Šta je novo?

iPhone 2G/3G(S) - pitanja, odgovori, tips&tricks

Meni se to dešavalo kada su bile uključene push notifikacije.

To je mene mucilo, skinem ga sa punjaca i dok dodjem do posla vec je na 90%.
Krenuo sam polako da brisem sve aplikacije unazad koje sam instalirao u poslednjih par dana da bi pronasao problem. I na kraju se ispostavilo da je Photoshop bio. Aplikacija koja mi se zaturila skroz medju ikonicama i koju sam zaboravio da instalirao jer sam samo jednom pokrenuo i shvatio da je beskorisna skroz. Od tada baterija ponovo drzi po 3 dana na 2G.
Nesto radi u pozadini, neka brise polako sta je instalirao poslednje i naci ce uzrok ;)

Prvo cu probati da skinem overclock procesora koji je odradjen :D

hahahahaha ne znam zasto ali nikada nebih na to posumnjao :d

sta si mu radio?
sysctl -w hw.cpufrequency=533000000 ?

Ne bas. Naime, sysctl je readonly na zalost. Da bi mogao putem sysctl-a da menjas parametar, morao bi da dekriptujes kernel. Kljucevi posotje kao i programi ali nisam hteo time da se zamlacujem. Poznato je da je CPU u iPhone-u underclocked, najverovatnije zbog baterije.

Recimo kada je izasao update 1.2, Apple je podigao clock procesora. Sledeci update je vec vratio to na staro. Svejedno, moguce je uticati na brzinu telefona ali na ustrb baterije menjanjem odgovarajucih .plist fajlova. Dobitak u performansama nije preterano zavidan, tu i tamo se ukrade koja sekunda ali zato baterija, kao u ovom slucaju, riknjava. Verujem da bi baterija mogla i da se dodatno "produzi" ako bi se vrednosti spustale nanize.

Kad uhvatim vremena probacu da dekriptujem kernel i omogucim sysctl pa da ga enkriptujem opet :)

Poslednja izmena:
Bilo bi cool da se odradi oc-on-demand.. odredis profile i kada se pokrene nesto zahtevno.. on podigne proc.. a kada je u idle.. jos ga i oboris na 300Mhz :)

Ne zalecite se da upgrejdujete novi 3.1.3.. verovatno su ponovo sprecili JB.

Naravno, to nisam ni napisao jer se to podrazumeva :)

Poslednja izmena:
Ma updateuj slobodno Milane :d

:d odmah posle tebe :) Iako imam tethered JB nikad ne bih uradio takvu glupost ;)

Imam pitanje.

Sta mi je potrebno da bih napravio kucnu wifi mrezu (naravno da bih mogao da koristim iphone sa mojim netom po celoj kuci)?
Kako da povezem i gde?

Imam bezicni net.
Imam karticu u kompu i odatle ide kabl do antene (nekih 5m ako nesto ovo znaci ili pomaze).

Ako moze neko da mi pomogne ili da mi pusti pp sa detaljima.
Unapred hvala

Najsvežiji trač je da će nova revizija Ajfona doneti snimanje video zapisa u 720p... :)

To bash i nema nekog smisla, poshto nam novi firmware nece upgradeovati senzore, a on ovakav kakav je nije dovoljan za HD :) Mozda bi mogli da naprave bolji framerate kod 2G/3G...

Ja bih reko da je mislio da ce to doneti novi iPhone, tj 4ta generacija.
E sad ja nesto ne verujem u to, jer izgleda preterano.

Tesko da ce se to desiti.

Ne mora da znachi da ce nova generacija imati HD, Apple je sto puta pokazao da ih boli uvo za marketinshke fazone koje koristi vecina :)

iPad je sve rekao. Dok svi nagađaju o novom dizajnu iPhona (4G?), oni izbace džinovski iPhone aka iPad.

Ne mora da znachi da ce nova generacija imati HD, Apple je sto puta pokazao da ih boli uvo za marketinshke fazone koje koristi vecina :)

Zar Apple beshe nije 80% marketing, 20% sve ostalo? :D
Meni ne treba 5 mpix kamera u telefonu, bio bih zadovoljan sa kvalitetnom 3mpix kamerom i normalnim video snimcima kao sto ima N86 recimo (ok, taj telefon ima 8 mpix).
Ja bih vise voleo: 1. da platforma bude jos otvorenija; 2. da telefon bude jos brzi i da ima jaci hw; 3. da prestanu da ga prave od plastike jer u odnosu na Google Nexus, iPhone 3g(s) deluje kao kanta za smece; 4. da urade nesto po pitanju baterije; 5. da konacno srede prokleti fajlsistem i da naprave zajednicki share folder u fazonu "my documents" gde cu zaista moci da cuvam svoje fajlove koji ce biti dostupni raznim programima a ne da moram da izmisljam rupu na saksiji svaki put.

E iz tih razloga cu da predjem na Nexus One ili nesto slicno.. :)

...5. da konacno srede prokleti fajlsistem i da naprave zajednicki share folder u fazonu "my documents" gde cu zaista moci da cuvam svoje fajlove koji ce biti dostupni raznim programima a ne da moram da izmisljam rupu na saksiji svaki put.

Ključno... jer ovo sad je stvarno smešno za jedan telefon u 2010. godini.

U stvari IPhone ima Documents folder i sherovan je izmedju aplikacija ali ga nemozes videti iz springboarda. Aplikacije ga koriste da smeste neke svoje fajlove. Lokacija je /var/mobile/Documents. Naravno.. taj folder nije vidljiv kroz USB.

Tuzna i zalosna istina je da je IPhone odlicna sprava tek kada ga JB i instaliras gomilu dodataka. I na kraju strepis da li ce neki update od tih dodataka narusiti stabilnost OS-a ili izazivati crash nekih aplikacija.

Zar Apple beshe nije 80% marketing, 20% sve ostalo? :D
Meni ne treba 5 mpix kamera u telefonu, bio bih zadovoljan sa kvalitetnom 3mpix kamerom i normalnim video snimcima kao sto ima N86 recimo (ok, taj telefon ima 8 mpix).
Ja bih vise voleo: 1. da platforma bude jos otvorenija; 2. da telefon bude jos brzi i da ima jaci hw; 3. da prestanu da ga prave od plastike jer u odnosu na Google Nexus, iPhone 3g(s) deluje kao kanta za smece; 4. da urade nesto po pitanju baterije; 5. da konacno srede prokleti fajlsistem i da naprave zajednicki share folder u fazonu "my documents" gde cu zaista moci da cuvam svoje fajlove koji ce biti dostupni raznim programima a ne da moram da izmisljam rupu na saksiji svaki put.

Da je apple marketing ne bi im telefoni bili najbolji za korishcenje, a ne mini desktop PC kao shto svi ostali pokushavaju. Deceniju celu su se telefoni otkljuchavali na najdebilniji moguci nachin, zashto je Apple taj koji je prvi napravio "slide to unlock" shto je neshto najgenijalnije ikada napravljeno na mobilnom ? Zashto je iphone taj koji ima vrhunski touch i multitouch, i dan danas najbolji ? Zashto je iPhone taj koji uprkos svojoj velichini moze da se nosi bez ikakvih problema u farmerkama ?

Ne zato shto je Apple napravio iPhone da bi ga prodao na marketing, vec zato shto su ga napravili da unaprede realworld stvari koje se ubedljivo najvishe koriste kod telefona i koje su do pre njega bile obichan krsh jer niko nije obracao paznju na te stvari, vec koliko ce opcija i gluposti da strpaju u fon ma koliko one bile beznachajne. I eto danas danas svi preuzimaju te fazone od iPhonea..

Iphone spor ? Shta je to brze od 3GSa ? Vecina novih ih je sporija i od 3G, da ne pricham kakvi su bili u vreme kada se 3G pojavio.

I ne, ne trebaju nam beskonachne customizacije i podeshavanja iz komandne linije, telefon ti nije zamena za destop komp, vec ti sluzi da u hodu mozesh da razgovarash, odgovorish na mail, sms i pogledash online shta te zanima, i za svaku od tih stvari iPhone je najefikasniji i ima najbolji "experience"..

Mislim da je manje vise sve sto si napisao tacno :)

Neko rece da je iPhone naspram Nexusa kao igracka po kvalitetu izrade?
Nisam jos imao priliku da se igram sa Nexusom, licno iPhone mi je jako kvalittan, ali bi svakako voleo da je Nexus jos bolji, tj ultra kvalitetan, iako nisam bas stekao takav utisak na osnovu slika.

iPhone ne može nikako biti kanta za smeće, jer je vrlo tight izrađen. Nema nikakvog škripuckanja, mrduckanja, savijanja, ugibanja, ničega. Ljudi nikako ne mogu da shvate da metal nije materijal od izbora za uređaje koji u sebi imaju gomilu radio predajnika/prijemnika (GSM/3G, WiFi, BT, neki uređaji i običan FM radio pa i DVB-T). Metal ometa komunikaciju i slabi signal, jer pravi efekat Faradejevog kaveza, dok plastika nema nikakvog uticaja na radio vezu.

Da je apple marketing ne bi im telefoni bili najbolji za korishcenje, a ne mini desktop PC kao shto svi ostali pokushavaju. Deceniju celu su se telefoni otkljuchavali na najdebilniji moguci nachin, zashto je Apple taj koji je prvi napravio "slide to unlock" shto je neshto najgenijalnije ikada napravljeno na mobilnom ? Zashto je iphone taj koji ima vrhunski touch i multitouch, i dan danas najbolji ? Zashto je iPhone taj koji uprkos svojoj velichini moze da se nosi bez ikakvih problema u farmerkama ?

Ne zato shto je Apple napravio iPhone da bi ga prodao na marketing, vec zato shto su ga napravili da unaprede realworld stvari koje se ubedljivo najvishe koriste kod telefona i koje su do pre njega bile obichan krsh jer niko nije obracao paznju na te stvari, vec koliko ce opcija i gluposti da strpaju u fon ma koliko one bile beznachajne. I eto danas danas svi preuzimaju te fazone od iPhonea..

Iphone spor ? Shta je to brze od 3GSa ? Vecina novih ih je sporija i od 3G, da ne pricham kakvi su bili u vreme kada se 3G pojavio.

I ne, ne trebaju nam beskonachne customizacije i podeshavanja iz komandne linije, telefon ti nije zamena za destop komp, vec ti sluzi da u hodu mozesh da razgovarash, odgovorish na mail, sms i pogledash online shta te zanima, i za svaku od tih stvari iPhone je najefikasniji i ima najbolji "experience"..

Potpisujem svaku rec!

Uz rizik da zvucim kao iz pedesetih godina proslog veka kada su predvidjali da bi kompjuteri u dalekoj buducnosti "zapravo mogli da budu teski manje od 1.5 tone", ne samo da ne vidim trenutno da postoji bolji telefon nego iphone 3GS, vec ne vidim kako bi telefoni uopste mogli da budu mnogo bolji u sledecih 10 godina. Kvalitet kamere na stranu, hardver, softver i ostalo, to ce sigurno napredovati, iphone je, bar sto se tice dizajna mobilnih uredjaja skoro pa savrsenstvo. Google i HTC bezobrazno kopiraju iphone, a nokia ce ispasti iz igre ako i ona ne uradi to isto i prestane da se blamira sa telefonima kao sto je n97.

Takodje potpisujem oba posta.

Evo konkretan primer koliko je bitan spoj hardvera i softvera, HTC HD2 koji ima proc na 1GHz a koji je potpuni FAIL. Onaj WinMobile i onaj grozni interfejs, totalna nula, ko da si na quad core instalirao win3.11. A skuplji je od od iPhone-a 3Gs... I posle samo Apple prodaje preskupe proizvode...

To je vec odvojena i malo sira prica. Apple definitivno ima strasno jak marketing kada je uspeo da proda toliko telefona po bezobrazno visokoj ceni, on je uticao do te mere na percepciju kupaca da dozivljavaju iphone kao dobru vrednost za tih 500, 600, dolara. Mislim da iphone JESTE preskup za jedan telefon. Nema smisla da telefoni kostaju isto kao plazma televizori od 42" ili laptop. Razumem ja da je tu ugradjena sofisticirana tehnologija u malom pakovanju, kao i da domace trziste nema isti dozivljaj cene zbog mizernog standarda, ali sto je mnogo, mnogo je. Cak i ako prihvatimo da su mobilni telefoni u stvari mnogo vise od njihove prvobitne namene, standalone multimedijalni uredjaji na kojima mozete imati vrhunski dozivljaj slusanja muzike, gledanja filmova, krstarenja internetom, pravljenja fotografija ili GPS navigacije, a iPhone je ozbiljno zakoracio i na trziste prenosnih konzola.

Nazad
Vrh Dno