Šta je novo?

Intel Xe Graphics

Milsim da preterujes, previse si ocekivao od njih izgleda.
Ako pogledaš moje prethodne postove, videćeš da sam bio najveći skeptik što se tiče i drajvera i performansi.
Sto se tice poredjenja, koji je proizvodjac ikada dao realna?
Nvidia i AMD u CPU segmentu. Apple sa M1 čipom.
Svi dopumpavaju vec napumpane sinteticke bench testove i kao vid kako smo dobri.
Nema u ovoj igri nevinih, jedino nas konkurencija spasava i to je jedini razlog zasto bi intel i jos mnogo vise igraca trebali da budu na trzistu.
Tu se slažem.

Poslednja izmena:
Svejedno, ako budu imali realne cene u eu (ako ikada dodju), uzecu jednu, svakako mi treba za media masinu. Pa cemo da testiramo...

bxRRTjM.png

9mucQrU.png
podržan je AV1 encoding. dobro je. s druge strane, nije poznato šta je podržano za HEVC encoding, tj na kom je nivou u poređenju sa aktuelnim NVENC.
ako budu imali realne cene u eu (ako ikada dodju)
šta god bile realne cene... da ne idemo u offtopic

Podržano je sve zadnje. HEVC (H.265), VP9, AV1. I encode i decode.

Ali opet, svi mogući rokovi su istekli, ovo je sad, evo igrajte se.

Sad je verovatno trka, ko će pre da ugrabi van kine, tj. da nekako poruči iz kine. :D

Baš me iznenadjuje, pozitivno, Intel u poslednje vreme, baš se otvorili i dele informacije, i to na običnom jeziku što se kaže :) prvo ono sa Linusom u Fabu u Izraelu, evo sada poslali lika zaduženog za grafiku kod Steve iz GN

Možda i ovaj video bude za 18+. :D

Jao, tu je i Shrout. 🤡

Poslednja izmena:
Intel treba da oformi tim koji će raditi samo na drajverima. Samo hardware nije dovoljan.

Ništa dok ga Rus ne propusti kroz šake!

Kazu da ce cenu formirati na osnovu performansi na DX11 i starijim igrama u kojima je mnogo losiji nego u novim.
Povoljna cena bi ih na neki nacin donekle izvukla ako se obistini.
Samo ploca mora podrzavati resizable bar inace performanse su jos gore.

ploca mora podrzavati resizable bar inace performanse su jos gore.
Ovo su samo ryzen 3000, ryzen 5000. Intel 10-ta, 11-ta i 12-ta generacija. Bilo sta starije nece da valja xD. AMD 6500 XT, 6400 su manje ogranicavajuca od ovog (sa PCi-E 4.0 potrebom).

Poslednja izmena:
Pod uslovom da uopste (pro)radi na AMD platformi, mislim da je bas u Igor's Lab testu pomenuto da postoji neki problem cak i ukoliko je prisutna resizable bar podrska (pretpostavljaju da su na neki nacin povezani UEFI maticne ploce i kartice).

Pod uslovom da uopste (pro)radi na AMD platformi,
Radi bez problema (osim ako nisam pogresno video koji je procesor na GamersNexus video).

P.S. nope, GamersNexus test je na intel platformi, tako da ko zna kakvih sve problema ima sa AMD platformom xD (Sto ima smisla, nece odatle da krenu, najverovatnije kao i DX 9/10/11 podrska, stice ce i to samo je pitanje koliko ce kasniti).

Bio sam se zakunuo pre nekoliko godina, da necu vise da gubim vreme sa softverom i hardwareom u raznima stadijumima alpha/beta razvitka. Ali me kopka da uzmem ARC A380/A310 ako budu dovoljno jeftini. Treba mi nova backup karta (trenutna je 13 godina stara 😅). A intel ima odlican najbolji encode/decode, i lepo izbalansiran memory bandwith i PCI-E 3.0/4.0 support, taman kompletno u centru po svim poljima, tako da najveca sansa od trenutnih karti da mi traje opet 10+godina. + taman je proslo vise od 10 godina kad sam zadnji put bio neplaceni beta-tester koji ne prijavljuje nigde greske koje nadje xD (a tad nisu imali telemetriju, pa je bilo 100% sigurno da nikako nikome ne pomazem, i da nikako niko meni ne pomaze :p)

Pa cu se igrati malo sa njom na AMD platformi, i to cu verovatno da probam da nadjem nekog/kupim jeftino i odradim B350/X370 plocu (sto jeftiniju to bolju, sa re-bar beta/alpha biosom) + 5600 ako padne cena, ili 3600 ili 1600 xD (Cisto ako se vec mucim, da bude maksimalna sansa za maksimalno mucenje na svim poljima, malo nostalgija na ATI 9600 PRO/AMD 4850 + Windows 7 alpha fazu, Windows Vistu i Windows Millenium Edition sto sam koristo podugo xD)

Poslednja izmena:
Meni je backup trenutno 1030, ali me kopkaju ove jeftinije kao HTPC karte, mogle bi da budu interesantan izbor ako bude modela ozbiljnijih proizvodjaca sa fan stop funkcijom i cenom ~100 eur.

I ovde malo

Meni se čini da je A580 pravi naslednik srednje klase (7850/960/480/1060) sa cenom i (predviđenim) performansama. Tj. 1080p/60Hz karta za sezonu jesen/zima 22/23. Šteta što su drajveri toliko loši, ali mi se čini da se dosta može uraditi u naredna 2-3 meseca po tom pitanju.

Džabe kačite te slajdove. ARC će najverovatnije biti otkazan.

Drajveri su kako Steve kaže, HORROR.

Nazad
Vrh Dno