Apple store u Beču ti overi papire i na stotinak metara od njih je za povrat pdv-a, bukvalno su mi oni to rekli pre nekoliko meseci 😃 Takođe može i na aerodromu, jedino je uvek caka da ti naši ne traže da platiš carinu i pdv, ali to je već druga tema 😃
Ako sve završiš na aerodromu naši ti ništa neće tražiti, sem da te nasumično odvoje kad sletiš i nađu telefon. Znači, maler. Naši carinici samo mogu da budu u šemi sa mađarima, hrvatima… na graničnim prelazima gde prelaziš kolima, mada ne vidim korist istih da te prijave, niti da šuruju, kako bi ti naši naplatili carinu i PDV koji ne završi u njihovim džepovima nego u državnoj kasi. Ja lično nisam nikada ima sličnih problema, a overavao sam račune i vraćao porez i po 1000e.🙂 Za to sam prvi put pročitao ovde na forumu.
Imas, ako te ne docekaju na tvojoj granici.
Ali opet moras izaci, pa uci u drzavu, ili…?
Ne moraš. Na aerodromima sve možeš da završiš do kraja, a ako prelaziš granicu kolima, autobusom… onda na izlazu iz EU (Mađarska, Hrvatska granica) overavaš popunjen tax free formular i kad stigneš kući, šalješ ga poštom toj agenciji koja vraća porez (Global Blue, Premier…) i oni ti posle izvesnog vremena uplaćuju novac.
Ne overi ti Apple Store papire, oni ti izdaju racun da si kupio kao stranac sa tvojim podacima iz pasosa, ti onda nosis u neku od agencija tipa Global Blue koji mogu odmah da ti daju pare za povrat ( umanjen za proviziju) na kreditnu karticu ali ti moras na granici da dobijes carinski pecat na racunu koji ti lupi carinik na izlazu iz EU kada mu pokazes robu koju iznosis i da im posaljes nazad. Ukoliko ne posaljes vrate pare... Ili ima druga varijanta da im ostavis broj kartice pa da uplate kada im posaljes overen racun.
Ili ako neces agenciju onda moras fizicki da dodjes u radnju i vrate ti pdv ali je procedura ista, moras da imas overen racun carinskim pecatom...
Sve zavisi od države do države, kako su organizovani. U većini njih sve završiš na aerodromu. Na Hitrou u Londonu pre ulaska u međuzonu overiš tax free formulare koje si prethodno popunio zajedno sa računima koje ih prate, ako ti traže da pokažeš robu, kažeš da si čekirao prtljag i to zadnjih 10 god. prolazi. Naravno, upozore te da sledeći put prvo kod njih dođeš sa koferom, pokažeš robu i onda se čekiraš. Kad uđeš u međuzonu, odeš na neki od šaltera za tax free, daš im te račune i odmah ti vrate novac umanjen za proviziju u kešu ili uplate na karticu. Kako želiš.
Na Lutonu, takođe u Londonu, je najlakše. Tu čak ni nemaju šalter za overu, već samo poštansko sanduče, gde samo ubaciš tax free formulare, naravno popunjene sa brojem tvoje kreditne kartice u zalepljenoj koverti i to je to. Nikoga nema da bi ti tražio da pogleda tax free formulare, račune, niti robu. Oni to posle naknadno overavaju i šalju određenoj agenciji na koju su adresiranj. Za neko vreme, novac ti legne na račun. Uglavnom za 1-3 meseca. Dakle, sigurno niko ne zove naše carinike i ne druka te, pogotovo što te koverte otvore i pogledaju tek za nekoliko dana, a ti već za 2,5 sati stigao kući.🙂