagreje dok to radim, očigledno da ga snimanje i procesiranje videa usvira. Nije da može da se drži u ruci, ali primetno više nego recimo iPhone 3G (gde opet nisam imao video, pa ne mogu da poredim). Sve to vreme je naravno nastavio da čagilja, ništa mu nije smetalo što se zagrejao.

Ono što još nisam imao prilike je da razgovoram dugo, tipa 10min - službena Nokia E51 se usija do mere da moram da je spustim na sto posle 10min. Baš me zanima da li iPhone 4 isto tako radi.
hvala

tako se i meni e71 leti bas dobrano ugrejala, mislim nista nije telefonu, ali coveku smeta :)

ugreje se ko lud posle pola sata razgovora... ali svaki telefon je tako... nesto vise se greje kod wi fi... al opet nista strasno...

Meni se 3GS jedino ugreje kad pričam preko skype-a... tada radi wifi kao lud, a verovatno i procesor nešto "drlja", plus standardno radi GSM antena i sve ostalo. Tokom razgovora ili surfovanja i sl. nikada nije ni topao...

Meni se 3G greje samo kad igram Settlers-e ili neku drugu malo jacu igru. Dok razgovaram ili surf nemam slicnih "problema".

Retina Display vs. Super AMOLED

[YOUTUBE]HJ4zrtZg5e0[/YOUTUBE]

Oni su proglasili neresen rezultat ali ja bih izabrao retinu, malo mi cudne te linije kada treba da se prikazuje neka veca bela pozadina na Super Amoledu.
Super Amoled jeste svetliji ali bilo bi bolje da je prilagodio da bude isto pozadinsko osvetljenje, tada bi mogli da poredimo i boje jer u nekim slucajevima na snimku Super Amoled svetle delove isprzi, kao na primer ruku koja otvara kutiju. U svakom slucaju razlika je jako mala.

____________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________

Ovi sto prave invisibleSHIELD trljaju ruke koliko ce sada zaraditi na novom iPhone-u, izbacili su i video kako njihov proizvod resava problem sa signalom, i ja mislim da pored bezbojnog laka za nokte ovaj invisibleShield je najbolje resenje:

[YOUTUBE]7TclSVCPzEs[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Oni su proglasili neresen rezultat ali ja bih izabrao retinu, malo mi cudne te linije kada treba da se prikazuje neka veca bela pozadina na Super Amoledu.

To je zbog snimanja displeja pod uglom, Moiré efekat

Ono što mene brine je ponovljeno pominjanje color hue kod SAMOLED ekrana.

Poslednja izmena:
Ali zasto se to pojavljuje samo kod samsunga i samo na beloj pozadini?
On kaze nesto o tome u 3:45 minutu
Da li taj color hue sto stalno pominje znaci ono sto sam pitao akki-a, da boje nisu bas realne?

jeli ovo sto se vidi na invisible shield videu stvarno? zar ste rekli da je ovo sa antenom prenaduvano?

Koliko se na ovakvom snimku moze videti i dalje su i boje i kontrast napucani, iz istog razloga su boje na consumer fotoaparatima isto tako napucane, jer to "izgleda lepshe". Mada, potrudicu da pronadjem Wave i uverim se uzivo u to.

Pravi test ekrana je jednostavno nemoguce napraviti ovako, jer bi se on sastojao u tome da poredjash uzivo iPhone, AMOLED i profesionalni monitor i na svaki stavish istu fotografiju punu boja. Ko nema izvezbano oko (da, to se vezba), odnosno ko se nije u zivotu previshe bavio nechim shto ima veze sa bojama, jedino moze da vidi razliku tako shto ce ti ekrani biti pred njim u isto vreme, i to je nemoguce prikazati na youtube shto zbog kamera kojim je snimano, shto zbog monitora u koje gledamo i koji se razlikuju. Zato cemo to znati tek kada se iPhone i Samsung Wave ili slichni malo omasove pa da se mogu videti na jednom mestu, ili da verujemo tudjim mishljenjima po youtube :)

Poslednja izmena:
Eno izgleda i šljamsung galaxy s ima istih problema.

A zasto je ovo rezervisano samo za smartphone-ove, zasto se ovo ne desava 'obicnim' telefonima?

Nazad
Vrh Dno