Šta je novo?

iPad 2

Treba ti ogroman auto da bi imao mesta gde da ga uglavis jer na vetrobran ne mozes da ga drzis. Ali mislim da za tu razliku u ceni mozes da kupis neki GPS uredjaj koji ces drzati u auto svo vreme.

A sto mu ne treba, iPad je idealan uredjaj za neka putovanja ?

Za putovanja jeste dobar, lakši od običnog laptop-a, veći od mobilnog telefona te pruža znatno bolji užitak u recimo surfovanju, kucanju pošte itd itd

Ali koristiti tj kupiti iPad 2 zarad korišćena GPS je u najmanju ruku suludo i čisto bacanje pare iz 1001 razloga.

Što se tiče korišćenja GPS-a na iPadu... pa morao bih verovatno da probam u svakodnevnoj situaciji i vidim da li je to korisno ili totalno uzaludno bacanje para... Verovatno ovo drugo, ali je lepo imati 3G u ovoj našoj šugavoj zemlji koja nije cela pod jednim brendiranim WiFi provajderom :)

koja nije cela pod jednim brendiranim WiFi provajderom :)

hoće li ikad biti šta mislite? jeste malo off, ali je i vezano za ipad... hoćemo li ikad doživeti da bar neki gradovi budu pokriveni celi? mislim imamo ovaj wimax, ali džabe kad nema uređaja... ima samo jedan za koji ja znam, nokia internet tablet n810 wimax edition. jel zna neko još neki?

Driveru su oni iz Pimp my ride namestili iPad u kontrolnu tablu auta. :D

Koliko uopste vi sto imate 3G modele koristite 3G?
Jeste da imam 325mb uz paket free, ali kontam da bi to prebrzo potrosio.

Driveru su oni iz Pimp my ride namestili iPad u kontrolnu tablu auta. :D

Koliko uopste vi sto imate 3G modele koristite 3G?
Jeste da imam 325mb uz paket free, ali kontam da bi to prebrzo potrosio.

potrošio bi prebrzo ako bi išao na yt i streamovao multimediju, za forume, sajtove, mail ne možeš ni telenor klik da potrošiš.... tj. bar ja nisam mogao

Pojavio se iPad 2 16GB za 550e kod nas, konacno neke normalne cene.

Kupovati iPad samo zbog GPS-a je suludo, ali ipak ne bi bilo lose da se taj A-GPS nadje u Wi Fi verziji, jer ce kad tad zatrebati :),...

Pa to jeste cena kod svercera. :)
Ako jos nekog zanima da preorderuje kod lika za 550e model od 16GB nek se javi na PM.

Mislim da je to ok cena za ganc nov iPad 2 16GB ?
Kad mi dodje jaci model iz USA, ovaj cu prodati za mozda 50,60e manje ?

Koliko stvarno moze da padne cena iPad-u 2 za 3,4 meseca ? Ja mislim da bas, bas malo jer je nestasica po celom svetu.
To je sad najtrazenija igracka na svetu.

Jedini scenario gde ti stvarno treba GPS na iPadu je ako cesh da ga ugradish u auto, a onda imash i kesha za jachu verziju sa GPSom :)

Postoji odlicna aplikacija sa pomorskim mapama, potpuno rutabilna, sadrzi veliku bazu marina, dokova, POI-a,i luka i svega ostalog sto jednom korisniku na brodu moze zatrebati. Takodje, uz data konekciju i google moze prikazati i sattelite ili terrain sliku priobalnog podrucja na kojem se korisnik nalazi.

Vrlo dobro radi na Jadranu.

Eto jos jedne situacije u kojoj je gps na iPadu od koristi.

^ Da, ali ne da gledash gde se nalazish u kolima, ili idesh ulicom sa iPadom u ruci a GPS te navodi :d:d

Onaj ko ima iPad, imace i telefon sa GPSom ili standalone GPS ili oba, GPS je obavezan samo kod poor man's kineskih "tableta" koji moraju sve da rade :) Jedini scenario gde ti stvarno treba GPS na iPadu je ako cesh da ga ugradish u auto, a onda imash i kesha za jachu verziju sa GPSom :)

Čekaj malo, pa navigacija nije samo za auto. Šta ako si negde u inostranstvu, sediš piješ piće u bašti, pronađeš neke istorijske lokalitete, šoping zone, restorane i sl.? Pogledaš na mapi, prošetaš, napraviš rutu... U Srbiji mi ne treba, mogu da pitam ali postoje zemlje gde ne govore svi Engleski ili Nemački pa mogu da pitam do ujutru. A zašto bih trošio bateriju na mobilnom i buljio u mali ekran...

Poslednja izmena:
Sve to mozes pretraziti i preko google maps-a. Gps sluzi za navigaciju u kolima, a ne za trazenje znamenitosti u drevnom gradu dok ispijas kaficu pokraj fontane.

da ali koristiti google maps (ako u blizini nema wifi-a) u inostranstvu, malo zna da kosta zar ne? Inace nije lose imati GPS (ako mogu da ga imaju ovi telefoni od 100 i kusur eu, mislim da nije nesto skupo ugraditi ga ), mada meni nije neophodno na tablet-u ( )

Sve to mozes pretraziti i preko google maps-a. Gps sluzi za navigaciju u kolima, a ne za trazenje znamenitosti u drevnom gradu dok ispijas kaficu pokraj fontane.

E pa izvini ali GPS navigacija služi i za: pešačenje, džoging, biciklizam, skijanje/skijaško trčanje, planinarenje, golf i još desetak sličnih namena. Postoje i specijalizovani uređaji za te namene. G Maps nije ažuran i ne može da planiri rute sa destinacijama, nema POI tačke i još mnogo toga.
A ja ću i dalje ispijati kaficu pored fontane i planirati pešačke rute za obilazak znamenitosti na 4x većem displeju, sa uživanjem. Ako smatraš da je ova opisana namena loša, detaljno objasni zašto, nije baš konstruktivno da kažeš šta si rekao samo zato što se tebi ne sviđa ili smatraš da je glupo.

Poslednja izmena:
Reci nam gde to letujes/zimujes da ce ti trebati GPS na iPad-u ovoliko? Meni sve to izgleda kao da vodite zivote iz filmova. Neko je vec rekao, ako imas para za iPad verovatno vec imas telefon sa gps-om. Situacije gde ces drzati ogroman iPad ispred sebe dok pesacis, dzogiras, vozis bicikl, skijas, planinaris, igras golf zaista ne mogu da zamislim, i ako ti tako nesto treba telefon ce ti zavrsiti posao ili jos bolje zaseban gps uredjaj za male pare.

Reci nam gde to letujes/zimujes da ce ti trebati GPS na iPad-u ovoliko? Meni sve to izgleda kao da vodite zivote iz filmova. Neko je vec rekao, ako imas para za iPad verovatno vec imas telefon sa gps-om. Situacije gde ces drzati ogroman iPad ispred sebe dok pesacis, dzogiras, vozis bicikl, skijas, planinaris, igras golf zaista ne mogu da zamislim, i ako ti tako nesto treba telefon ce ti zavrsiti posao ili jos bolje zaseban gps uredjaj za male pare.

onda mozes i da psotavis pitanje, u kom to slucaju ce ti trebati tablet uopste? isto sve to moze da ti zavrsi smarthpone

@gizmor
Stvarno ne kapiraš. Nisam rekao da džogiraš sa iPad nego @Switch kaže da GPS navigacija služi za auto. Samo odgovaram da služi za mnogo stvari.

A nisam rekao nigde da moraš da nosiš iPad ispred sebe. Ako rešim da odem pešice napravim itiner, odem do par objekata koji su dve tri krivine levo-desno, Pogledam, zapamtim, strpam u torbu, odem i obiđem. Zatim opet izvadim iz torbe, sledeća destinacija par krivina, levo-desno, zapamtim, vratim u torbu i tako... A iPad ne nosim na letovanje/zimovanje. Deo mog posla je da putujem i skoro svake nedelje sam negde u inostranstvu, sam, prepušten poslu i sebi. Koristim maksimalno prednosti iPad i mogućnosti. A jednom kada me je uhvatio štrajk na ulicama Bukurešta ostao sam blokiran u taksiju. Našao sam adresu na iPad jer mi nije radio 3G u romingu, otpešačio 20 minuta kroz ulice i grad koji ne poznajem i stigao na vreme na sastanak. Ja pričam uvek o stvarima koje sam probao ili koje upotrebljavam a ne napamet.

Eto kada sve plastično moram da objasnim, valjda je sad jasno. Sve povezujete lično i retko ko prihvata korisne sugestije. Ako meni služi i koristi kako poslovno tako privatno za određene stvari pa verovatno će se naći još makar jedna osoba kojoj će ovo biti koristan savet. To znači da ne trebate da nipodaštavate pošto-poto svaku dobronamernu ideju i proverenu stvar i ulazite u neargumentovanu raspravu i konflikt.

Poslednja izmena:
ajde ne pravite frku oko gps-a. lepa je to stvar i vredi je imati, ali i ako je nemaš na ipadu nije smak sveta, kupiš odvojeni bt gps i voziiiii :)

@jopopo
složićeš se da je mnogo praktičnije da sve vreme gledaš u uređaj nego da ga: izvadiš iz torbe, pogledaš, vratiš u torbu i hodaš napamet, pa opet izvadiš iz torbe, pogledaš, pa opet vratiš i opet napamet hodaš, i tako u krug... jednostavnije je to sa malim uređajem nego sa poslužavnikom od ipada :)

Poslednja izmena:
onda mozes i da psotavis pitanje, u kom to slucaju ce ti trebati tablet uopste? isto sve to moze da ti zavrsi smarthpone

Ne mesaj stvari, jedno je pricati o koriscenju GPS-a na tabletu, a nesto sasvim drugo ispitivanje samog postojanja tableta kao korisnog uredjaja. Naravno da ce nebrojano vise stvari biti bolje na tabletu koji ima veliki ekran kao sto je citanje knjiga, gledanje klipova, browsing internetom, igranje igrica itd...

Poenta je da neki ljudi zele dobru prenosivost kao sto ima smartphone, a zele i sto vecu upotrebljivost koju ima tablet. Ne mozete imati oba dok ne kupite oba uredjaja.

@gizmor
Stvarno ne kapiraš. Nisam rekao da džogiraš sa iPad nego @Switch kaže da GPS navigacija služi za auto. Samo odgovaram da služi za mnogo stvari.

A nisam rekao nigde da moraš da nosiš iPad ispred sebe. Ako rešim da odem pešice napravim itiner, odem do par objekata koji su dve tri krivine levo-desno, Pogledam, zapamtim, strpam u torbu, odem i obiđem. Zatim opet izvadim iz torbe, sledeća destinacija par krivina, levo-desno, zapamtim, vratim u torbu i tako... A iPad ne nosim na letovanje/zimovanje. Deo mog posla je da putujem i skoro svake nedelje sam negde u inostranstvu, sam, prepušten poslu i sebi. Koristim maksimalno prednosti iPad i mogućnosti. A jednom kada me je uhvatio štrajk na ulicama Bukurešta ostao sam blokiran u taksiju. Našao sam adresu na iPad jer mi nije radio 3G u romingu, otpešačio 20 minuta kroz ulice i grad koji ne poznajem i stigao na vreme na sastanak. Ja pričam uvek o stvarima koje sam probao ili koje upotrebljavam a ne napamet.

Eto kada sve plastično moram da objasnim, valjda je sad jasno. Sve povezujete lično i retko ko prihvata korisne sugestije. Ako meni služi i koristi kako poslovno tako privatno za određene stvari pa verovatno će se naći još makar jedna osoba kojoj će ovo biti koristan savet. To znači da ne trebate da nipodaštavate pošto-poto svaku dobronamernu ideju i proverenu stvar i ulazite u neargumentovanu raspravu i konflikt.

Kapiram ja tebe sta hoces da kazes, gps zaista sluzi vise nego samo za upotrebu u autu, ali koliko nas tu upotrebu van auta koristi? Ok ti putujes cesto, ajde da kazem da ti moze biti korisno, sta je sa onima koji putuju jednom, dvaput godisnje? Koliko ce njima GPS na iPad-u biti koristan, i zasto bi placali vise? Problem je sto ti pricas iz ugla kao da svi putujemo cesto i da nam je ocajno potreban GPS za pesacenje, planinarenje i ostale gluposti. Samo ti kazem da se vratis malo u realnost i da prihvatis situaciju da mnogo mnogo vise ljudi ne putuje nego sto putuje, i koji procenat nas planinari, skija ili ko zna sta jos.

@ed_hunter

Upravo tako, mnogo je prakticnije drzati mobilni ili pravi gps u ruci nego da se cimas sa tabletom koji ces svakih 5 minuta vaditi iz neke torbe.

Poslednja izmena:
@gizmor
Ja kažem iz ličnog iskustva za kakve namene je koristan jer o tome pričamo, ne pričamo o "većini" i o tome ko koliko putuje. Za mene je ovo što sam napisao realnost kao i za većinu ljudi u svetu. Ne pravi se iPad po meri srpskog stanovnika i korisnika, niti je tema "Koliko je koristan iPad za prosečnog Srbina i da li je skup za te pare?". Da je tema takva ne bih se ni javljao niti podelio iskustva ovde jer je nemoguće gledati iz tuđeg ugla već samo iz svog.

@ed_hunter
To kako si ti objasnio ja nisam rekao tj napisao... ali nema veze. Niti imam program za navigaciju na telefonu niti želim da trošim bateriju jer mi treba pa nekada se ne postavlja pitanje šta je lakše već šta je praktičniji. Praktičnije je i to što mi iPad nikada nije ispao iz ruku a telefon jeste manji ali redovno mi sklizne ili krene da pada dok sam u pokretu pa ga hvatam u letu. Meni je, eto, praktičnije jer sam (možda) nespretan a tebi nije. Poštujem.

Poslednja izmena:
@gizmor

Pa josh gore je ako tebi GPS treba za posao a problem ti je da dash 100e vishe :) Mozda je vreme da promenish posao ako je takav slucaj :d

Mentalitet ljudi u ovoj zemlji se nikada nece promeniti :d

Gde ces ipad koristiti kao gps pored iphonea tokom pesacenja i trazenja znamenitosti? GPS na ipadu deluje kao cool feature, ali ima malu upotrebnu vrednost. Pored gps-a u auto, telefona sa gps-om, sta ce ti i ipad sa gpsom?

aman, koji god ipad da kupite imaćete gps, ili integrisan ili externi, svejedno.... nekom je bolja opcija da ako mu gps ne treba često, kupi bez gps-a, plati manje, a ako mu baš nekad zatreba, kupi za 20e onaj bt gps i eto ti rešenja, pa putuj kolko oćeš sa poslužavnikom... nekom je bolje da kupi sa integrisanim gps-om, nekom je bolja crnka, nekom plavuša, nekom šarena :d i jedan i drugi ipad su dobri, i svi mogu da imaju gps bez obzira na to koji ipad kupili. drugo je 3g....

Pa i 3g moze da se hotspotuje, ionako je neupotrebljiv kod nas.

@jopopo

Svasta, ajmo onda da izuzmemo Srbiju iz ove price i da diskutujemo o tome koliko ce tebi, Evropljanima i Amerikancima biti koristan GPS na tabletu. Volim kako Apple korisnici zaboravljaju gde zivimo. Nije uopste problem cena, i ne disktujemo o njoj da li je prevelika, ali ti si onako kao dobardan ubacio svoju realnost u pricu i bazirao celu stvar na njoj.

Dakle, tebi je prakticnije da koristis GPS na tabletu nego na telefonu? Sve onako za drzanjem tableta usred grada ispred sebe i trazenjem neke ulice ili tako nesto? Dajes nam do znanja da vodis zanimljiv zivot i cesto ides na neka planinarenja ili skijanja, ali opet ti kazem da treba gledati malo siru sliku od svog licnog ugla i smisla koriscenja necega kao sto je GPS na iPad-u. Znam da je tesko ali molio bih te da se spustis na nivo prosecnog korisnika..

Da li uopste treba praviti poll koliko nas upotrebljava GPS van auta, i koliko cesto ili je to vec jasno?

@driver
Šta 100 evra više? Objasni...

@Switch
iGo na iPad je isti kao i iGo na iPhone ili na PNA. Prema tome upotrebna vrednost je ista kome ne smeta veći ekran.

To ne moze biti ista upotrebna vrednost - jedno je izvuci iphone iz dzepa, i gledati mapu ne prestajuci da koracas, drugo je da stanes, skines ranac sa ramena, izvadis ipad, pogledas tri ulice unapred, vratis u torbi nastavis da setas.

Nazad
Vrh Dno