Šta je novo?

Intel u raspadu ili..?

Ako ta efficient jezgra budu mogla da pustaju 4k videe i da pokrecu web surfovanje preko wifi sa malom potrosnjom (kao sto to rade procesori u svim novim mobilnima i tabletima), onda su resili 90+% korisnika.
Kome treba cpu za gaming ili posao neka onda uzme jaci cpu koji povlaci i fizicki veci laptop zbog hladjenja.
U ostalom vec su x86 laptopovi presli 10h autonomije, dovoljno da dodaju jos 5h i arm onda gubi svaku smisao da se bakce obican narod i da gleda u pasulj kako ce mu raditi neka aplikacija.
Ali mi se cini da ce arm laptopovi biti dosta jeftiniji od x86 arhitekture, citaj 100+evra. A to za obicnog kupca nije za baciti, pogotovo za budzet laptopove.

Ako ta efficient jezgra budu mogla da pustaju 4k videe i da pokrecu web surfovanje
video se odavno pušta preko (integrisanog) GPU kojem, inače, 4K nije opterećenje. tako da verovatno može oba sa malom potrošnjom

Ako ta efficient jezgra budu mogla da pustaju 4k videe i da pokrecu web surfovanje preko wifi sa malom potrosnjom (kao sto to rade procesori u svim novim mobilnima i tabletima), onda su resili 90+% korisnika.
To je već realnost počevši od N100 i njegovih 6w potrošnje a cpu performanse kao i5 sedme generacije plus gpu opušteno melje 4k.
Lunar Lake je dakako sledeći korak.

Nedavno sam sklopio jedan necujni (bez ijednog pokretnog dela) ITX racunarcic sa N100 procesorom. Ta jezgra su na nivou Skylake-a (recimo tu negde sa i5 6400), potrosnja je deklarisana na 6w (realno je malo vise), ali Win 11 radi bez ikakvih problema (sve standardne stvari).

Nedavno sam sklopio jedan necujni (bez ijednog pokretnog dela) ITX racunarcic sa N100 procesorom. Ta jezgra su na nivou Skylake-a (recimo tu negde sa i5 6400), potrosnja je deklarisana na 6w (realno je malo vise), ali Win 11 radi bez ikakvih problema (sve standardne stvari).
Kazes sklopio si, jel to znaci da se moze posebno kupiti ploca posebno cpu, ili si kupio gotov minipc sa n100.

Sklopio, Asus i AsRock imaju ploce ITX formata sa pasivnim hladnjakom i integrisanim N100 procesorom.

U skladu sa nazivom teme, problem Intela nije client trziste, tu su i dalje konkurentni (ili cak dominantni kod OEM-ova zbog jacine brenda), vec to sto sve vise zaostaju u domenu servera. Trendovi su vrlo nepovoljni za njih, kako stoje stvari AMD ce ih stici i prestici u narednim kvartalima, a tu se bas velike pare vrte.

Neki su počeli sami da odlaze. Oded Gabbay je bio Linux kernel driver developer za Intel Xe i Habana Labs. Ko će i da li će to neko preuzeti, videćemo.

Prvi proces je Intel 10 godina ugradjivao u F-14 Tomcat da bi posle postao komercijalno dostupan. Tako je i sa svim drugim, ovo ce mozda smanjiti zaradu Intelu, ali nikako ga nece ugroziti. Stevica ima krstaski pohod protiv Intela, ali na zalost u ovom slucaju nista ne pomaze, zastita kupaca se sprovodi dok ne dodje rec o vladinoj firmi.

Izmedju AMD-a i Intela trenutno postoji jedna velika razlika - Intel ima sopstvene fabrike koje nisu u potencijalnom ratnom podrucju ;) Ako tamo pukne, Intel automatski postaje najvrednija semiconductor company, nebitno koliko problema imaju :p Ovo naravno vredi jos neki 12 meseci najvise, dok ne prorade TSMC fabovi u USA.

Sve je opste poznato vec godinama i ovo je moralo da se desi pre ili kasnije... Prvo bezobrazno sakacenje jeste po meni predstavljanje zvake u 3770k, i potreba za delidom, nedostatak konkurencije je doveo da od 6700k pa sve do 11900k imamo jedan isti proizvoljni proces i prakticno ista jezgra u 6700k i 10900k ... :/

Amd je prvi uveo bolesni boost sa 5000 serijom, u koju grunuli 360/420mm aio , isto ce se grejati kao i sa vazdusnim kulerom, sto je dovelo do fijaska sa 7000 serijom, 7950x je po predstavljanju sa svakim hladjenjem isao u 100c... Kad su krenule ploce da ubijaju x3d cipove nesto se preduzelo bar po tom pitanju...

Ali INTEL, od 11900k pa nadalje, power limit, temperature, boost. Secam se prve montaze 13900k u z690 master, palim masinu sa HAF 500 i arctic LF ii 360, 103c instant, ploca automatski tera procesor u 375w ! I to nije reseno nadalje, cist primer Evo kod Nese na 14900k i z790 identican stock setup , surovi stock od preko 370w i 100+c... 14900k i 13900k rade cak i bolje kad se setuje 240-250w limit.

Zna se sta su limiti, Intel max 1.4v, Amd max 1.35v za koliku toliku dugotrajnost i pouzdanost u radu. Temperature do 80c su ok, zna se da ispod 65c komponente traju 10x duze.

E sad sto su ljudi postali lenji, sto nisu vodili racuna, naravno nisu oni krivi, na auto sve treba da radi kako treba, i da traje . Medjutim nije mi jasno da najjaci kanali sa najvise uticaja, niti tweak-uju niti se igraju sa hardverom, ja to vise ne bih nazvao recenzijama ( review-ovima ) cast po kojim izuzecima koji su izuzetno mali po pitanju podrske i pratioca ali daleko realniji po pitanju samih testova....

Ovo je moglo puno ranije da se resi, ali dok nije sve otislo u 3 lepe niko nije reagovao ...

Medjutim nije mi jasno da najjaci kanali sa najvise uticaja, niti tweak-uju niti se igraju sa hardverom, ja to vise ne bih nazvao recenzijama ( review-ovima ) cast po kojim izuzecima koji su izuzetno mali po pitanju podrske i pratioca ali daleko realniji po pitanju samih testova....
Reviewer-i se trude da testiraju out-of-the box podesavanja, jer ce 98% korisnika to da koristi.Tu je bilo problema sta je zapravo default, pa su neke ploce (ASUS npr) imale default podesavanja koja se ne poklapaju sa Intel preporukama (mislim da je pocelo sa 6700k), sto je dovelo da vecina reviewer-a sad manuelno proverava default BIOS podesavanja i iskljucuje/menja opcije koje se ne poklapaju sa preporukama.

Tehno Isus koji je referenca svima... Steva , zaista mi je drag . Ali on koji je kao glavni sudija, koji se ugleda i trazi savete od Wendell-a !

WENDELL koji ne zna sta je VID Table....

Znaci kompletna zajednica sa njima na celu je blago receno hardverski nepismena... A oni vaze za uzor i referenca sta cemo od hardvera dobijati ubuduce...

Prilozi

• wendell.JPG
    wendell.JPG
    116.1 KB · Pregleda: 40
Ovde se govori o poslovnoj politici i odnosu sa kupcima.

pa proizvod koji prodajes je slika tvoje poslovne politike i odnosa prema kupcima :)

Reviewer-i se trude da testiraju out-of-the box podesavanja, jer ce 98% korisnika to da koristi.Tu je bilo problema sta je zapravo default, pa su neke ploce (ASUS npr) imale default podesavanja koja se ne poklapaju sa Intel preporukama (mislim da je pocelo sa 6700k), sto je dovelo da vecina reviewer-a sad manuelno proverava default BIOS podesavanja i iskljucuje/menja opcije koje se ne poklapaju sa preporukama.
Apsolutno se slažem, jeste da K serija ne treba da se vozi sa default-om, ali već i te prve recenzije i potrošnja od preko 400W, znalo se da nece da valja. Tu je negde moj komentar kada su izašli testovi. To nije "kućni PC" ali sad izgleda da ni custom vodeno hlađenje, koje bi možda i držalo temperaturu, ne bi pomoglo. Katastrofa.
Izmedju AMD-a i Intela trenutno postoji jedna velika razlika - Intel ima sopstvene fabrike koje nisu u potencijalnom ratnom podrucju ;) Ako tamo pukne, Intel automatski postaje najvrednija semiconductor company, nebitno koliko problema imaju :p Ovo naravno vredi jos neki 12 meseci najvise, dok ne prorade TSMC fabovi u USA.
Eto koliko znaš, Samsung ima daleko bolji Fab od Intela (proizvodio i GeForce 3xxx) a ja bih bez pardona ispred stavio i SMIC. Nije bez razloga Intel krenuo u proizvodnju u TSMC-u, što je bruka veka.
Prvi proces je Intel 10 godina ugradjivao u F-14 Tomcat da bi posle postao komercijalno dostupan. Tako je i sa svim drugim, ovo ce mozda smanjiti zaradu Intelu, ali nikako ga nece ugroziti. Stevica ima krstaski pohod protiv Intela, ali na zalost u ovom slucaju nista ne pomaze, zastita kupaca se sprovodi dok ne dodje rec o vladinoj firmi.
Poznato je da je Tomcat imao daleko najbrži procesor na svetu, ali to su bile '70-e. Danas, kada je čista fizika najveći problem, možda neko i ima neko "skriveno znanje" i tajne tehnologije, ali to sigurno nije Intel. Pre bih se kladio na Huawei.

Poslednja izmena:
Ovde se govori o poslovnoj politici i odnosu sa kupcima.

Poslovna politika koju diktiraju korporacije, za nas mainstream smrtike bilo je bitno sta rade kanali poput, linus Tech Tips, HW unboxed, jayz2cents, gamers nexus itd. Sta oni kazu to je AMIN.

Sad smo dosli dokle smo dosli , sad treba neko da ih osuri kao da ne kazem sta. Mada oni sad pokazuju sta su sa tim masovnim otpustanjem zaposlenih. Klasicna kapitalisticka korporacija.

Videcemo, klupko se odmotava .

Da jos neko zvekne GPU sektor , ali tu tek od kopanja pa na ovamo smo osudjeni na propast :)

Dok sam sredjivao post na telefonu si me pretekao :) U seriji losih vesti ova salje bas los signal, umesto da iskoriste malo "good press" za predstavljanje novih procesora i smirivanje situacije ma trzistu i sa akcionarima...

Pa akcionari retko učestvuju direktno, možda samo oni sa velikim brojem akcija, to rade brokeri a njih interesuje samo grafikoni, nema potrebe da znaju išta o produktu.

Nema ili, ovo je definitivno raspad i treba da lete otkazi.

Pa akcionari retko učestvuju direktno, možda samo oni sa velikim brojem akcija, to rade brokeri a njih interesuje samo grafikoni, nema potrebe da znaju išta o produktu.
Ali reaguju na sentiment, a u ovom trenutku on je ka Intelu bio veoma los.

Nas nekoliko matorijih ce se setiti da je Intel pre 18 godina organizovao sastanke i demoe Conroe procesora za novinare mesecima pre lansiranja (bukvalno su demonstrirali njihovu platformu protiv Athlon 64 FX, odnosno najjaceg sto je konkurencija imala u tom trenutku). Mislim da je IDF bio u martu, a Core 2 Duo lansiran u junu ili julu.

Edit: Na ovo sam mislio - Spring IDF 2006 Conroe Preview: Intel Regains the Performance Crown

Nazad
Vrh Dno