Šta je novo?

Intelovci(a i ostali)sta mislite o novom logou Intel-a

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
stormwatch153 je napisao(la):
1. Drzi 80% trzista zato sto se ponasao monopolisticki u uvaljujuci prljave trikove i ucene reselerima.
A za to imas dokaze :)
3. Tehnoloski je jedno godinu dana IZA AMD-a
Neko je rekao 65nm.
6. Intel je u zadnje 3 godine pozajmio dosta resenja koje je patentirao AMD
A pre toga, 286, 386
7. AMD ni pored tolikih pritisaka i neravnopravne konkurencije nije posustao, cak stavise mnogo je jaci.
Kako ga je to intel pritiskao, treba da se povuce kako bi ostavio AMD celo trziste.
8. Tradicionalno jake firme koje proizvode racunare pocece da ugradjuju i AMD procesore u svoje konfiguracije.
Pa vec ugradjuju odavno, toliko o tvojoj teoriji o monopolu.
9. Posto je video uticaj AMD-a na trzistu brze bolje je Intel napravio dil sa APPLE-om (koji vise nikada nece biti ono sto je bio sa Intel procesorima) jer se opasno boje AMD-ovog dela kolaca.

10. Intel je malo (malo..heh) zakasnio sa nekim resenjima u svojoj arhitekturi
bez obzira na lovu i proizvodne pogone koje poseduje, do nedavno na svim sajtovima koji se bave hardverom t.j. procesorima Intel je definitivno bio izbor, a u zadnjih godinu dana Intel ni ne zna sta ga je snaslo posto svi sajtovi donose porazavajuce rezultate u testovima AMD vs Intel, cak i donedavno hardcore Intel sajt Tomshardware odjednom prica kako je "AMD more superior choice over the Intel".
Da vidim SuperPi svetski rekord.
Sto se tice NETBurst arhitekture to nije nikakav dokaz kako je Intel mocan nego dokaz kako mozes da uvalis go*no ako se ponasas monopolisticki.
A ti znas da je *****. Dobro, if u say so ;)

AMD-ovci drshte se...ako se vashoj vam omiljenoj kompaniji desi slichno shto se desilo Intelu sa Netburst-om...ugasili su ga.
AMD po meni nemoze da privuche velike kompanije dovoljno jer nema "zaokruzeno" reshenje. Svi furaju nForce...a verujem kad bi sam AMD narpavio dobar desktop chipset bio bi garant bolji od ovoga koji nudi nForce..iako je on trenutno najbolji...AMD bi mogao..ali mozda nije dovoljno velik da to uradi. Ovako nVidia ubira taj kolach...I kako stvari stoje mozda jednog dana apciguje i sam AMD. Prvo obrishe patos sa konkurencijom(VIA i SiS) ako moze da se kaze da su neki konkurenti...na polju chipsetova...a onda polako grabi dalje. A trenutno stanje sa grafichkom chipovima..joj itekako pogoduje. Ako se to ne desi....mozda izbace svoj CPU. Vec sad se ponachaju dosta 'alapljivo....a kad kolach naraste dovoljno...shto da ne. Shta je bilo sa trzishtem HDD-ova.

Po analogiji...karburator od Tomosa...klip od Yamahe. Posle se chude shto nece velike kompanije da rade njihove mashine(izuzev nekih servera). Apple po meni nije mogao bolje da prodje. Da je uzeo AMD procesore...bila bi to crvljiva jabuka koju niko ne bi hteo da zagrize.

Opet mozda se samo tripujem..:D

illidan je napisao(la):
Neko je rekao 65nm.
Sto se proizvodnog procesa tice, Intel je zaista 9 meseci ispred AMD-a. Uostalom, oni su toliko puta veci - citaj Goliath ! :D Trabali bi i vise.
A pre toga, 286, 386
Jeste, AMD je u doba 286 i 386 imao licencu za proizvodnju Intelovih procesora. Onda je monopolisticki apetit Intela porastao i poceli su da licenciraju sve i svasta. Na kraju je to toliko daleko otislo da su licencirali 400 i 533 Mhz FSB odvojeno iako je to sve jedno te isto !!! :d
Da vidim SuperPi svetski rekord.
Pa SuperPi je jedino bolji zbog toga sto AMD K8 CPU-ovi imaju tzv. cold bug, pa tesko trpe temperature ispod -50
Uzmi u obzir da se sa hladjenjem tipa prometeia AMD K8 klokuje "samo" do 4 Ghz, a Intel u 90nm do 5.5 Dothan ima bolji SuperPi zbog velikog L2 niske latencije, a ne zbog toga sto ima bolji FPU od Athlona. To samo znaci da AMD ima jos dosta prostora da poradi na postojecoj arhitekturi koja i ovakva kakva je ima mnogo prednosti.

Usput testirao sam nedostatak Hyperthreading-a na AMD-u igranjem sa task priority-jem. Naime, Quake4 i WinRar su radili istovremeno prilicno upotrebljivom brzinom, Prime95 i SuperPi su takodje radili kada se postavi task priority na istu vrednost, delili su po 50% procesorskog vremena, a usporenje je bilo tacno dvostruko u odnosu na pokrenutu jednu aplikaciju. Tvrdnje da explorer secka i stuca bez Hyperthrading su delimicno tacne, ali kada je task priority >normal . Prema tome, pre ce biti da je Windows krshina, nego da je Hyperthreading neophodan.... ;) Evo i slike kako to izgleda kada se namesti.
Da napomene, Winrar brze pakuje nego na preshotu kada je neopterecen :d ,a Quake 4 radi glatko !

Prilozi

• venice-hyperthreading.JPG
    venice-hyperthreading.JPG
    151.6 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
ivica je napisao(la):
AMD-ovci drshte se...ako se vashoj vam omiljenoj kompaniji desi slichno shto se desilo Intelu sa Netburst-om...ugasili su ga.
AMD po meni nemoze da privuche velike kompanije dovoljno jer nema "zaokruzeno" reshenje.
Mislis zaokruzeno kao tvoj logo :d
To je otprilike analogija u stilu, kupicu Asusovu plocu, Asusovu graficku, Asusovo kuciste i to je sad naj naj. E pa nije tako....
Svi furaju nForce...a verujem kad bi sam AMD narpavio dobar desktop chipset bio bi garant bolji od ovoga koji nudi nForce..iako je on trenutno najbolji...AMD bi mogao..ali mozda nije dovoljno velik da to uradi.
Pa gledaj to ovako - AMD i pravi chipset....
1. memoriski kontroler je u procesoru, a to je glavni deo chipseta
2. interkomunikacija je u procesoru
3. hypertransport kontroler je AMD-ova izmisljotina
4. jedino sto je nVidija napravila su periferni kontroleri u chipsetu - PCI-e (tu verujem da AMD tesko moze da napravi bolju stvar), SATA - ATAPI kontroler, mrezna kartica, zvuk, floppy kontroler :p, firewall itd...
5. nVidia je to napravila tako da to zaista brzo radi, mada ni ostali proizvodjaci ne zaostaju puno kada su u pitanju performanse, bas zbog toga sto je "glavna stvar" u samom procesoru.
Po analogiji...karburator od Tomosa...klip od Yamahe. Posle se chude shto nece velike kompanije da rade njihove mashine(izuzev nekih servera). Apple po meni nije mogao bolje da prodje. Da je uzeo AMD procesore...bila bi to crvljiva jabuka koju niko ne bi hteo da zagrize. Opet mozda se samo tripujem..:D
Hahaha, analogija ti je is3povana :D
Ako karburator od tomosa radi dobro na Yamahi, zasto da ne. Uostalom, motor od Yamahe moze samo da ima Mikuni karburatore :D ili ubrizgavanje...
Pa mogli su umesto Motorole G5 da uzmu IBM Power5, razlike su otprilike manje nego izmedju Athlona i Pentiuma.
Mozda i Apple hoce da bude "Leap ahead" :)

Poslednja izmena:
Hm, pada mi na pamet da probam neki slican scenario sa vise aplikacija ali pod Linuxom, cisto da vidimo kako to ide. S tim da Linux ima nice kojim se moze naterati proces da se "lepo" ponasa:

http://unixhelp.ed.ac.uk/CGI/man-cgi?nice

recimo:

nice nohup gzip *.dbf &

pustis i izlogujes se :)

Dobro,i koji je sad bolji procesor? AMD ili Intel? :d

Marti Misterija je napisao(la):
- HP posluje sa ozbiljnim problemima i otpusta 30 000 radnika, skoro bio clanak u The Economistu i ja sam se iznenadio dubinom krize u HP-u

Vidi se da ne citas Inquirer, Charlie je pisao o krizi u HP-u davno, davno... ;)

1. Drzi 80% trzista zato sto se ponasao monopolisticki u uvaljujuci prljave trikove i ucene reselerima.

Bice ipak da je zato sto postoji vec jako dugo na trzistu i zato sto je uspesan i ima konkurentne proizvode. Svi zaboravljate na kakvim je sve sranjima od chipseta AMD radio dok su Intelovi chipseti radili kao sat.

2. Veci je od AMD-a jedno 3 puta ali ne 50

Intel ima jedno 7,500 radnih jedinica sirom planete naspram AMD-ovih koliko?

3. Tehnoloski je jedno godinu dana IZA AMD-a

Stanislave preterano ...
Da je godinu dana iza AMD-a sada bi AMD uveliko prodavao 65nm dual-core sa Pacificom i najavljivao prve 45nm proizvode za Q4/2006, a Intel bi prodavao 90nm single-core i dual-core i jedva bi postizavao da proizvede koliko treba.

4. Proizvodni kapaciteti su mu malo vise nego 2 puta veci

Fundamentalno obrati paznju na ponasanje ...
Kako moze sa samo 2x vise kapaciteta da se pokrije 80% trzista?!?

6. Intel je u zadnje* 3 godine pozajmio dosta resenja koje je patentirao AMD

Koja su to resenja? SSE, SSE2, SSE3, Vanderpool pre na trzistu nego Pacifica, Hyper-Threading preteca dual-core, PCI-Express, DDR2, S-ATA ili WiMAX?

*Kaze se poslednje, a ne zadnje jer ne postoje prednje godine.

7. AMD ni pored tolikih pritisaka i neravnopravne konkurencije nije posustao, cak stavise* mnogo je jaci.

Pa i sponzori (nemacka vlada) su mu jaki.

*cak stavise je pleonazam.

8. Tradicionalno jake firme koje proizvode racunare pocece da ugradjuju i AMD procesore u svoje konfiguracije.

Pa sta? Na kraju ce te tradicionalno velike ionako kupiti Kinezi. :d

9. Posto je video uticaj AMD-a na trzistu brze bolje je Intel napravio dil sa APPLE-om (koji vise nikada nece biti ono sto je bio sa Intel procesorima) jer se opasno boje AMD-ovog dela kolaca.

Bice pre da je Jobs konacno shvatio da bez dobre podrske za developere nema velikog uspeha za bilo koju platformu. PC danas ne bi bio ono sto jeste (citaj popularan i jeftin) da nije bilo Microsofta.

Sto se tice NETBurst arhitekture to nije nikakav dokaz kako je Intel mocan nego dokaz kako mozes da uvalis go*no ako se ponasas monopolisticki.

Evo Nedjo, Paradigma, Marti, Monti i ostali (Pajtonovci :D), ovakve gluposti i uvrede ja trpim na benchu svaki dan. A vi digli onoliku dreku oko XP1700+ dok ovde ljudi neargumentovano vredjaju cele generacije procesora od Willamette pa do Preslera.

audiofreak je napisao(la):
Evo Nedjo, Paradigma, Marti, Monti i ostali (Pajtonovci :D), ovakve gluposti i uvrede ja trpim na benchu svaki dan. A vi digli onoliku dreku oko XP1700+ dok ovde ljudi neargumentovano vredjaju cele generacije procesora od Willamette pa do Preslera.

Pa ti ga brani, ti imas ili si imao te CPUove. I ne radi se o tome da merimo na kantar ko je koga branio manje ili vise, vec o par stvari:

- pre nego sto nesto kazes razmisli dobro sta ces da kazes i na koji nacin
- ako vec nesto kazes, stani iza toga argumentima

Stoga Stanislave, objasni sta si mislio pod tim netburst je _sta_vec_?

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Uzmi u obzir da se sa hladjenjem tipa prometeia AMD K8 klokuje "samo" do 4 Ghz, a Intel u 90nm do 5.5

Intel u 90nm do 7.5GHz. Posto dve ALU jedinice rade na 2x taktu interno izracunaj sam koja je to frekvencija i kakvi su tranzistori koje Intel pravi.

drfedja je napisao(la):
Usput testirao sam nedostatak Hyperthreading-a na AMD-u igranjem sa task priority-jem.

Ja vise volim da platim nego da moram da se igram sa prioritetima, a ti bi mogao vec kad imas vremena da probas nesto slicno u Linuxu pa ako je tamo bolja situacija onda je stvarno do Windowsa.

drfedja je napisao(la):
To je otprilike analogija u stilu, kupicu Asusovu plocu, Asusovu graficku, Asusovo kuciste i to je sad naj naj. E pa nije tako....

Pa i to je bolje nego Frontier (ili JNC ili...) satro 400W kuciste, Eagle grafika i Tomato maticne ploce sa Via chipsetom. :d

Sto se tice Intela on je za razliku od AMD-a solution provider. Imaju chipset, network, wireless, flash, procesore za sve segmente, za embedded sisteme, ... softver... AMD tu nema sta da trazi.

drfedja je napisao(la):
4. jedino sto je nVidija napravila su periferni kontroleri u chipsetu - PCI-e (tu verujem da AMD tesko moze da napravi bolju stvar), SATA - ATAPI kontroler, mrezna kartica, zvuk, floppy kontroler , firewall itd...

Da li je tako bilo i sa nForce 2? Ko je tada pravio memorijski kontroler? I kako su kilavo radili AMD cipseti pogotovo za MP?

Poslednja izmena:
Ajde da kazem nesto o temi ovog threada ondnosno Intel logo-u. Promena logoa ne znaci promenu vizuelnog identiteta sto neko rece. Procesori nisu stvar mode kao skupoceni automobili ili krpice.
Mislim da su zestoko preplaceni dizajneri Intela dobili zadatak od rukovodstva da naprave znak koji ce biti manje kompjuterski, business... Da dobiju nesto sto vise lici na Sony, Samsung, LG... s obzirom da je sada fokus na VIIV sistemima, mlatimudiji...

Intel u 90nm do 7.5GHz. Posto dve ALU jedinice rade na 2x taktu interno izracunaj sam koja je to frekvencija i kakvi su tranzistori koje Intel pravi.
E pa ne ide, procitaj prvo lepo sta sam napisao pa onda *****j. Sa LN2 hladjenjem ide do 7.5 Ghz, a sa Prometeiom i slicnim Phase Change ide do ~5.5 Ghz. To sto ALU jedinice rade na 2x vecem radnom taktu da bi imale performanse kakve imaju, govori o tome da su vrlo "efikasne" :)

Ja vise volim da platim nego da moram da se igram sa prioritetima, a ti bi mogao vec kad imas vremena da probas nesto slicno u Linuxu pa ako je tamo bolja situacija onda je stvarno do Windowsa.
Pa ti onda plati :d Niko ti ne brani i nemoj da se vredjash, procesori sigurno nece da se vredjaju :D :smoke:
Sto se tice Intela on je za razliku od AMD-a solution provider. Imaju chipset, network, wireless, flash, procesore za sve segmente, za embedded sisteme, ... softver... AMD tu nema sta da trazi.
Pa zato je Intel tako veeelika firma, to niko ne spori...
Da li je tako bilo i sa nForce 2? Ko je tada pravio memorijski kontroler? I kako su kilavo radili AMD cipseti pogotovo za MP?
nForce2 je odlican cipset i ima jako dobro resen memorijski kontroler. Uostalom kao da je to bitno. Najbitnije je to sto se ti vredjas zbog svega toga.... :p
AMD 760MP je veoma davno postojao i bio aktuelan, negde u doba PC2100 memorije.

Uostalom, ako nemas vremena da se prepucavas sa svojom usijanom glavom, sto onda to uopste radis ? Lepo idi i optimizuj za Netburst. :)

Poslednja izmena:
P.S.

Promena identiteta skoro uvek znaci krizu i ozbiljan problem unutar kompanije, iskreno se nadam ce Intelov brod brzo potonuti a monopolisticki misevi pobeci napolje u hladan okean.

Poslednja izmena od urednika:
A sto si ti toliki pa protivnik intela???mislim svi iv,da se ja pitam oterao bi AMD u zaostavstine,a intel bi progurao na totalni vrh...mozda jeste amd zastupljeniji kao procesor ali intel za razliku od amd-a ne proizvodi samo procesore nego chipsetove,modeme,jesu krs ali dosta njih ga koristi,ja necu za neki amd-ov modem a vi?ili v amd-ov chipset?

Krokodil je napisao(la):
A sto si ti toliki pa protivnik intela???mislim svi iv,da se ja pitam oterao bi AMD u zaostavstine,a intel bi progurao na totalni vrh...mozda jeste amd zastupljeniji kao procesor ali intel za razliku od amd-a ne proizvodi samo procesore nego chipsetove,modeme,jesu krs ali dosta njih ga koristi,ja necu za neki amd-ov modem a vi?ili v amd-ov chipset?

Samo da ti napomenem da sam ja do 2003. bio Hardcore Intel obozavalac (znaci totalno prolupao covek), i kada sam video sta AMD (Barton 2500+ i NForce 2 ultra) nudi za 2x manje love u Januaru 2003. a sta moj novi Intel kupljen pre samo nekoliko dana (P 2.4b + 7205) mislio sam da me neko lupio lopatom po levom i desnom obrazu onako simultano, znaci nisam isao glavom kroz zid pa sebe lagao da je Intel 2puta skuplji jer je bolji (bolji je malo sutra), nego sam momentalno kupio 2 AMD konfiguracije koje su vise nego dobro odradile posao, i normalno AMD je i ostao platforma na kojoj sam i danas.

Krokodil je napisao(la):
Niko nije protivnik Intela, samo smo naklonjeniji slabijem :D , sto naravno ne znaci da su njihovi procesori slabiji. I kao prvo, nemoj da lupash kad ne znash:
1. Intel je zastupljeniji od AMD-a drzi 80% trzista, a AMD 18-19%
2. Intel ne proizvodi modeme, nego kontrolersku logiku za modeme.
3. Ako AMD napravi modem koji dobro radi, kupicu AMD-ov modem. AMD ne pravi chipsetove, t.j. pravi samo kada predstavlja odredjenu platformu i njihovi chipsetovi nisu uopste bili losi.

Koliko li je samo vas koji su smeli da se klade (u svoj procesor) da će ovo prerasti u još jednu od "najkonstruktivnijih" raprava od kada postoje HW forumi :D. Nego... Da li ste videli onaj novi intelov logo? Pa to je čudo jedno kako izgleda :)

Nadam se samo da AMD nikad neće menjati svoje obeležje.

Drfedja imas pohvalu od mene za eksperiment:).Ranije sam se i ja igrao sa process explorerom(kao zamenom za task menadzer),ali nisam merio fps,cisto fluidnost(doom3 je bio ja mislim).Definitivno je sve islo "glatkije" sa smanjenim prioritetima za mp3 kompresiju(db power amp) i doom.
Da li ima neka aplikacija ,ako slucajno znas, kojom bi mogli trajno da se zadaju "profili" za rad u ("tezem") multitaskingu? Tipa ako pokrenem to i to u isto vreme,automatski im dodeli proces prioritet "below normal" itd.To bi ravnomernije raspodelilo cpu vreme izmedju zahtevnijih aplikacija jer krshina windows to radi prilicno trapavo kod amd-a.

Poz

ivanbo2003 je napisao(la):
To bi ravnomernije raspodelilo cpu vreme izmedju zahtevnijih aplikacija jer krshina windows to radi prilicno trapavo kod amd-a.

Poz
Po mogustvu da microsoft optimizuje windows za AMD procesore :D

Valjda AMD nece menjati svoja obelezja,inace znaci da su u krizi ;) (ne daj Boze)
Salu na stranu,aj malo da smirimo raspravu,za pohvalu je sto se intel trudi,menja logo,ulaze u markting...Jos samo da izbaci nesto sto je brze i isplativije pa smo svi srecni :d

PS
Drfedja nasao sam freeware program za trajno postavljanje prioriteta procesa.
Probao sam i mnogo bolje radi na primer mp3 komresija i winrar u isto vreme kad se stave na normal ili below normal.Oseca se lakoca kod otvaranja firefoxa,worda,itd.A i raspodela cpu vremena je mnogo ravnomernija(oko pola pola sa variranjem plus minus 20%).Link: http://www.prnwatch.com/prio.html
Mada ni ranije nisam imao "primedbi" na multitasking(a jos imam i "samo" 512MB rama,u ponedeljak jos 512 :)),sve mi se cini da ide "lakse" sa smanjenim prioritetom.Ako stignes probaj pa istestiraj Q4 i winrar ponovo

ivanbo2003 je napisao(la):
Drfedja imas pohvalu od mene za eksperiment:).Ranije sam se i ja igrao sa process explorerom(kao zamenom za task menadzer),ali nisam merio fps,cisto fluidnost(doom3 je bio ja mislim).Definitivno je sve islo "glatkije" sa smanjenim prioritetima za mp3 kompresiju(db power amp) i doom.
Da li ima neka aplikacija ,ako slucajno znas, kojom bi mogli trajno da se zadaju "profili" za rad u ("tezem") multitaskingu? Tipa ako pokrenem to i to u isto vreme,automatski im dodeli proces prioritet "below normal" itd.To bi ravnomernije raspodelilo cpu vreme izmedju zahtevnijih aplikacija jer krshina windows to radi prilicno trapavo kod amd-a.

Poz
Radi trapavo kod svih procesora koji nisu HT ili Dual Core. Sto se tice explorera i njegovog "seckanja" postoji mogucnost da u System Properties>Advanced>(Performance)Settings>Advanced promenis 'Processor scheduling' i dodelis Background services. Tako ce veci prioritet biti dodeljen windows exploreru i servisima, pa ce masina leteti i pored punog opterecenja. Ostalo samo zavisi od kolicine memorije i brzine diskova.

Мислим да је topic у многоме скренуо с теме јер се ради о новом Intel-овом логоу, значи требало би га коментарисати са естетске, можда чак и уметничке стране, а ово се претворило у још једну безнадежну AMD vs Intel расправу у којој пар правих познавалаца износе свако чињенице које њима одговарају и још велики број форумаша који су за један од произвођача слично као што су и за фудбалски клуб за који навијају.

Ево ја имам неко просечно знање и рећи ћу своје мишљење, за које ће многи можда рећи да је откривање топле воде :D

Intel је компанија свакако већа од AMD-а, то им и признајем, ал' то уопште није аргумент да су они бољи.Сад ћу рећи нешто што је рек'о лик са форума PC Igre по имену freak, VolksWagen пеоизведе више аутомобила од BMW-а, ал' да л' је квалитетнији, није.У то време ја се нисам слагао с њим, ал' тек сад видим кол'ко је био у праву.До пре пар месеци ја сам као и већина дечака мојих година (14,15) био напаљен на Intel, на ''Пентиум'', на ''Четворку''.'02 сам купио свој први јак комп, ''четворку'' на 1.6GHz, Ti4200, HDD 80GB, значи другово из разреда су балавили на машину :banana: , а ја сам био пресрећан.Прошлог лета кад највишем играм игре комп је већ био доста матор и било је време за нешто ново, на почетку на AMD нисам ни помишљ'о, ал' временом како сам чит'о форуме, тестове, слуш'о искуства људи, научио сам пуно о хардверу и што је најважније отвориле су ми се очи, схватио сам да AMD-у у ствари не фали ништа.Популарност ''четворке'' продавци код нас немилосрдо користе и често убацују у огласима нативе типа Athlon P4, само да би продали свој производ, значи примери за напаљеност на ''четворку'' су невероватни и често су невероватне провале.

Поента свега овога је да је тренутно AMD бољи од Intel-а и то је чињеница, нуди јефтиније процесоре који нуде више перформансе, поготово ако говоримо о играма.Технолошки гледано ту су негде, Intel је можда нешто испред што се тиче производног процеса, ал' стање у пракси је нешто другачије.AMD платформе су раније заиста имале више проблема и bug-ова, ал' стање се ту поправило и заједно са првим Prescott-ом је престала легенда о леденом Intel-у и AMD-у који се страшно греје.Ово не значи да можда мој следећи процесор неће бити Intel јер ко зна шта све може да се догоди за следеће 2-3 године на тржишту.Intel је већи, ал' AMD има врло добар тренд раста што значи да једног доста далеког, али лепог дана :D можда и стигне Intel што се тиче квантитета.Наравно да и Intel има раст у пословању, ал' то није превише његова заслуга већ глобални тренд раста корисника IT производа.

*Kaze se poslednje, a ne zadnje jer ne postoje prednje godine.

Pa i sponzori (nemacka vlada) su mu jaki.

*cak stavise je pleonazam.

Heh...nije mi jasno ko si ti pa da sudis sta je to glupost i uvreda, po ovakvim reakcijama vidim samo dve stvari, prvo ti si neki jako offset lik posto si emotivno (i na svaki drugi nacin) vezan za Intel-a...a sa druge strane vidim i da ti srpski jezik i knjizevnost jako dobro idu, a sad sto je za tebe 1+1 = 1.99992393938383745267 to je vec drugi problem.

:banana:

Pa masne pare, razume se :d

Hoces da kazes da Intel nije tehnoloski lider? :D
Naravno da necu da kazem to! Jeste medju liderima, ali apsolutno nije prvi.
Ako cemo o procesorskoj industriji, neprikosnoveni prvi je IBM tacka. U skladu sa onom "s' kim si takav si", AMD je tu odmah iza. Intel dodje tu negde oko treceg mesta.
Da je Intel suvereni lider, Itanium bi vec deset godina vladao i EPIC masine bi bile svuda. Da je Intel lider u ove zimske dane bi se grejali tako sto bi pozicionirali komp da nam toplota sa rebara masivnih BTX kulera greje noge, a mozda i citavu garsonjeru...
Realne trendove koji ovu industriju vode napred su pokrenuti od strane AMD-a. 64bitni procesing na najsirem x86 trzistu, Dual Core na istom, Cool'n'Quiet sistemi. Intelove liderske abicije kroz SIMD prosirenja koja su postala Sitcom za sebe i NetBurst arhitekturu su uprkos svim pobrojanim Intelovim karakteristikama, ostali nerazvijeni, ili su propali! Sto je cak dovelo u pitanje i Intelovu lidersku poziciju na polju razvoja kompajlera.
proizvodni procesi su prica za sebe. AMD je sa svojim APM 3.0 sistemom apsolutni lider! Sa APM-om su "kupili" dil sa IBM-om i Charteredom. APM im omogucava da ostanu trzisno konkurentni u odnosu na Intel.
Istina, Intel prednjaci sa minijaturizacijom proizvonog procesa i ja im se divim gde su dogurali bez koriscenja bilo koje tehnologije (sem napergnutog silicijuma) za poboljsnje performansi tranzistora. Njihovih 65nm ih definitivno pozicinira kao lidera na ovom polju i cak ni cinjenic da ce IBM/AMD-ov 65nm proces biti bolji,ne umanjuje Intelovo dostignuce.
Ko god je zaista i malo proucio sistem segmentacije trzista i silih finesa u funkcionisanju istog, razumeo bi da taj famozni globalni procent trzisnog ucesca apsolutno ne odslikava trenutne poslovne performanse bilo koje kompanije!
Takodje, Intel jeste u krizi, daleko od toga da je ona i blizu zabrinjavajuce, ali je tu. Ogromne pare su zgrnuli u proslm kvartalu, ali ipak manje nego sto su i sami prognozirali. To se odmah odrazilo na vrednost akcija koje su u odnosu na AMD-ove tu gde jesu (naravno ni ova vrednost nije nikakav sveobuhvatni parametar za donosenje nekih opstih zakljucaka).
Sve u svemu, Intelovo novo rukovodstvo (od silaska kauboja Krega s cela kompanije Intel je totalno transformisao internu rukovoilacku i funkcionalnu strukturu) nastoji da napravi Novi Intel, a osnovni motiv je presecanje sa nizom promasaja iz proslosti i vaspostavljanje nove poslovne filozofije u skladu sa vremenom i trendovima. otuda i potpuna promena "sminke", zato je Marti i u prvu kada kaze da Intel ne radi ovu spoljasnju promenu zato sto mu je dobro. E sad to sto su neki ovde to shvatili pogreno, njihov je problem!

Nedjo je napisao(la):
Naravno da necu da kazem to! Jeste medju liderima, ali apsolutno nije prvi.
Ako cemo o procesorskoj industriji, neprikosnoveni prvi je IBM tacka. U skladu sa onom "s' kim si takav si", AMD je tu odmah iza. Intel dodje tu negde oko treceg mesta.

A po kom kriterijumu je to IBM prvi?

Nedjo je napisao(la):
Da je Intel suvereni lider, Itanium bi vec deset godina vladao i EPIC masine bi bile svuda. Da je Intel lider u ove zimske dane bi se grejali tako sto bi pozicionirali komp da nam toplota sa rebara masivnih BTX kulera greje noge, a mozda i citavu garsonjeru...

BTX ce postati standard jednog dana, bas kao sto je i ATX. Svidelo se to nama ili ne. Itanijum, bas kao i USparc procesori predstavljaju pricu za sebe.

Nedjo je napisao(la):
Realne trendove koji ovu industriju vode napred su pokrenuti od strane AMD-a. 64bitni procesing na najsirem x86 trzistu, Dual Core na istom, Cool'n'Quiet sistemi. Intelove liderske abicije kroz SIMD prosirenja koja su postala Sitcom za sebe i NetBurst arhitekturu su uprkos svim pobrojanim Intelovim karakteristikama, ostali nerazvijeni, ili su propali! Sto je cak dovelo u pitanje i Intelovu lidersku poziciju na polju razvoja kompajlera.

Ako me secanje ne vara, Alpha AXP je jos pre nekoliko godina bila 64bitni procesor. Onda je tata Gejts obustavio podrsku, i ceo projekat je propao.

AMD definitivno ne stoji iza Dual core projekta, vec Intel (pomenucu samo HyperThreading), eventualno Sun.

SIMD je sve osim propao, sto ce vreme i pokazati.

CoolNQuiet je apsolutno nebitan.

Nedjo je napisao(la):
proizvodni procesi su prica za sebe. AMD je sa svojim APM 3.0 sistemom apsolutni lider! Sa APM-om su "kupili" dil sa IBM-om i Charteredom. APM im omogucava da ostanu trzisno konkurentni u odnosu na Intel.
Istina, Intel prednjaci sa minijaturizacijom proizvonog procesa i ja im se divim gde su dogurali bez koriscenja bilo koje tehnologije (sem napergnutog silicijuma) za poboljsnje performansi tranzistora. Njihovih 65nm ih definitivno pozicinira kao lidera na ovom polju i cak ni cinjenic da ce IBM/AMD-ov 65nm proces biti bolji,ne umanjuje Intelovo dostignuce.

Odakle ti to da ce IBM/ov 65nm proces biti bolji? I otkud ti znas kakve je Intel zahvate na tranzistorima pravio?

Nedjo je napisao(la):
Ko god je zaista i malo proucio sistem segmentacije trzista i silih finesa u funkcionisanju istog, razumeo bi da taj famozni globalni procent trzisnog ucesca apsolutno ne odslikava trenutne poslovne performanse bilo koje kompanije!
Takodje, Intel jeste u krizi, daleko od toga da je ona i blizu zabrinjavajuce, ali je tu. Ogromne pare su zgrnuli u proslm kvartalu, ali ipak manje nego sto su i sami prognozirali. To se odmah odrazilo na vrednost akcija koje su u odnosu na AMD-ove tu gde jesu (naravno ni ova vrednost nije nikakav sveobuhvatni parametar za donosenje nekih opstih zakljucaka).

Zarada je manja, samo zbog nestasice Intelovih chipsetova.

Nedjo je napisao(la):
Sve u svemu, Intelovo novo rukovodstvo (od silaska kauboja Krega s cela kompanije Intel je totalno transformisao internu rukovoilacku i funkcionalnu strukturu) nastoji da napravi Novi Intel, a osnovni motiv je presecanje sa nizom promasaja iz proslosti i vaspostavljanje nove poslovne filozofije u skladu sa vremenom i trendovima. otuda i potpuna promena "sminke", zato je Marti i u prvu kada kaze da Intel ne radi ovu spoljasnju promenu zato sto mu je dobro. E sad to sto su neki ovde to shvatili pogreno, njihov je problem!

Menjaju identitet, politiku, kurs, ali daleko od toga da im gori pod nogama. Gori im u smislu da mozda zaradjuju manje nego planirano i da ne beleze prognozirani rast, ali daleko od toga da se osecaju ugrozenim od strane AMD-a.

Poslednja izmena:
genijalcin@23 je napisao(la):
A po kom kriterijumu je to IBM prvi?
1. BTX ce postati standard jednog dana, bas kao sto je i ATX. Svidelo se to nama ili ne. Itanijum, bas kao i USparc procesori predstavljaju pricu za sebe.
2. Ako me secanje ne vara, Alpha AXP je jos pre nekoliko godina bila 64bitni procesor. Onda je tata Gejts obustavio podrsku, i ceo projekat je propao.
3.AMD definitivno ne stoji iza Dual core projekta, vec Intel (pomenucu samo HyperThreading), eventualno Sun.
4. SIMD je sve osim propao, sto ce vreme i pokazati.
5. CoolNQuiet je apsolutno nebitan.
6. Odakle ti to da ce IBM/ov 65nm proces biti bolji? I otkud ti znas kakve je Intel zahvate na tranzistorima pravio?
7.Menjaju identitet, politiku, kurs, ali daleko od toga da im gori pod nogama. Gori im u smislu da mozda zaradjuju manje nego planirano i da ne beleze prognozirani rast, ali daleko od toga da se osecaju ugrozenim od strane AMD-a.
1. Zivi bili pa videli. Slozices se da je njegovo najavljivanje jedino sto se najavljuje duze od SATA standarda, kome su trebale godine da se odomaci.
2. Ja sam pricao o x86 svetu! To za Alphu stoji, a covek koji je juce postao novi predsednik AMD-a i koji je bio jedan od glavnih ljudi iza K8 projekta je bio jedan od kljucnih ljudi u ALphi.
3. AMD u x86 svetu definitivno STOJI iza DC projekta, bas kao sto IBM predstavlja pokretaca ovog trenda u RISC svetu.
4. SIMD ovakav kakav je zamisljen nije uspeo, jer da jeste kompletna softverska baza bi se u poslednjih 5-6 godina vec promenila orijentisuci se na SSE2. Ono sto je buducnost je hardverska vektorizacija kao kod CELL-a.
5. C'n'Q je itekako bitan i zasluzan za stvaranje imidza koji AMD-ovi procesori imaju, a koji u prvi plan stavlja termalne karakteristike! Hladni procesori su sada totalno IN! Da nije tako, niko ne bi rekao ni "A" protiv Preshota!
6. Recimo da prilicno pratim desavanja u IC industriji...
7. ja nigde ni nisam rekao da Intelu gori pod nogama...

Za pocetak: Imam i Intel i AMD masine, pa sam (donekle) neutralan po "moje je bolje" pravilu :)

Zanimljivo je da vecina intelovaca uglamnom zaboravi uopse da pomene P-M, Yonah i nextgen Conroea koji su ocigledno na pravom putu, vec stalno staju u odbranu Netbursta, kojeg je sam intel otpisao (cekam flame od netburstovaca :d ) Prvo, problemi sa Prescottom, otkazani Tejas, onda otpisanih 4GHz (ovih 4giga je vise simbolicki nego tehnoloski po mom misljenju), pa zbrzani smithfield. P-M-olika arhitektura je izlaz i to su taman na vreme shvatili. Prvobitno izbacivanje cetvorke iz imena, a sad promena celog brenda samo pokazuje koliko je Netburst ukaljao pentium brend. Intel je uvideo da mora da udalji nextgen procesore od starih asocijacija i eto nama novog imena i logoa. Nemojte samo ici na one "nova vremena, novi logo" price, jer kao sto je pominjano u ovom threadu, niko ne bi dao malo bogatstvo za marketing i brend awareness tek tako.
Sto se samog logoa tice: logo k'o logo, navicemo se.

Lukija je napisao(la):
Pretpostavljam na sta pucas, ali takav bug ne postoji na novijim pentiumima. Postojao je na P1 a to je bilo pre 12 godina.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_FDIV_bug

U zabludi si ako mislis da AMD procesori nemaju bugove, imaju ih svi samo je pitanje koliko su maliciozni i pod kojim uslovima ce da isplivaju.

http://www.amd.com/us-en/assets/content_type/white_papers_and_tech_docs/25759.pdf

Strana 13 pa nadalje.

Istu prcu ima i Intel, datalje ce ti dati Audiofreak.

Ovde je sve vise nego jasno, Intelovci se kada pricaju o AMD-u uvek vracaju u vremena dok je jedina logika za AMD procesore (pored dva AMD cipseta koja su se tesko nalazila) bila VIA sa svojim bagovitim resenjima, sada kada je to vreme proslo i nema vise konkretnih brzinskih ni kvalitativnih problema u slucaju AMD-a onda pocinje prica iz praistorijskih vremena, analogno tome i ja moram da pricam pricu iz praistorije. Mada u to vreme dok sam ja koristio thunderbird (pre 5-6 godina) AMD sa 750 ili 751 chipsetom je bio pojam stabilnosti za Intela koji je savrseno sugavo radio sa 512 mb skuuupo placene Rambus memorije i odvratnim willamete 1.7/423 procesorom na isto tako sugavoj Abit TH7 ploci sa 850 cipsetom, (Athlon na 600 mhz je brisao patos sa tim willametom osim u radom sa memorijom) ne znam kako se niko ne seca te agonije a svi Intelovci su super poznavaoci istorije P4 arhitekture, jedno je pricati i citati o tome na kojekakvim sajtovima a drugo je imati i raditi na skoro svakoj platformi u domenu AMD-a i Intela od 2001 do danas.

Nedjo je napisao(la):
1. Zivi bili pa videli. Slozices se da je njegovo najavljivanje jedino sto se najavljuje duze od SATA standarda, kome su trebale godine da se odomaci.

A koliko je samo trebalo da predjemo sa AT na ATX standard? U svakom slucaju, evolutivni pomak u odnosu na ATX.

Nedjo je napisao(la):
Ja sam pricao o x86 svetu! To za Alphu stoji, a covek koji je juce postao novi predsednik AMD-a i koji je bio jedan od glavnih ljudi iza K8 projekta je bio jedan od kljucnih ljudi u ALphi.

Taj 64bitan computing uopste nije bitan za x86 svet. x86 svet muce druge muke, a ne adresni prostor.

Nedjo je napisao(la):
3. AMD u x86 svetu definitivno STOJI iza DC projekta, bas kao sto IBM predstavlja pokretaca ovog trenda u RISC svetu.

Tesko. Intel je predstavio svoj HT pre nekoliko godina, a slozices se da je to prvi korak ka DC. Da ne pominjem Vanderpool tehnologiju, koja je predstavljena jos 2003. godine, i koja predstavlja svojevrsnu ekstenziju HT-a.

Kada je rec o RISC svetu, opet cu morati da ti navedem USparc procesore (Niagara jezgro): do 8 jezgara, 4 thread/a po jezgru, i do 4 memorijska kontrolera po jezgru. 65nm proces proizvodnje i Solaris.

Cik poredi ako smes Cell i T1!!! :)

Nedjo je napisao(la):
4. SIMD ovakav kakav je zamisljen nije uspeo, jer da jeste kompletna softverska baza bi se u poslednjih 5-6 godina vec promenila orijentisuci se na SSE2. Ono sto je buducnost je hardverska vektorizacija kao kod CELL-a.

SIMD je veoma dobro zamisljen. Da programeri rade svoj posao kako treba, uveliko bi vec koristili ocigledne prednosti SSE2.

Nedjo je napisao(la):
5. C'n'Q je itekako bitan i zasluzan za stvaranje imidza koji AMD-ovi procesori imaju, a koji u prvi plan stavlja termalne karakteristike! Hladni procesori su sada totalno IN! Da nije tako, niko ne bi rekao ni "A" protiv Preshota!

Mozda. Ali CnQ nije nikakva tehnologija.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno