Utisci posle 3 dana igranja (beli iPad 2, 32 Gb, WiFi): Brži od Jedinice, nešto lakši, ali još uvek težak - podseća me na iPod koji sam tamo oko 2005-e kupio ženi, težak kao omanja cigla kad se uporedi sa onim koji je kupila sebi prošle godine; zaključak - iPad će verovatno po težini fino smršati za par godina na 200-300 grama, kad će biti zaista prijatan za držanje. iPad je fascinantno parče hardvera, kao i sve drugo od Applea. Nevolja s njim je njegov iOS, tj. softverski deo, odnosno naše navike da radimo na op. sistemu (bilo da je OS X, Windows ili Linux) koji ima direktorijume, fajlove, tako da svoje stvari kopiramo, brišemo, premeštamo po volji. Ovde sve to ide u načelu preko iTunesa, jer je iOS zatvoren i prema spolja i prema unutra. Prema spolja: kači se na kompjuter kroz iTunes, a ponešto se može prekopirati i WiFi vezom (AirSharing, GoodReader, Dropbox). Prema unutra: premeštanje ili brisanje fajlova je ponegde izvodljivo, ali na kraju shvatiš da je lakše ići na iTunes sinhronizacije. UKratko, stare navike se moraju menjati, mada više volim da tehniku prilagodim sebi nego sebe tehnici, ali ovde to ne može. Razlog za to je što Apple želi da ima pod kontrolom korišćenje iPada, kako bi dodatno naplaćivao za applikacije, muziku, knjige, jer shvatiš na kraju da je udobnije imati račun kod njih i skidati od njih stvari - lako rešivo u USofA nego na ovim prostorima. Sve u svemu, idealna kombinacija bi bila iPad kao hardver i neki otvoreni OS za njega, makar to bio i Android (tj. idealno bi bilo da se iPad otkači od iTunesa i maksimalno približi, ako ne i usvoji puni OS X, ali smo daleko od od toga, ako uopšte Apple ima nameru da krene u tom pravcu, u šta sumnjam).
Pošto sam dobio ovu Dvojku za dž nemam razloga da se nešto žalim, tim pre što su mi nakrcali i dosta korisnih programčića (Pages, Keynote, GoodReader, iAnnotate PDF, Stanza, Papers, itd. - oko 100 apps, tako da i ne znam kako izgleda iPad kad se uzme "go" iz radnje). Imam nameru da ga prvenstveno koristim kao e-reader, za udobno čitanje .pdf knjiga, i za beleške uz čitanje, pa je tu ispunio svrhu. Ostalo je zabava. Da li bih ga kupio svojim parama? Ne znam. Verovatno ipak ne bih, barem ne tako skoro.