Šta je novo?

iPhone 2G/3G(S) - pitanja, odgovori, tips&tricks

Kamera (fotoaparat) na iPhoneu je iznad proseka. Ima loshu optiku ali je zato senzor mnogo dobar pa ima vrlo malo shuma i u uslovima sa najmanje svetla. Video je krsh kod 2G i 3G kao i kod vecine mobilnih, kod 3GS je mnogo upotrebljiviji...

Daj bre kako iznad proseka :) jesi ti uslikao nesto tvojim telefonom?:D

Mozda kamera jeste prosecna ali sasvim dovoljna za neku glupost koju ces slikati telefonom ... mada sve stoji sto kaze yooyo za sinhronizaciju ..
Ali u svakom slucaju, samo upravljanje uredjajem, PO MENI, da se ne bi javili koje kakvi LOco toroi i njemu slicni, ne moze da se poredi sa omnijom, samo uporedi koriscenje jednog, osnovne funkcije koje ces vrsiti sa telefonom i drugog tj iPhona, pa bilo kog .. daleko je napredniji iPhone !

pozZ

Daj bre kako iznad proseka :) jesi ti uslikao nesto tvojim telefonom?:D

Pa osh me ti uchish o fotografiji :) iPhone iz nekog razloga ima uzasno malo shuma, manje od vecine fotoaparata, ja se svaki put iznenadim. Takodje ima i odlichnu reprodukciju boja za mobilni fon. Problem je shto je objektiv losh pa su fotografije sa nedovoljno detalja, ili je to jednostavno takva unutrashnja obrada.

Probaj da uoshtrish fotografiju kako treba da vidish koliko ce bolja biti, to shto se drugi razbijaju od oshtrenja pa izgleda kao da imaju detaljnije fotke :)

Poslednja izmena:
Jel ažurirao neko iPhone 3G na zvanični fw 3.1.2? Ima li nekih bagova ili nečeg na šta treba obratiti pažnju. Nameračio sam se da danas to uradim, uz pomoć blackra1n/sn0w ali niko ništa ne priča, pa kapiram da sve radi.

MOze samo da ti se desi da ne radi youtube ali vec postoji fix za to...

Nisam pratio neko vreme oglase, ali sada kada sam bacio pogled za 3GS koji je pre nudjen za oko 700, sada ljudi traze i preko 900 evra. :zgran:

Poslednja izmena:
Drugari je li mozete da mi pomognete oko jedne nedoumice. Planiram da uskoro nabavim 3GS od fruga koji zivi u Londonu. Tamo je 440funti naravno "kodiran na 02 mrezu". Sada kako mi je drug objasnio koji ima prvu generaciju iphona oktljucavanje telefona otprilike ide ovako:
1. zakaci se tel na itunes, upgraduje se na najnoviji software
2. nakon toga se se telefon zakljuca i radi samo na 02 (posto je jelte kupljen za tu mrezu)
3. Saceka se da se pojavi unloker za tu verziju, telefon se unklokuje je moze da radi na bilo kojoj mrezi
4. Postupak treba ponoviti svaki put kada se upgraduje novi software.

Da li je to to ili moze da iskrsne jos neki problem?
Ako je to to interesuje me kako telefon nakon koraka 1 zna da je samo lokovan za 02 mrezu, da li se sa itunesa skida poseban software koji ga lokuje za 02 na osnovu seriskog broja ili...

Unpared hvala!

Telefon kupis i on je kodiran na tamo neku mrezu...kada ga updejtujes, ako zelis i dalje da budes na toj mrezi bez unlock-a, onda ga samo aktiviras :) dok u suprotnom moras da uradis unlock...

Jailbreak (da mozes da instaliras druge programe na iphone sem appleovih) i unlock (otkljucavanje za sve sim kartice) su na strani http://blackra1n.com/ ...i na tom sajtu kad kliknes na sliku su sve informacije, ali ukratko:

1. instaliras najnoviji tj. 9.0.2 ITunes pa onda update iphone-a na 3.1.2 i onda pokrenes ovaj blackra1n
2. kada se zavrshi pokrenes preko wifi-ja blacksn0w i sve ce da radi...
3. instaliras bilo koje druge aplikacije koje volis i hoce...nadjes na netu :)

NIKAKO ne instaliraj najnoviji update sa Itunes-a jer Apple u updateu znaju da zakljucaju sve a novi unlock ko zna koliko moras da cekas (ako ga i budu radili...)

Malo sam ti traljavo napisao ali sta je tu je...ti postavi podpitanja :D

Hvala puno na odgovorima, naravno da imam pitanjca :) Aj da krenem.

1. ako se telefon uzme nov, da li mora prvo da se aktivira sa orginalnom karticom (tipa inicijalni poziv ili slicno) ili moze odmah da se unlokuje
2. Cisto teoretski me interesuje, kako telefon kada se upgraduje na najnoviju verziju (iz iskustva sa WM predpostavljam da se menja ceo ROM) telefon zna na koju mrezu treba da bude lokovan
3. Sada me malo uplasi sa komentarom nikako ne upgraduju na najnoviju verziju. Ako ja uzmem nov telefon predpostavljam da on ima najnoviju verziju softwera, sto potencijlano znaci za njega ne postoji jos unlock. Kakva su iskustva do sada posle koliko vremena kada apple izbaci upgrade se javlja unlock za tu verziju.
4.Da li postoji mogucnost da se telefon vrati na stariju verziju?

Ako kupiš nov 3GS iz radnje najverovatnije ćeš dobiti poslednji model sa izmenjenim bootrom-om, za koji trenutno ne postoji full unlock, već samo tzv. "tethered" - u prevodu privremeni. To znači da ćeš svaki put kada recimo ugasiš telefon ili ti skroz iscuri baterija, morati da ponavljaš unlock proceduru.

Inače postoji full jailbreak/unlock za trenutno poslednji firmware za sve modele osim najnovijih 3GS sa tim izmenjenim bootrom-om. Znači radi i za prve serije 3GS-a.

P.S. Mreža o kojoj govoriš je O2 a ne 02 :)

Poslednja izmena:
koliko vam traje baterija na 2G? meni skoro pa jedan dan :(, ako kupim novu jel ce vishe da traje?

jel mogu da stavim neki jachi zvuchnik na 2G poshto sa ovim ne chujem kad zvoni :D?

Baterija moze da traje oko 2 dana, bez problema. Naravno, zavisi sta mu radis.
Sto se zvucnika tice, bilo je reci o tome... Neki su busili zastitnu membranu kako bi dobili 10-20% glasniji zvuk. Za slucaj da je neko menjao zvucnik, ja ne znam, ali ne znaci da nikom nije uspelo.

Ako kupiš nov 3GS iz radnje najverovatnije ćeš dobiti poslednji model sa izmenjenim bootrom-om, za koji trenutno ne postoji full unlock, već samo tzv. "tethered" - u prevodu privremeni. To znači da ćeš svaki put kada recimo ugasiš telefon ili ti skroz iscuri baterija, morati da ponavljaš unlock proceduru.

Inače postoji full jailbreak/unlock za trenutno poslednji firmware za sve modele osim najnovijih 3GS sa tim izmenjenim bootrom-om. Znači radi i za prve serije 3GS-a.

P.S. Mreža o kojoj govoriš je O2 a ne 02 :)

Da upravu si u pitanju je kiseonik O2 a ne 02 :)

Uh nisam znao da postoji privremeni i stalni unlock, f*ck je li moze neki link na site gde postoji malo detaljnije sve ovo objasnjeno+ gde mogu da pratim kada je izasao novi unlock, ili ti nesto tipa XDA-Developers za WM

Hvala

Poslednja izmena:
ja sam slucajno svoj telefon upgradeova preko iTunesa na 3.1.2 (7D11) FW: 04.26.08 i posle toga sam ga otkljucao po proceduri sa link i onda sam koristio UltraSnow i sve radi ok.

btw tek posle sam naleteo na info da se 4. novembra pojavio novi Blackrain (ili kako se vec zove)... :/

Poslednja izmena:
Jel moze neko da kaze, sta ima novo u 3.1, da li vredi apgrejdovati?

btw tek posle sam naleteo na info da se 4. novembra pojavio novi Blackrain (ili kako se vec zove)... :/

Ja sam juče radio sledeću proceduru:

1. Backup telefona
2. Skidanje 3.1.2 softvera preko iTunesa i updateovanje basebanda tim softverom na najnoviji
3. Kada je to završilo pokrenuo blackra1n
4. Nakon instaliranja blackra1na uključio wifi, ušao u blackra1n app, instalirao sn0w, rebootovao telefon
5. Ponovo ušao u blackra1n aplikaciju i instalirao Cydiju, reboot ponovo

I to je to, imam najnoviji FW sa najnovijim basebandom. :)

Aha, 3.0 i ja taj imam, tako da i mene zanima odgovor.
U sustini, nisam gledao spisak oficijalnih apdejtova, ali koliko vidim po forumima, ljudi tvrde da im je telefon malo brzi, bolja autonomija baterije, navodno malo jaci signal, vibracija prilikom pomeranja ikona, i bolji menadzment plejlisti.
Dakle, generalno je bolji, a opet mnogi tvrde da nisu primetili razlike...

PS: mnogi imaju 2.x softver, tako da se 3.0 ne podrazumeva :)

Poslednja izmena:
Restorovao sam ga na 3.1.2 i naravno ne radi mi YouTube. I odem na onaj repo iphoneil.net gde bi kao trebalo da je Push Fix međutim tamo ga više nema. Jel zna neko dal još negde ima to i gde?

Edit: Sad videh da su mu valjda promenili ime u Fix YouTube, ali moram da sačekam da se završi Sync pa da vidim.

Poslednja izmena:
e sad ja imam problem:

otvorio sma iPhone 3G rasklopio sve do baterije i kad sam ga zatvorio imam "No Signal" (odnosno ponekad se pojavi jedna crta).

nesto sam za**** ali ne znam sta :(

da li neko zna sta je moglo da krene po zlu i na sta treba da obratim paznju jer sam ga ponovo otvorio i pazljivo sklopio i opet NO SIGNAL ... :( :(

EDIT: da li postoji negde na netu sema/objasnjenje sta je koji konektor na iPhoneu? (mislim na unutrasnje konektore i flat kablove...)?

na http://www.ifixit.com/Guide/Repair/Installing-iPhone-3G-Dock-Connector/578/1 ima objasnjenje kako da se rastavi ali mogli su lepo i da napisu za sta koji flat kabl ili konektor sluzi...

ovako nemam pojma odakle da krenem da trazim kvar...

Poslednja izmena:
Proveri da nije antena izgubila kontakt, i da li dobro lezi na svoje mesto.
To bi trebalo da je ovo:
m_3032406_iphone%20antenna%20flex.jpg

Poslednja izmena:
nije ti dobar link do slike...

mislio sam da si postovao nesto drugo... ;)

i samo jos da napomenem da Wi-Fi signal ima odlican i da mu ne radi antena za GSM :( :(

Poslednja izmena:
Ja isto imam problem sa iPhoneom, kapiram da je prethodnom vlasniku pao pa se pomerio konektor za antenu, često imam no signal, treba ovih dana da odnesem do iphone srbija pošto ne bih da otvaram sam iphone, tako da, kovacm, ako se ne snađeš aj sa mnom u iphone srbija. :D

oni u iPhone serbia nisu normalni kakve cene imaju!

meni je jedini problem što nemam ideju gde da tražim kvar :(

konektor za antenu je mala iglica na donjem delu (tamo gde se nalazi: dock konektor, mikrofon, zvucnik i sama antena) i sa druge strane je konektor na glavnoj ploci - prosto ne mogu da vidim sta tu moze da nema konktakt... ?!? takodje postoje jos i dva otvorene kontakta (samo plocice sa jedna strane i "feder" sa druge) izmedju ovog donjeg dela i maticne ploce...

ajde ako mozes pitaj ih (iphone serbia) sta moze da bude problem (sigurno sa toliko iskustva mogu odmah da nabroje 3-4 moguce stvari...)? :)

Nazad
Vrh Dno