Šta je novo?

iPhone 2G/3G(S) - pitanja, odgovori, tips&tricks

To je vec odvojena i malo sira prica. Apple definitivno ima strasno jak marketing kada je uspeo da proda toliko telefona po bezobrazno visokoj ceni, on je uticao do te mere na percepciju kupaca da dozivljavaju iphone kao dobru vrednost za tih 500, 600, dolara. Mislim da iphone JESTE preskup za jedan telefon. Nema smisla da telefoni kostaju isto kao plazma televizori od 42" ili laptop. Razumem ja da je tu ugradjena sofisticirana tehnologija u malom pakovanju, kao i da domace trziste nema isti dozivljaj cene zbog mizernog standarda, ali sto je mnogo, mnogo je. Cak i ako prihvatimo da su mobilni telefoni u stvari mnogo vise od njihove prvobitne namene, standalone multimedijalni uredjaji na kojima mozete imati vrhunski dozivljaj slusanja muzike, gledanja filmova, krstarenja internetom, pravljenja fotografija ili GPS navigacije, a iPhone je ozbiljno zakoracio i na trziste prenosnih konzola.

Da ali iPhone nije jedini koji toliko kosta, a ima bogami i skupljih. A velika vecina tih telefona ne moze da pridje ajfonu i to na mnogo polja.

Mislim da kada bi Apple imao kao nokia sirok spektar raznih telefona od najjeftinijih pa do najskupljih, te price ne bi uopste postojale i to mi je totalno glupo, pa sta je Apple kriv sto se koncentrisao samo na visoku klasu telefona. Da nokia prodaje samo N97 za 600e svi bi vikali kako su derikoze, a ovako ta (kad je izasla) preskupa kanta moze da prodje bez kritike, dok o ajfonu samo slusamo kako je skup.

To je vec odvojena i malo sira prica. Apple definitivno ima strasno jak marketing kada je uspeo da proda toliko telefona po bezobrazno visokoj ceni, on je uticao do te mere na percepciju kupaca da dozivljavaju iphone kao dobru vrednost za tih 500, 600, dolara. Mislim da iphone JESTE preskup za jedan telefon. Nema smisla da telefoni kostaju isto kao plazma televizori od 42" ili laptop. Razumem ja da je tu ugradjena sofisticirana tehnologija u malom pakovanju, kao i da domace trziste nema isti dozivljaj cene zbog mizernog standarda, ali sto je mnogo, mnogo je. Cak i ako prihvatimo da su mobilni telefoni u stvari mnogo vise od njihove prvobitne namene, standalone multimedijalni uredjaji na kojima mozete imati vrhunski dozivljaj slusanja muzike, gledanja filmova, krstarenja internetom, pravljenja fotografija ili GPS navigacije, a iPhone je ozbiljno zakoracio i na trziste prenosnih konzola.

A shta je tek HTC koji se pojavio niotkuda ni sa kakvim iskustvom ne sa telefonima, nego u bilo kakvoj elektronici, i svi kupuju njihove telefone na kilo ? :)

Shta je sa Nokia modelima sa symbianom koji koshtaju vishe od iPhone-a ? :)

Poslednja izmena:
Nova kutija za iPhone, skoro sam pomislio da su neke kopije kad su mi stigli danas.
Izbačen USA punjač iz pakovanja. ;)

hske4p.jpg

A shta je tek HTC koji se pojavio niotkuda ni sa kakvim iskustvom ne sa telefonima, nego u bilo kakvoj elektronici, i svi kupuju njihove telefone na kilo ? :)

Do ovog posta sam stvarno mislio da govorish iz iskustva ali sad mi je sve postalo jasno. Ipak je Risbo u pravu.

Pa zato i kazem da je sira prica. Sa drugim modelima je isto, ako ne i gore, jer iphone pruza vecu vrednost za novac. Ali jedino je iPhone uspeo da se nametne kao mainstream uprkos tako visokoj ceni. Nisam bas primetio da se HD2 kupuje na kilo.

Vrednost je sama po sebi subjektivna kategorija, naravno. Ako bi prosecnom srbinu pokusao da prodas mobilni telefon koji kosta 600, 700e verovatno bi te gledao kao da nisi normalan, ali mogu da potvrdim da SVI u Norverskoj recimo koriste iphone.

To sve samo znaci da je konkurencija stvarno losa. Pogotovu je greska pokusavati da prodas telefon po istoj ceni.

Iphone spor ? Shta je to brze od 3GSa ? Vecina novih ih je sporija i od 3G, da ne pricham kakvi su bili u vreme kada se 3G pojavio.

I ne, ne trebaju nam beskonachne customizacije i podeshavanja iz komandne linije, telefon ti nije zamena za destop komp, vec ti sluzi da u hodu mozesh da razgovarash, odgovorish na mail, sms i pogledash online shta te zanima, i za svaku od tih stvari iPhone je najefikasniji i ima najbolji "experience"..

3g jeste spor. To znas i sam, nemoj da serendas sada. Kada se uporedi sa nekim aktuelnim Android telefonom (Hero, Magic pa cak i sa vremesnim G1) jeste sporiji. O nexusu necu ni da pricam :) 3gs jeste brzi nema zbora.

Medjutim, da li mi trebaju beskonacne kastomizacije i podesavanja - pa community je rekao da treba. Sta mislis, zasto postoji 100000001 tweak-ova za iPhone? Bas da bi se neki nedostaci premostili ili odgovarajuci delovi sistema poboljsali. Hoces da mi kazes da milioni paketa koji su dostupni na Cydia installeru ne govore upravo to?

3G je spor kada u pozadini drži otvoren Safari. Zato ja svaki put nakon surfanja, ugasim Safari iz SBSettings/processes, i onda 3G radi kako treba, sasvim dovoljno brzo.

Drugim rečima nije on tolko spor, nego je greška što Safari jede memoriju čak i kada nije aktivan zato što je aktivan u pozadini. Zato ga treba gasiti, što je mali smor sam po sebi, ali je korisno jer ubrzava uređaj.

Ili ugasite prozor trenutni pre izlaska i ugasice se safari.

3G je spor kada u pozadini drži otvoren Safari. Zato ja svaki put nakon surfanja, ugasim Safari iz SBSettings/processes, i onda 3G radi kako treba, sasvim dovoljno brzo.

Drugim rečima nije on tolko spor, nego je greška što Safari jede memoriju čak i kada nije aktivan zato što je aktivan u pozadini. Zato ga treba gasiti, što je mali smor sam po sebi, ali je korisno jer ubrzava uređaj.

Mogli su malo bolje da ga optimizuju, tj da kad je u backgroundu minimizuje koriscenje resursa... Ja gotovo nikad ne gasim browser, a ne osecam nikakvo usporenje od njega. A jos imam i flesh :p

U pitanju je IPhone 2g. Da li zna neko gde se nalazi folder Back Up na Windows 7 i sam back up fajl koji cuva sve sa IPhone? Hocu da ga prekopiram na neku drugu lokaciju.

3g jeste spor. To znas i sam, nemoj da serendas sada. Kada se uporedi sa nekim aktuelnim Android telefonom (Hero, Magic pa cak i sa vremesnim G1) jeste sporiji. O nexusu necu ni da pricam :) 3gs jeste brzi nema zbora.

Medjutim, da li mi trebaju beskonacne kastomizacije i podesavanja - pa community je rekao da treba. Sta mislis, zasto postoji 100000001 tweak-ova za iPhone? Bas da bi se neki nedostaci premostili ili odgovarajuci delovi sistema poboljsali. Hoces da mi kazes da milioni paketa koji su dostupni na Cydia installeru ne govore upravo to?

Pa ne razumem kako je zelja communityja neshto dobro :) Pa community je hteo da Windows i PC bude onakav kakav je danas, a vidi na shta to sve lichi. iPhone ima gomile i gomile dodataka, ali vecina toga je potpuno nepotrebno i samo je obichno lozenje. Sve sam probao i na kraju je jedino bitesms neshto shto realno menja nachin na koji se koristi SMS i stvarno je pravi upgrade na mogucnosti telefona bez koga sad ne bih mogao. Vishe ne koristim ni backgrounder, jer stvarno kome treba 5 aplikacija u pozadini a da to nije browser, mail, ipod, ono shto je vec automatski u pozadini. Opet se vracamo na ono da fon nije destkop i da mi ne treba otvoreni MSN i josh 5 programa dok radim neshto sedmo...

Do ovog posta sam stvarno mislio da govorish iz iskustva ali sad mi je sve postalo jasno. Ipak je Risbo u pravu.

Shta, bavili su se telefonima sa zicom i sad automatski to treba da znachi da znaju i mobilne ? :) To je klasichna americhka kompanija koja nikada nishta novo nije uradila ni rizikovala, i od takvih mi je muka...

Poslednja izmena:
Meni je bedak što sa ovim hacktivation od Blackra1n-a, ne radi Push. Ne znam da li radi sa Redsn0w jer nisam testirao tada kada sam imao prethodnu verziju OS koju sam jailbreakovao Redsn0w-om.

Uglavnom, testirao sam Push sa Nimbuzz-om, koji nudi Push notifikacije sat vremena od gašenja aplikacije. I nije radilo, server je uredno primio poruke koje su mi poslate nakon gašenja Nimbuzza, što sam video kada sam ga ponovo pokrenuo sutradan, ali mi te poruke nisu prosleđene na iPhone u vidu notifikacija, bedževa itd.

Znači haktivacija shebava Push.

Ne znam da li iPhone može da se regularno aktivira sa nekom legalnom karticom, a da se zatim radi jb/ul, i da li bi tada Push radio kako treba?

Ne radi.

Ej Megaskot, thanks for the support!

Ovaj Push Doctor stvarno radi! Sad mi rade push notifikacije kako treba. Svaka čast ovom što je napisao to a i tebi što si našao i podelio to s nama :)

Poslednja izmena:
Eto, uvek ima rešenje. :)

Ne mogu da obrisem folder jedan u Categories. Lepo stavim Delete ali on uvek ostane, jel' zna neko neki fix ili slicno?

Juce mi se desio zanimljiv problem.. IPhone prijavio da mu nedostaje disk space i da treba da pocistim ponesto.. OK.. skinem par vecih igrica, maknem sve slike i video fajlove i oslobodim ~2GB. Medjutim.. memorija i dalje curi!!?? Stoji zakacen na iTunes i svakih 1-2min osvezavam stanje telefona (kilknem negde u library pa onda opet na iPhone i on prikaze mapu zauzeca memorije) i memorija opet curi ~2-3MB/min!!?? wtf?? U pitanju je memorija oznacena kao "Other" narandzaste boje.
Onda restartujem telefon i sad ima preko 6GB slobodnog prostora i za sada radi OK.. tj ne curi.
Ima li neko ideju sta mu bi da se ovako ponasa?
Wireless je bio ukljucen par dana uz sporadicnu upotrebu, OpenSSH iskljucen.

Bukvalno imam isti problem!!!! I to sam sada skontao kada sam se probudio, nemam pojma zbog cega! Others mi zauzima 8 ****nih gigabajta!!!
Wireless mi je uključen skoro nonstop, ali ništa ne skidam, uvek je zauzet jer skidam nešto sa laptopa, a to se pojavilo od kako sam snimio push doctor i još jednu *******ciju za push notifikacije....

Zna neko u čemu je problem?

Isti problem nedavno, ujutro me samo dočekala 'pozdravna' poruka sa informacijom da nemam više slobodnog prostora na telefonu a znam da mora biti bar još 6 GB, spojim ga na iTunes i vidim da Others zauzima 7 gb... ni reset nije pomogao, malo je falilo da batalim sve i vratim telefon na tvorničke postavke i sve ispočetka, međutim kad sam se setio koliko sam vremena izgubio uštimavajući da to sve radi kako ja hoću lepo napravim jednu duplu kafu, sednem, pokrenem iFile i krenem redom... zamorno ali na kraju uhvatim krivca; Rock app... uglavnom u \var\mobile\Library\RYP\logs se nalazio log fajl veličine 4 GB, a plus i sami pogledajte kakvih još gluposti tu ima. Samo kad bi Cydia malo bolje bila optimizovana i brža, letio bi Rock samo tako sa telefona.

Poslednja izmena:
Hvala... sledeci put znam koga cu da "isteram" sa telefona.

RockApp ponovo jase po memoriji... Malo sam guglao o problemu i dosta ljudi se zale na Rock. Nekima je memorija potrosena do kraja i vise nisu mogli da koriste telefon.
Navodno je izasao update Rock-a koji popravlja ovaj bug. Upravo sam ga instalirao pa cu videti kako se ponasa.

Proverite folder /var/mobile/Library/RYP/logs na vasem telefonu.
Inace, Rock je upisivao u log file "Wrote zero bytes".

Da li koristite IPhoneVM? Ja sam ga pre koristio na 3G ali se telefon usporio a ponekad i totalno ugusi da ne mogu da odgovorim na poziv. Izgleda da postoje dva resenja za virtuelnu memoriju.
Prvo resenje js IPhoneVM koje pravi jedan swap file (/var/vm/swapfile0) velicine 256 MB.
Drugo resenje je .plist file koga treba ubaciti na odgovarajuce mesto na telefonu i po sledecem erstartu imate VM.
Vise detalja na: http://www.funkyspacemonkey.com/iphonevm-free-iphone-ram-memory-price-risks

Koristio sam iPhone VM na 2G-u ali je swap-ovanje toliko dugo trajalo da je obesmisljavalo ceo princip. Sada sam namestio da mi pise kolicina slobodnog RAM-a pored sata i pazim da ga ne spustam ispod 10MB jer tada krene random da gasi aplikacije. Nije ni ovo resenje, ali bar brzina ostane koliko-toliko prihvatljiva.

Pitanjce, devojka ima 2G i zadnjih par dana joj ne radi gornji zvucnik...tj onaj koji sluzi za telefoniranje.
Telefon nije padao, vec jednostavno od pre neki dan ona nista ne cuje.
Pretpostavljam da je riknuo, pa je sad problem gde to moze da se servisira i koliko bi to kostalo?

Ja bih prvo probao restore, za svaki slucaj.

Nazad
Vrh Dno