Šta je novo?

Intel Xe Graphics

Sve je to džabe. Postoji veliki disconnect u Intelu između GPU dev tima i marketing tima. Postoji hardverski problem koji je nemoguće ispeglati drajverima.

Drajveri su kako Steve kaže, HORROR.

Odličan snimak, odličan Steva

Ali za to smo se borili. Samo da se proizvod izbaci na tržište, da se priča 2 godine o tome, da ima sve opcije koje ne koristimo, da podržava sve što nam ne treba, itd. Naravno da niko osim Intela nije kriv, sami su odličili šta i kako hoće. Ali da se i dalje kolju Windows i njihov drajver, tačno treba izlupati sve. Nisam ispratio laptop testove (vidim da se prodaje A370M, Linusov video je otprilike ovakav), tamo bih očekivao još goru situaciju Windows vs Intel vs OEM. Apple ispada najpametnija kompanija, jer neće da se bori s kojekakvim glupostima. Svoj CPU, svoj GPU, svoj OS, svoj API, svoj aplikativni softver... pa tih 5-10% ljudi kojima je to ok bar znaju šta plaćaju.

Kad se sve sabere, i pogleda trenutna ponuda, AMD može da trlja ruke zadovoljno :d

Poslednja izmena:
Igor je radio neke CAD testove sa A380 i karta se loše pokazala. Ok, u nekim programima i Radeon RX i GeForce nisu sjajni, ali ovo je bilo još gore. Ako ispadne ok (samo dobra openGL podrška i kvalitet prikaza), možda ih izvuče. Ajde što se zezaju sa gejmerima, ali ako ovde čabriraju, ne znam šta ih može izvući

Ajde što se zezaju sa gejmerima, ali ako ovde čabriraju, ne znam šta ih može
možda video encoding sa mogućnostima najmanje na nivou NVENC a same grafičke da budu cenovno primetno ispod nVidia-nih

možda video encoding sa mogućnostima najmanje na nivou NVENC a same grafičke da budu cenovno primetno ispod nVidia-nih
To je onda neisplativo za Intel. Tolike investicije u R&D i marketing za šta? Za koga ? Twitch i Youtube streamere ?

Intel mora što pre da otkaže ARC. Ni jedno tržište se neće adaptirati proizvodu koji u trenutnom izdanju ne zaslužuje ni alpha status. Kao što rekoh, GPU ima ozbiljnih probleme koje drajver ne može da ispravi. A tek o samom drajveru neću trošiti reči. Moraju da se vrate za crtaću tablu. A njihov marketing/pr team mora da prestane da se šepuri po kojekakvim Linusima i da obećavaju stvari koje ne mogu da ispune. ARC polako postaje skandal.

Jel to Raja vodi GPU priču za intel?

Pat Gelsinger je potvrdio da ARC neće biti otkazan.

Po onim glasinama od pre koji dan MSI je odustao od ARC-a, a evo pojavile se vesti da je upravo izasla MSI low-profile A380 kartica u prebuilt-ima u Kini xD

Ma kakvo otkazivanje, tim inzenjerima treba rad pod pritiskom ovu i sledecu generaciju, pa ce tek treca biti dobra.

Idemo Miki!:
Intel-XeSS-Technology-Arc-GPUs-_3-740x416.png

Možda smo usput, indirektno spomenuti... :unsure:
Hardware ne valja, drajveri ne valjaju, deal with it.

Kakav covid, kakvi ratovi u Ukrajni i ostali bakrači. Intel je fejlovao i to tačno onako kako sam predvideo. Ovaj lik kao da je unajmljen od strane intela da napiše ovaj book of excuses i da kupi vremena tako što će odraditi parcijalni damage control. Još se dole u tekstu ogradio.

Disclosures: Charlie Demerjian and Stone Arch Networking Services, Inc. have no consulting relationships, investment relationships, or hold any investment positions with any of the companies mentioned in this report.

Yeah right...

Intel treba da povuče one marketing klovnove što gostuju po kojekakvim Linusima, i da prestanu sa njihovim retardiranim slajdovima i direktnim poređenjem sa Nvidia karticama. Ceo GPU department treba da se zavuče u rupu, da zasuče rukave, i da se ne pojavljuju u javnosti dok ne naprave hardware i drajver koji radi. Treba sprečiti curenje informacija i ne davati nikakve datume izlaska. Launch date: TBD i kraj priče. Sve ovo što smo do sada videli postaje jedan veliki Intel meme koji ni malo nije smešan.

Očekujemo da ispoštuju deadline, da ispeglaju drajvere, i da prestanu sa direktnim poređenjem sa Nvidia RTX karticama. Neka objave prave rezultate sa default podešavanjima, jer niko od nas ne očekuje niti AMD, niti Nvidia killer. Dobro je imati trećeg igrača na tržištu čiji performance per watt uopšte nije zanemarljiv u ovom momentu. A biće još bolje vremenom.

Ja sam bio jako bio skeptičan u početku, ali posle onog demoa u RDR2, imam velika očekivanja. Samo im ne treba ovakav publicitet gde prikazuju performanse u specijalnim uslovima i to samo na laptopovima i samo za određeno tržište. Takve informacije su nama beznačajne kao što i sam tekst gore kaže.

Ako jedan RDR2 već sada radi bez ikakvih artifakata sa pristojnim FPS-om, ja mislim da nismo daleko od sasvim solidne kartice.

Nisam marketing ekspert, ali ja nebi objavljivao nikakve rezultate dok finalni proizvod ne bude globalno dostupan. Bolje je prikazati realno stanje i tako svima postaviti realna očekivanja, nego ljudima ulivati nadu da će kartica od 115W da pojede 3070.

Ja pisao moje misljenje da je besmisleno nadati se necemu, ali ste me ubedjivali da ce mozda i biti OK.
Vrlo naivno je ocekivati proizvode koje cete zapravo uzeti u obzir prilikom kupovine pre trece generacije..

Ja pisao moje misljenje da je besmisleno nadati se necemu, ali ste me ubedjivali da ce mozda i biti OK.
Vrlo naivno je ocekivati proizvode koje cete zapravo uzeti u obzir prilikom kupovine pre trece generacije..
I mene su isto tako ubeđivali. Milion puta sam rekao da samo hardware nije dovoljan, već sve zavisi od drajvera. Sam sebe sam smorio jednim te istim izjavama.

Ah ta sujeta...

Intel je ipak otkazao ARC.

Poverovacu kad bude iz nekog zvanicnog izvora

P.S zabranjeno je promovisanje sopstvenog YT kanala na forumu ;)

Poverovacu kad bude iz nekog zvanicnog izvora
Intel CEO Pat Gelsinger spoke at the Evercore ISI TMT conference yesterday, saying that the company expects to continue losing data center market share throughout at least 2023 and will only begin regaining in 2025 and 2026. Gelsinger also said that the company would likely exit other businesses, much like it recently began exiting Optane memory, as it continues to narrow its focus to its core competencies.

P.S zabranjeno je promovisanje sopstvenog YT kanala na forumu ;)
Eh ?

Ne kazem da nece biti otkazan, ali "several anonymous sources" sa nekog YT kanala ne znaci da sigurno odustaju od gaming GPUa, kao sto si ti naveo sa tolikom sigurnoscu "Intel je ipak otkazao ARC".

Vidi se u tvojim postovima vezano za ARC da volis da budes u pravu i tvrdis neke stvari koje nisu 100% sigurne kao da jesu, jer potkrepljuju tvoja misljenja kao doticni YT video. Otud i komentar na "sopstveni YT kanal" ;)

Ne kazem da nece biti otkazan, ali "several anonymous sources" sa nekog YT kanala ne znaci da sigurno odustaju od gaming GPUa, kao sto si ti naveo sa tolikom sigurnoscu "Intel je ipak otkazao ARC".
Vidi se da nisi odgledao video. Neće biti u potpunosti otkazan kao što čovek kaze u videu. Većina ide u datacenter i jedan deo ide na laptopove. Ali ARC u formi trećeg igrača na trzistu GPU-ova gde dominiraju Nvidia i AMD, sigurno neće biti. Čak i da zanemarimo ovaj video. Da li iko u ovom momentu veruje da će posle svih testova (blamaža) gde su isplivali svi nedostaci, Intel nastaviti razvoj? Budimo malo realni.
Vidi se u tvojim postovima vezano za ARC da volis da budes u pravu i tvrdis neke stvari koje nisu 100% sigurne kao da jesu, jer potkrepljuju tvoja misljenja kao doticni YT video. Otud i komentar na "sopstveni YT kanal" ;)
Moore do sada nikada nije pogrešio u svojim najavama i "glasinama" jer sve informacije dobija od zaposlenih unutar Intela. A što se mene tiče, ni ja, ni bilo ko drugi nije imao bilo kakve informacije u vezi Intel drajvera. Ja sam prvi rekao da će tu kiksnuti, i tako je i bilo. Da li sam bio u pravu. Jesam. Da li mi je drago zbog toga, nije. Svako ko ima gram mozga će pozdraviti trećeg igrača na tržištu. Ali ajde da se manemo lažnog optimizma. Ovo je trenutno stanje i realnost.
  • Spucana je ogromna količina para u ceo projekat.
  • Probijen je svaki deadline.
  • Hardware je neispravan.
  • Software je katastrofalan.
  • Performanse su katastrofalne.
  • Marketing kampanja je katastrofalnma.
Kao što je čovek rekao u videu, Intel se sada više ne takmiči samo protiv Nvidije i AMD-a, već i protiv nagomilane količine kartica iz oba tabora. Činjenica da se ceo projekat seli na data center i laptop tržište je očajnički pokušaj da se spase što se spasti može i da se minimiziraju gubici cele investicije koliko god je to moguće. ARC, kao i Larabee i Optane, odlazi u zaborav.

I za kraj, ja bih najviše voleo da se na tržištu pojave Asus Strix ARC 7xx Intel kartice sa 165W TDP-a koje imaju performanse približe 3070 kartici sa ispeglanim drajverom koji radi u svakoj igri i na svakom monitoru. A isto tako bi voleo da svi citiraju ovaj moj post kada se to desi i da me svi ismevaju za ovo što sam napisao. Ja ću prvi lajkovati taj posti i priznati da sam pogrešio.

Vidi se da nisi odgledao video. Neće biti u potpunosti otkazan kao što čovek kaze u videu. Većina ide u datacenter i jedan deo ide na laptopove.
Jesam odgledao, zato sam i rekao "gaming GPU". Mozda je bolje da sam napisao discrete gaming GPU ali necemo cepidlaciti.

I ja se slazem da su velike sanse da ce biti otkazan, ali nemojmo pre vremena donositi zakljucke i trositi tastaturu, taj video treba da bude oznacen kao rumor a ne 100% tacna informacija.

Otkazano!??!
Pa oni su morali da budu spremni da zaradjuju tek od trece generacije, a da im prve dve generacije budu samo $$$ sink, kako bi se i HW i SW timovi usavrsili da mogu uopste da udju u trku sa zelenima i crvenima.
Pa i AMD je gulio i gulio godinama, sa 5-10% udela na trzistu, i sad ubira plodove.

Besmisleno je to, ja se nadam da je ovo netacno i da su u Intelu planirali ovo na duge staze.
Tamo negde 2026-2027 da izbace dobar proizvod i krenu polako da povecavaju svoj udeo na gaming trzistu..
Do tada moraju da istrpe finansijske gubitke.

Nazad
Vrh Dno