Šta je novo?

Intel Xe Graphics

Ma apsolutno nebitna stvar što se izgleda tiče.
Drajveri su problem, ali verujem da mogu da ih dovedu na prihvatljiv nivo.
Emulacija directx9 je već neprihvatljiva. Ovako se oslanjaju na microsoft da sređuje njihove probleme.
Da ne bude sve crno, cena od 329$ je korektna u ovo vreme.

Odlično izgleda, intel plava original.

Ako se ne varam prvo su ciljali 3070 ali to izgleda neće moći da dobace pa su se prebacili na 3060.
Što u suštini nije loše za početak pogotovo ako budu jeftiniji. Još dve nedelje pa će ovo da se razreši.

Što u suštini nije loše za početak pogotovo ako budu jeftiniji. Još dve nedelje pa će ovo da se razreši.
Pa, to AMD je par generacija jednostavno napustio takmicenje za jake graficke (5700XT, radeon VII, Vega, 480/580), i samo se fokusirao na ono sto su imali za tu godinu (jednu godinu 480/580, entry graficke), pa onda sledecu u raskoraku Vega upper-mid-tier*, a entry tier-a samo stavili druge nalepnice. Pa onda samo 5000 serija mid-tier I svi otpisali AMD da je mrtav zauvek/nece nikad stici Nvidiju sa high-end grafickama jer fale u 5000 seriji, kad ono eto 6900XT, 6950XT odma sledece generacije.

Tako moze i Intel, ima direktan primer kako je kod AMD-a to uspesno islo, i da moze da se odradi.

Poslednja izmena:
Opa, idemo miki! direktan pucanj na Nvidia FE stock kulere (Intel agresivno krece).

Acer, glavni partner Intel-a, sa prvim AIB dizajn-om inspirisanim Nvidia FE kartama (na bilo kojoj karti od bilo AMD-a, Intel-a, Ili Nvidije).

ARC-770-ACER-2-1200x574.jpg

Acer Predator BiFrost 770

Cek, blower i standardni vent ili lose vidim?

Meni su lepe ove simple design karte, jos da vidimo perf:

Ako se ne varam prvo su ciljali 3070 ali to izgleda neće moći da dobace pa su se prebacili na 3060.
Ma nebih se bunio da bude i kao 3050 samo da sve radi kako treba. Cena je i više nego povoljna ako se uzme u obzir današnje ludilo. Samo da ne ispadne da je cena takva jer je Intel svestan da su drajveri smeće i da je kartica samo delimično upotrebljiva. Ako kojim čudom stvarno sve bude radilo kako treba, onda je Intel uspeo da uradi nešto što niko do sada nije uspeo.

Šta, da svesno spusti cenu proizvoda ispod realne kako bi uspeo da zgrabi neki % tržišta i zainteresuje ljude za buduce proizvode? Jep, definitivno prvi.

Ne. Nego da za te pare ponudi karticu koja će imati performanse 3060 kartice sa ispravnim drajverom.

Pa dobro, imaju i suženu ciljnu grupu u tri ipo generacije rBar/SAM procesora, gde Intel GPU ima smisla kupiti.

Ne. Nego da za te pare ponudi karticu koja će imati performanse 3060 kartice sa ispravnim drajverom.
Razvoj softvera je nešto sto počne i nikada se ne završava. Drajveri će vremenom biti bolji, samo sto oni koji očekuju nivo NVidia drajvera u prvoj generaciji kartica su nerealni.

Ma nebih se bunio da bude i kao 3050 samo da sve radi kako treba. Cena je i više nego povoljna ako se uzme u obzir današnje ludilo. Samo da ne ispadne da je cena takva jer je Intel svestan da su drajveri smeće i da je kartica samo delimično upotrebljiva. Ako kojim čudom stvarno sve bude radilo kako treba, onda je Intel uspeo da uradi nešto što niko do sada nije uspeo.
Zasto bi to radili, kada bi debelo nabili bespotrebne troskove zbog masovnog vracanja kartica od strane kupaca?
I da je 100€ kartica, opet bi ljudi vracali jer je neupotrebljiva.

Razvoj softvera je nešto sto počne i nikada se ne završava. Drajveri će vremenom biti bolji, samo sto oni koji očekuju nivo NVidia drajvera u prvoj generaciji kartica su nerealni.
Pa mislim da niko i ne očekuje skroz ispeglane drajvere. Ali ona katastrofa sa A330, nestabilonošću i raznim artifaktima teško da je prihvatljiva, nevezano za performanse.

Edit: A380 ne A330

Da, to je ono što sam pominjao kao stari analogni "sneg". Mislim da je u pitanju "Smooth Scaling" opcija, kad se to dešava.

I nije toliko loše za prvi pokušaj.

Imajući u vidu stanje drajvera i nedostatak prave podrške za DX9, ja ovo zovem odličnim rezultatom jer gore od ovoga ne može.

U principu, to je to za te pare. Pokazala se mnogo bolje nego što sam očekivao što se tiče performansi. HW je očigledno sposoban, što se najbolje vidi u 2K i 4K rezolucijama. Ako ispeglaju drajvere, i to je veliko AKO, ovo se definitivno može nazvatim trećim igračem na polju video karti.

Odlicno je ovo ispalo za moderne (DX12/Vulkan) naslove. Samo jos kada bi sredili optimizaciju za DX11 i starije...

Nije loše uopšte, čak je i raytracing skoro na nivou rtx kartica.
Ako izguraju ovu i verovatno sledeću generaciju, za par godina ćemo možda imati trećeg igrača.
Ovo sad je ok za nekog hardware enthusiast-a, ali za prosečnog korisnika još uvek nije.

Nije to toliko bitno, koliko ovi problemi sa artifaktima, sužena slika sa 320x240 rezolucijom i ostalje baljezgarije. Lepo kaže Steve. Zamislite da vam je ovo prva i jedina grafička u sistemu, i ne možete da instalirate drajvere jer nema slike, ili je rezolucija toliko mala da frame installera za drajver ne može da se vidi. A pitanje je koliko još igara ima na tržištu sa sličnim problemima kao što trenutno ima Rainbow Six Siege. Čim počne masovna prodaja, kontam da će isplivati još tona problema za koje još uvek ne znamo i to će se peglati on the fly narednih nekoliko godina.
Nije loše uopšte, čak je i raytracing skoro na nivou rtx kartica.
Ako izguraju ovu i verovatno sledeću generaciju, za par godina ćemo možda imati trećeg igrača.
Ovo sad je ok za nekog hardware enthusiast-a, ali za prosečnog korisnika još uvek nije.
Pitanje je koliko je ova ARC avantura koštala Intel. I da li ćemo uopšte videti sledeću generaciju. Ili će biti kao sa i740. Ispeglaće drajver, i staviti tačku na GPU priču za narednih 15 godina.

Nije to toliko bitno, koliko ovi problemi sa artifaktima, sužena slika sa 320x240 rezolucijom i ostalje baljezgarije. Lepo kaže Steve. Zamislite da vam je ovo prva i jedina grafička u sistemu, i ne možete da instalirate drajvere jer nema slike, ili je rezolucija toliko mala da frame installera za drajver ne može da se vidi. A pitanje je koliko još igara ima na tržištu sa sličnim problemima kao što trenutno ima Rainbow Six Siege. Čim počne masovna prodaja, kontam da će isplivati još tona problema za koje još uvek ne znamo i to će se peglati on the fly narednih nekoliko godina.

Pitanje je koliko je ova ARC avantura koštala Intel. I da li ćemo uopšte videti sledeću generaciju. Ili će biti kao sa i740. Ispeglaće drajver, i staviti tačku na GPU priču za narednih 15 godina.
Ovde je mnogo više u igri od pukog mainstream tržišta. I to se jasno vidi u ML testovima. Predstavnici Intela su u nekom od bezbroj intervjua jasno rekli da su u ovome na duže staze zajedno sa partnerima i da su spemni na minus od par stotina miliona dolara. Što je skroz očekivano i razumljivo.

Ako i kada podignu kvalitet drajvera i arhitekture, automatski uskacu kao konkurent na tržištu na kojem je Intel i dalje apsolutni vladar - serveri. U domenu GPU-a nVidia dominira i tu je pravi novac.

Uveren sam da imaju jasnu strategiju za narednih 3 - 5 godina, tako da me ovi problemi sa drajverima ni najmanje ne brinu.

Ovde je mnogo više u igri od pukog mainstream tržišta. I to se jasno vidi u ML testovima. Predstavnici Intela su u nekom od bezbroj intervjua jasno rekli da su u ovome na duže staze zajedno sa partnerima i da su spemni na minus od par stotina miliona dolara. Što je skroz očekivano i razumljivo.
Iskreno se nadam da si u pravu. Brine me što je mnogo toga rečeno, pa onda povučeno. A770 je trebao da se takmiči sa 3070, a sada vidimo da ne može da se izbori ni sa 3060. A AMD tretiraju kao da ne postoji. Sobzirom da smo u ovoj temi diskutovali o tome da će Intel ukinuti ceo projekat, ovo je super ispalo. Ne žalim se.
Ako i kada podignu kvalitet drajvera i arhitekture, automatski uskacu kao konkurent na tržištu na kojem je Intel i dalje apsolutni vladar - serveri. U domenu GPU-a nVidia dominira i tu je pravi novac.
Ispeglaće sigurno. Koliko će to trajati, to ćemo tek da vidimo. Brine me ono što sada očekuju da da Microsoft pegla DirectX 9.
Uveren sam da imaju jasnu strategiju za narednih 3 - 5 godina, tako da me ovi problemi sa drajverima ni najmanje ne brinu.
Nadam se. Iskreno se nadam.

Tačnije ne očekuju peglanje DX9 već konverziju DX9 u DX12 komande. Tu sigurno ima prostora za unapređenje, a znajući da je MS oduvek bio Intelov saveznik (setimo se 12. generacije procesora), uveren sam da će MS odraditi svoj deo posla. Što se drajvera tiče, samo ću pokazati prstom na ATi/AMD.

Nazad
Vrh Dno