Marti Misterija je napisao(la):
Vidi Urose ovako...
Pogledaj gde je Intel bio pre par godina a gde je sada i gde ide. Da ih AMD nije pritisnuo tesko da bi se jedan takav mastodont kao sto je ta kompanija lako trgla iz letargije u kojoj se nalazi vec godinama jer da se oni pitaju ti bi jos uvek vozio P3 @ 800mhz a oni imali profitnu stopu od "nemoguce_mnogo"%. Srecom konkurencija je dobra stvar pa je AMD, koji u gotovo svakoj klasi CPU-a ima jednako dobar ili bolji CPU (brzina, potrosnja, disipacija toplote, cena) stalno grabi napred sa hrabrim arhitekturalnim inovacijama.
U ovoj prici je najmanje bitan korisnik i proizvod. Ti ocigledno to ne shvatas. BTW, ja nesto nisam video da ovih godina Intel gubi tlo pod nogama. I dalje drzi preko 80% trzista (AMD 18%), a koliko sam uspeo da vidim, Intel i dalje belezi dvocifreni rast profita iz godine u godinu.
Marti je napisao(la):
Te brojke koje navodis ne znace nista, to je cista marketinska folirancija na koju se loze nepoznavaoci materije.
Bila folirancija ili ne, to su ZVANICNI podaci i izvestaji, na osnovu kojih se kasnije prave analize, odnosno kotiraju akcije. Kada si vec toliko u KAPITALIZAM fazonu i tvrdis da je marketing, market sharing i nemam pojma ni ja sta bitno, onda ces se sloziti da su izvestaji o poslovanju i vise nego bitni.
Marti je napisao(la):
Kazes dovodjenje izvesnog gospodina iz Samsunga ne znaci nista posebno vec... "Promene su u duhu sa vremenima u kojima zivimo, a mislim da je sve to zatisje pred buru, odnosno ofanzivu na consumer trzistu, za koje je Intela do skora boleo q**." Vidi od srca si me nasmejao ovim naivnim razmisljanjem.
Drago mi je da sam te nasmejao, ali meni se cini da si ti ovde jedini ispao naivan i neinformisan.
Naravno da je u promena u duhu vremena. Kazes bavis se IT/em ne znam ni ja koliko...Onda se verovatno secas sredine 90tih, kada je Intel predstavio jedan drugi brend (Intel inside), koji je BTW, po svojoj tezini postao peti brend u svetu. Tada se koncept PC-a tek afirmisao. Afirmisao u smislu da su pokusavali da koncept PC proguraju na trzistu, i to kao koncept koji je napravljen i namenjen poslovnom svetu. Takvu politiku su vodili do danasnjeg dana, tj. vise su bili okrenuti svetu biznisa, nego obicnim korisnicima. Posto se PC danas spustio i u vode i zivote obicnih ljudi, sada ce pokusati da i tu naprave proboj, tj. da prave pare.
Doticni gospodin je inace bio na celu tima, odgovornog za prilicno uspesan nastup na trzistu potrosacke elektronike, na kojem se ipak treba izgurati sa jednim Sony-em.
Marti je napisao(la):
Kakve crne promene u duhu vremena, kakve stotine milona USD na reklamnu kampanju radi usalglasavanja sa duhom vremena???? Kakvo ignorisanje retail trzista!??? Ti razumes ista o trzisnoj ekonomiji??? U poslu kojim sam se bavio 5-6 godina a to je bio advertising a koji je meso&nokat kapitalizma se ZNA da kad kompanija koja ima dominantan polozaj na trzistu i pocne gubi market share godinama u nizu, kad pocne da gubi imidz u bransi, kada prestane da bude sinonim za granu industrije u kojoj se nalazi, kada konkurencija svakog kvartala uzima deo ogromnog trzista... to je znak za uzbunu a ne samo za promenu vizuelnog identiteta i novu corporate identity kampanju.
Sve ti to gledas iz svog nekog ugla. Gde to Intel gubi imidz? Na bench forumu??? :d Na Anandtech-u, gde porede neke procesore???? Nemoj da si smesan.
Marti je napisao(la):
Zatisje pred buru, VIIV!??? Kakav bnre VIIV, smejurija obicna, prepakivanje postojeceg i prodaja mooda za bubrege neukim amerima za home_media sisteme. Ako to treba da povede Intel u svetlu buducnost, onda mashala

Centrino 2 je za respect.
I na kraju, cika Mart prati IT svet duze nego sto ti meseci zivota imas, tako da ces morati jos mnogo da naucis dok ne pocnes lekcije da mi delis
ps. da ne bude zabune, imam Intela u masini.
Pa gledaj. Mozda je tebi Viiv smejurija, a verovatno ti je i Centrino bio smejurija. Anyway, trenutno u redu za potpisivanje ugovora i licenci sa Intelom za Viiv stoje> MTV, AOL, YAHOO, ClickStar, DirectTV, ESPN, Turnen. Ne znam sta tebi (vama) nije jasno oko tog Viiv-a, jer je taj posao vec sada tezak nekoliko milijarde dolara. Za downlaod mp3 sa neta Ameri trose preko 2 milijarde dolara (pogledaj samo sta Apple radi), a ne moram da ti pricam koliko trose na PayTV i TV on demand...
Mozda tebi u toj Belgiji i nama na brdovitom Balkanu deluje smesno, ali, veruj mi, sve to ima smisla.
ps. da ne bude zabune, imam Intela i AMD-a u masinama.