Šta je novo?

iPhone 15

Kakav NDA kad Apple sam objavi kad pocinje u drugom i trecem talasu kao i spisak drzava, kao sto sam napisao u prethodnoj poruci... Znam vrlo dobro sta je NDA i sta sve ide uz njega, slucajno sam u industriji sad vec 20 godina... Kao sto rekoh, Apple se nece buniti zbog dodatnog marketinga ali veoma hoce ako se ne ispostuje marketing plan na koji se obavezuje svaki prodavac ili operater ( npr minimalni potroseni budzet itd)

A sto Gigatron ili iStyle ne objave danas to je vec neka misterija :ROFLMAO:

Nego nebitno je to potpuno, za koju boju ste se odlucili? Ja se dvoumim izmedju plave i titanijum za 15 Pro?

ali veoma hoce ako se ne ispostuje marketing plan na koji se obavezuje svaki prodavac ili operater ( npr minimalni potroseni budzet itd)
Svakako postoji NDA za ovo, kao i da je u marketing planu i kada smeju da objave i ove datume, bez obzira na to što ih je Apple sam objavio, videćemo i da će svi ostali na isti dan objaviti navedene datume :D

Nego nebitno je to potpuno, za koju boju ste se odlucili? Ja se dvoumim izmedju plave i titanijum za 15 Pro?
Meni je ova natural titanium boja savršena, za nji bih se lično opredelio.

Mali off - Uzeh danas u apple storeu novi kabl koji su pustili pre neki dan u prodaju, 240w charging usb-c na usb-c (data transfer na njemu je i dalje usb 2.0 naravno) da objedinim punjenje macbooka i budućeg iphonea i zanimljivo da je kabl duplo deblji i teži od svih njihovih prethodnih, a pritom ne znam šta to planiraju da izbace od uredjaja koji će tražiti tako snažan adapter, možda neki M3 ultra mbp : )

Probao sam kad se prvi put pojavio Pro Max i nisam izdrzao pola dana, prevelik mi je... Sad sam razmisljao ali nije mi dovoljan razlog taj opticki zoom, mada bi koristio s obzirom da mi je iPhone primarna kamera a slikam kao ludak, ali ne mogu jednostavno ogroman je, ne toliko za saku imam veliku (195visok, igrao kosarku) nego jer ne znam sta bih sa njim i kako bih ga nosio, pogotovo leti...

Uguraš ga u džep i ne razmišljaš 😂, ja se razmišljam možda da preðem na veći model ali zbog veličine ekrana i baterije😅

Ček da vidimo da l je stvarno optičkih 5x ili samo fore radi kao sa 2x na običnom 15. 😅

Max uopšte nije predviđen za lagano nošenje i korišćenje (pogotovo jednom rukom). Nosio sam ga u šortsu celo leto i non stop mi je smetao, em viri em je pretežak. Manji Pro model je milina. Šteta što su ga zakinuli za 5x zoom.

Ja sam se dvoumio izmedju natural i plavi, pogledao ovaj video:

rekoh koliko je lep plavi i posle pokazuje natural i bas je interesantna boja i narucim PM natural (a uvek sam furao obican pro).
Videcemo da li cu se naviknuti ili ide na dobos.

Ček da vidimo da l je stvarno optičkih 5x ili samo fore radi kao sa 2x na običnom 15. 😅

Max uopšte nije predviđen za lagano nošenje i korišćenje (pogotovo jednom rukom). Nosio sam ga u šortsu celo leto i non stop mi je smetao, em viri em je pretežak. Manji Pro model je milina. Šteta što su ga zakinuli za 5x zoom.
I ja isto sumnjam da to nije pravih 5x... A i kako da se utvrdi pitanje je.

Pa i nije to neka tajna. Apple je odmah 12.9. objavio datume prednarudžbe i početka prodaje i za zemlje koje ne idu u prvom krugu.
Pogledajte prilog 404935

Baš sam se pitao šta li će Apple da odabere kao glavni selling point ovog telefona i oni su odabrali titanijumsko kućište. Very stronk! So light! Very pro! You great! Such much! 😁

Prvo su ajfoni imali plastično kućište sa unutrašnjim metalnim ramom, kao i većina drugih. Onda je taj ram krenuo da izlazi napolje. Onda ga je zamenilo kućište od glodanog aliminijuma, pa onda nerđajućeg čelika, pa sad titanijuma. Logičkom progresijom, sledeće ajfon kućište će biti od osiromašenog uranijuma. 😁 A svo to jačanje kućišta je potpuno nebitno, staklo je ono što će pući i tu nema pomoći.

Apple je znao da me solidno nervira zbog onog što nikako nije njihova krivica - bili su lideri, a time su vodili ceo market u takve neke besmislene pravce. Srećom, pre par godina su Kinezi rekli odosmo mi svojim putem, pa opet imamo izvrsne uređaje za ljude koji žele telefon kao alat, a ne bižuteriju. Svakom svoje, naravno, o ukusima se ne raspravlja.

I ja isto sumnjam da to nije pravih 5x... A i kako da se utvrdi pitanje je.

Nema razloga da se sumnja, nismo na prigradskoj pijaci gde ti neko prodaje maglu. Ako ništa drugo, reklamiranje da su nešto stavili, a to nije tačno, skupo bi ih koštalo preko odštetnih zahteva, a gde je tu i reputacija koja bi im se još manje svidela.
Nisu ubacili tremonuklearni reaktor i da razmišljamo da li je to izvodljivo 😃

Apple store u Beču ti overi papire i na stotinak metara od njih je za povrat pdv-a, bukvalno su mi oni to rekli pre nekoliko meseci 😃 Takođe može i na aerodromu, jedino je uvek caka da ti naši ne traže da platiš carinu i pdv, ali to je već druga tema 😃
Ako sve završiš na aerodromu naši ti ništa neće tražiti, sem da te nasumično odvoje kad sletiš i nađu telefon. Znači, maler. Naši carinici samo mogu da budu u šemi sa mađarima, hrvatima… na graničnim prelazima gde prelaziš kolima, mada ne vidim korist istih da te prijave, niti da šuruju, kako bi ti naši naplatili carinu i PDV koji ne završi u njihovim džepovima nego u državnoj kasi. Ja lično nisam nikada ima sličnih problema, a overavao sam račune i vraćao porez i po 1000e.🙂 Za to sam prvi put pročitao ovde na forumu.
Imas, ako te ne docekaju na tvojoj granici.

Ali opet moras izaci, pa uci u drzavu, ili…?
Ne moraš. Na aerodromima sve možeš da završiš do kraja, a ako prelaziš granicu kolima, autobusom… onda na izlazu iz EU (Mađarska, Hrvatska granica) overavaš popunjen tax free formular i kad stigneš kući, šalješ ga poštom toj agenciji koja vraća porez (Global Blue, Premier…) i oni ti posle izvesnog vremena uplaćuju novac.
Ne overi ti Apple Store papire, oni ti izdaju racun da si kupio kao stranac sa tvojim podacima iz pasosa, ti onda nosis u neku od agencija tipa Global Blue koji mogu odmah da ti daju pare za povrat ( umanjen za proviziju) na kreditnu karticu ali ti moras na granici da dobijes carinski pecat na racunu koji ti lupi carinik na izlazu iz EU kada mu pokazes robu koju iznosis i da im posaljes nazad. Ukoliko ne posaljes vrate pare... Ili ima druga varijanta da im ostavis broj kartice pa da uplate kada im posaljes overen racun.

Ili ako neces agenciju onda moras fizicki da dodjes u radnju i vrate ti pdv ali je procedura ista, moras da imas overen racun carinskim pecatom...
Sve zavisi od države do države, kako su organizovani. U većini njih sve završiš na aerodromu. Na Hitrou u Londonu pre ulaska u međuzonu overiš tax free formulare koje si prethodno popunio zajedno sa računima koje ih prate, ako ti traže da pokažeš robu, kažeš da si čekirao prtljag i to zadnjih 10 god. prolazi. Naravno, upozore te da sledeći put prvo kod njih dođeš sa koferom, pokažeš robu i onda se čekiraš. Kad uđeš u međuzonu, odeš na neki od šaltera za tax free, daš im te račune i odmah ti vrate novac umanjen za proviziju u kešu ili uplate na karticu. Kako želiš.
Na Lutonu, takođe u Londonu, je najlakše. Tu čak ni nemaju šalter za overu, već samo poštansko sanduče, gde samo ubaciš tax free formulare, naravno popunjene sa brojem tvoje kreditne kartice u zalepljenoj koverti i to je to. Nikoga nema da bi ti tražio da pogleda tax free formulare, račune, niti robu. Oni to posle naknadno overavaju i šalju određenoj agenciji na koju su adresiranj. Za neko vreme, novac ti legne na račun. Uglavnom za 1-3 meseca. Dakle, sigurno niko ne zove naše carinike i ne druka te, pogotovo što te koverte otvore i pogledaju tek za nekoliko dana, a ti već za 2,5 sati stigao kući.🙂

Ne znam sta prave od tog zooma neko ludilo. Ok sve je to ql izvadim telefon i slikam mesec, jedino sto mi pada napamet ili da slikam komsiku, samo da AI ne izbaci sliku neke devojke sa instagrama.
U real life usage koristim iphone od XS verzije zoom sam koristio 40-50 puta mozda. iPhone 13 pro max koji sad nosim zoom sam iskoristio 3x prvi put juce da slikam nesto, a imam ga od avgusta prosle godine. Najvise koriscen zoom kad treba da procitam male natpise sa nekog uredjaja.

Tim Apple dokazuje da je sve što pričaju za njega, da nema apsolutno nikakvu sposobnost van optimizacije supply chain.

Običan 15 su pretvorili u krš, koji služi samo da Pro deluje bolje. Dynamic Island (još jedan glupi gimmick) ima samo zato što je jeftinije da imaju samo jedan dizajn ekrana, nego dva. Stari SoC, nema 120Hz i dalje 128GB baseline, iako storage nikad jeftiniji, ima brzine transfera stare četvrt veka.

Pro, je šta običan iPhone treba da bude, hvale se sa USB brzinama starim 10 godina, deceniju. USB 4 bar da su stavili ali ne. Ne dobiješ ni adekvatan kabl u kutiji.

I sve ovo prolazi ne zato što će Apple korisnici sve da progutaju, jer je Apple već bio propao jednom. Nego zato što Google uspeva da radi gori posao na SoC i podršci, pa je Apple i dalje nekako bolji izbor u višem cenovnom rangu.

Ne bih da peckam,ali neke stvari su odavno prerasle u obicno pomodarstvo pa mnoge stvari odavno vise i ne piju vodu...

Kamere su odavno na jakom visokom nivou kod vecine telefona ,cak sta vise neke bolje i brze renderuju zapis,ostrije no dobro.Zoom je takodje top stvar,ko voli i kome bi mozda moglo i da zatreba.Ali ruku na srce ,slikati mesec ili druge odredjene objektive...telefon moze biti samo najobicnija alternativa jer za to se koriste drugi uredjaji ako ce nam to presuditi izbor i kupovinu telefona🙂

Materijali i legure ovog ili onog su isto jako fina stvar koja drzi paznju prvih dve nedelje,ali kad svi mi na kraju stavimo case,a stavimo ga ne kapiram bas poentu divljenja istog u tolikoj meri..

Takodje i jaci chip je veliki napred na polju igara preko telefona,ali brate mili koj k onda dajemo na skupocen hardver,konzole ,widescreen monitore da bi na kraju igrao Death stranding na 6 inca🙂 I opet ,ne bih da nikome rusim sneska ili "odvlacim" od kupovine naravno,ali uopste ne kapiram ljude koji i posle svega staju na stranu i zauzimaju taj defanzivni stav kako je ovo odredjen plus i napredak u odnosu na postojeci line up telefona.Oduvek sam naginjao ka objektivnosti i tome da uzmem najbolje za te pare,bio to iphone ili koji god drugi brend u pitanju bio..

O optimizaciji i sistemu(koji je btw smorio zesce) ne treba trositi reci,ali u direktnom poredjenju zadnjih par nedelja primera radi Nothing 2 za 10% radi fluidnije od Iphone14pro na vecini polja sto sam mogao primetiti pa i prica kako je iphone jedini u danasnjici optimizovan i bez bagova,seckanja i ostalog odavnooo ne pije vodu...

Srecna kupovina svima ,i ako nekome bude zatrebala pomoc oko kupovine na ovom potezu Svica-Fra-Nemacka rado cu se odazvati da pomognem,uskocim posto cu oktobra dole pa bih mogao da povucem par komada...

Poslednja izmena:
Neverovatna stvar sa iphone korisnicima: ono što iphone nema/ne može, ionako nam ne treba, i neće trebati....

Uglavnom nije tačno više, može sa ljudima normalno da se priča. Da vidiš kako je nekad bilo, kad je forum bio pun Džobsovih Svedoka koje je vodio Kovacm. Jednom sam mu rekao: "Da ti ajfon eksplodira u džepu i raznese muda, ti bi ovde pričao kako je to genijalan feature i da Apple zna najbolje da njihovim korisnicima muda nisu potrebna".

Pomodarstvo je bilo kada su bili skuplji i nedostupni, sad kad jedan Xiaomi kosta kao i jedan iPhone, ja ne znam ko je lud da izabere Xiaomi, OnePlus, Vivo ili Huawei (koji btw je osakacen neimanja Google Servisa) za iste pare. Imas tu i Samsung koji je opet isti sa cenom.

Gde je da ne pricamo reselling point gde za 300-400e mozes da kupis pak jedva iPhone star 4-5 godina, a za te pare mozes da kupis star Samsung 2 ili 3 godine ili Xiaomi, Huawei itd... iPhone prodas odmah, ove drugi spustas u bezcenje samo da ga se resis.

Pomodarstvo je bilo kada su bili skuplji i nedostupni, sad kad jedan Xiaomi kosta kao i jedan iPhone, ja ne znam ko je lud da izabere Xiaomi, OnePlus, Vivo ili Huawei (koji btw je osakacen neimanja Google Servisa) za iste pare. Imas tu i Samsung koji je opet isti sa cenom.

Gde je da ne pricamo reselling point gde za 300-400e mozes da kupis pak jedva iPhone star 4-5 godina, a za te pare mozes da kupis star Samsung 2 ili 3 godine ili Xiaomi, Huawei itd... iPhone prodas odmah, ove drugi spustas u bezcenje samo da ga se resis.
90% skupih telefona se kupuje kod operatera, a tamo je iPhone ipak skuplji - Izmedju ostalog, zato se i uzimaju Xiaomi i Samsung (da, i Samsung). 10% nas uzima Android jer ne postoji feature parity da iOS-on i za nas je iOS neprihvatljiv (pomenimo samo file management) jer to nije samo iOS, to je i iCloud, iTunes itd. Već godinama imam poslovni IPhone uvek i tu nema šta da se kaže - zato je i #1, ali za svakodnevni život i za Windows kulturu u kojoj smo odrasli - iOS, jednostavno, ne.

Što se telefona kao investicije tiče, apsolutno, pa S22 je već sada ispod 300 EUR a koštao je 1000 (primera radi).

Ali ima puno ljudi, posebno u tech svetu, evo i ovde na Benchmarku, koji naravno da imaju novac i za iPhone ali sa razlogom (i razlozima) ni ne razmišljaju o njemu.

Za moje potrebe i način korišćenja upravo je Huawei idealan - čak i poslovno sam okrenut Microsoft servisima, a malo se prica o tome koliko je Huawei galerija moćna i sposobna za obradu slika i video materijala "na brzaka".

Bukvalno sam duplo sporiji na iPhone-u.

Ali da, svi koji hoće da potroše 1000 eur na telefon - IPhone 14/15 Pro je idealan izbor ako vam je svejedno. Naglašavam "Pro".

Treba zabraniti polemiku o ceni generalno.
Bas je glupo pominjati cenu a garantujem da ovde 8/10 ljudi vikendom popije bar za 100e u nekom random klubu.
Isto gledam ljudi nece da daju za yt premium(turski 500 din?!) i bitno im je da radi revanced na tel od 1k evra.
Najezim se da je to nekom selling point.
End of rant.

Treba zabraniti polemiku o ceni generalno.
Bas je glupo pominjati cenu a garantujem da ovde 8/10 ljudi vikendom popije bar za 100e u nekom random klubu.
Isto gledam ljudi nece da daju za yt premium(turski 500 din?!) i bitno im je da radi revanced na tel od 1k evra.
Najezim se da je to nekom selling point.
End of rant.
Evo ja se kladim da 1/10 popije 100 mesečno max. Druže, ovo je Benchmark forum, ovo je čist entuzijazam. Što bi plaćao YT kada može besplatno?? I to nije samo YT, to su i svi mogući streaming servisi, ispada da treba da trošiš 100 EUR mesečno samo na to.

Zato lepo Android, em ima torrenta, em streaming aplikacija, em osim uz Samsung, dobiješ i brzi punjač, ako bi koristili telefone tako kako su oni zamislili, ja bih lako napravio račun od 2000 eur godišnje.

Jedina pretplata mi je za Google Drive i to ne razumem kada neko nece da plaća cloud servis, mada ja ni to ne bih morao jer imam onu RuMail promociju od 1TB koji sam baš ovde pokupio..

Sve sami stručnjaci, kritičari i eksperti a sa druge strane se svakodnevno proverava KP, provajderi, istyle i kupuje day 1 ili u prvih nekoliko nedelja.

“Male promene u odnosu na prošli” i ostali izgovori brzo padaju u vodu kad krenu ljudi da kače ovde slike novih modela…

90% skupih telefona se kupuje kod operatera, a tamo je iPhone ipak skuplji
700-1000 dinara jeftiniji u istom paketu kod nasih operatera, sto je skroz zanemarljivo, jer pisljiva vecera za dvoje kosta 2500 dinara.

Predstavlja se da je ProMax 2000 eura a npr S23 Ultra 1000 eura, sto nije istina.

Ne moze komsija, kolega, drugar da ima bolji, ja moram da imam najnoviji i najbolji, a sto sutra nema hleba ili iscepane carape, nema veze, ne vidi se...kao telefonce pored soljice kafe u obliznjem kaficu. :D

700-1000 dinara jeftiniji u istom paketu kod nasih operatera, sto je skroz zanemarljivo, jer pisljiva vecera za dvoje kosta 2500 dinara.

Predstavlja se da je ProMax 2000 eura a npr S23 Ultra 1000 eura, sto nije istina.
1000 dinara, ili 200 EUR.

A ostali flagshipovi su još veće razlike:

Collage_20230917_155737.jpg

I to čak ovaj sa 128 GB koji nema ProRes video!

Screenshot_20230917_160155.jpg

Dakle, 2000 mesečno ispadne 400 eur, 3000 mesečno, 600 eur..

To su već ozbiljne razlike.

Posle ne znam koliko godina, fotke su po defaultu 24 MP umesto 12MP.
Nisam primetio da je netko tome posvetio veću pažnju, iako to znači da:
  • svaka fotografija zauzima dvostruko više prostora. Ionako skroman storage (sa izuzetkom Pro Max modela) će se još brže popuniti
  • to će pogurati prodaju modela sa većim storage-om i iCloud prostora, povećati prosečnu cenu ajfona (average selling price)
  • android proizvođači će to verovatno ispratiti, pa će za godinu dana na svim android telefonima fotke dolaziti u 24 MP

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno